روشنا

روشنا

کتابدار بلاگر
@roshana.

227 دنبال شده

500 دنبال کننده

            دانش‌جو :)
محصلِ داروسازی
          
پیشنهاد کاربر برای شما
گزارش سالانه بهخوان

یادداشت‌ها

نمایش همه
روشنا

روشنا

1403/10/11

        همه‌ی آنچه می‌خواستم آن بود که صادقانه به مردم بگویم: «نگاه کنید به خودتان. نگاه کنید چه زندگی نا‌به‌سامان و ملال‌انگیزی می‌گذرانید.» این مهم‌ترین چیزی است که مردم باید دریابند. و وقتی آن را به‌راستی دریافتند، بی‌گمان زندگی تازه و بهتری خواهند آفرید. انسان زمانی نیک‌تر خواهد شد که او را چنان که هست به خودش بنمایانیم.
آنتون چخوف

شخصیت‌های نمایشنامه حرف می‌زنن و حرف می‌زنن ولی در عمل نمی‌تونن هیچ اثری روی وضعیتشون بذارن. انگیزه‌ای هم برای این کار ندارن. ملال و خستگی! آیا چخوف می‌خواست همین رو بهمون نشون بده که خیلی حرف می‌زنیم، تحلیل می‌کنیم و بیانیه میدیم ولی در عمل هیچ‌کاری انجام نمی‌دیم؟

تو کتاب جزء از کل اومده: «چخوف اعتقاد داشت اگر به آدم‌ها نشان بدهیم چطور موجودی هستند بهتر می‌شوند.
فکر نکنم حرفش درست باشد. 
فقط باعث می‌شود غمگین‌تر و تنهاتر شوند.»
منم دوست داشتم از چخوف بپرسم مطمئنید آقای چخوف؟ که آدم‌ها این‌طوری بهتر می‌شوند؟ می‌ترسم ناامیدی برشان دارد و قضیه به کل خراب شود!

نوری بیلگه جیلان هم جایی گفته: چخوف به من یاد داده است که چطور باید زندگی کنم.
شاید حالا که چخوف نیست، بتونم از آقای جیلان بپرسم چطور؟

پ.ن: چرا امتیاز کامل دادم؟
چون با این حال داستان رو دوست داشتم و همین‌طور شخصیت‌پردازی‌ها فوق‌العاده بودن. و فکر کردم با اوصافی که گفتم یا باید امتیاز معمولی بدم یا کامل. و تصمیم گرفتم فعلاً به چخوف اعتماد کنم.
پ.ن.۲: اصلاً هم از تهدیدهای آقای خطیب نترسیدم. 🚶🏻
      

40

روشنا

روشنا

1403/10/10

55

روشنا

روشنا

1403/10/1

        از همون اولش که هنری مولیسه شروع به صحبت کرد، جذبش شدم.
«سپتامبر پارسال یک شب برادرم از سن المو تلفن کرد و خبر داد مامان و بابا دوباره دارند از طلاق دم می‌زنند.»
رفتم دنبالش تا بیشتر توضیح بده و هنری در حالی که از اتفاقات طی یک هفته بعد از دعوای پدر و مادرش می‌گفت، ماجراهایی از زندگی خودش و خانواده‌اش برام تعریف کرد.

هنری رو درک می‌کنم، هرچند هنوزم یه سری کاراش مثل دوشیزه کوئینلان برام شوکه‌کننده و غیرقابل پذیرشه. کلاً این موارد همیشه برام غیرقابل فهمه و امیدوارم همیشه در همین حد حتی غیرقابل فهم بمونه! ولی به جز این موارد درکش کردم و دوسش دارم. 
بعضی احوالات هنری و واکنشش به یه سری اتفاقات هم بود که وقتی برام تعریف می‌کرد، انقدر فهمیدمش که دیدم هیچ‌کس تا حالا مثل اون بهم حس عمیق فهمیدن نداده بود.
هنری از من هم بیشتر عاشق داستایفسکیه و این یه‌کم ناراحتم می‌کنه :) ولی از طرفی هم خیلی خوش‌حالم که انقدر عاشقشه. «زندگی من، شادی من، داستایفسکی بی‌نظیر من!» فئودور برای هردومون یه معجزه است و همیشه همراهمون میمونه.
 در تمام طول کتاب از خودم می‌پرسیدم هنری به پدرش چه حسی داره؟ هرازگاهی ازش متنفره و هرازگاهی به نظر می‌رسه عاشقشه. تا میخواد عاشقش باشه، تنفر وجودش رو می‌گیره و هرگز نمی‌تونه با تمام وجود ازش متنفر باشه، چون ته قلبش دوستش داره. آیا این حس تمام فرزندانی نیست که پدرانی نه چندان خوب دارن؟

هنری مولیسه، ممنونم که داستانت رو برام گفتی. نشستن پای حرفای تویِ پنجاه ساله، دیدن زندگیت و رابطه‌ات با پدر و خانواده‌ات تجربه‌ی خوبی بود.
      

22

روشنا

روشنا

1403/9/28

        همیشه از داستان‌هایی که روند تدریجی تغییر یک انسان رو روایت می‌کنن، خوشم میاد. پرتره داستانی از همین تغییرات تدریجیه.
خلاصه داستان رو سایر دوستان در یادداشت‌هاشون گفتن، من فقط دوست داشتم به یه موضوعی اشاره کنم.

در بخش دوم که حکایت تابلو را از زبان مردی جوان می‌شنویم، این‌طور به نظر میاد که تابلو حاوی نیروی اهریمنی است که هرکسی را ناچار به فساد می‌کشاند. اما از کجا معلوم که روایت هنرمند جوان ما حاوی تمام حقایق باشد؟ او تنها از داستان‌هایی که شنیده می‌گوید و داستان‌های عامیانه همیشه تکه‌ای از حقایق هستند نه همه‌ی آن.
در بخش اول که ما خود شاهد روند اضمحلال روح چارتکوف، یکی از قربانیان مرد رباخوار درون پرتره هستیم؛ به نظر نمی‌رسد که چارتکوف ناچاراً به فساد کشیده شده باشد. این چارتکوف است که در ابتدا با شبه‌رویایی که دیده است و پول‌هایی که پیرمرد به او نشان داده، با اشتیاق و ازخود‌بی‌خود شده به کیسه‌ی حاوی سکه‌های طلا چنگ می‌زند. بعد هم خود او است که در لذات غرق شده و استعداد خود را تباه می‌کند.
از این رو به نظر من، پرتره داستانی درباره‌ی وسوسه و به ظهور رسیدن صفات بد درونی فرد است. وسوسه‌ای که نماد همیشگی آن ثروت است. هرکس به دلیلی به پول مرد رباخوار احتیاج دارد و زمانی که آن را به دست می‌آورد، مجبور می‌شود در درون خود به جنگ برود.

سبک روایت پرتره واقعاً جالب بود و ایده‌های نویی داشت. مثلاً قسمتی که چارتکوف پشت‌سرهم از خواب می‌پرید، واقعاً باحال بود.
در کل پرتره کتاب جالب و خوبیه، امتحانش کنید :)

*آیا پرتره روزی به دیدن ما هم می‌آید؟
      

با نمایش یادداشت داستان این کتاب فاش می‌شود.

20

روشنا

روشنا

1403/9/10

        تاریخ مختصر اسطوره یا میتوس
این کتاب رو به پیشنهاد یکی از دوستان بهخوانی خوندم و احتمالاً از جمله کتاب‌های کلیدی در طول عمرم باشه، از اونایی که دید جدیدی به موضوعات بسیاری میده.

امروزه در زبان انگلیسی به دروغ، شایعه یا افسانه، myth گفته میشه در حالی که میتوس (mythos) اصلاً از این نوع نیست، بلکه روایتی داستانی از مسائل بشریه. انسان زمانی که با مسائل ناشناخته در زندگی روبه‌رو میشه و احساساتی رو تجربه می‌کنه که براش عجیب و سترگه و کنار اومدن باهاشون سخت؛ به میتوس رو میاره تا مثل چراغی در ظلمت بهش راه نشون بده. میتوس قهرمان داستان رو از زمان و مکان خارج می‌کنه و به هریک از ما نشون میده چطور قهرمان باشیم و با مسائل بشری روبه‌رو بشیم. «یک اسطوره رویدادی است که روزگاری به نوعی اتفاق افتاده است، اما در عین حال همیشه هم اتفاق می‌افتد.» همین ویژگی که بدونیم میتوس و اسطوره همین الان هم کاربرد داره و بتونیم حسش کنیم، انقدر مهمه که اگه نباشه اسطوره‌ی موردنظر حذف میشه. یعنی وقتی شما حس کنی مراسم عشای ربانی یادآوری‌ای از حادثه‌ای در گذشته است و نتونی حس کنی هریک از ما مسیح هستیم، دیگه کاربرد خودش رو از دست میده.

در گذشته انسان میتوس و لوگوس رو در کنار هم و به صورت تکمیل‌کننده برای زندگی داشته. هرکدوم از اون‌ها چیزی به انسان میدادن که دیگری قادر نبود و نیست.
در طول تاریخ هم‌چنان که لوگوس پیش‌رفت می‌کنه، میتوس به شکل‌های نو و تازه‌تری درمیاد تا زمانی که روزی در یونان، فلاسفه بین میتوس و لوگوس فاصله‌ای به وجود میارن که به آسونی از بین نمیره.

کم‌کم ادیان مختلف سعی می‌کنن اسطوره‌های دینی خودشون رو به صورت لوگوس دربیارن که در این کار ناکام می‌مونن ولی همین تلاش در مسیحیت بعد از دوران تاریکی، منجر به دوران جدید و تحول غرب میشه. تحولی که هر میتوسی رو دور از حقیقت میدونه، بی‌توجه به این که «اسطوره حقیقت دارد چون موثر است، نه آن که اطلاعات واقعی در اختیارمان می‌گذارد.»

و این‌گونه ما وارد دنیای مدرن شدیم. دنیایی که بیگانگی بی‌سابقه‌ای با میتوس داره. در دنیای مدرن که میتوس از نوع آیین‌های دینی نتونست هم‌پای لوگوس به پیش بره، جای خودش رو به موسیقی، هنر، داستان و حتی راک، رقص، مواد مخدر یا ورزش داده. و همین‌طور باعث ایجاد نوعی حس بیگانگی با جهان شده. انسان دیگه نمی‌دونه در این جهان چی کار می‌کنه.

 نویسنده در آخرین فصل، از رمان به عنوان میتوس در جهان مدرن یاد می‌کنه که از همان «مسائل گریزناپذیر و فرار از شرایط انسانی» صحبت می‌کنه که اسطوره‌ها و ادیان در گذشته صحبت می‌کردن و میگه حالا که رهبران دینی نمی‌تونن به ما میتوسی برای زندگی بدن، هنرمندان و نویسنده‌ها این مسئولیت رو به عهده می‌گیرن.
من تا قبل از این کتاب، به رمان به چشم سرگرمی و تجربیات زندگی نگاه می‌کردم اما صحبت‌های نویسنده باعث تجدید نظر خیلی زیادی در نظراتم شد.

برای کتابی با عنوان تاریخ مختصر و همین‌طور در ۱۰۴ صفحه، خیلی خوب بود.
      

51

روشنا

روشنا

1403/9/2

        کتاب در ابتدا فرضیه‌ای برای روند جنبش‌های اعتراضی و انقلابی در شرایط بحران مطرح می‌کنه و انقلاب‌های سیاسی رو نتیجه جمع شدن هشت عامل میدونه.
چهار عامل مربوط به قدرت دولت‌ها: بحران مشروعیت نظام سیاسی، کارآمدی نظام، وحدت درونی گروه حاکم و بحران در دستگاه‌های سلطه و سرکوب.
چهار عامل دیگه هم مربوط به جنبش و بسیج انقلابی: حجم نارضایی عمومی، سازماندهی، ایدئولوژی انقلابی و رهبری.

بعد نویسنده این فرضیه رو برای هشت کشور که در بحران اقتصادی جهانی سال ۲۰۰۸ دست‌خوش اعتراضات مردمی شدند (آمریکا، اسپانیا، انگلستان، یونان، تونس، مصر، لیبی و مراکش)، بررسی می‌کنه. در هر مورد اقتصاد، جرقه‌ی اعتراضات رو میزنه و بعد به مسئله‌ی مشروعیت و کارآمدی نظام کشیده میشه و همین‌طور طبق فرضیه‌ای که مطرح شد، به پیش میره.

کتاب جالبیه و اگه به این مباحث علاقه‌مندید، خوندنش رو پیشنهاد می‌کنم. حتی اگه مثل من، خیلی متوجه بحث‌های اقتصادی نشید، باز هم از نظر روند اعتراضات، نتایجشون و تحلیل این نتایج جالب توجهه.
      

18

روشنا

روشنا

1403/8/28

        یک چهارم کتاب رو خوندم و بقیه رو تورق سریع کردم. نتونستم ادامش بدم، خیلی درهم‌برهم نوشته بود و یه مطلبی رو صد بار تکرار می‌کرد.🚶
با این حال نکات خوبی رو گوشزد کرد و شاید یه روزی بقیش رو هم کامل خوندم.

نتیجه‌گیریم از کتاب این بود که قبل از انقلاب صنعتی در جهانی دوجنس‌گرا بودیم که نقش‌های متفاوتی به زن و مرد داده می‌شد. زن به عنوان مدیر خانواده و مرد به عنوان محافظ خانواده.
اما به مرور که جامعه پیش‌رفت کرد، پیش‌رفت‌های اجتماعی زن کم‌تر از مرد شد. تحصیل، رأی دادن و ایفای نقش در جامعه به نفع مردان بود.
بعد از این جنبش زنان به وجود اومد و مردها کمک کردن تا زن‌ها حقوق اجتماعیشون رو به دست بیارن و حتی در جوامعی مثل اروپا و آمریکا بتونن زندگی بهتر و آسوده‌تری از مردها داشته باشن. الان در اون جوامع به نقطه‌ای رسیدیم که مرد داره برای راحتی و زندگی خوب زن تلاش می‌کنه، در عین حال ازش انتقاد میشه و نمی‌تونه به خودش و نقشش در جامعه فکر کنه و احساس جنس دوم بودن بهش دست داده. به علاوه این‌که جنبش زنان واقعاً در جهاتی به ابتذال کشیده شده و تبدیل به جنبش «ضدمرد» شده.
برای همین نویسنده میگه دیگه نیازی به جنبش زنان یا مردان نیست، بلکه زمان جنبش گذار جنسیتی و گفت‌وگوی دو جنسه.
علت اسم کتاب هم در اینه که نویسنده میگه چیزهایی که ما بهشون میگیم قدرت مردانه، در واقع یک نوع دورریختنی بودن مرده و یک نوع تمجید و گول زدنه برای این که مرد خودش رو برای خانواده و جامعش فدا کنه.

با این حال فکر می‌کنم ما نیاز به پژوهش‌هایی در سرزمین و فرهنگ خودمون هم داریم، چون بعضی مثال‌های این کتاب، قوانین و آماری که می‌گفت، در آمریکا صادق بود نه ایران و باید وضعیت جامعه‌ی ایرانی رو به صورت خاص بررسی کرد.
      

18

روشنا

روشنا

1403/8/13

        لابد شما هم درباره‌ی فیلم «نجات سرباز رایان» شنیدید. این تابستون دیدن نجات سرباز رایان رو تو برنامه‌ی فیلم‌هام گذاشتم. فکر می‌کردم احتمالاً لحظاتی ازش گریه‌ام می‌گیره و احساسات والایی رو تجربه می‌کنم.
فیلم رو که دیدم با این‌که ازش خوشم اومده بود، اما اون‌قدری که فکر می‌کردم ازش لذت نبردم. اون‌جا بود که فهمیدم سینمای دفاع مقدس با لحظات خاصش چه قدر انتظاراتم رو از فیلمی با موضوع جنگ بالا برده. هنوز هم حس و حالم بعد از دیدن فیلم رنجر با بازی جمشید هاشم‌پور تو ۱۳-۱۴ سالگی رو یادمه و کسی که چنین فیلمی رو در نوجوانی دیده، شاید دیگه جلوه‌های ویژه‌ی فیلم‌های خارجی، خیلی هم توجهش رو جلب نکنه :)

تاراس بولبا هم برای من چنین چیزی بود. فکر می‌کردم داستان حماسی و شرح رشادت و دلاوری در دفاع از وطن باشه، اما اصلاً چنین حسی بهم نداد. بیشتر شرح جنگ‌های مذهبی بود. کاتولیک و ارتدوکس، مسیحیت و یهود و از همین نظر عالی بود که واقعاً نیاز داشتم بدونم جنگ‌های مذهبی چطور بودن و مردم چه نگاهی بهشون داشتن.

تاراس بولبا میگه: «صبر کنید، وقتش خواهد رسید. بله، زمانی خواهد رسید که بفهمید ایمان ارتدوکسی روسیه چه مفهومی دارد!» و من با خودم فکر می‌کنم این چه ایمانیه که چنین وحشی‌گری‌ای رو برای خودش میخواد و چنین انسان‌هایی رو تربیت می‌کنه؟
«و یهودیان گفتند مسیحیان بر حق نیستند. و مسیحیان گفتند یهودیان بر حق نیستند. درحالی‌که هردو کتاب آسمانی را می‌خوانند.» 
طنز گزنده‌ای داره که من عاشقشم :) واقعاً فکر می‌کنی کتاب آسمانی می‌خونی و بعد به هر گروهی به جز خودت میگی که حق نیستن و به خودت اجازه میدی برای دفاع از ایمانت بقیه رو بکشی؟
خداوند همه را از چنین ایمانی دور بدارد :))

جدا از این، تراژدی تاراس و پسرانش قشنگ بود.

پ.ن: ال‌کلاسیکو قراره یکی از بهترین خاطراتم باشه :)
      

38

روشنا

روشنا

1403/8/12

        واقعاً آرتور میلر تراژدی‌نویس جهان مدرنه!

اول نمایشنامه الفیری بهمون میگه «حق و عدالت این‌جا خیلی مهمه.» ادی هم از این موضوع آگاهه. اصلاً خود ادی در جواب به بئاتریس در مورد پسری که مهاجری رو لو داده، میگه: «پسری رو که یه هم‌چین کاری کرده؟ با چه رویی آفتابی بشه؟» اما سرنوشت ادی رو به پیش می‌بره تا خودش دست به هم‌چین کاری بزنه.
«ادی کربن هرگز فکر نمی‌کرد تقدیری داشته باشه. خب یه مرد کار می‌کنه، خونواده تشکیل میده، میره بولینگ، غذا می‌خوره، پیر میشه و بعد می‌میره. ولی الان، همین‌طور که هفته‌ها می‌گذشتن، آینده‌ای وجود داشت، مشکلی که از بین نمی‌رفت...»
و میلر چقدر قشنگ اول داستان، ماجرا رو از زمان و مکان بیرون میاره و از زبان الفیری میگه: «یه دفعه هوای بی‌روح دفترم رو رایحه سبز دریا می‌شوره و گرد و غبار فضا پاک می‌شه و میرم تو این فکر که در دوران قیصر هم، تو کالابریا شاید، یا روی دماغه سیراکوس، وکیل دیگه‌ای، با لباس کاملاً متفاوت، شکایتی مثل این رو شنیده و مثل من کاری از دستش برنیومده و نشسته به تماشا که این ماجرای خونین چطوری اتفاق می‌افته.»

متاسفانه آخر کتاب متوجه شدم با وجود ترجمه‌‌ی خوب، مترجم یک قسمت مهم از کتاب رو بد ترجمه کرده. یکی اول کتابه که میگه: «ما هم دیگه متمدن شدیم، آمریکایی تمام‌عیار. دیگه میشه گفت این‌جا جا افتادیم؟؟ و من این رو بیشتر دوست دارم.» این‌جا جمله‌ی اصلی میگه Now we settle for half, and I like it better: حالا ما با هم می‌سازیم (سازش می‌کنیم) و من اینو بیشتر دوست دارم.
که اتفاقاً جمله‌ی خیلی مهمی در داستانه، چون نشون میده ادی سازش نمی‌کنه و نمی‌تونه روند وقایع رو بپذیره. آخر داستان هم میگه: «این روزها اغلب ما از نیمه ضرر برمی‌گردیم و به نظر من این بهتره» که این هم دوباره اشتباهه و بازم این‌جا نویسنده داره میگه most of the time we settle for half and I like it better. بیشتر وقتا ما سازش می‌کنیم و من اینو بیشتر دوست دارم. که این جمله‌ی آخر واقعاً یکی از مهم‌ترین قسمت‌های داستان بود که پیام اصلی رو می‌رسوند.
به هر حال تیکه‌ی آخر داستان هم عالی بود!
«بیشتر وقتا ما کوتاه میایم و من این رو بیشتر می‌پسندم. ولی حقیقت مقدسه و با این‌که می‌دونم اون چقدر در اشتباه بود و مرگش بیخود، به خودم می‌لرزم، چون اقرار می‌کنم وقتی یادش میفتم یه‌جور اخلاص متمردانه تو ذهنم میاد- نه اخلاص کاملاً خوب ولی چیزی به خلوص خودش- چرا که اون به خودش اجازه داد کامل شناخته بشه و فکر می‌کنم به خاطر همین، من از همه‌ی موکل‌های فهمیده و عاقلم بیشتر دوستش دارم. با این حال هنوز بهتره کوتاه اومد و سازش کرد، باید همین‌طور باشه! من برای کارش ارزش قائلم، صادقانه میگم، اما... با یک اخطار قاطع.»
      

با نمایش یادداشت داستان این کتاب فاش می‌شود.

22

روشنا

روشنا

1403/8/6

        جدیداً عادت کردم از حداکثر ظرفیتِ امانتِ کتاب از کتابخونه استفاده کنم 😂 برای همین وقتی کتاب قبلیم رو پس دادم، بین کتابای تو لیستم قرعه‌کشی کردم و اسم این کتاب برای خوندن دراومد :)

فکر می‌کردم جستارهایی درباره‌ی رنج‌های زیستنِ صادقانه در جهان باشه، اما اصلاً این‌طور نبود :) در واقع عنوانی که نشر گمان انتخاب کرده گمراه‌کننده است! عنوان اصلی می‌تونست این‌طور باشه: حقایقی صادقانه درباره‌ی بی‌صداقتی. ولی ترجمه‌ی بقیه‌ی کتاب عالی بود.

این کتاب تفسیرِ نتایج پژوهش‌هایی درباره‌ی علل بی‌صداقتی و تاثیرش بر جامعه است. آزمایش‌ها واقعاً خلاقانه و جذاب بود و اگر به کارهای پژوهشی و طراحی آزمایش علاقه دارین، حتماً بخونید.
گرچه طبق آزمایشاتِ نویسنده، مردم هر کشوری فکر می‌کنن خودشون متقلب‌ترن 😂 ولی باز هم از اون‌جایی که حس می‌کنم بی‌صداقتی زیادی در جامعه‌ی فعلی ایران مشهوده، خوندن این کتاب خیلی برامون خوبه.

یه دید جدید و خیلی ارزش‌مندی هم از این کتاب به دست آوردم. همیشه وقتی به کسایی که تو امتحانا تقلب می‌کنن، نگاه می‌کردم فکر می‌کردم چطور متوجه نمیشه کاری که انجام میده اشتباهه؟ اما بعدها که باهاشون صحبت می‌کردم (قطعاً نه به صورت بازجویی 😂 وقتایی که بحث تقلب بینمون پیش میومد) می‌دیدم هرکس برای خودش توجیهی داره، توجیهاتی که بعضاً خیلی هم قوین :)) بعد از این تجربه و خوندن این کتاب، فهمیدم هیچ آدمی در نظر خودش دروغ‌گو و متقلب نیست و حتماً برای کارهاش توجیهاتی داره؛ حتی خودمون!
این کتاب هم متغیرهای مختلفی که ما برای بی‌صداقتی داریم رو با آزمایشات مختلفی بررسی می‌کنه. این‌که چطور برداشتن خودکار از کیف دوستمون، مصداق بی‌شرمی و وقاحته ولی برداشتن یه خودکار از شرکت کار بدی نیست. به همین ترتیب، برداشتن پول از شرکت دزدیه، ولی برداشتن یه مقدار کاغذ که دقیقاً ارزشی معادل همون پول داشته باشه، کار بدی نیست.
علاوه بر این متأسفانه ما در برخورد با تضاد منافع، ممکنه سوگیری‌های شخصی‌ای هم داشته باشیم که اصلاً متوجهش هم نشیم (:( و یکی از فصل‌های کتاب مثال‌های خیلی خوبی در همین مورد برای کادر درمان و شرکت‌های داروسازی داشت که خوندنش خیلی جالبه.
همین‌طور این کتاب به تاثیر بی‌صداقتیِ فردی بر جامعه‌ی کوچکی که درش هستیم هم می‌پردازه.
همین دیگه، بخونید و لذت ببرید :)
      

31

باشگاه‌ها

نمایش همه

🎭 هامارتیا 🎭

234 عضو

مرغ دریایی

دورۀ فعال

ایرانشهر

107 عضو

ایران باستان (از 550 پیش از میلاد تا 650 پس از میلاد)

دورۀ فعال

لیست‌ها

رنج و سرمستیدن کیشوت (جلد 1)رویاهای انیشتن

کتاب‌های پیشنهادی Y combinator

28 کتاب

من عاشق لیستم! از دیدن لیست‌های کتاب واقعاً لذت می‌برم. حالا چه این لیست‌ها موضوعی باشن، چه پیشنهادی یک سازمان. الان که سال ۲۰۲۴ تقریباً به انتها رسیده، سازمان‌های مختلفی لیست کتاب پیشنهادی منتشر می‌کنن. اما چندتا مشکل وجود داره. یکی این که معمولاً این کتاب‌ها هنوز در ایران ترجمه و به تبعش چاپ نشدن. و مشکل بعدی هم اینه که این لیست‌ها معمولاً خیلی خوشایند و به سلیقه‌ی من نیستن. تو همین احوال داشتم لیست‌ها رو بالا پایین می‌کردم که یاد لیست کتاب‌های پیشنهادی Y combinator افتادم. وای کامبینیتر (بذارید از این به بعد فارسی بنویسمش!) یکی از بهترین شتاب‌دهنده‌های دنیا است. وای کامبینیتریا، به خودشون میگن «هکر»، کسایی که میخوان بدونن تا کجا میشه پیش رفت. خلاصه این‌که خیلی خفنن. بین سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸، وای کامبینیتر چند تا لیست کتاب، عموماً برای فصل تابستون منتشر کرد که برای خودم خیلی بامزه و جالبه. از موضوعات باحالش اینه که برعکس استارتاپ‌های ایرانی، تو این لیست خیلی کتاب‌های رخت‌خوابت را جمع کن و قورباغه رو قورت بده و اینا نمی‌بینیم و به جاش کلی کتاب باحال هست که شاید اسمش رو هم نشنیده باشیم. چون خودم این لیست رو دوست دارم، این‌جا هم به اشتراک گذاشتمش و امیدوارم برای شما هم جالب باشه که مهندسای وای کامبینیتر چیا می‌خونن. خیلی از کتابای پیشنهادی ترجمه نشده بود و من فقط مواردی که ترجمشون موجود بود رو آوردم.

21

بریده‌های کتاب

نمایش همه

فعالیت‌ها

روشنا پسندید.
زندگی در پیش رو

40

اما در عین حال بعضی درسا هم هست که کلش چنین حالتی داره ولی برای این‌که نمی‌تونم به هر حال ازش بگذرم، این خفت رو قبول می‌کنم :)) این‌جاست که نمی‌تونم بگم این‌که چطور بازی کردم مهمه. اما در کل اگر آدم واقعاً خوب بازی کنه و ببازه، فکر می‌کنم چون بازیکن خوبیه؛ بالاخره روزی یک بازی‌ای از راه خواهد رسید که اونو می‌بره! هرچند باز هم میشه اینو پرسید که از کجا می‌دونی؟ و ما همیشه قصه‌ی برنده‌ها رو شنیدیم نه بازنده‌ها رو. و در جواب میگم درست میگی، نمی‌دونم! شاید همش خیالات خوش یک جوان بیست و چند ساله باشه :) @zahra_alihosseini

13

بله، دقیقاً... البته هم‌زمان یه سری چیزا هست که آدم حاضره چیزای بیرونی رو از دست بده ولی اونا رو نه... اتفاقاً این روزها خیلی درگیر این مسئله هستم و فکر می‌کنم بعدتر که باز هم بیشتر وارد اجتماع بشم، این مسئله پررنگ‌تر هم خواهد شد. مثلاً اصلاً حاضر نیستم همین‌طوری الکی و فقط برای این که استناد بهم بالا بره، مقاله بنویسم. حتی اگه باعث شه به یه نفر دیگه که اصلاً فرد باسوادی نیست بگن یک درصد برتر! یا بعضی اوقات که دارم درس می‌خونم، به هیچ وجه قبول نمی‌کنم یه موضوعی رو حفظ کنم. چون به نظرم بی‌خوده و حس می‌کنم این‌طور دنبال نمره دویدن، وقتی می‌دونم حفظ کردن این موضوع کاملاً بی‌خوده و می‌تونم اگر جایی نیاز شد، چکش کنم؛ حس افتضاحی بهم میده. @zahra_alihosseini

13

روشنا پسندید.
شاهنامه در دو بازخوانی: یادداشت های شاهرخ مسکوب بر شاهنامه فردوسی چاپ های بروخیم و مسکو
آزاد و رها ، به یاد شاهرخ مسکوب...

شاهرخ مسکوب رو شاید خیلی ها نشناسند ، حق هم دارند ، از کجا باید بشناسن؟ مگر چقد برای شناساندن بزرگان هنر و ادب مون زحمت کشیدیم و وقت گذاشتیم؟

شاهرخ مسکوب کسی بود که عاشقانه هنر رو دوست داشت. عاشقانه با هنر زندگی می کرد‌ . موسیقی کلاسیک گوش میداد ، یه وقتایی با باخ بود ، گاهی با بتهوون و زمانی هم با موتسارت دمخور می شد.

عاشق تئاتر و اپرا بود. همونقد سوفوکل براش جذاب بود که شکسپیر و بن جانسن... 
عاشق ادبیات بود،  همونقد براش دن کیشوت جذاب بود که توماس مان 
چه زندگی جالبی ، تو خونه کتاب بخونی و موسیقی کلاسیک گوش بدی و عصر توی خیابون های بارونی لندن قدم بزنی و شب به تئاتر و اپرا بری... 

شاهرخ مسکوب محقق نیست ، دلی مینویسه ... با هنر عجین شده ، زندگی کرده . 

یکی از کتاب هایی که شاهرخ مسکوب ، مثل هر ایرانی دیگه ای دوست داشته ، کار عظیم حکیم طوس ، شاهنامه فردوسی بوده . مسکوب با شاهنامه زندگی کرده و بارها و بارها خونده . 

باز هم میگم ، مسکوب محقق نیست ، مسکوب اهل دله . وقتی درباره رستم و اسفندیار یا سوگ سیاوش مینویسه ما لذت می‌بریم.  لذت از این که در این لذت با مسکوب شریکیم .

کتاب حاضر یادداشت های شاهرخ مسکوب بر شاهنامه ست. 
احتمالا دیدید کسانی رو که وقتی کتابی به دست میگیرن ، شروع به حاشیه نویسی میکنند؟ من خودم اهل این کار نیستم چون زیاد از حد کتاب ها رو دوست دارم . دوست دارم کتاب هام نو باشن و از نویی برق بزنن...اما بعضی افراد برعکس دوست دارن که کتاب هاشون اتفاقا کهنه بشه چون معتقدند که اینطوری مشخصه که زندگی در اون جریان پیدا کرده .

شاهرخ مسکوب دو بار شاهنامه رو مرور کرده و بعضی جاها یادداشت هایی در حاشیه کتاب  نوشته ، مثل کاری که امروز خیلی از اهالی بهخوان هم انجام میدن.

مسکوب ، ابتدا شاهنامه چاپ بروخیم رو خونده ، هرجا به بیتی رسیده که نیاز به توضیح داشته ، توضیح داده ، نظر خودشو داده ، انتقاد کرده ، نظر های قبلی خودش رو اصلاح کرده ( مثلا گفته اونجا نظر خامی داده بودم ) و... کلی یادداشت دیگه 

نمیدونم قصد داشته این یادداشت ها رو بعدا چاپ کنه یا نه اما هرچی هست شما  با این کتاب در خوانش شاهنامه،  با شاهرخ مسکوب همراه میشید.

بار بعدی ، مسکوب ، شاهنامه چاپ مسکو رو خونده و اونجا هم یادداشت هایی نوشته. مثل خوانش قبلی خودش .‌..

این دو بازخوانی از شاهنامه و یادداشت های مسکوب رو به علاقه مندان به شاهنامه توصیه میکنم که حتما بخونند . در این خوانش شما با خیلی چیزها آشنا میشید..‌ خیلی چیزها رو درک میکنید و کلی مطالب جدید درباره تاریخ،  جامعه شناسی ، اساطیر ، فلسفه ، ادبیات و ادبیات تطبیقی ( مثلا شباهت رستم با هرکول ، تراژدی های شاهنامه با تراژدی های یونان ) و... یاد میگیرید.
          آزاد و رها ، به یاد شاهرخ مسکوب...

شاهرخ مسکوب رو شاید خیلی ها نشناسند ، حق هم دارند ، از کجا باید بشناسن؟ مگر چقد برای شناساندن بزرگان هنر و ادب مون زحمت کشیدیم و وقت گذاشتیم؟

شاهرخ مسکوب کسی بود که عاشقانه هنر رو دوست داشت. عاشقانه با هنر زندگی می کرد‌ . موسیقی کلاسیک گوش میداد ، یه وقتایی با باخ بود ، گاهی با بتهوون و زمانی هم با موتسارت دمخور می شد.

عاشق تئاتر و اپرا بود. همونقد سوفوکل براش جذاب بود که شکسپیر و بن جانسن... 
عاشق ادبیات بود،  همونقد براش دن کیشوت جذاب بود که توماس مان 
چه زندگی جالبی ، تو خونه کتاب بخونی و موسیقی کلاسیک گوش بدی و عصر توی خیابون های بارونی لندن قدم بزنی و شب به تئاتر و اپرا بری... 

شاهرخ مسکوب محقق نیست ، دلی مینویسه ... با هنر عجین شده ، زندگی کرده . 

یکی از کتاب هایی که شاهرخ مسکوب ، مثل هر ایرانی دیگه ای دوست داشته ، کار عظیم حکیم طوس ، شاهنامه فردوسی بوده . مسکوب با شاهنامه زندگی کرده و بارها و بارها خونده . 

باز هم میگم ، مسکوب محقق نیست ، مسکوب اهل دله . وقتی درباره رستم و اسفندیار یا سوگ سیاوش مینویسه ما لذت می‌بریم.  لذت از این که در این لذت با مسکوب شریکیم .

کتاب حاضر یادداشت های شاهرخ مسکوب بر شاهنامه ست. 
احتمالا دیدید کسانی رو که وقتی کتابی به دست میگیرن ، شروع به حاشیه نویسی میکنند؟ من خودم اهل این کار نیستم چون زیاد از حد کتاب ها رو دوست دارم . دوست دارم کتاب هام نو باشن و از نویی برق بزنن...اما بعضی افراد برعکس دوست دارن که کتاب هاشون اتفاقا کهنه بشه چون معتقدند که اینطوری مشخصه که زندگی در اون جریان پیدا کرده .

شاهرخ مسکوب دو بار شاهنامه رو مرور کرده و بعضی جاها یادداشت هایی در حاشیه کتاب  نوشته ، مثل کاری که امروز خیلی از اهالی بهخوان هم انجام میدن.

مسکوب ، ابتدا شاهنامه چاپ بروخیم رو خونده ، هرجا به بیتی رسیده که نیاز به توضیح داشته ، توضیح داده ، نظر خودشو داده ، انتقاد کرده ، نظر های قبلی خودش رو اصلاح کرده ( مثلا گفته اونجا نظر خامی داده بودم ) و... کلی یادداشت دیگه 

نمیدونم قصد داشته این یادداشت ها رو بعدا چاپ کنه یا نه اما هرچی هست شما  با این کتاب در خوانش شاهنامه،  با شاهرخ مسکوب همراه میشید.

بار بعدی ، مسکوب ، شاهنامه چاپ مسکو رو خونده و اونجا هم یادداشت هایی نوشته. مثل خوانش قبلی خودش .‌..

این دو بازخوانی از شاهنامه و یادداشت های مسکوب رو به علاقه مندان به شاهنامه توصیه میکنم که حتما بخونند . در این خوانش شما با خیلی چیزها آشنا میشید..‌ خیلی چیزها رو درک میکنید و کلی مطالب جدید درباره تاریخ،  جامعه شناسی ، اساطیر ، فلسفه ، ادبیات و ادبیات تطبیقی ( مثلا شباهت رستم با هرکول ، تراژدی های شاهنامه با تراژدی های یونان ) و... یاد میگیرید. 

        

27