یادداشت نرگس
1402/11/19
نثری زیبا و شاعرانه، که واقعا ازش لذت بردم. و از طرفی به قول برخیها روایت دست اولی داره از روزهای انقلاب ۵۷. ولی کاش عکسهای مربوط و نامبرده، چاپ میشدن🥲! شاهنشاه کتابیست که توسط یک روزنامهنگار لهستانی در سال ۱۹۸۲ یا همون ۱۳۶۰ خودمون چاپ شده. آقای کاپوشینسکی از نزدیک شاهد اتفاقات و انقلاب ایران بوده و قبل از اون، به مدت ۲۵سال، دهها جنگ و انقلاب رو در جهان سوم، از نزدیک دیده. خب انتقاد من هم از همین نقطه شروع میشه! کسی که تجربهی دیدن دهها جنگ و انقلاب رو داره، باید روایت و برداشتِ پختهتری رو ارائه کنه. انتظاری که خودش در من تقویت میکنه، وقتی که اینو میگه: 🌱 به نظرم اشتباه است دربارهی آدمها بنویسی، بیآنکه دستکم مدتی در شرایطی زندگی کرده باشی که آنها دارند تویش زندگی میکنند. ✨اما جدای از انتقادات خودم، توصیهام به شما اینه که قطعاً خوندنش خالی از لطف نیست و هرکسی زاویهی دید خودش رو داره🤷🏻♀️. ❌⚠️موضوع اصلی این کتاب، تاریخیست که اتفاق افتاده با روایت یک انسان دیگه! ازینجا به بعد نظرمو ریزتر در مورد مطالب کتاب و نوع روایت و نگاهِ نویسنده میگم، پس خوندن ادامه یادداشت رو با آگاهی ازین مطلب، منوط به تصمیمخودتون میکنم: ^~^ اطلاعات تاریخی زیاد و ادعایی هم در این رابطه ندارم، اما: ۱.انتظار روایت وقایع رو به صورت کلی و از زبان خودش داشتم؛ اتفاقاتی که به چشم “خودش” میبینه از هر دو طرف، مخالفین و طرفداران شاه، به صورت همزمان. اما روایات رو از زبان کسانی نقل میکنه که جزو انقلابیون هستن. به جزئیاتشون میپردازه، بیش از اندازه کش میده و تأکید میکنه. در سراسر کتاب شما از طرفداران شاه هیچ نقلقول و صحبتی نمیبینید! خب انقلاب دو طرف داره. نمیشه یکطرف رو به تفضیل و از زبان مردم بیان کنی و طرف دوم رو خودت قضاوت کنی! ۲.وقتی اعمال و تصمیمات شاه رو بیان میکنه، باید مثل بقیهی کتاب، پیامدهاش رو بگه، نه که نظر خودش رو تحمیل کنه! مثلاً: خرید اسلحه توسط محمدرضا شاه از کشورهای غربی و آمریکا! نظر خودش اینه که این فقط برای تکیه به غربیها برای ساخت کشور و حفظ نظامش در برابر مردمه! ولی به این اشاره نمیکنه که اون زمان، محمدرضاشاه پیشبینی جنگ با عراق (صدام) در مورد اروند رود رو داشته، و همین خرید اسلحه، ناو و نمایش قدرت باعث میشه که صدام عقبنشینی کنه و از اروندرود چشم بپوشه (بعدها که دوباره ایران به بلبشو میفته، ترسش میریزه و مجدد اقدام میکنه و میشه جنگ ۸ساله که بازهم خرید همون f14هایی که از آمریکا توسط همین شاه خریداری شده بود، باعث داشتن دست بالای ما در نیروی هوایی میشه! (و البته جنگی که قبلتر خیلی راحت مدیریت شده بود!!) )! مثل اینکه مقایسهی زمان و اتفاقات مشابه، در مورد کتابهای تاریخی، امری اجتناب ناپذیره😁 ازین قبیل مثالها، مثل اعزام دانشجو به خارج از ایران و تقبل هزینههاشون توسط دولت، و.. زیاد به چشمم اومد! ۳.در انتهای کتاب به انتقاد از افرادِ انقلابی جدیدی که بر سر قدرت هستند، میپردازه و نکوهششون میکنه🙄. کسانی کهاول کتاب حق رو بهشون میداد و روایات جزئی رو ازشون گفته. پس میتونست بیطرف فقط وقایع رو نقل کنه، و قضاوت در مورد هر دونظام رو به منه خواننده منتقل کنه! خلاصه که سرتون رو درد نیارم. اما روایت تاریخ از منظری بیطرف، واقعاً دُرّ گرانبهاییه که به سادگی نوشته، پیدا و دیده نمیشه! نکتهی جالب و قابل تأمل در مورد کتابهای تاریخی، برای من اینه که همیشه اینو ثابت میکنن که ما از تاریخ درس نمیگیریم!!😅 این یک یادداشتِ جهتدار نیست! طرفداری از نظامی که از بین رفته و شرایط اینو نداشته که در طول زمان ثابت کنه که راهش درسته یا نه، شاید کار درستی نباشه! و در اون زمان، مثل اینکه انقلاب گریزی نداشته چون معتقدم که نمیشه مردم رو با زور و اینکه “صلاح کار در اینه” موافق و همراه کرد.
1402/11/19
به نظرتون کتاب درست و کامل ترجمه شده؟ کاش میشد با نسخه اصلیش چک کنید. نسخه اصلی کتاب اینه: Shah of shahs
1402/11/19
عه آره درست میگی، ولی خب بازم میشه چک کرد، منظورم بیشتر هر نسخهای به جز ترجمه فارسیه 😂 @szm_books
1402/11/19
فکر میکنم کتابی که در هر حکومتی دربارهی حکومت قبلی منتشر بشه قطعا خالی از جبههگیری و تحریف نیست؛ همونطور که مطالب در زمان پهلوی نسبت به قاجارها جبههگیری داشتند، یا ساسانیها دربارهی اشکانیان! پنجاهوهفتیها هم که دیگه نورعلینور هستند در این زمینه... اگر واقعا بخوایم حکومت پهلوی و انقلاب ۵۷ رو بشناسیم، بعید میدونم هیچ یک از کتابهای چاپ شده در ایران بتونه کمکی بکنه.
1402/11/19
و آیا چیزی از وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی و دایرههای موجود در آن شنیده اید؟ @yar.ebrahim
1402/11/19
البته این جمله که "هیچ یک از کتابهایی که در ایران چاپ شده، بعیده بتونه کمک کنه" رو اصلا نیستم. خیلی حکم کلی و شاذی است. قطعا سانسور و سوگیری پرواضحه، ولی دیگه این تصویر اگزجره هم خیلی منطقی نیست.
1402/11/19
جمله اخرتون در مورد اینکه نمیشه مردم رو با این جمله موافق وهمراه کرد حس میکنم دیگه خیلی کاربردی نداره این روزها
1402/11/19
اتفاقا حس میکنم دقیق گفته باشم، انتقادتون به این جمله از چه جهته؟ میتونید بیشتر توضیح بدین؟
1402/11/19
منظورم به وضعیت کشوره تا همیشه با همین ترفند و با همین جمله حتی اداره میشه ..حتی اگه موافق نباشن ولی همراه میشن.. @Nargs
1402/11/19
پاسخ دقیق به این سوال نیازمند دانش درمورد هوش جمعیه جوامع انسانیه. و به نظرم “هوش جمعی” همیشه راهی رو برای تغییر انتخاب میکنه که کمهزینهتره..🤷🏻♀️ چون انسان به دنبال زندگیه؛ حتی زندگی با فقر رو ترجیح میده به نبودش.. @mehranmasoomi
1402/11/19
مسئله اینجاست که اصلا مقولهای تحت عنوان بیطرفی به طور کل در تاریخ وجود نداره!
1402/11/20
با توجه به اینکه هیچ انسانی در این جهان بی طرف شمرده نمیشه؛ به نظرم باید اولا در انتخاب نویسنده دقت لازم به کار گرفته بشه دوما اینکه وقتی نویسنده ای در مورد موضوعی چنین مهم و حساس بازگو میکنه خواننده باید جبهه ای که نویسنده خودش رو در اون سمت جلوه داده رو هم در نظر بگیره برای پذیرش یا عدم پذیرش نوشته های کتاب! درضمن، اینکه سخنی از بی طرفی به میان آمده و با این حال که نویسنده لهستانیه، جبهه گیر بودن یا نبودن انقلابیون ۵۷ قضاوت شده در نوشته ی برخی از دوستان ؛ اصلا با جوشش روحیه بی طرفی و انسانیتِ برخی ها که این روز ها بسیار معروف شده جور در نمیاد!
1402/11/23
الان مرور شما رو خوندم. اینکه تلاش کرده بودید این انگارهٔ بیطرف بودن نویسنده را به چالش بکشید، بسیار برایم آموزنده بود.
1402/11/23
من هم مثل شما نظرات رو بعد از تموم کردن کتاب میخونم، وقتی که مطمئنم جهتی به ذهنم نمیدن🤝🏻🌹. این برداشت یا بهتر بگم انتظاری بود که من ازین نویسندهی فرنگی داشتم که در این انقلاب ذینفع نبوده🤷🏻♀️.
نرگس