خداحافظ سارایوو

خداحافظ سارایوو

خداحافظ سارایوو

آتکا رید و 2 نفر دیگر
3.9
9 نفر |
4 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

16

خواهم خواند

9

شابک
9786008460503
تعداد صفحات
446
تاریخ انتشار
1398/6/6

توضیحات

        «خداحافظ سارایوو» حکایت دگرگونه­ ای در مورد جنگ بوسنی و حملۀ غیرانسانی صرب­ ها به مردم مسلمان بوسنی است. غالب کتاب­ هایی که ادبیات جنگ و مقاومت را روایت می­ کنند، یا از قهرمانی­ ها و دلاوری­ ها می­ گویند یا جنایات و تعرضات را فریاد می­ زنند؛ به گونه­ ای که مخاطب در نگاه اول نمایی کلی از نوشتار را می­ تواند تصور کند و به درون مایۀ آن به راحتی راه پیدا کند. اما «خداحافظ سارایوو» کتابی کلیشه­ ای نیست و سعی دارد جنگ و محاصره را همان­ گونه که هست بازگو کند؛ جنگی با تمام ترس­ ها و گریزها و حتی شانسی که یک خانواده می­ تواند برای در امان ماندن از تبعات آن پیدا کند. در این کتاب همان­ طور که از خرابی، کشتار، گرسنگی، غارت و … گفته می­ شود خاطرات و لحظات شیرین مختص این شرایط هم دور از چشم نمی­ ماند.

سارایوو محاصره شده است و شخصیت­ های کتاب که خانواده­ ای پرجمعیت هستند هرکدام نماد یک رویکرد جداگانه به جنگ بوده و سعی در مدیریت اوضاع دارند. «آتکا» که یکی از دو راوی خاطرات این جنگ است، فعال، پرانرژی بوده و نقش مدیریتی خانواده را در زمان جنگ و محاصره برعهده دارد. او حافظ منافع خواهران و برادران خود بوده و جای خالی مادری را که در یک اینجو فعالیت دارد به خوبی پر­ می­ کند. پدر اما محافظه کار و به شدت اصلاح طلب است. او می­ کوشد با نوشتن نامه به مجامع جهانی و تمام دنیا، صدای بوسنی و سارایوو را به گوش همه برساند و راه نجاتی جهانی برای این اتفاقات پیدا کند.

از ویژگی این کتاب دو راوی بودن آن است که علاوه بر «آتکا» خواهر کوچکش «هانا» هم در واگویه­ های این محاصره و مقاومت، در مقابل مخاطب قرار می­ گیرد. سبک بیان و نوشتار دو خواهر در کتاب به صورت مشخص متفاوت است و آن دو را از یکدیگر متمایز می­ کند. بیان خاطرات از  زوایای گوناگون، با توجه به فاصله گرفتن مکانی بین دو راوی و بعضی دیگر از اعضای خانواده، باعث می­ شود مخاطب دید وسیع­ تری نسبت وضعیت جنگ در منطقه و بیرون از منطقه پیدا کند
      

لیست‌های مرتبط به خداحافظ سارایوو

پست‌های مرتبط به خداحافظ سارایوو

یادداشت‌ها

          خب برای این‌که با جنگ بوسنی و صرب‌ها کمی آشنا بشوم، کتاب خوبی بود و چون در قالب رمان بود، بیشتر احساساتم را با خودش درگیر کرد.
کتاب روایت یک خانواده‌ی پرجمعیت معمولی اهل سارایوو است که ناگهان با حقیقت تلخ جنگ روبه‌رو می‌شود. غیر از مادربزرگ بقیه چندان پای‌بند به اعتقادات مذهبی نیستند هرچند اسم‌هایشان مسلمانی است. سبک زندگی‌شان در بعضی جاها کاملاً غربی و بیگانه با فرهنگ اسلامی است. با این حال این نکته باعث نشد که با این خانواده همدردی و همدلی نکنم. آنها درگیر جنگ ناخواسته‌ای شده بودند و ظلم بزرگی در حقشان روا داشته شده بود. محاصره‌ی چهل‌وهشت ماهه‌ی سارایوو، کشتن مردم عادی با تک‌تیرانداز، بستن راه‌ها، ممنوع کردن واردات غذا، قطع برق و ...نمونه‌های کوچکی از وحشی‌گری صرب‌ها بود. با این حال مردم مقاومت کردند و جنگ بعد از ۳ سال جهنمی تمام شد. 

داستان از زبان دو خواهر روایت می‌شود. آتکا در سارایوو مانده است و در غیاب مادر، از مادربزرگ و بچه‌ها مراقبت می‌کند. برای هر چیز کوچک حتی تهیه‌ی آب دچار مشکل هستند و بچه‌ها دچار سوءتغذیه شده‌اند. هانا به همراه دو خواهر دیگر نادیا و للا، موفق می‌شوند با اتوبوس‌های سازمان ملل از شهر خارج شوند و دربه‌در از این شهر به آن شهر به دنبال سرپناه بگردند.

آتکا زبان انگلیسی را خوب بلد است و روان حرف می‌زند. برای همین در ایستگاه رادیویی سارایوو مشغول به کار می‌شود. مدتی بعد به عنوان مترجم و راهنما، با خبرنگاران خارجی همراه می‌شود. آشنایی او با اندرو، خبرنگار نیوزیلندی، ماجراهای خطرناکی را برایش رقم می‌زند که خواننده را مجذوب و میخکوب می‌کند‌. بعضی جاها آن‌قدر حوادث تلخ و باورنکردنی بودند که نمی‌توانستم بپذیرم که ماجرایی واقعی را دارم می‌خوانم. رفتم تو اینترنت هم گشتی زدم و عکس آتکا و بقیه‌ی خواهرها را نگاه کردم. همه‌ی زن‌های بوسنیایی مثل این خواهرها شانس نیاورده بودند به موقع از کشور خارج شوند و سرنوشت فاجعه‌باری برایشان پیش آمده بود. 

با این‌که می‌دانستم ایرانی‌ها در جنگ بوسنی به مسلمان‌های این کشور خیلی کمک کرده اند، اما در کتاب اسمی از ایرانی‌ها برده نمی شود! گاهی مترجم اطلاعاتی را در پاورقی آورده بود. نمی‌دانم آیا کتاب خاطراتی از زبان رزمندگان ایرانی حاضر در بوسنی و هرزگوین چاپ شده یا نه. دلم می‌خواهد ماجرا را از نگاه و زاویه‌دید یک ایرانی هم ببینم.

در جای‌جای کتاب تأسف می‌خوردم که چرا مسلمانان باید در طول تاریخ همواره این‌گونه مورد ظلم و ستم قرار بگیرند؟ چه زمان باید متحد و قوی بشوند؟

اگر کتاب *به صرف قهوه و پیتا* را نخوانده‌اید، همراه با این کتاب بخوانید‌. سفرنامه‌ی خانم معصومه صفایی راد به بوسنی و هرزگوین هم خواندنی است‌. 

        

0

          در آخر زندگی می ماند !  ...

کتابی که از جزئیات نمی هراسد و جزئیات را با توصیف های بیش از حد و زوری در متن جا نمی دهد ، بلکه یک مشاهده دقیق از وقایع را به نمایش می گذارد. به شما فرصت می دهد تا یک فصل در میان سارایوو تحت محاصره را از نگاه آتکا ، دختر مسئولیت پذیر و تلاشگری در دل شهر جنگ زده و سپس در فصلی دیگر از دریچه نگاه خواهر آتکا که‌یک پناهجو در خارج از مناطق تحت محاصره است ببینی ...نگاه هایی که مکمل ترین نوع روایت این جنگ ناعادلانه هستند. شخصیت های داستان به خوبی در دل رویداد ها متولد شده اند و برای هر کدام تصویر جداگانه ای در ذهنت نقش می بندد . 

شعار در هیچ جای متن پیدا نمی شود! زندگی های روزمره تمام شان واقعی هستند. لبخند هایی در دل جنگ با‌پریشانی ها ، نگرانی ها و خو گرفتن با مفهوم مرگ ... تنوع آدم ها طوری است که  از شرح مسائل سالمندان، مردان ، زنان و مادران، پسر سرباز فراری از ارتش ، دختران جوان و نوجوان و حتی کودکان تحت شرایط جنگ نمی گذرد ، خیلی کامل  و کافی ست! خیلی...

راستی آداب مسلمان های سارایوو  با آداب دینی ما ایرانی خیلی فرق دارد، _ آمیختگی دین با خرافه و ناقص بودن احکام و در نهایت غلبه سبک زندگی اروپایی، گم بودن مفهوم جهاد و ظلم ستیزی و این کلمات...._ اما بعضی باورهای اصیل همه جهان اسلام را شامل می شود ...
        

8