معرفی کتاب تن تن در کنگو اثر هرژه مترجم نادر تکمیل همایون

تن تن در کنگو

تن تن در کنگو

هرژه و 2 نفر دیگر
3.3
25 نفر |
9 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

49

خواهم خواند

2

شابک
9786227776164
تعداد صفحات
64
تاریخ انتشار
1401/1/2

توضیحات

کتاب تن تن در کنگو، مترجم نادر تکمیل همایون.

دوره‌های مطالعاتی مرتبط

تعداد صفحه

20 صفحه در روز

لیست‌های مرتبط به تن تن در کنگو

فرار از شورویتن تن در آمریکاتن تن در کنگو

تن‌تن‌،‌کاپیتان هادوک و دوستان

24 کتاب

هرژه متولد بلژیک در سال ۱۹۲۹ دست به‌‌ خلق شخصیتی زد که تا سالها برای نسل نوجوان نمادی از ماجراجویی بود. شاید برای اولین بار پای کمیک استریپ( داستان مصور) به کتب چاپی باز شد و گروهی را شیفته‌ی خودش کرد. کتاب های ابتدایی تحت تاثیر روحیات حاکم بر جامعه‌ی آن زمان رنگ و بوی نژادپرستانه داشتند(تن‌تن در شوروی)اما هرژه انتقادات وارده را پذیرفت و لحن کتابهایش کم‌کم به سمت پیام های بشر‌دوستانه رفت(گل آبی)و تن‌تن تبدیل به شخصیتی دوست داشتی و محبوب شد. به مرور زمان هرژه که آموزشی برای نقاشی و کارتون ندیده بود در تصویر سازی هم پیشرفت کرد و کتاب ها به کیفیتی مطلوب رسیدند. هرژه قبل از پایان کتاب هنر الفبا مرد و بنا به وصیت او هیچ کس اجازه ندارد داستان جدیدی از این شخصیت محبوب و دوستانش خلق کند. آخرین کتاب توسط بنیاد هرژه تکمیل و روانه ی بازار شد تا تن‌تن برای همیشه از دنیای خبرنگاری خداحافظی کند. جالب است که با وجود تن‌تن، حماقت های دوپون و دوپونت، تورنسل که همیشه گیج میزند و‌ کاستافیوره‌ی مغرور و خوش صدا!، محبوب ترین شخصیت، کاپیتان دمدمی مزاج و پرخشگری است که ازقضا بهترین دوست تن‌تن هم هست(میلوی با‌وفا ناجی همیشگی، فراموش نشده خیالتان راحت). کاپیتان هادوک که حضورش و طنازی گاه‌و‌بی‌گاهش، شیرینی مجموعه را صد چندان میکند. تن‌تن ،هادوک و دوستان در قصر مولینسار(مارلین اسپایک)، خاطرات شیرینی برای نسل من ساخته که فراموش کردنش ممکن نیست.... شما را به این تجربه‌ی شیرین و جذاب دعوت میکنم...

30

یادداشت‌ها

dream.m

dream.m

5 روز پیش

          از نگاه یک کودک، داستان «تن‌تن در کنگو» قطعا خیلی متفاوت از نگاه بزرگ‌ترهاس. به این معنی که کودک و بزرگسال، با دو نوع ذهنیت کاملاً متفاوت به داستان نگاه می‌کنن. چطور؟

 کودک چی میبینه؟
کودکان معمولاً با حس کشف و تخیل به دنیا نگاه می‌کنن. یک کودک کتاب موقع خوندن تن‌تن در کنگو اینها به چشمش میان:
●مفاهیم ماجراجویانه و پرهیجان مثل سفر به سرزمین‌های دور، دیدن حیوانات وحشی، فرار از خطر، پیدا کردن دشمن پنهانی.

●چیزهای بامزه یا دوست‌داشتنی مثل میلوی سفید و باهوش، یا لحظه‌هایی که تن‌تن خراب‌کاری می‌کنه یا گم می‌شه.

●خرده داستانهای قهرمان‌محور مثلا اینکه تن‌تن همیشه نجات می‌ده، اشتباه نمی‌کنه، قوی و زرنگه و در نتیجه کودک اون رو دوست داره.

●رویدادهای فانتزی و غیرعادی جذاب مثل رئیس شدن یک سفیدپوست در روستایی آفریقایی که این برای کودک عجیب و جالبه، نه نشانه‌ای از استعمار و نژادپرستی. 

در ذهن کودک، این داستان یک بازی پرهیجانه. مثل دیدن یک انیمیشن، اون فقط درگیر روایت سطحی‌ می‌شه.

 اما بزرگسال؟
یک بزرگسال با ذهنی آموزش‌دیده‌تر، تجربه‌محورتر و حساس به مفاهیم اجتماعی، داستان رو از لایه‌ی زیرینش می‌خونه.
●می‌بینه که چطور مردم بومی کنگو مثل کودک، خرافاتی یا وابسته نمایش داده شده‌ان.

●متوجه می‌شه که تصویر تن‌تن مثل یک قهرمان سفیدپوست نجات‌دهنده (white savior) طراحی شده؛ انگار این مرد اروپایی اومده تا «تمدن» رو به مردم «عقب‌مانده» عطا کنه.

●نگران می‌شه از اینکه کشتن حیوانات وحشی با افتخار به تصویر کشیده می‌شه و کودک ممکنه اینو تقلید کنه.

●درک می‌کنه که این کتاب از دل فرهنگ استعماری بلژیک بیرون آمده؛ و یک ابزار رسانه‌ای برای جا انداختن این تفکره که اروپا دانا و آفریقا نادان هستش.

خب نتیجه‌ی این تفاوت نگاه چیه؟
کودک شاید این داستان رو دوست داشته باشه، اما دقیقاً به همین دلیل، مسئله‌سازه. چون اگر کسی کنار کودک نباشه تا باهاس صحبت کنه، داستان می‌تونه کلیشه‌ها رو در ذهن اون تثبیت کنه. کلیشه‌هایی مثل اینکه «آفریقایی‌ها ساده‌لوحن»، اینکه «سفیدپوست‌ها همیشه قهرمان‌اند»، اینکه «می‌شه برای سرگرمی حیوان کشت»، یا اینکه «کسی که ظاهرش با تو فرق داره، کمتر می‌فهمه».

در واقع، کودک نمی‌فهمه که چه چیزهایی نژادپرستانه‌ان یا استعماری‌ان، اما با تصویرسازی و روایت، اون مفاهیم رو احساس می‌کنه و درونش نهادینه می‌شن؛ بدون اینکه بدونه واقعا چرا.

پیشنهاد شما چیه سرکار خانم؟
مثل خیلی از کتاب‌های کودک که مفاهیم چندلایه و عمیق و یا حتی مثل این کتاب پیچیده غلط‌انداز دارن، خوندن این کتاب با راهنمایی بزرگ‌ترها می‌تونه تبدیل به فرصتی بشه برای آموزش درباره‌ تفاوت‌ها، عدالت، حقوق حیوانات و درباره‌ اینکه قهرمان بودن فقط به رنگ پوست نیست.
ممکنه من این جلد از کتاب تن‌تن رو برای بچه خودم نخونم، ولی اگه کسی این حساسیت هارو نداره، بنظرم بازم بهتره احتیاط کنه و کنارش درمورد این مسائل با کودکش حرف بزنه.
        

20