یادداشت بهارفلاح

عروسک خانه
        نمایشنامه خانه عروسک ازهنریک ایبسن نویسنده نروژی که اورا پدر نمایشنامه نویسی مدرن میدانند.ایبسن این نمایش نامه را باالهام از زندگی یکی از دوستان خود به رشته تحریر درآورده است.نمایشنامه ای جذاب که در۳پرده روایت میشودودرژانر رئال نوشته شده است ؛درپایان نمایش نامه احساس میکردم یک تراژدی خوانده ام.
نمایشنامه زندگی آقاوخانم هلمر را روایت میکند.خانم نورا در گذشته به خاطرفداکاری درحق شوهر بدون مشورت با وی مبلغ زیادی را قرض کرده وامضای پدر بیمار خود راجعل کرده است واینکار تبعاتی برایش به همراه خواهد داشت.
هلمر مردی با جایگاه اجتماعی خوب که باهمسر خود همچون عروسک ،رفتاری مالکانه دارد.توروالدهلمر مردی که به همسرخود به دید کودک نکاه میکند که نیاز به امرونهی وآموزشهای اخلاقی دارد مثلِ آموزشهای اخلاقی پدر وفرزندی  ازجمله اینکه مدام به همسر خود گوشزد میکند شیرینی نباید بخوری،سرزنش کردن نورا درمورد نداشتن مدیریت مالی وخطاب او به سنحاب من،موشی من و....
توروالد هلمر موفقیت وخوشبختی ظاهری را برپیوند واقعی بین انسانها مقدم میداند.
واما نورا دختری که درکودکی جامانده دومرد اصلی زندگی وی با او رفتاری این چنینی داشته اند،دختری ساده ودهان بین ومطیع که خوشبختی را در ولخرجی کردن میبیند.نورا هرگر فرصت کشف زندگی ورشد شخصیتی پیدا نکرده است.درک درستی از جامعه ندارد ودرزمان تصمیمات مهم زندگی تنها به هدف فکر میکند واصلا توجه نمی کند که انتخاب وسیله نادرست دراین راه چه ضربه سختی به او وارد خواهد کرد.
شناخت لایه های درونی شخصیت زنان برای مردان غالبا سخت خواهد بود(همینطور شناخت مرد برای زن).ولی آقای ایبسن چقدررر زیبا وماهرانه دراین وادی پای گذاشته اند.چقدر زیبا دختری که درکودکی خود جامانده دختری که به اوفرصت رشدوترقی داده نشده است دختری بی روح ومنفعل که حتی زمان طغیانش هم تصمیمی کودکانه میکیرد.تصمیم ترک همسر وفرزندانش.(به جای ماندن وساختن وبه دست اوردن عزت نفس نداشته اش).نورا توقع داشت همسرش سینه سپر کند وهمه چیز را به گردن بگیرد ولی شاهزاده سوار بر اسب نورا به جای حمایت از همسر اورا مورد سرزنش قرار میدهد.
طرح جلدزبان اصلی کتاب ،طرحی از قفس است ودر آن چندین خطاب دیگر از همسر نورا به او وجود دارد که در ترجمه ها محذوف شده است،که در آنها نگاه شی بودن به غیرازنگاه کودک بودن به او بیشتر نمایان میشود.
تکان دهنده ترین جمله کتاب ونه زیباترین:
هیچ مردی ،شرفش رو فدای کسی که دوستش داره نمیکنه
نورا:هزاران زن اینکار رو کرده اند.

1.2k

۵ستاره بهش دادی ..اینقدرر خوب بود؟من امشب بخونمش.چه یادداشتی دست مریزاد👏👏👏

با فاصله جزو برترین آثاری است که تا به حال باهاشون مواجه شدم.

تازه به نظر من پنج ستاره بیشتر حقش بود ولی نمی شد👌👌

یادداشتی از شما ندیدم  درمورد کتاب متاسفانه

@SAH.Hashemi04

و محاکاتی‌یون ببینند که ایبسن را در پیش داشتند اما خود در دامِ کامو و کاموگرایان افتادند...

درود از ایبسن پیشنهاد دیگری هم دارید ؟
البته فک‌کنم تو باشگاه معرفی کنید

اتفاقا ظهر شما نبودین ما وآقای ایمانی گفتیم به اقای دائمی گفتیم کامو رو ول کنیم از اول رای گیری کنیم.ایشون گفتند به نتیجه رای گیری قبل متعهد خواهند بود😁😁

بله بله، محاکات برسه به ایبسن به ترتیبی خواهیم خواند،
اما اجمالاً:
هداگابلر
دشمن مردم
پرگنت
مرغابی وحشی
وقتی ما مردگان...

مشهورترین آثار ایبسن هستن.
@Sara_

1403/4/22

درود خانم فلاح عزیز یادداشت کامل و جامعی بود و داستان به شدت تکان دهنده ای ،و جمله ی اخر به شدت سنگین و غیر قابل هضم

خواهش میکنم  خانم خلیلی عزیز❤️

.ebrahim

1403/4/23

خداقوت یادداشتتون حرف نداشت و چقدر پیشرفت کردید در این زمینه

ممنون از حسن توجه شما.

چقدر من از این نمایشنامه بدم میاد :)

اینقدر سید این نمایشنامه  رو زده تو سر بقیه منم دیگه بدم میاد...

🙄🙄
چرا؟؟؟؟

چون آقای دائمی فراستی بهخوانه😁
هرکتابی همه بگن تو بهخوان خوبه ایشون میگن بده

مهدی

مهدی

1403/4/23

ترجمه‌اش خوب بود؟

بله خوب بود.و ترجمه های دیگه تعریفی ندارند با خوندنشون ممکنه نمایش نامه براتون  اون کشش لازم  رو  برای خوندن نداشته  باشه  باتوجه به شنیده ها

حتی ترجمه نشر مهراندیش؟
@baharfallah76

m a h s a

m a h s a

1403/4/24

ترجمه مهراندیش فک می‌کنم همون ترجمه‌های میرمجیدعمرانی باشه، طبق تجربه‌ای که داشتم ایشون از پس ترجمه آثار ایبسن برنمیاد. ترجمه‌های قادری محاوره و امروزیه اگر با این موضوع مشکلی ندارین انتخاب خوبیه. ترجمه آقای انور و نشر کارنامه رو دسترسی نداشتم و چک نکردم ولی نظرات مثبتی شنیدم. دوتا ترجمه دیگه هم من نگاه گذرا انداخته بودم که ادبی‌تر و مناسب قرن نوزدهم بودن که یکیش خاطرمه ترجمه آقای فروغ بود. بهتره خودتون مقایسه کنید که با کدام راحتید.
@aghili

یه بار نوشتم و بهخوان پاکش کرد. دوباره می‌نویسم شاید ارسال بشه:

۱. من دربارهٔ محمد و واقعی بودن عشقش حرف نزدم. دربارهٔ شما حرف زدم. اگر واقعاً معتقدید زن حق داره هروقت دلش خواست دروغ بگه و پنهانکاری کنه و تعهدی به شوهرش نداشته باشه، پس شما لیاقت عشق محمد رو ندارید. عرض بنده این بود. برید این عقایدتون رو بهش بگید ببینیم می‌پذیره یا نه. اگرم بپذیره یعنی عاشق نیست، برده ست.

۲. رفتار و گفتار نورا و تصمیم نهاییش آینهٔ مضمون اصلی نمایشنامه‌ست. مگه میشه بگیم شخصیت نورا مزخرف بود ولی درون‌مایهٔ نمایش خوب بود؟! اینا ابتداییاته! من نباید اینا رو برای شما توضیح بدم.

۳. من از اول نگفتم نمایشنامه بد یا ضعیفه. عرض کردم بدم میاد ازش. شما پرسیدید چرا بدت میاد و من دلیلش رو گفتم. حالا اومدید میگید چرا نمیگی خوشت نیومده و کل نمایشنامه رو زیر سوال می‌بری! من حتی تاکید کردم با وجوه فرمال و ادبیش کاری ندارم. رگ زن‌پرستی‌تون ورم کرده و مثل خیلی از خانوما ناراحتید از اینکه کسی بهتون گفته بالای چشمتون ابروئه.

@kimiamoradi

۴. در باب خون بر برف نظراتم موجوده. گفتم موافقانش «برای موافقتشون دلیل اوردن»، اگه کسی مخالفه، با دلیل مخالفت کنه تا ما هم بخونیم و بهش فکر کنیم. به گمانم این عقیده‌تون که زن هروقت دلش خواست می‌تونه دروغ بگه، داره توی بحثمون هم نمود پیدا می‌کنه.

درود و خداقوت
من تعجب می‌کنم که چرا تا حالا این یادداشت شما رو ندیده بودم!
الآن دیدم و نظرات رو هم تا آخر خوندم و تعجب کردم.
به نظرم بین دوستان سوء تفاهم پیش آمده بود و دوستان بعضی جاها تند رفتند.
اختلاف سلیقه و دیدگاه امری طبیعیه؛ ولی بعضی عبارات و جملات، به نظرم جاشون اینجا و توی بهخوان نبود.
بگذریم.
ان‌شاءالله که دیگه بحث‌ها به این سمت و سو نره و باعث برخوردهای تند و دور از خویشتن داری نشه.
همگی مانا، خوانا، نویسا و تندرست و شاد باشید.

ممنونم آقای بیگی.بزرگوارید.🙏
تشکر از وقتی که گذاشتین برای مطالعه.
بله همینطوره  اختلاف دیدگاه همیشه هست
انشاله دیگه پیش نمیاد.
ودوستانه به نقدوبررسی میپردازیم.

حتما باید این نمایشنامه رو بخونم