معرفی کتاب بامداد خمار اثر فتانه(پروین) حاج سیدجوادی

بامداد خمار

بامداد خمار

3.7
342 نفر |
94 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

21

خوانده‌ام

859

خواهم خواند

184

شابک
9789644422560
تعداد صفحات
436
تاریخ انتشار
1399/7/15

توضیحات

        بامداد خمار یکی از پرفروش‌ترین رمان‌های معاصر ایران است و به همین دلیل از ادبیات عامه‌پسند می‌باشد. این رمان با بحث‌های داغ و نقدهای بسیار روبه‌رو شد. از معروف‌ترین موافقان این رمان می‌توان به نجف دریابندری اشاره کرد که مطلبی در دفاع از بامداد خمار نوشت. مطلب با واکنش تند هوشنگ گلشیری در رد نظر نجف دریابندری و بی‌مایه خواندن رمان در ماهنامه آدینه پاسخ داده شد.برخی دیگر از موافقان بامداد خمار، آن را برای مقولهٔ روابط میان زنان و مردان جوان مفید دانسته یا درس عبرتی دانستند برای جوانان بی‌تجربه. مخالفان، آن را دفاع از اصالت و شرافت طبقات بالادست جامعه و تحقیر فرودستان دانستند. به گزارش گروه هنر و فرهنگ مشرق نیوز، این رمان از سال ۱۳۷۴ تا خرداد سال ۱۳۹۷ خورشیدی، ۵۸ بار تجدید چاپ شده‌است. این کتاب مخاطان جوان را به خود جلب کرده‌است و با وجود قطور بودن شامل ۴۰۰ صفحه، مورد توجه خوانندگان قرار گرفته‌است. بر اساس گزارش‌ها، قرار است از روی این رمان یک سریال برای نمایش در شبکه خانگی تهیه شود.
      

لیست‌های مرتبط به بامداد خمار

نمایش همه

یادداشت‌ها

مافی

مافی

1403/8/9

          بامداد خمار در عین فروش بالا و داستان مخاطب عام ایرانی پسند ( هرچه بدبخت تر، بهتر!!) ، معمولا به بی کیفیتی قضاوت می شود. به همین دلیل، کسانیکه خوانده اند، افتخاری به خواندنش نمی کنند و فرهیختگانی هم که نخواندند، چندان پاپی خواندنش نیستند.‌
من هم سالها کتاب را در قفسه داشتم و به همین دلایل نمی خواندم تا الان...
اما متوجه نشدم که این چه عیبی است که بر این کتاب گذاشته شده! کتاب خوش خوان است و قوت قلم نویسنده، که در پنجاه سالگی آن را نوشته، زود نمودار می شود. پیرنگ داستان چندان قوی و گیرا نیست اما در عین حال توصیفات مناسب و گفتگوها، کامل و دقیق است.‌ 
کتاب خیلی زود مخاطب را با خودش همراه می کند. نویسنده زود سر اصل مطلب می رود و متن را نه می پیچاند و نه طول و تفصیل می دهد)جز سی چهل صفحه آخر). احتمالا بخش های دارای اطناب در ویراست قبل از چاپ حذف یا کم حجم شدند.‌
درست است که ضعف هایی در روایت و داستان پردازی وجود دارد اما اگر به این بهانه، آن را عامه پسند بدانیم به آن جفا کردیم. 
داستان در زمان پهلوی اول می گذرد. دختری از خانواده سرشناس که عاشق شده( هرچند عشقش خوب از کار درنیامده) و بر خانواده اش می شورد تا همسر او شود اما گرفتار دورویی و بدطینتی مرد و مادرش می شود و بلاهای زیادی-که بیشتر ناشی از اختلاف طبقاتی و فرهنگی دو خانواده است، را تحمل می کند تا اینکه...
هرچند در طول کتاب این حس به وجود می آید که نویسنده صرفا می خواسته بگوید که به بهانه یک عشق خیالی، مناسبات خانوادگی را نادیده نگیرید و عقل و هوش را کنار نگذارید اما باز در داستان-خصوصا با توجه به انتخاب زمان داستان و راوی اش، خوب گام برداشته...
نهایتا خواندن کتاب را پیشنهاد می کنم. توصیفات کتاب و ترسیم خوب فضای اجتماعی سالهای اول قرن قدیم، به همه نقدهای منفی کتاب می ارزد.
        

8

اگه یه کتا
        اگه یه کتاب میخواین که تا نصفه شب نتونید چشماتون رو از روش بردارید، این کتاب رو بخونید!
کتاب رو به نصیحت مادرم خوندم و قصد و نیتش هم از معرفی کتاب فهمیدم، و باید اعتراف کنم که زندگی تلخ محبوبه هم دلمو شکوند هم ترس  به دلم انداخت. 
ترس از اینکه چجوری این همه حس خوب و عشق نسبت به یه آدم میتونه در مرور زمان تبدیل به نفرت و کینه بشه؟
چجوری میشه که آدم گرفتار عشق اشتباه میشه؟
دل بیچاره ی آدم چه گناهی کرده؟
خلاصه که قلبم تیکه تیکه شد با خوندنش.
البته فکر میکنم نویسنده یه ذره زیاده روی کرده بود.
مثلا مردن منصور. مگه محبوبه چه گناهی کرده بود؟
الان که دارم این یادداشت رو مینویسم با خودم فکر کردم کاش بتونم یه داستان برای سودابه بسازم. خیلی دوست دارم بدونم بعد از شنیدن تجربه های عمه اش چیکار میکنه.

احتمالا کمتر کسی داستانش رو ندونه ولی اگه بخوام خلاصه بگم:
پیرزنی به نام محبوبه، داستان تلخ جوانی اش را برای برادرزاده ی جوان خود تعریف می کند و از عشق اشتباه و تباه شدن زندگی اش می‌گوید.

تصویر یادداشت: محبوبه ی شب
      

با نمایش یادداشت داستان این کتاب فاش می‌شود.

0

          نور

فارغ از هر نقد و حرفی، این کتاب لذتی را در من زنده کرد که سالها گم کرده بودم‌. خیلی سال بود که یک کتاب تا صبح بیدار نگهم نداشته بود! خیلی به نسبت عامه پسندی و راز جذابیت  اثر فکر کردم. به ظاهر قصه دردناکی از عشقی خام و زجری کامل و بیانی نصیحت‌وار است و به لحاظ روایی هم خاطره گویی کامل کتاب را نپسندیدم، اما این کشش عجیب که نمی‌توانی کتاب را زمین بگذاری حاصل چیست؟ از عشق خیلی‌ها گفته‌اند و بهتر هم گفته‌اند، این عشق اشتباه چرا انقدر به دل مخاطب نشسته؟ پاسخ صریحی پیدا نکردم. سایر يادداشت‌ها هم به کشش بسیار اثر اشاره می‌کرد. 
پاسخی دارید؟ غیر از این سوال نکته جدیدی نیست که دیگران نگفته باشند. رفتار عجیب و ناباورانه پدر در طرد کامل و پذیرش کامل دخترش و با فرهنگ نشان دادن اهالی سرمایه دار و کثافت فرهنگی طبقه فرودست و با این وجود عبرت آموز بودن کتاب.
تحقیق و مقاله‌ای هست که کتابهای عامه پسند و پرفروش ایرانی را مقایسه کرده باشد و سلیقه مخاطب امروز و دیروز را کشف کرده باشد؟
        

6

          این رمان از آن دسته رمان‌های قدیمی است که در همان ابتدا به فروشی بی نظیر رسید. نویسنده ی این اثر یعنی فتانه حاج سید جوادی برای همیشه نام خود را در زمره ی بهترین‌ رمان های عاشقانه ثبت و ماندگار کرد. داستان در مورد دختری به نام محبوبه است که از طبقه ی مرفه جامعه است و عاشق پسری نجار به نام رحیم می‌شود و تا ابد تاوان این عشق را در زندگی خود می‌دهد. معمولا داستان‌هایی که در مورد روابط عاشقانه آدمهاست همیشه جالب توجه هستند چراکه تا زندگی و عشق ادامه دارد داستانهای آن نیز جذاب است. این کتاب از آن دسته کتابهایی است که شما را وادار به تصویرسازی می‌کند و اگر سالها بعد به سراغش بروید همان تصاویر برای شما تداعی می شود.اگر چه مایه های اشرافی گرایی گاه کلیشه ای می‌شد اما این باعث نمیشد که داستان روایی شیرین و باورپذیری در جامعه ی آن موقع ایران سنتی و واپس گرا نادیده گرفته شود. بدون شک بعد از خواندن این رمان عاشقانه خیلی سخت می‌توانید در این ژانر کتابی دیگر را در علاقه مندیهایتان قرار دهید.


        

2