بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

حیدر

حیدر

حیدر

3.6
93 نفر |
47 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

27

خوانده‌ام

206

خواهم خواند

76

کتاب حیدر، نویسنده آزاده اسکندری.

لیست‌های مرتبط به حیدر

نمایش همه

یادداشت‌های مرتبط به حیدر

f_altaha

1401/02/03

            نوشتن رمان تاریخی، آن هم تاریخ اسلام یعنی راه رفتن روی نخی باریک، رمان تخیل میخواهد و تاریخ صداقت و جمع این دو پارادوکسی است به شدت حساس و البته شیرین
واقعیت این است که خواندن تاریخ به صورت داستانی درهم تنیده و منسجم دل چسب تر است اما خب اگه این دلچسبی را میخواهی باید بپذیری که در بهترین حالت نویسنده انتخاب کند کدام گزارش تاریخی را نقل کند و کجا تخیل را وارد داستان کند. در این کتاب هم هرچند نویسنده تمام بخش های تاریخی را با پی نوشت و ذکر منبع مشخص کرده بود اما باز این ایراد را میتوان گرفت که گاهی مشخص نبود دقیقا از کجا تا کجای متن جز تاریخ است، به علاوه اینکه یکی از ویژگی هایی که این کتاب را از دیگر آثار متمایز می‌کرد این بود که از زبان خود مولا نوشته شده و خب همین از زبان اول شخص نوشتن تاریخی که اکثرا سوم شخص است خود باعث میشود گاهی برای به هم نخوردن سیر داستانی مجبور به اضافه و کم کردن و تغییر در آن شوی، که خود کار پر ریسک و خطرناکی است
 اما باز خواندن دوران زندگی امیرالمؤمنین با حضرت زهرا به زبانی ساده حداقل برای کسانی که کمتر سراغ کتب تاریخی می‌روند بی شک مفید است و آموزنده

فقط اینکه زمان داستان مربوط به زندگی مشترک پدرومادرامت است به معنای عاشقانه بودن رمان نیست و طبیعی است که بخش زیادی از داستان حول مسائل روز آن زمان و حتی غزوه های آن دوران باشد

اگر برای چاپ های جدید بخش منابع را از پی نوشت هایی که نکته ایی در آن ذکر شده جدا بشه خوانش بسیار روانتری خواهیم داشت
          
مریم :)

1401/06/25

            این کتاب همینطوری که از اسمش پیداست، قسمتی از زندگی حضرت علی (ع) هستش از ازدواج‌شون با حضرت فاطمه (س) تا شهادت بانو. متن روانی داره و مستند نوشته شده، همچنین منبع هر بخشی ذکر شده‌است. 
بعضی از دوستان انتقادات جدی به این کتاب وارد کردن، من جمله این نقدها اینست که از زبان یک معصوم نوشته شده و این درست نیست، من منکر مقام والای معصومین نیستم ولی پیامبران و امامان از جانب خداوند منصوب شدند که الگوی ما قرار بگیرن، ائمه برترین انسان‌ها هستند اما از جنس بشرند، اگر قرار باشه ما دائما اونها رو از خودمون جدا کنیم نمیتونیم تلاش کنیم بهشون نزدیک بشیم. اتفاقا من از اینکه داستان از زبان امیرالمؤمنین بود لذت بردم و احساس می‌کردم ایشون واقعا دارن این داستان رو بیان می‌کنند؛ به جد معتقدم این کتاب می‌تونه شروعی خوب برای باز شدن مسیر کتابهایی باشه که برای عوام قابل فهم و جذابند و در عین حال مستند و دقیق نوشته شدند. عزیزانی هم که در پی فهم عمیق‌تر و کامل‌تری هستن میتونن به اصل کتب تاریخی مراجعه کنن. ان شاءالله در آینده شاهد کتابهایی مشابه اما قوی‌تر خواهیم بود.
          
                خواندن این رمان تاریخی، که باقلمی شیوا و زیبا، خاطرات بزرگ مرد تاریخ را بیان میکند به همه توصیه میکنم. 
        

با نمایش یادداشت داستان این کتاب فاش می‌شود.

            #کتاب_حیدر شروع یک مسیر مهم است. با همه تلاشمان در ادبیات داستانی و رمان؛ برای ترویج سبک زندگی ائمه‌مان کم کاری داشته‌ایم. هم در فرم و محتوا خلاقیت های زیادی است که سراغش نرفته‌ایم.
کتاب های حدیثی و حوزوی زیادی نوشته شده است ولی این کتابها نمی‌تواند با عموم مردم ارتباط بگیرد. باید برای کودک و نوجوان و جوان قصه گفت!
حیدر کتاب مهمی است به چند دلیل:
اول، نویسنده رفته است از منابع شیعه و سنی، روایات مربوط به دوره زندگی مشترک حضرت زهرا(س) و امیرالمومنین(ع) را جمع آوری کرده است و سعی کرده است همچون یک تدوین گر حرفه‌ای سکانس‌ها را کنار هم بچیند
دوم؛ نویسنده، راوی را حضرت حیدر انتخاب کرده است و این بر جذابیت روایت افزوده است؛ گویی حضرت امیر دارد برایت از زندگی‌اش می‌گوید و تو شنونده هستی.
سوم اینکه خواننده قصه می‌خواند ولی در واقع سبک زندگی فرا می‌گیرد، بهترین سبک زندگی یک زوج در نهایت عشق و در نهایت سلامت یک خانواده کامل اسلامی.
          
            خوندن کتاب حیدر زودتر از زمانی که فکر میکردم به پایان رسید
قبل از خوندن کتاب ، نظرات مخالف و موافق زیادی درباره کتاب خونده بودم . با شک و تردید شروع به خوندن کردم
اما هر روز مشتاق تر میشدم که ادامه اش رو بخونم و اینطور شد که کتاب رو چهار روزه تموم کردم .
کتاب در مورد زندگی مولا علی (ع) از ازدواج ایشون با حضرت زهرا تا شهادت حضرت زهرا نوشته شده و راوی کتاب ، امام هستن.
برخلاف نقدهایی که دوستان به این کتاب وارد کردن  و معتقد هستن که از زبان معصوم روایت شدن این کتاب ، درست نیست ، من این موضوع رو ضعف کتاب نمیدونم . شاید اینکه راوی امام علی هستن برای بعضی ها خوشایند نباشه اما برای من قشنگ بود و در قسمت های آخر کتاب و بعد از شهادت پیامبر برایم زیباتر و قشنگ تر شد و صفحه به صفحه تا پایان کتاب اشک ریختم .

" علی علیه السلام را امام میخوانیم  ، زیرا ما هم باید مثل او شویم . 
این است معنای امام ؛ 
نه اینکه آن را مثل گوهری ارزشمند بدانیم و آن را مقدس بشماریم و به آن دل ببندیم ، ولی اثری از او در زندگی‌مان دیده نشود!
به قول امام موسی صدر ، این مساوی با کشتن امام است..."

هرکس تشیع را قبول کرد باید آماده انواع محرومیت ها باشد💔

۲۰ آذر ۱۴۰۲

          
            بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم 
🕋🕋🕋🕋🕋🕋
فکر کن مثلا برگشتی به سال ۳۸ هجری. قصد زیارت خانه خدا رو داری و روزی تو مسیر سفرت از ایران به مکه از کوفه رد میشی و اونجا یکی دو شب رو از بی‌جایی تو خرابه‌ها اتراق می‌کنی. بعد یه شب یکی میاد و یه لقمه نون و خرما برات می‌ذاره. اینجاست که پیگیر اون خیّر میشی و می‌فهمی حاکم کوفه و امیرالمومنینه. بعد نماز میری تو مسجد و بهش میگی من عجمم. از ایران اومدم. ما از روزبه پارسی درباره شما جز خوبی نشنیدیم. امیرالمومنین تو رو می‌بره خونه‌اش و وقتی از سادگی خونه و زندگیش هاج و واجی، مولا با یه لبخند سفره ای پهن می‌کنه و یه قرص نون و یه کاسه شیر میذاره توش. بعد غذا، شروع می‌کنه به تعریف کردن زندگیش. شاید مثلا این‌جوری شروع کنه که چند روز دیگه سالگرد ازدواجش با حبیبه آزاده‌ی جوون‌مرگشه؛ ماجرای ازدواج رو تعریف می‌کنه و میگه و میگه تا لحظه‌ای که رفیق و همسرش از دنیا و مافیها دل برید و رفت. 
❤❤❤❤❤❤❤❤
این کتاب حاصل زحمت فوق‌العاده ارزشمند و کار پرزحمت آزاده اسکندری است. نویسنده، با جمع‌آوری انبوهی از منابع معتبر بین شیعه و سنی، رویدادها رو از ذی‌الحجه سال دوم تا جمادی الاول یازدهم هجری قمری رو مثل جورچین کنار هم چیده و از زبان مولا علی (ع) تعریف کرده. از تمام عاشقی‌ها با آزاده* جانش، رفاقت‌ها با محمد مصطفی و دردهای کودتا با ظرافت و دقت گفته. البته هر چی اولش شیرینه، آخرش خوندنش سخته.

*امام علی همسرش رو در خانه "حُرّه" جان صدا می‌زده معادلش می‌شده "آزاده".
⚠️⚠️⚠️
انتقادهای زیادی به لحن و شخصیت‌سازی کتاب شده و حتی گفته شده که اشکال شرعی داره. واقعا نظری ندارم در این باره. من از این جهت که تونستم کلی اطلاعات ارزشمند و مستند تاریخی رو یاد بگیرم و با مولا هم احساس نزدیکی بیشتری بکنم،  خیلی دوستش داشتم.
          
            نوشتن رمان تاریخی کار سختیه.
 نگارش رمان تاریخی مربوط به دوره ای از تاریخ  که ما با عنوان «تاریخ اسلام» می شناسیمش، سختی کار رو دو چندان می کنه.
نویسنده وقتی تصمیم می گیره که کتابی تاریخی به نگارش در بیاره، هم باید منابع تاریخی اون دوره ای که مد نظرش هست رو به مرور بشناسه و هم این که از  کتاب های مرجع  پژوهش گرهای تاریخی دوره اسلامی  که در زمان معاصر زندگی می کنند،کمک بگیره تا بتونه با توجه به احادیث فراوانی که در کتاب ها  نقل شده، سره رو از ناسره تشخیص بده  و کتابی در خور شخصیت تاریخی به نگارش در بیاره. 
البته نویسنده از چندین مرجع هم به عنوان سند استفاده کرده؛ ولی هم زمان به این نتیجه رسیده هر حدیثی که از شخصیت معصوم در منابع نقل شده رو  هم کاملا صحیح بدونه و در کتاب خودش بیاره.
 نویسنده کتاب «حیدر»  با استفاده از منابع زیاد در کتابش خواسته تفاوتی بین رمان «حیدر» و بقیه  رمان تاریخی به وجود بیاره؛ اما نتیجه کار موفقیت آمیز نبوده؛ چون قلم نویسنده ضعیفه و  کتاب نه شبیه رمانی مثل هر رمانی دیگه ای هست و نه شبیه رمان تاریخیه.
شخصیت اصلی داستان که از نظر  من اهل تشیع امام معصوم، صحابه وخلیفه چهارم  جامعه اسلامیه و حتی از نظر  اهل تسنن که فقط  صحابه وخلیفه چهارم جهان اسلامه،هیچ شباهتی به حضرت امیری که ما می شناسیم نداره. 
یعنی نوع تفکر، خیلی جاها رفتار و کردارش و گفت و گوی ذهنی شخصیت  اصلی کتاب  خیلی سطحیه.
شاید نویسنده می خواسته  با این کار کتاب رو برای رده سنی  نوجوان هم قابل خوندن کنه؛ اما اگر همچنین قصدی هم داشته، شخصیت خوبی برای ذهن نوجوان ساخته نشده  و در این جا هم نتیجه مطلوبی عایدش نشده.
از طرفی وقتی  ما رمان تاریخی می نویسیم ،باید از واژگانی استفاده کنیم که نزدیک به اون زمان باشه یعنی برای من فارسی زبان حداقل از واژه های عامیانه استفاده نشده باشه.
  وقتی از این واژه ها ی عامیانه استفاده میشه و  هم زمان در وسط صفحه رمان، حدیثی گذاشته می شه که نوع نگارش این منبع به دلیل قدیمی بودن، با قلم نویسنده خیلی متفاوته، تو ذوق من خواننده زده میشه.
با استفاده از واژگانی مثل: نیروی اطلاعات شناسایی، افسرها، خانمش، همشهری، پارتی(بازی)،  دکتر، دختر پیگیر، انقلاب و اعتماد به نفس یا جمله ای مثل حالمان گرفته شد، و.‌..  این واژه ها زمانی که من دارم کتابی مربوط به صدر اسلام می خونم واقعا  اذیت کننده ست .

دو امتیاز فقط  به کتاب دادم 
 چون جمع آوری این همه منابع و استفاده از اون ها در روند داستان تاریخی کار راحتی نبوده.