یادداشت‌های nazila (26)

1404/5/15

دو روایت موازی به فاصله ۱۵ سال از زندگی زنی به نام پری در جریانه..از کودکی تا سالهای دانشجویی او و امروز دوران بزرگسالی پری. برای من..گذشته پری خواندنی‌تر بود حتی واقعیتش دوران حال رو هیچ دوست نداشتم بخونم. بنظرم هر چند کتاب خیلی کند پیش میره و دیر به نقطه عطف داستان میرسیم اما خوندن کتاب درک خوبی از کشور میزبان به ما میده که ورای سریال‌های فانتزی ترکه..در‌جریان رمان میفهمی که چقدر اشتراک فرهنگی وجود داره..حتی حرف مردم کوچه‌وبازار هم شبیهه..قشر مرفه..دغدغه‌هاشون..همه چیز شبیهه. اما گذشته پری..سالهای دانشجوییش بحثی خواندنی درباره خدا و دین..باور و ایمان..تعصب دینی یا خداناباوری..به نظرم جذابترین بخش کتاب اینجاست..پری دختری که همیشه بین دو تفکر متفاوت شناوره..بین پدرومادری متفاوت..دوستانی مختلف..همیشه نفر سوم. او‌ نقطه اتصال دو جریان از هم دوره.
به نظر‌نویسنده.. هر آن چیز بی‌ربطی که دغدغش بوده رو در جریان رمان آورده..از سیاست..جامعه‌شناسی..فرهنگ..عرف بگیر تا دین..اما تونسته قدری این تنوع موضوعی رو مدیریت کنه.
در نهایت ماجرایی قدیمی او رو به گذشته وصل کرده..گذشته برای او تمام نشده..گرهی هست که باید گشوده بشه..تا پایان داستان بالاخره خودش رو از گذشتش رها میکنه و با آزادی به امروز میرسه.

1404/5/9

اصلی‌ترین موضوع این کتاب قضاوته. مایی که بدون اینکه در مرکز ماجرا باشیم..به دور از واقعیت و صرفا با حرف مردم قضاوت می‌کنیم. استاد دانشگاهی که یک عمر سیاهپوست بودن خانوادش رو پنهان کرده حالا با تهمت نژادپرستی و اخراج از دانشگاه روبرو میشه..زندگی کاریش و اعتبارش به خاطر رابطه عاشقانش با زنی جوان که مسئول نظافت دانشگاست و‌حتی سواد خوبی هم نداره.. زیر سوال میره..ما در طول داستان بارها قضاوت می‌کنیم و بارها میفهمیم که قضاوتمون اشتباه بوده. این کتاب اشاره‌ای به رابطه بیل‌کلینتون و مونیکا لوینسکی داره..داستان چند لایه‌ست ما هر چه پیش میریم بیشتر میفهمیم که چقدر حقیقت پنهانه و به راحتی نمود پیدا نمیکنه و ما انسانها رو سرزنش می‌کنیم اما خودمون هم بارها توی زندگیمون از این اشتباهات داشتیم و در نهایت همه بشر هستیم و این کج‌فهمی ننگ بشره. فیلمی با بازی‌نیکول کیدمن و آنتونی هاپکینز در مورد این‌ کتاب وجود داره که البته به خوبی کتاب نیست.

1404/5/7

1404/5/5

به نظرم بهترین کتاب آقای جولاییه..طبق معمول درباره یه شخصیت واقعی از دوران معاصر تاریخ ایران..روزنامه‌نگار جهانگیرخان صوراسرافیل‌ و ماجرای به قتل رسیدنش.
توالی زمانی وجود نداره و هر بخش از زبان یکی از شخصیت‌ها روایت میشه. نویسنده بسیار هنرمندانه با نثر متفاوتی شخصیت‌ها رو از هم جدا کرده..شما اسم شخصیت رو نمیدونی..قاتل..مقتول..همسر مقتول..دستیار قاتل و...از زبان روایت متوجه میشی این زبان ادبی متعلق به همسر صوراسرافیله و دیگری روایت لات کوچه بازار از ماجراست..این بخش گذشته‌ی قاتل و مسیرش‌ در زندگی رو‌میگه و... . به نظرم یکی از بهترین‌ نمونه های نگارش سال‌های اخیره از نظر تکنیکی خیلی قویه..خوندنش پیچیدست و فهمش برای مخاطبی که عادت به اثر مدرنیستی نداشته باشه و‌ خواننده حرفه‌ای نباشه شاید چندان راحت نیست..اما انقدر جذابه که میارزه‌ چندین بار بخونیش تا بفهمی و خودت رو از این لذت محروم‌ نکنی چرا که شکوفه‌های عناب هم روایت داستانی تاریخه و هم نمونه برجسته‌ای از روایت ادبی و زبان مردم‌ کوچه و بازار صدسال پیش.