بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

قصه های مجید

قصه های مجید

قصه های مجید

4.6
81 نفر |
26 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

6

خوانده‌ام

179

خواهم خواند

40

«قصه های مجید» از آن دست داستانهای ناب و عمیقی است که مخاطبان و علاقه مندان آن خاطره زیادی از این کتاب و فیلم ساخته شد، توسط کیومرث پوراحمد دارند. ین کتاب با توجه به اینکه در دهه 60 منتشر شد علاقه مندانی از نسل امروز را به خود جذب کرده و همچنان محبوب نسل دیروز است. «قصه های مجید» برگرفته از زندگی نوجوان کرمانی به نام مجید است که با از دست دادن پدر و مادرش با "بی بی"، مادربزرگش زندگی می کند. آنان با حقوق بازنشستگی پدربزرگ روزگار می گذرانند ولی بی بی با بافتن ژاکت و فروش آنها و مجید با کار در نانوایی در بعد از ظهرها و ایام تابستان کمک خرج خانه هستند قصه های مجید در واقع اشاره ای به گوشه هایی از زندگی نوجوانی آقای مرادی کرمانی "نویسنده" است او در برخی درس ها ضعیف است ولی انشا خوب می نویسد و آرزو دارد روزی نویسنده شود. او زیاد کتاب می خواند و عاشق فیلم و بازیگری است، اما به دلیل وضعیت نامناسب مالی و نبود پدر و مادر، حامی برای رشد ندارد. همه این موارد همراه با شیرینکاری های او دستمایه ای برای خلق قصه های مجید است داستان ها از طنز خوبی برخورد دارند که با نثر عامیانه و زبانی صمیمی به دل بنشیند. نوجوانان با خواندن این اثر متوجه می شوند که حتی مسائلی مانند فقر و یتیمی نمی تواند مانع انجام خیلی از کارها شود و آنان را با نوجوانی خودساخته و با اعتماد به نفس رو به رو می سازد که از پس خیلی از کارها بر میآید همچنین نویسنده با انتخاب زبان عامیانه به زنده کردن ویادآوری بسیاری از لغات نکته ها، اصلاح ها و ضرب المثل های شیرین و پرمعنای زبان فارسی کمک می کند. «قصه های مجید» هم در یک جلد و هم به صورت پنج جلد جداگانه از انتشارات معین منتشر شده است نخستین جلد از این مجموعه در سال 1353 منتشر شده است و تاکنون بیست و هفت بار باز چاپ و از برخی از داستان های آن نیز مجموعه تلویزیونی به کارگردانی کیومرث پور احمد ساخته شده است. «قصه های مجید» جوایزی از قبیل، کتاب برگزیده شورای کتاب کار کودک در سال 1362،1360 کتاب برگزیده سال 1364 کتاب برگزیده مجله سروش نوجوان 1367 و همچنین کیهان بچه ها در سال 1370، کتاب برگزیده کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سال 1368 را دریافت کرد. از آثار دیگر هوشنگ مرادی کرمانی می توان به "خمره" قصه های مجید نه تر ونه خشک، شما که غریبه نیستید، مهمان مامان، بچه های قالیبافخانه اشاره کرد. درباره این کتاب بیشتر بخوانید

دوره‌های مطالعاتی مرتبط

لیست‌های مرتبط به قصه های مجید

نمایش همه

پست‌های مرتبط به قصه های مجید

یادداشت‌های مرتبط به قصه های مجید

            در نگاه اوّل، مجید هم یکی مثل ماست. نه شاگردزرنگ مدرسه است و نه بچه‌پولدار. لباس‌های وصله‌دار می‌پوشد و آرزوهایش در حدّ توپ پلاستیکی و دوچرخه است. از حق نگذریم، دست‌به‌قلم خوبی هم دارد. انشاهایی می‌نویسد که بیا و بشنو! شعرهایش هم بدک نیست و می‌تواند شاعر بزرگی بشود. از لحاظ قدرت بدنی هم که چیزی برای گفتن ندارد و در معرکه‌ها فرار را بر قرار ترجیح می‌دهد!

امّا آنچه مجید را مجید می‌کند، دنیای شیرین و شگفت‌انگیز اوست. در دنیای او از دودوتا چهارتای بزرگترها خبری نیست و هرچه هست، محبّت است. او برای رسیدن به خواسته‌های ساده‌اش قیدوشرط‌های بزرگترها را زیر پا می‌گذارد و اگر مجبور شود، از کامیون هم بالا می‌رود! به خاطر همین است که بزرگترها «خُل» و «کم‌عقل» صدایش می‌زنند! چه اهمّیتی دارد؟ بگذار هرچه می‌خواهند بگویند.

قصّه‌های مجید هم هرچند شیرین و باصفا، مثل هر قصّه‌ و حکایتی پایانی دارد. پایان این قصّه‌ها هنگامی رقم می‌خورد که مجید بزرگ می‌شود و در پیچ و خم زندگی گیر می‌کند. در کتاب نیامده امّا او سرانجام به این نتیجه خواهد رسید که یک لقمه نان و یک وجب جا برای زندگی، چیز بسیار مهمی است! آن‌وقت است که دنیا یک «مجید» کم دارد!
          
alef

1402/11/12

            قصه های مجید از جمله کتاب هایی که از خوندنش پشیمان نمی شوید. و به احتمال زیاد تعداد زیادی از شما هم با فیلم داستانی آن خاطره دارید. هر چند که فیلم داستانی با کتاب اصلی تفاوت های زیادی دارد. 

کتاب مربوط به ادبیات طنز کودک و نوجوان است و نویسنده عزیز کتاب هم به خاطر نوشتن این کتاب در سال 1992 جایزه جهانی هانس کریستین اندرسون را کسب کرده است. این جایزه یکی از جوایز مربوط به داستان نویسی در حوزه ادبیات کودک و نوجوان است. 
کتاب در کل داستان زندگی و خاطرات پسر بچه ای نوجوان و اهل کرمان  است که نه ابرقهرمان است و نه شخصیت ویژه ای دارد یه نوجوان ساده و معمولی و حتی فقیر و یتیم و البته درس نخوان است که حتی تجدیدی هم می آورد. اما در کتاب خبری از تاریک نمایی زندگی فقیرانه و ساده نیست. این زندگی مشکلات خودش را دارد ولی به هر حال طی می شود و مجید در خلال این روزگار به دنبال آرزوها و خیالات خودش است. 
سبک کتاب طنز کودک و نوجوان است ولی اصلا به لودگی و بی ادبی ختم نمی شود اما خنده را بر لب هر خواننده ای می آورد.
در مقایسه با چند کتاب طنزی که به تازگی خوندم دلنشین تر و صمیمانه تر و موقر بود.

با تشکر از آقای کیومرث پور احمد که از این کتاب داستانی سریالی تهیه کردند و باعث شدند شخصیت مجید و بی بی در ذهن من عینیت داشته باشند. 😊
در ضمن خیالتون راحت فیلم داستانی قصه های مجید اصفهانی با خود کتاب قصه های مجید کرمانی تفاوت هایی دارد و عینا شبیه هم نیستند. پس از جذابیت کتاب چیزی کم نمی شود.
          
            کتاب قصه‌های مجید یک کتاب معمولی و در عین حال خاص است. معمولی از این جهت که داستان پسری را تعریف می‌کند که اتفاق خاصی برایش نمی‌افتد و زندگی‌اش همانند زندگی ما است؛ به طوری که شاید اگر کنار او زندگی می‌کردیم متوجه هیچ نقطه‌ی برجسته‌ای در زندگی‌اش نمی‌شدیم. خاص از این جهت که دیدگاه مجید به زندگی با ما متفاوت است و شکل دیگری آن را می‌بیند. همین تفاوت دیدگاه کتاب را زیبا کرده و طنز دلنشینی ایجاد می‌کند. کتاب شامل تعدادی داستان کوتاه از زندگی مجید است که در کرمان زندگی می‌کند. داستان‌ها از یکدیگر مستقل‌اند ولی تقریبا خط زمانی داستان‌ها پشت سر یکدیگر است. از روی این کتاب زیبا یک مجموعه‌ی تلویزیونی هم ساخته شده است؛ با این تفاوت که در مجموعه‌ی تلویزیونی، مجید اهل اصفهان است. کتاب قصه‌های مجید را به همه‌ی دوستداران کتاب پیشنهاد می‌کنم. مهم نیست طرفدار چه ژانر ادبی‌ای باشید؛ بدون شک قصه‌های مجید شما را افسون خود خواهد کرد.
          
            قطعا مجید را لااقل از فیلم‌های آقای پوراحمد می‌شناسید. این کتاب همان‌قدر (و گاهی حتی بیشتر) خوب است. آن قدری که به عنوان یک کتاب نوجوان کاملا استاندارد، تمیز و شسته رفته خواندنش (و هدیه‌دادنش به نوجوان‌های اطرافتان) توصیه می‌شود. حداقل این که برای چند وقتی خیالتان از چیزهایی که نوجوانتان می‌خواند و می‌بیند کاملا راحت خواهد بود.

مهمترین ویژگی قصه‌های مجید همین است که مجید یک نوجوان کاملا عادی و معمولی است مثل هر نوجوان دیگری با رویاها و دل‌مشغولی‌ها و مسائل و مشکلاتی که شاید خاص خودش و شرایط به‌خصوص زندگی‌ش باشد اما در هر حال هر نوجوانی می‌تواند در آن‌ها اشتراکاتی بین خودش و مجید پیدا کند. زبان شیرین و نگاه زیبا و لحن طنز آقای مرادی کرمانی هم انواع چسب‌های مورد نیاز برای مشتاق نگه‌داشتن بچه‌ها را فراهم می‌کند.

از همه این موارد که بگذریم حس می‌کنیم با در نظر گرفتن تغییرات جامعه در سال‌های اخیر و تغییرات وسیعی که در زندگی نوجوان‌های طبقه متوسط نسبت به زمانه ما اتفاق افتاده، نشان دادن زندگی معمولی یک نوجوان معمولی در فضایی به دور از «شهر زدگی» امروز و سیطره بی‌چون و چرای فناوری، به وظیفه‌ای خطیر تبدیل شده‌است. راستش را بگویم: می‌ترسم همانطور که ما نمی‌توانیم هیچ نوع دیگری از زندگی را تصور کنیم، نسل بعد از ما نتواند زندگی دوران کودکی ما را حتی تصور کند.

پ.ن. فقط اینکه مجید شیطنت زیاد داشت، درسش هم چندان خوب نبود. اگر به عنوان والدین این چیزها نگرانتون می‌کنه حتما این کتاب رو به فرزندتون بدید چون مطمئنم راه اشتباهی رو تو تربیت فرزندتون پیش گرفتید.