طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن: سلسله جلسات استاد سیدعلی حسینی خامنه ای، مشهد مقدس، مسجد امام حسن مجتبی رمضان المبارک 1353 شمسی

طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن: سلسله جلسات استاد سیدعلی حسینی خامنه ای، مشهد مقدس، مسجد امام حسن مجتبی رمضان المبارک 1353 شمسی

طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن: سلسله جلسات استاد سیدعلی حسینی خامنه ای، مشهد مقدس، مسجد امام حسن مجتبی رمضان المبارک 1353 شمسی

4.8
64 نفر |
19 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

24

خوانده‌ام

93

خواهم خواند

46

شابک
9786006275536
تعداد صفحات
536
تاریخ انتشار
1398/8/12

توضیحات

کتاب طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن: سلسله جلسات استاد سیدعلی حسینی خامنه ای، مشهد مقدس، مسجد امام حسن مجتبی رمضان المبارک 1353 شمسی، نویسنده صهبا.

یادداشت‌ها

          در این کتاب سخنرانی‌های آیت‌الله خامنه‌ای در رمضان سال ۱۳۵۳ پیاده شده است. هر روز بعد از نماز ایشان در مسجد امام حسن مجتبی (ع) در انتهای بازار سرشور صحبت می‌کردند. با این حال، بحث‌های هر جلسه کاملا برنامه‌ریزی شده است و قبل از شروع مراسم یک برگه پلی‌کپی شامل آیاتی که قرار است مورد بحث قرار بگیرند، به حضار داده می‌شده؛ یعنی تقریبا جلسات را مثل کلاس درس برگزار می‌کردند.

رهبر، گرم و پرشور صحبت می‌کنند و مفاهیم ایمان، توحید، نبوت و ولایت را با آیات قرآن شرح می‌دهند. خودشان می‌گویند که فهم جدیدی از این موضوعات ارائه می‌دهند. به نظر من در این سخنرانی‌ها تکیه بر جنبه‌های اجتماعی و مسئولیت‌آور دین با نگاه رایج آن روزها تفاوت داشته و البته امروز این موضوعات برای مخاطب کاملا آشناست.

حرف‌های رهبر به شدت بوی مبارزه می‌دهد. واضح است که شرایط آن دوران اجازه نمی‌داده که حکومت را مستقیما نقد کنند. در کتاب اشاره می‌شود که بیشتر مخاطبین جوان هستند و آدم حس می‌کند که حرف‌های رهبر در ذهن آنها به صورت نقد حکومت ترجمه می‌شده و شور صد چندان ایجاد می‌کرده. آن حال مبارزه را دوست داشتم درک کنم و ای کاش می‌توانستم همان سال‌ها این صحبت‌ها را بشنوم.

بخشی از صحبت‌های رهبر که مرا بیشتر به وجد می‌آورد، ضرورت هجرت از حکومت طاغوت به جامعه اسلامی است. عزیزانی را می‌شناسم که به قرآن اعتقاد دارند، جمهوری اسلامی را هم جامعه اسلامی می‌دانند و در کشورهای غربی زندگی و تلاش می‌کنند. به نظرم موضوع هجرت در این کتاب برای‌شان جالب است.

با خواندن این کتاب یک نکته دیگر هم برایم عجیب بود. سخنرانی‌های زیادی را از رهبر انقلاب شنیده یا خوانده‌ام و به خاطر ندارم که موضوع هجرت از جامعه غیر اسلامی به جامعه اسلامی را از ایشان شنیده باشم. واقعیت این است که ما در حال حاضر، مهاجرت از جامعه اسلامی به حکومت کفر فراوان داریم و این کار در عرف جامعه مذهبی چندان مخالف سعادت نیست. من فکر می‌کنم که طرح این موضوع از طرف رهبر انقلاب می‌تواند اندیشه قشر مذهبی جامعه را تغییر دهد.
        

0

          "طرح کلی اندیشه اسلامی"
خواندن این اثر و محتویات آن بماهوْ و عدم ملاحظه نام سخنران کتاب کار دشواری است. در سال ۱۳۵۳ در دوره ای که سال ها نام دین مترادف صفات ناپسندی چون خمودگی، عقب افتادگی،  بی کارگی، ایستایی و دیگر حالات کبره بسته بر جامعه اسلامی معنا می شد، طلوع روشن ضمیرانی در مصر، عراق، ایران و دیگر سر حدات اسلامْ موجب احیای تعالیم درسینه مانده و بر طاقچه غبارْگرفته اسلامی و دینی شد. 

باز یافت مسلکی که روح خسته و ملول جامعه دینی و مردم دین دار را جلا دهد و راهی که بتوان علی الحساب پیش روی فرد و اجتماع نهاد تا به هم گرایی دینی-ملی بيانجامد، با دریافتی بی واسطه از اصلی ترین منابع دین یعنی آموزه های قرآن ممکن شده است. 

در اولین مواجهه با غنای ادبی و ضعف استدلالی آن آشنا ‌شدم و ناخواسته به مقایسه آن به دیگر کتاب ها از جمله آثار استادشهید پرداختم اما خود کتاب (که ماهیت سخنرانی دارد ولی در عین شگفتی سخنران فوق العاده بر ادب و ادبیات پارسی مسلط است) پاسخ مرا داد و در یک سخنرانی اذعان داشت که هدف نه بررسی متکلمانه باورهای اسلامی و دلایل آنها است بلکه دستیابی به شناختی بی پیرایه و غیرسطحی از اصلی ترین منویات دین برای یک "مسلمان مومن که در اجتماع می زید " می باشد. هدف اصلی سخنران تحرک، جنبش، احیا و عمل فرد و جامعه مسلمان و مقابله با برداشت های دلبخواهی و ذائقه پسند از آیات قرآن است.

با این وجود نمی توان ابتکار استاد خامنه‌ای جوان در ایجاد نگاهی نو  به همراه حداقل سه استدلال و نگرشی جدید (که من توانستم در کتاب بیایم) را انکار کرد. تفصیل بماند برای جمع مشتاقان و صاحبان صبر و حوصله.

حیرت آورترین نکته این کتاب در باب سیاست داخلی و خارجی نظام اسلامی می باشد که در آن مبانی (قریب به ۵۰سال پیش) سخنران تاکنون تغییر نداشته و بر اساس همان فهم و دریافت ها در تمام این سال ها مشی کرده اند.

پ.ن۱:اضافات و خطابات کتاب که اقتضای سخنرانی است می طلبد تا خواننده زیرک با تندخوانی از ملال آور شدن مطالب بکاهد.

پ.ن۲: صدای بلند سخنران از پشت بلندگوهای قدیمی مسجد امام حسن علیه السلام در هنگام مطالعه لامحاله در گوش حقیر طنین انداز بود.

پ.ن۳: پی دی اف رایگان و نسخه تعاملی این اثر با همت نشر صهبا در کانال ایتا شان موجود است.
        

1

          یه بخشهایی از کتاب که جالبه و آدم رو با لحن کتاب آشنا میکنه  :
👈"فلان کس ظلم کرده، جنایت کرده، گناه کرده، در زمین فساد آفریده و برانگیخته، مستوجب عذاب خداست؛ بعد روز قیامت به خاطر قطره اشکی که او داشته است یا توجه و توسلی که او کرده است، خدا بگوید خیلی خب، حالا که این جور شد ما هم از سر خطایای تو گذشتیم، تو را بخشیدیم. مغفرت خدا این است؟
《وَ سَارِعُوا إِلَىٰ مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ》این را می گوید؟ نه...
... 

یک صفتی‌ است در انسان که همیشه دنبال کارهای راحت‌تر می‌رود، حالت سهولت‌طلبی، سهل‌گرایی در انسان هست. بین دو کار اگر مخیرش کنید، هر کدام آسانتر است، هر کدام تلاش کمتری می‌برد، آن را انسان انتخاب می‌کند، معمولاً انسان‌ها این‌جوری‌اند. این صفت، این خصلت بشری، این ویژگی به ما می‌گوید راه آسانتر را بپذیر، راه کم‌خرج‌تر را، راه بی‌تلاش‌تر را. از طرفی ایمانِ مذهبی می‌گوید بهشتت از دست رفت. برای اینکه هم سهل‌گرایی به‌جای مانده باشد، هم بهشت از دست نرفته باشد، مجبوریم بنشینیم فرمول درست کنیم، فرمول‌هایی که نتیجه می‌دهد رفتنِ آدمِ بیکاره‌ی تنبل را به بهشت! پای فرمول‌ها می‌ایستیم، گیر هم می‌دهیم، تا آخر هم نمی‌فهمیم! فقط وقتی به بهشت نرفتیم، می‌فهمیم که فرمول‌ها غلط بود! "

👈" قرآن را که نگاه می‌کنید، مطالعه می کنید، به جای این که سعی تان این باشد که جزء را تمام کنید یا سوره را تمام کنید سعی تان این باشد که قرآن را بفهمید... 

همت شما در حین تلاوت قرآن این نباشد که سوره را تمام کنید یا جزء را تمام کنید می‌خواهد تمام بشود می‌خواهد نشود یک آیه بخوانید با تدبر با دقت. "

👈" انفاق با خرج کردن فرق دارد خرج کردن یعنی اینکه انسان یک پولی را خرج کند انفاق خرج کردن است، اما نه هر خرج کردنی، انفاق آن خرج‌کردنی است که با آن یک خلائی پر شود؛ یک نیاز راستینی برآورده شود. انفاق کار مردم باهوش است، آنهایی که خلاها و نیازها را می‌فهمند و حاضر می‌شوند به جا آن خلاءها و نیازها را پر کنند.

گاهی پر کردن شکم گرسنه هم انفاق نیست، در شرایطی که فقر و گرسنگی مانند گیاه هرزه ای بی‌حساب دارد بر روی زمین ها می روید، آنجا پر کردن شکم گرسنه مثل قیچی کردن پیکره بالای یک دانه علف هرز است.
در صحرا علف هرزه چقدر قیمت دارد؟ بالاخره از جلوی چشم یک گیاه هرزه کم می‌شود.
اما چقدر این کار اساسی است؟ خیلی کم و ناچیز... 

آن ملتی که امروز به یک چیزی احتیاج دارد، مانند آب و هوا، اگر در غیر آن چیز به همان ملت کمک کردی، اینجا انفاق نکردی، پول حرام کردن انجام دادی.

ای برادر مومن، انفاق می‌کنی؟

نمی گویم خرج می کنی یا نه؛ بله، خیلی خرج می کنی.
چقدر این روزهای ماه رمضان پول میدهی، غذای لذیذ می‌پزی، سفره رنگین می‌گسترانی و سیر ها را را دعوت می‌کنی، چقدر خرج می‌کنی، اما انفاق هم می کنی؟ "


👌مطالب کتاب عالی بود دید تازه و درستی نسبت به خیلی از مسائل اصولی دین به آدم میده بنظرم خوندنش برای هر کس که بخواد مسائل اصلی دین رو بهتر بفهمه واجبه، کتاب رو در ماه رمضان خوندم و خیلی از جاهاش اون تمرکز لازم رو نداشتم احساس می کنم بهتره در آینده دوباره مطالعش کنم
        

1

          کتابی مناسب برای بخش قابل توجهی از پرسش‌های فلسفی من. نمی‌گم پاسخ به همه‌شون، ولی بخش مهم و عمده اونها پاسخ داده شد. پرسش‌هایی از جنس هدف و معنای زندگی.
در این #کتاب، با معنای متفاوتی از توحید آشنا می‌شین، چیزی فراتر، علمیاتی‌تر و باارزش‌تر از تعاریف خشکی که در مدرسه از توحید به ما یاد دادند. اونجا شما با تعاریفی روبرو می‌شدین که عملا قابل استفاده و پرک در زندگی روزمره نبود، اما در این کتاب با مفهوم توحیدی آشنا می‌شین که به معنای واقعی کلمه توحید عملی است. توحیدی که اگر بهش پایبند باشیم، اگر جامعه رو بر اساس اون بسازیم و ... اونوقت به سوی مدینه فاضله می‌ریم. یمی از مباحث جالبش، رابطه تفکر آقازادگی و شرک بود که در نوع خودش بی‌نظیر بود. همچنین مباحث توحید، نبوت و ولایت و ایمان هم بسیار عملی و ملموس بود. جوری که انسان اهمیتش، ضرورتش رو با همه وجود حس می کرد و از عدم اونها رنج می کشه. این کتاب به شما نشون می‌ده اسلام، برای ساخت جامعه اسلامی که کارخانه انسان‌سازی است اومده، نه برلی ساخت هزاران عابد و زاهدی که گوشه نشینی کنند و فقط و فقط نگران حفظ دین خودشون باشند، چه بسا که ممکنهزیر سایه طاغوت هم باشند.
در این کتاب فرق شیطان و ابلیس، مفهوم طاغوت و پیرو طاغوت بودن رو می‌فهمید و از همه مهمتر می‌فهمید، قرآن رو می‌تونید با دقت بخونید و بفهمید. نه اینکه فقط با چهارده روایت، با انواع صوت ها و لحن ها، با آواز خوش، صرفا قرائت کنید. می فهمید که قرآن، راهنمای عملی زندگی توحیدی است.
هرچه بگم کم گفتم و ناقص، بخونید کتاب رو و از دست ندیدش، لحنش به اندازه‌ی کافی ساده و قابل درک هست و به هیچ وجه دچار ترسی که بعضی کتب مذهبی که ادبیات سنگینی دارند ایجاد می کنند نشید.
        

0