معرفی کتاب سه کتاب مول - دریا هنوز آرام است - بیهودگی اثر احمد محمود

سه کتاب مول - دریا هنوز آرام است - بیهودگی

سه کتاب مول - دریا هنوز آرام است - بیهودگی

3.4
15 نفر |
6 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

21

خواهم خواند

17

ناشر
معین
شابک
9789641651086
تعداد صفحات
248
تاریخ انتشار
1399/5/19

توضیحات

        برای شناخت آثار احمد محمود، باید از نخستین مجموعه داستان کوتاه او یعنی «مول» که درس ال 1338 چاپ شد، آغاز کرد. مجموعه ای که حضور او را در مقام نویسنده ای جستجوگر و قدرتمند اعلام داشت. داستانهای «مول» و بیشتر داستانهای مجموعه های «دریا هنوز آرام است» (1339) و «بیهودگی» (1341) سرشار از مشاهدات دقیق درباره کار و زندگی مردم عادی است. در واقع می توان گفت گستره قصه های او سرزمین عطش ناک جنوب و زندگانی ساده اما پررنج مردم آن دیار است. این داستانها غالبا کوتاه هستند و گفتگوی درونی در آنها غلبه دارد و با ایجاز نوشته شده اند که واقعیت های اجتماعی را بیان می کنند، به ویژه شرح زندگی مردم فرودست جامعه را که رنج می برند، کار می کنند و پناهگاهی ندارند، با این همه چرخ زندگی اجتماعی را صبورانه پیش می برند. بی شک لقب داستان سرای جنوب ایران بیشتر برازنده احمد محمود است که بدون گرایش به فوت و فن داستانی مدرنیسم، واقعیت خشن زندگانی مردم جنوب ایران را در افق تاریخی نشان می دهد.
      

لیست‌های مرتبط به سه کتاب مول - دریا هنوز آرام است - بیهودگی

م.الف

م.الف

1401/10/30

بهترین داستان های کوتاهبهترین داستان های کوتاه گابریل گارسیا مارکزجیمز آگوستین جویس (بهترین داستان های کوتاه)

بهترین داستان های کوتاه

34 کتاب

داستان کوتاه یکی از ژانر‌های ادبی پرطرفدار است که در آن نویسنده می‌بایست تمام توان خود را به کارگیرد تا با خلق جهانی در حدود ده هزار کلمه احساس واحدی را در مخاطب برانگیزد. داستان‌های کوتاه خوب عمدتا ویژگی‌‌های مشترکی دارند که بارز ترینشان ژرفای محتواست. تفکر استخوان جسم هنر است و مایه استواری فرم. داستان خوب برشی از زندگی است که در آن مسئله و تفکر دیده می‌شود و معمولا علاوه بر جنبه تفنن و التذاذ (یا به عبارت بهتر خوشایندی) از وضعیت‌های انسانی(Human condition's ) و مخمصه‌های فردی و جمعی سخن می‌گویند. برای تشخیص یک اثر خوب داستانی راه‌های زیادی وجود دارد، که البته برخی از این راه ها بسیار تخصصی هستند؛ در عوض، برخی دیگر از راه‌ها برای عموم کاربرد بیش‌تری دارد. به عنوان مثال توجه به جایگاه و تجربه نویسنده، مترجم و انتشارات از راه‌های "فرعی" تشخیص یک داستان خوب به شمار می‌روند اما راه‌های بهتری هم وجود دارد؛ راه‌هایی که قدری تفکر بیشتر می‌طلبند و مواجهه مخاطب را از حالت منفعلانه به‌در می‌آورند بی آن‌که مخاطب نیاز به تخصص و تبحر در مبانی نقد ادبی داشته باشد. به گمان من، سوای از معیار های دیگر، اثر داستانی خوب، اعم از رمان، داستان کوتاه و یا داستانک اثری است که مخاطب پس از خواندنش بتواند دست کم به سه پرسش پاسخ واضح و مُقنع بدهد:"چرا؟"، "چطور؟" و "که چه؟" چرایی ناظر به آکسیون و یا پیرنگ داستان است. در واقع مراد از چرایی این است که رشته حوادث داستان چرا به آن نقطه‌ی نهایی، می‌رسند؟ چگونگی ناظر به این است که رشته حوادث داستان چگونه به معنا و نتیجه ختم می‌شوند؛ و درنهایت پاسخ به پرسش" که چه؟" می‌بایست مخاطب را قانع کند که آیا خواندن داستان ارزشش را داشته و نویسنده از این همه بگیر و ببند حرفی داشته که گفتنش بهتر از مسکوت گذاشتنش بوده باشد یا نه؟ ادبیات از اقسام هنر است؛ "هنر" حتی آن زمان که فی‌نفسه دارای ارزش شمرده شود و به عنوان وسیله‌‌ای برای انتقاد و اعتراض به شمار نیاید، باز از اندیشه و تفکر خالی نیست! نباید با هنر تقلیل گرایانه برخورد کرد و این‌گونه پنداشت که هنر تنها می‌بایست در خدمت نشر معارف دینی و ملی یا اعتلای ارزش‌های انسانی و اجتماعی باشد. گاهی بازنمایی یک بُرش از زندگی یا وصف زیبایی گل سرخ، تنها از منظر زیبایی شناسانه و کاملا زمینی و فردی، بهترین و تحسین برانگیزترین دستاورد‌های هنری را می‌سازد. آنچه بدان ادبیات زرد (و حتی گاهی قهوه‌ای!!) گفته می‌شود از درونمایه‌ای که قادر باشد به سه پرسش مذکور خصوصا پرسش نهایی پاسخ بدهد، تهی است! و غالبا با حادثه یا فاجعه‌ای ناگهانی آغاز می‌شود، با گره‌های پی‌در پی ادامه می‌یابد و با پایانی غافلگیر کننده به پایان می‌رسد بی آنکه از این فراز و فرود پاسخی برای پرسش"که چه؟" داشته باشد. البته معیار های بیشتری می‌توان برشمرد؛ به عنوان مثال اینکه داستان به بهانه مایه‌ور بودن به ورطه شعار زدگی نیفتد یا در خدمت مقاصد سیاسی و مضامین ایدئولوژیک قرار نگیرد چرا که کیفیت هنر معمولا رابطه مستقیمی با استقلال اندیشه خالق آن دارد. سخن کوتاه، در مجموعه‌ای که از نظر می‌گذرانید به زعم من می‌توان ردی از اندیشه یافت بی‌آنکه خالق هایشان به منجلاب شعار زدگی افتاده باشند یا خوشایندی و زیبایی داستان قربانی شده باشد . البته به گمان من هر مسیر و مبنای تخصصی ادبی دیگری را هم‌ که برگزینیم باز به نتیجه تقریبا مشابهی می‌رسیم. پا نوشت: چنانچه داستان کوتاه خوبی از قلم‌افتاده شما به لیست اضافه کنید.

48

یادداشت‌ها

          سه کتاب اثری از آثار احمد محمود، که اولین کتابی بود از احمد محمود خوانده‌ام.
من را جذب خودش کرد، به‌گونه‌ای که تصمیم گرفتم تمام آثار این نویسنده خوش‌نویس را در آینده بخوانم، و در زندگی مردمان جنوب زندگی کنم.
خواندن داستان و رمان، به‌گونه‌ای که زندگی کاراکتر و شخصیت‌های داستان و رمان لمس می‌کنیم و خودمان را جای اون شخص میگذاریم و در دل داستان می‌رویم و با اون به سمت کنجکاوی میرویم. اما این فقط بخشی از جذابیت رمان است، بخش جذابیت دیگه آن آشنا شدن با شرایط اجتماعی، سیاسی و فرهنگی، زندگی انسان‌ها در رمان و داستان است، البته رمان علمی تخیلی نباشد:) 
در داستان‌های این کتاب احمد محمود هم، همین نکته آشنا شدن با شرایط زندگی هستش که برای من جذابیت فراوانی داشت، یعنی به‌گونه‌ای بود که من را برد به شرایط اجتماعی اون زمان.
قدرت نوشتن داستان‌ها به گونه‌ای بود که من محو میشدم و انگار جای اون شخص هستم! کمتر نویسنده‌ای می‌تواند چنین تصویر سازی کند، مثلا در داستان انتر تریاکی و کابوس، به‌گونه‌ای تصویر سازی قوی بود که من یک لحظه‌ خودم را تریاکی تصور کردم و حال و احوال او را درک کردم!
علاوه بر این در بعضی از داستان‌هایش به سمت خصوصیات بعضی از مردمان اون‌زمانه نشانه رفت و آن را نقد میکرد، مانند بیهودگی که اشاره به زندگی یک فرد که همسرش دست به تن فروشی زده، آلاچیق که اشاره به بدگمانی مردم رفته، مامور اجرا هم اشاره به و رشوه‌گری، و یک چتول عرق که اشاره به زندگی یک آدم مشروبی که به فلاکت افتاده است پرداخته است.
در نتیجه خواندن این کتاب را پیشنهاد میدهم

        

22

          "سه کتاب" مجموع داستان‌های سه کتابِ "مول"، "دریا هنوز آرام است" و "بیهودگی" می‌باشد که پس از فوت احمد محمود و به اصرار علاقمندان، با اجازهٔ فرزندانِ محمود دوباره در قالب یک کتاب چاپ شد. 
در بیشتر داستان‌ها به رنج طبقهٔ کارگر و حمایت از فرودستان و مظلومان جامعه پرداخته می‌شود. بومی‌گرایی و فضاسازی در اقلیم جنوب هم ویژگی مشترکِ داستان‌ها به شمار می‌آید.
عمومِ داستان‌ها شخصیت‌محور هستند و شخصیت‌پردازی قوی در آن‌ها موج می‌زند.
داستان‌ها، زبانِ تصویرساز، سینمایی، ساده و صمیمی‌ای دارند. توصیفات زنده و دیالوگ‌ها جاندار هستند.
داستان "مول"، "سه ساعت دیگر"، "دریا هنوز آرام است" و "بود و نبود" را بیشتر دوست داشتم. 
داستان "بود و نبود"، شروع و پایانِ تکرارشونده و خوبی دارد، قشنگ شبیه یک فیلم است؛ به‌طوری‌که می‌گویم اگر احمد محمود فیلمنامه‌نویس هم می‌شد بد نبود. 
داستان "معبد" تک‌گویی دارد و کمی از نثر همیشگی محمود متفاوت است؛ بیشتر من را به یاد حال‌وهوایِ داستان‌های هدایت می‌انداخت.
تکراری که در داستان "تکرار" وجود دارد، جالب است و کل داستان شبیه یک فیلمنامه می‌باشد.
داستان "بیهودگی" هم جالب بود؛ مخصوصاً کبوتری که توی داستان حضور داشت.
جالب است بدانید؛
مجموعه داستان "مول"، داستان‌های کوتاهی است که قبلاً در مجلات چاپ شده بود و برای اولین‌بار احمد محمود آن را با هزینهٔ شخصی در سال ۱۳۳۶ چاپ کرد. "مول" اولین مجموعه داستانیِ احمد محمود است. داستان‌ها گاهی شبیه قصه‌های عامیانه می‌شوند.
دومین کتاب احمد محمود، مجموعه داستان "دریا هنوز آرام است" می‌باشد که آن را در سال ۱۳۳۹ گوتنبرگ چاپ کرد. کتاب چون فروش نمی‌رفت، انتشارات آن را کیلویی می‌فروخت یا جایزه می‌داد!
سومین کتاب احمد محمود، "بیهودگی" است که یکی از دوستانش در اهواز صاحب چاپخانه بود و آن را در ۵۰۰ نسخه چاپ کرد.
        

10