بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

خانه‌ی لهستانی‌ها

خانه‌ی لهستانی‌ها

خانه‌ی لهستانی‌ها

3.7
80 نفر |
42 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

3

خوانده‌ام

149

خواهم خواند

46

کتاب خانه‌ی لهستانی‌ها، نویسنده مرجان شیرمحمدی.

لیست‌های مرتبط به خانه‌ی لهستانی‌ها

نمایش همه

یادداشت‌های مرتبط به خانه‌ی لهستانی‌ها

            *بسم الله الرحمن الرحیم*

داستان از زبان پسربچه ای به نام سهراب روایت میشود، که با خانواده اش در یکی از اتاق های «خانه لهستانی ها» ساکن است. و ماجرا های خودش و کمی هم افراد ساکن در دیگر اتاق های این خانه را روایت میکند. اشاره مستقیمی به بستر دقیق زمانی داستان نشده، اما احتمالا اوایل دهه پنجاه میباشد.

   داستان روندی آرام و جذاب دارد، و پیچیدگی خاصی در آن به چشم نمیخورد(اما ماجرای پایان داستان کمی شوکه کننده است!) ، دیالوگ محور است و به شدت خوش خوان. 
   شاید بهتر بود فضا سازی قوی تری داشته باشد، و کمی تعدد شخصیت ها و ماجرا ها هم بیشتر به چشم بخورد. مثلا شخصیت «مادام» به نظرم پتانسیل پردازش و مانور بیشتری داشت که داستان را جذاب تر میکرد.
 زن های قوی داستان را که برای حال خوبشان میجنگیدند را دوست داشتم.
درکل کتاب با سلیقه من هماهنگ بود، و من خیلی دوستش داشتم.  و میتوانم با خیال راحت به علاقمندان به ادبیات ایرانی پیشنهاد کنمش، بعید هم میدانم کسی از حداقل یکبار خواندنش پشیمان شود…
          
Mahsa bgbn

1402/02/02

            کتاب صوتی‌شو با صدای خود نویسنده گوش دادم. اول قرار بود شب‌ها قبل خواب گوش بدم اما بعد یکی دوشب، روزها هم بهش گوش دادم و تو چهار روز تموم شد. کتابش حدود دویست صفحه‌ست و صوتی‌ش پنج ساعت و نیم.
داستان کتاب مربوط به زمان پهلوی دومه و از زبون یه پسربچه ده ساله ست به اسم سهراب که با مادر و خاله و مادربزرگش تو یه خونه قدیمی و بزرگ زندگی میکنن. از اون خونه‌هایی که یه حیاط بزرگ داره با یه عالمه اتاق و کلی مستاجر. خونه در اصل مال لهستانی‌هایی بوده که زمان جنگ جهانی دوم آواره شدن و تو شوروی بیگاری کشیدن، بعد هم اومدن ایران و موندگار شدن.
داستان در مورد مستاجرهای این خونه‌ست. آدمای خیلی معمولی. مرد و زن و پیر و بچه با دغدغه‌ها و زندگی‌های جورواجور.
داستان موضوع خاصی نداره. اتفاق خیلی خاصی توش نمیفته. معمولیه مثل زندگی خیلی از ماها. اما برای من خیلی جذاب و روان بود. حال و هوای اون قدیمارو داشت. اون روزایی که همسایه‌ها حواسشون به هم بود. تو غم و شادی‌ها کنار هم بودن با همه‌ی تفاوت‌هایی که باهم داشتن. شخصیت‌پردازی و فضاسازی کتاب رو خیلی دوست داشتم. دیالوگ‌ها رو هم همین‌طور. مثل یه سریال قدیمی، همه صحنه‌هارو میتونستم تصور کنم و ساعت‌ها تماشا کنم. 
تو کامنت‌ها دیدم گفتن مث مهمان مامان بود یا آب‌نبات هل دار. منم موافقم. همچین حال و هوایی داشت. غم و شادی و بغض و خنده. یکمی هم سوررئال.
پیشنهادم اینه صوتی‌شو گوش بدین. حتی اگه میونه خوبی هم با کتاب صوتی نداشته باشین، برای شروع خیلی گزینه مناسبیه. پشیمون نمیشین.
          
            کتاب در مورد اتفاقاتی ست که در خانه ای موسوم به خانه لهستانی رخ می‌دهد و راوی قصه پسربچه ای به نام سهراب است.
خانه ی لهستانی ها خانه ای ست با اتاق های متعدد که در هر اتاق خانواده ای زندگی می‌کند، خانواده هایی با افکار و مشکلات متفاوت. 
نویسنده به خوبی توانسته است از پس قصه گویی برآید. به گونه ای که اگر چشم هایتان را ببندید و کسی کتاب را برایتان بخواند، برای تصویر کردن کتاب در خیالتان زحمت چندانی ندارید.
کتاب بسیار روان است و به دور از اصطلاحات پیچیده.
استفاده از ضرب المثل های جالب به زیبایی قصه کمک زیادی کرده است. تعدد شخصیت ها و اسامی جالب هم نقطه قوت دیگر کتاب است.
با وجود این موارد اما نگاه فمنیستی نویسنده از همان ابتدای کتاب آزار دهنده ست. از نگاه نویسنده مردان موجوداتی بی عرضه (پدر سهراب و پدر خاله پری)، بی غیرت (سرخابی ناظم مدرسه)، زورگو و فحاش و سنگدل (پدر فریده)، ناتوان در مدیریت (مدیر مدرسه)و هستند که بهترین مرد، مرد مرده است (آمیز جلال گیوه چی)
کتاب بسیاری از عناصر رایج در دیدگاه فمنیسم را دارد.
زنان مظلوم، قانع، تو سری خور و راضی به بخت سیاه و قضا و قدر در جای جای کتاب خودنمایی می‌کند.
گذشته از این نويسنده نتوانسته از پس روایت قصه از زبان یک پسربچه برآید. شاید بهتر بود خانم نویسنده کتاب را از زاویه فریده یا دختر دیگری روایت می‌کرد.
نگاه حسرت آمیز به غرب و زندگی در خارج از کشور و معاشرت با مردان اجنبی هم از دیگر نقاط ضعف کتاب به شمار می‌آید.
با همه این ها نویسنده نخواسته یا نتوانسته اندیشه اش را در لابلای قصه پنهان کند و زیر پوستی دیدگاهش را به خورد مخاطب دهد.