کوچه ی نقاش ها: خاطرات سیدابوالفضل کاظمی

کوچه ی نقاش ها: خاطرات سیدابوالفضل کاظمی

کوچه ی نقاش ها: خاطرات سیدابوالفضل کاظمی

راحله صبوری و 1 نفر دیگر
4.2
36 نفر |
11 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

3

خوانده‌ام

64

خواهم خواند

26

شابک
9789645069757
تعداد صفحات
510
تاریخ انتشار
1398/12/25

توضیحات

کتاب کوچه ی نقاش ها: خاطرات سیدابوالفضل کاظمی، گردآورنده راحله صبوری.

لیست‌های مرتبط به کوچه ی نقاش ها: خاطرات سیدابوالفضل کاظمی

پیش رویجامعه های ماقبل صنعتی: کالبدشکافی جهان پیشامدرنبرج سکوت

سیاهه‌ی دوصد

100 کتاب

15 سال پیش «سیاهه‌ی صدتایی رمان» را نوشتم. در این فاصله‌ی پانزده ساله بیش از هزار کتاب جدی خوانده‌ام که 920 تا را شماره زده‌ام و یادداشتی ولو کوتاه نوشته‌ام درباره‌شان. بارها از من خواسته‌اند که افزونه‌ای بزنم بر سیاهه‌ی صدتایی و مثلاً سیاهه‌ی دوم را بنویسم و من همیشه بهانه آورده‌ام که هر که صد رمان بخواند، خود در رمان قریب‌الاجتهاد است و ادامه را به سلیقه‌ی تربیت‌یافته‌ی خودش انتخاب خواهد کرد. فرار از مصاحبه با همشهری جوان و پیگیری‌های مداوم خانم حورا نژادصداقت باعث شد تا قبول کنم سیاهه‌ی جدیدی بنویسم. اما این سیاهه، سیاهه‌ی دوم نیست. حتا سیاهه‌ی رمان هم نیست. در حقیقت انتخابی‌ست از به‌ترین کتاب‌هایی که در این پانزده سال خوانده‌ام. می‌خواستم به ترتیب اهمیت باشند که این ترتیب هم رعایت نشد. بیش از بیست ساعت کار مفید و پنجاه ساعت کار غیرمفید به انتخاب آثار گذراندم و حاصل‌ش شد همین «سیاهه‌ی دو صد». اما توضیحی مهم راجع به «سیاهه‌ی دو صد». تنها به رمان نپرداخته‌ام، اما به یقین می‌گویم که هیچ عنوانی هرگز از مفهوم ادبیات تهی نیست در این سیاهه. اگر دقیق‌تر بنگریم و رمان را ادبیات تعلیق بدانیم، می‌توان گفت که آن‌چه در این سیاهه آمده است حتا در سرزمین‌های دوردست از مرزهای کشور رمان، تنه می‌زند به رمان. یعنی کتاب تاریخی و مقاله‌ی بلند و حتا متن‌نامه‌های مذهبی در این سیاهه تعلیق دارند و از منظر ادبیات به آن نگاه شده است. اصح و ادق این که رمان‌نویس ام‌روز نیاز به متونی دارد که پیکره‌ی داستان را نشان بگیرد؛ پیکره‌ای که دیگر نه شخصیت است و نه فضا و نه حتا درام؛ پیکره‌ای که ذات مفهومی رمان است... همه‌ی عناوین انتخاب شده با این پیکره هم‌راستاست. «سیاهه‌ی دوصد» سیاهه‌ای است از جنس ادبیات برای رمان‌نویس... ثلث‌ش حتما سلیقه‌ی من نگارنده است اما یحتمل دوسوم‌ش مشترک است در بسیاری نگاه‌ها... خوش‌حالی دیگری دارم که نمی‌توانم پنهان‌ش کنم. پانزده سال پیش وقتی سیاهه‌ی صدتایی رمان را می‌نوشتم، دربه‌در می‌گشتم دنبال مولف فارسی‌زبان و رمان فارسی و داستان ایرانی... کم از ده درصد، رمان و داستان داخلی یافتم... تازه آن هم با اغماض... و حالا نویسنده‌گان نیمی از آثار «سیاهه‌ی دو صد» فارسی‌زبان‌ند... رضا امیرخانی، 15 اردیبهشت 1397

109

پست‌های مرتبط به کوچه ی نقاش ها: خاطرات سیدابوالفضل کاظمی

یادداشت‌ها

          کتاب کوچه نقاشها: کتاب خاطرات رزمنده و فرمانده بسیجی سید ابوالفضل کاظمی

سید ابوالفضل کاظمی 
سید ابوالفضل کاظمی از ناشناخته ترین رزمندگان و فرماندهان دفاع مقدس ما بود. البته از این ناشناخته های بزرگ فراوان داریم. سرداران فراوانی داریم که ناشناخته بودند و ناشناخته ماندند. سید ابوالفضل کاظمی زود یتیم شد. تو فضای پهلوانی و هیات عزاداری امام حسین بزرگ شد و به صف انقلابیون پیوست و همراه اصغر وصالی و چمران در کردستان جنگید. (گروه دستمال سرخ ها). جنگ شد و او تهران را به مقصد جبهه ها ترک کرد. شاید تنها فرمانده گردانی که عضو سپاه نبود و یک بسیجی بود. سید ابوالفضل کاظمی هنوز پر نگرفته است. گرچه در طول مصاحبه ها چندبار کارش به بیمارستان ساسان رسید. وی هنوز ویژگی های داش مشتی خود را در سن 60 سالگی حفظ کرده و با ادبیات پهلوانی تهران قدیم حرف می زند و گیوه می پوشد.

کتاب کوچه نقاشها؛ تدوین راحله صبوری
کتاب از کودکی شروع می کند. فضای تهران قدیم را خوب تصویر می کند. به انقلاب می رسد، درگیری های ضد انقلاب و شروع جنگ و پایان آن در 1367 و سرانجام در تهران خاتمه می یابد.
عبور از خطوط قرمز
گرچه برخی سایتها نوشته اند حدود نیمی از کتاب (500 کتاب) سانسور شده که متعلق به گروگانگیری حاج احمد متوسلیان بوده است؛ به خوبی تفاوت سطح و نوع خاطرات در این کتاب با کتابهای گذشته محسوس است. به نظر می رسد برخی مسائل دیگر خط قرمز نیستند. مثلا در جایی راوی از اعتراض فرماندهان تهران به  شیوه جنگ گوشت و تانک سخن می گوید که تلفات زیادی داشت و به همین دلیل برخی فرماندهان استعفا می دهند و مانند رزمندگان عادی می جنگند. (ص 263)
مثبت و منفی کتاب
صداقت راوی، ادبیات داش مشتی، بیان جنبه های مثبت و منفی، ویراستاری خوب کتاب و ... از ویژگی های مثبت کتاب است. هم چنین ویژگی های فردی سید ابوالفضل کاظمی هم موثر است: فرمانده گردان که هم با نیروهای  رزمنده ساده در ارتباط است و از آنهاست و هم با کالک و نقشه عملیاتی و سطح کلان جنگ. 
اینکه سوره مهر کتاب را چاپ کرده (چون گران در می آره) از ویژگی های منفی کتاب است.
این کتاب برای چه کسانی خواندنی است؟
علاوه بر عموم علاقمندان به انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و فرهنگ پایداری، برای علاقمندان به فرهنگ (زبان، بازی ها و ...) تهران قدیم، پژوهشگران و علاقمندان به هیات و عزاداری امام حسین، پهلوانی و داش مشتی ها، ورزش باستانی، رویکرد عرفانی به دین و ... جذاب و شامل مطالب مفید است.
پیش بینی امام خامنه ای درباره کتاب
دستخط و امضاء سید ابوالفضل کاظمیگویا امام خامنه ای در عیادت از ایشان در بیمارستان، پیش بینی کرده اند که این کتاب جز پرفروشها خواهد بود. پیش بینی ای که به واقعیت پیوسته است. (+)
تشکر
از سید محمد فرنودی (+) که این کتاب خوب و خواندنی را به من معرفی کرد.
        

0

          این کتاب از جنبه‌های مختلف برام یه تجربهٔ جدید تو کتابای دفاع مقدس بود. دلیل اصلی این موضوع هم شخصیت خاص راوی و رفقاشه :)
راوی مدل بچه‌لات‌های تهرونیه با ادبیات جالب خاص این قشر :) آسید ابوالفضل از اونایی بود که از اولِ اول جنگ تا آخرِ آخرش تو جبهه بود، از کردستان گرفته تا جنوب. همیشه هم تو دل اصل ماجرا بود و دم‌خور امثال چمران و احمد متوسلیان.

طبق معمول، روایت کودکی تا نوجوانی خیلی جالب بود، ولی این دفعه جذاب‌تر هم بود، چون تو فضای تهران قدیم می‌گشت و نکات قشنگی از این فضا و آدماش داشت، از جوونمردی و پهلوونی و دست‌ودل‌بازی. 
بعدم وارد فضای هیئت‌های قدیم شد که اونم خیلی جالب بود.

یه نکتهٔ دیگهٔ جالب این کتاب، اشاره به مشکلات جنگ و فرماندهی بود که یادم نمیاد جای دیگه به این صراحت دیده باشم...

شخصیت خانم راوی هم خیلی جالب بود. یه زن صبور که خودش دائم تو شهر عامل خیر و جمع شدن جهیزیه و کمک و ... بود. ماجرای آشنایی‌شون هم خیلی باحال بود، در حال فرار از دست گاردی‌ها :)
 
https://taaghche.com/book/11809
        

1