یادداشت‌های نسیم نیک (55)

Mrs X can not be the stronger because Miss Y shows more strength by saying nothing because there really was nothing that could be said to make the situation any better. By choosing to do so, Miss Y proves that she is the stronger.

با نمایش یادداشت داستان این کتاب فاش می‌شود.

«فکر می‌کنی می‌توانم بمانم و برای تو به موجود بی مقداری تبدیل شوم؟فکر می‌کنی من یک ماشین هستم؟ ماشینی بدون احساس؟ تو می‌توانی تکه‌های غذای که از دهانم بیرون می‌آید و قطرات آبی که از فنجانم بیرون می‌ریزد را تحمل کنی؟ فکر می‌کنی چون فقیرم، سرشناس نیستم، ساده و بی تکلفم، بی روحم و دل ندارم؟ اشتباه می کنی! من هم به اندازه تو روح دارم، به همان اندازه قلب دارم. من اکنون بر اساس آداب و رسوم با تو حرف نمی زنم. حرف زدنم با تو بر اساس عرف و رسوم جامعه نیست، حتی با جسم فانی ایست که با تو سخن می گویم. این روح من است که به روح تو اشاره دارد، انگار که روح هردویمان از قبر عبور کرده باشد و در محضر خداوند ایستاده باشیم، مساوی و برابر، همان گونه که هستیم.»
بخشی از کتاب جین ایر که خیلی دوستش دارم و شارلوت به خوبی اون ظلمی که به زنان در دوره ویکتوریا وجود داشته رو در این
داستان نشون داده و در واقعیت هم زنان در اون دوره تحول بزرگی رو ایجاد کردند.
فیلم سینمایی ای هم با همین عنوان و داستان ساخته اند اما لذتی که در خواندن کتابش با جزییات دوست داشتنی اش هست چیز دیگریست:)

«جین ایر» را از طاقچه دریافت کنید

از آن دسته کتاب هایی که برای همه سنین پیشنهاد می شود چون تنها به بررسی شغل موردعلاقه نمی پردازد بلکه جنبه ای از فلسفه زیست انسان را بیان می کند و صد البته که اگر نوجوان یا جوانی که در تشخیص علایقش سردرگم است، قطعا این کتاب می تواند عملکردی به مشابه یک مشاور برای او ایفا کند. از این جهت که محتوایی بسیار کاربردی، واقع گرایانه دارد.
همینطور افرادی که سال های زیادی مشغول به کار هستند اما از شغل خود لذت نمی برند و رضایت کافی ندارند، شاید با خواندن این کتاب بالاخره جرات شروع مسیر تازه ای را پیدا کنند. البته که با محتوای کتاب های زرد روانشناسی و پیشنهادات عجیب و غریبشان قابل مقایسه نیست و شما باید برای حل تمرین های هر بخش زمان بگذارید و گام به گام جلو بروید.
پنج بخش اصلی آن:
1. مقدمه
2. موانع هدفمند بودن
3. جنبه های لذت بخش کار
4. موانع بیرونی و بازدارنده های درونی
5. تسلی بخشی ها
هر کدام از بخش ها در نوع خود نکات مفید و جالب توجه ای داشتند اما بخش آخر را از همه بیشتر دوست داشتم چون که واقعیت جوامع امروزی را بیان می کند و جملات آن به گونه ای است که واقعا روح را تسلی می دهد!
ترجمه هم خوب بود گرچه که می توانست بهتر باشد.
یکی از آرزوهایم این شد که در مقاطع تحصیلی یک نسخه از آن در میان کتب سخت و سنگین درسی وجود داشته باشد، خواندنش بر دانش آموزانمان که در هیاهوی این دوران گیر افتاده اند، واجب است.

«شغل مورد علاقه» را از طاقچه دریافت کنید

متن و موضوعش دقیقا مثل عنوانِ کتاب، در عین سادگی، پیچیدگی خاصی در سبک نوشتار و مفهومش دارد. بعضی از قسمت‌هایش تلخی و خشونت زیادی داشت اما جذابیت زیادش باعث شد آن را پیوسته و در مدت یک هفته بخوانم. کتابی شاهکار، تلخ و تاثیرگذار بود.
 اگر در سال‌های قبل که ویروس کرونا همه‌گیر نشده بود، آن را می‌خواندم، به احتمال زیاد موقع خواندنش بیشتر از حالا متعجب می‌شدم و درک آن ناملموس‌تر میشد اما در دوره کنونی، در مفهوم فلسفی‌اش تعمق بیشتری داشتم. اینکه همیشه شرایط می‌توانست بدتر از اوضاع پیش‌آمده باشد اما خب جایی در همین کتاب نوشته شده بود: «هیچ خوب و بدی همیشگی نیست.» و در واقعیت هم همین است. به طور مثال، خوانده‌ایم که در طول تاریخ، هر اپیدمی‌ای با وجود گستردگی، بالاخره روزی پایان یافته است.
شاید بتوان گفت مفهوم اصلی، طعنه‌ها و انتقادات از موضوعات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی که نویسنده در این کتاب به آن اشاره کرد، همواره در حال تکرار هستند. اینکه انسان از گذشته تا حال مورد هجوم اتفاقات ناگوار و غیرقابل پیش‌بینی بوده است و قطعا در آینده هم از آن مصون نخواهد ماند و آنچه که اهمیت دارد این است که خوی انسانی‌اش را از خوی حیوانی حفظ کند گرچه که میل به بقا، سّیر ناامیدی را سرعت می‌دهد اما تسلیم نشدن و مبارزه یکی از ویژگی‌های برتر انسان است.
قهرمان داستان: زن دکتر، شخصی که هنگام خواندن این ماجرا با او زندگی کردم. شجاعت، ایثار، غیرت در این وجودش مثال‌زدنی است؛ آنچنان تاثیرگذار که در نقطه عطف داستان نقش اساسی داشت و بعد از کار بزرگش روند اتفاقات به کلی تغییر کرد.
ترجمه: برای کتاب، ترجمه‌های متعددی منتشر کرده‌اند با ابن حال ترجمه خانم زهره روشنفکر از نشر مجید را انتخاب کردم که به نظرم روان‌تر از چند ترجمه دیگر بود.
از خواندن این اثر ادبی بی‌نظیر بسیار لذت بردم.

«کوری» را از طاقچه دریافت کنید