یادداشت‌های علی نورانی‌‌‌ (6)

آسمان لندن زیاده می بارد: لندن به روایت مسافران دوره قاجار
          خوب بود. کتاب مجموعه‌ای از چند سفرنامه‌ی دوره‌ی قاجاره در مورد شهر لندن. خوندنش خوش می‌گذره. خیلی هم نباید عجله‌ای خوندش. واسه کوتاه کردن مسیر و گذروندن زمان استراحت کتاب مناسبیه. 
اون وسط‌مسطا سفرنامه‌ی ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه هم هست. مواجهه‌ی ایرانی‌ها با مترو، تئاتر، باغ وحش و خیلی چیزهای دیگه نوشته‌های باحالی رو باعث شده. شاید تئاتر یکی از پرتکرارترین بحث‌هایی باشه که توی این سفرنامه‌ها بهش پرداخته‌ن. گریزی نیست از این که خیلی سفرنامه‌ها شبیه هم هستن؛ به خاطر همین هم پیشنهاد من اینه که خیلی تندتند کتاب رو جلو نبرید تا براتون خسته‌کننده نشه.
اما کاش ترتیب سفرنامه‌ها هم یه نظمی داشت. به شخصه دوست داشتم این‌ها بر اساس زمان مرتب شده باشند تا سیر تغییر لندن و نگاه ایرانی‌ها بهش رو ببینم. مفصل‌تر بودن لغات پایان‌ کتاب، یه توضیح حداقلی درمورد مسافران و چیزهای دیگه می‌تونست کتاب رو بهتر کنه. 
خلاصه که آره. وقت به خیر.
        

13

زمین و انقلاب در ایران 1340 - 1360
          چون فکر می‌کردم انقلاب اسلامی رو نمی‌شه بدون اصلاحات ارضی درک کرد رفتم سراغ این کتاب. «هوگلند» سال‌های زندگی رو تو ایران زندگی کرده، استاد دانشگاه پهلوی شیراز بوده و در طول انقلاب هم در ایران بوده. همسرش، مری، هم یه مردم‌شناسه و در طول این سفرها هم باهم بوده‌ند. ایشون یه کتاب داره که اون جا روستای علی آباد (در نزدیکی شیراز) رو در جریان انقلاب مطالعه کرده. 
گویی آقای هوگلند از خانومی تأثیر پذیرفته؛ به همین دلیل، بخش‌هایی که مربوط به اتفاقاتیه که در درون روستا و در میان آحاد مردم روستایی می‌افته، عمدتاً خوب شرح داده شده و این هم‌نشینی چندساله با روستایی‌ها واقعاً پربار بوده. از سوی دیگه، روایت هوگلند از اتفاقات سیاسی بعضی جاها کمیت لنگه. تصویر کتاب از کشمکش‌های سیاسی معمولا تکه‌تکه و نامنسجمه. فراموش هم نکنیم که کتاب در دهه‌ی ۶۰ خورشیدی نوشته شده.
درباره‌ی تأثیر روستا روی انقلاب هم توصیف هوگلند چنگی به دل (من حداقل) نزد. اون هم پشت دست آبراهامیان بازی کرده و تفسیرش بخشی از تفسیر آبراهامیان رو برجسته می‌کنه. در کل، این کتاب می‌تونه فهم ما از جامعه‌ی روستایی ایران رو قوت ببخشه و  بهمون یادآوری کنه هر سیاستی چه‌قدر ناخوانده‌ست. حالا شاید اصلاحات سرخوشانه‌‌ی پهلوی دوم و سیاست‌های فله‌ای این سال‌ها بیش‌تر به یک قمار شبیه باشه. 
        

4

هم شرقی، هم غربی: تاریخ روشنفکری مدرنیته ایرانی

25