طاها دولت‌آبادی

طاها دولت‌آبادی

@taha_D

5 دنبال شده

7 دنبال کننده

                دانش‌جوی تاریخ و فلسفه تعلیم و تربیت دانشگاه تهران 
کانال در بله: derang_td
              

یادداشت‌ها

2

        📚 *گاهِ ناچیزی مرگ*

📌 بالاخره تمام شد!‌ از نیمه شعبان مبتلا هستم به گاه ناچیزی مرگ و جرعه جرعه می‌خواندم که مبادا سریع تمام شود... رمانی حدوداً ۵۵۰ صفحه‌ای، آن هم با فونت ریز...

📍گاهِ ناچیزی مرگ درباره زندگی‌ محیی‌الدین ابن عربی است... ابن عربی آنقدر شخصیت جذاب و در عین حال مخوف و گمنامی دارد که آدم حریص باشد به خواندن رمانی درباره زندگی او. کسی که مذاهب گوناگون و نحله‌های مختلف سعی می‌کنند او را سخت، منتسب کنند به خود... و آخر هم‌ درست معلوم نیست او واقعا که بوده است! رمان‌ را محمدحسن علوان نوشته و کتاب، برنده جایزه بوکر عربی ۲۰۱۷ شده است. ترجمه آن را نشر مولی‌ درآورده.

♨️ رمان در دو خط زمانی پیش می‌رود؛ یکی از زبان ابن‌عربی و دیگری درباره سرگذشت نسخه خطی یکی از کتب مهم ابن عربی که در زمانه کنونی از شهری به شهر دیگر، از فردی به فرد دیگر دست به دست می‌شود. ترجمه رمان، الحق چشم‌نواز است؛ تا حدی که گاهی آدم از خاطر می‌برد متن ترجمه می‌خواند. ترجمه کمابیش‌ شبیه متون بهاءالدین خرمشاهی است و بسیار کیفیت بالایی دارد...

⭕️ گاه ناچیزی مرگ، معجونی از طعم عرفان و شریعت، سفر و سفر و سفر، معنویت و ریاضت، تصوف و خانقاه، و... است. گاه شیرین است، گاه سخت تلخ است، گاه فکر می‌کنی ابن‌عربی دقیقا خودِ توست، گاه خیال می‌کنی هرچقدر هم تلاش بکنی شمه‌ای از آنچه ابن‌عربی دیده و شنیده را نخواهی چشید!
در مجموع توصیه می‌کنم... با این قید که گاه ناچیزی مرگ یک رمان است؛ نه چیز دیگری!


پی‌نوشت اول؛
عنوان اصلی کتاب الحبُّ موتُ الصّغیر است که از مباحث ابن‌عربی گرفته شده است. به عنوان کتاب در میانه رمان یعنی بخش ۵۴‌ام اشاره شده است. الحبُّ موتُ الصّغیر یعنی عشق، مرگِ کوچک است...

⭕️ پی‌نوشت دوم؛
رمان نوشتن کار هر کسی نیست! در‌ دهه اخیر رمان‌هایی با موضوع زندگی و زمانه شخصیت‌های عرفانی و دینی رواج پیدا کرده است. ولی تفاوت سطح گاه ناچیزی مرگ با بسیار از رمان‌های مشابه کاملا محسوس است.
 به قول رضا امیرخانی، در گاه ناچیزی مرگ، ما واقعا با رمان مواجهه هستیم. اولا باید بدانیم کتاب، محصول خیال نویسنده است (ابن‌عربیِ گاه ناچیزی مرگ، علی‌الظاهر با ابن‌عربیِ واقعی تفاوت‌های زیادی دارد!‌ ابن‌عربیِ گاه ناچیزی مرگ سخت وابسته تصوف است و باکی هم ندارد گه گاهی مرتکب گناه شود. او به گناه منفصل و ایمان‌ متصل اعتقاد دارد...) گاه ناچیزی مرگ به عنوان یک رمان واقعا خواندنی است، جذاب است، می‌توان علی‌رغم حجم نسبتا زیادش آن را با شور و شوق تمام کرد. ثانیا؛ گاه ناچیزی مرگ را یک "نویسنده" یعنی علوان نوشته است. او پیش از گاه ناچیزی مرگ هم رمان نوشته و کارش، نویسندگی است. صرفا از روی دغدغه و... گاه ناچیزی مرگ‌ را ننوشته.
اما حدس و گمانم این است برخی از رمان‌های این‌چنینی در کشور ما، توسط نانویسنده‌ها و البته بر اساس یک دغدغه مقدس نوشته شده است. خروجی کار چندان شبیه رمان نیست و نمی‌شود به عنوان رمان، تحمل کرد... به خاطر دارم "کهکشان نیستی" را علی‌رغم تمام تبلیغات و... نتوانستم تمام کنم؛ ۱۰۰ صفحه اول را هم به زور خواندم. سید علی قاضیِ کهکشان نیستی، بیش از اندازه کند و ایستا است و گاه حوصله سر بر است و ابن‌عربی گاهِ ناچیزی مرگ، باورپذیر... نمی‌دانم کهکشان نیستی را یک "نويسنده" نوشته یا نه (هرچند طبق بررسی‌های اولیه پاسخ آن خیر بوده است) ولی می‌دانم‌ گاه ناچیزی مرگ را یک نويسنده نوشته. برای همین جذاب و خواندنی است... البته به عنوان یک رمان! نه زندگینامه واقعی ابن‌عربی... باری؛ هر که رمان‌ دستش می‌گیرد، باید بداند که رمان می‌خواند، رمان...

✒️ @derang_td (در پیامرسان بله)
      

15

        📚 *چپ دست‌ها*

📌 فکر می‌کردم بنویسم "به زور تمام کردم." ولی الآن باید بگویم "نتوانستم کتاب را تمام کنم!" 
شروع خیلی خوب، پرداخت و شخصیت‌پردازی نسبتا خوب، ولی از نیمه کتاب، خسته‌کننده...

📍فضای رمان در یکی از زندان‌ها می‌گذرد و شخصیت‌های اصلی آن، سرباز‌هایی هستند که دوره سربازی خود را باید در زندان بگذرانند.

♨️ روایت‌های موازی داستان، برای کسی که رمان‌‌خوان نیست، احتمالا قدری اذیت‌کننده باشد. داستان با صحنه‌ای پر التهاب شروع می‌شود و ادامه پیدا می‌کند. ولی نمی‌دانم چرا از نیمه کتاب به بعد، حوصله سر بر است و انگیزه‌ای برای تمام‌ کردن کتاب، باقی نمی‌ماند. (البته منصفانه بگویم، شاید به این علت است که نیمه کتاب، خواندن آن را متوقف کردم و مجبور شدم کتاب دیگری را بخوانم و سپس مجدد از همان نیمه داستان، ادامه‌ دهم!...)
با این همه، یکبار خواندن و تورق‌کردنش، ارزشمند بود‌.

🔻🔻🔻
#معرفی_کتاب
#کتاب_یازدهم
#رمان
✒️ @derang_td (در پیامرسان بله)
      

2

        📚 *اسرائیلی که من دیدم؛ نه صلح، نه حرف اضافه*

📌 کتب متعددی درباره موضوع فلسطین و رژیم صهیونیستی نوشته شده است. که فکر می‌کنم عمدتا حاوی تحلیل‌ها و نظرات شخصی نویسنده است. از همین رو این کتاب با دیگر کتب، تمایز جدی پیدا می‌کند.

📍 کتاب، حاصل سفر یک روزنامه‌نگار مصری به اراضی اشغالی، غزه و... است. شاید بتوان گفت با نوعی سفرنامه رو به رو هستیم. نویسنده که خود جنگ شش روزه ۱۹۶۷ را در دوران کودکی تجربه کرده است، در سال ۱۹۹۶ به اراضی اشغالی و قدس و غزه و... سفر می‌کند. کسی که اتفاقاً در ابتدای کتاب اذعان می‌ شود طرفدار ایده صلح است.
همه این موارد متن را، خصوصا برای ما، جذاب‌تر می‌کند.

♨️ روایت‌ها جالب است. هر کسی از دید خود به موضوع نگاه می‌کند. اما گویی همه متفق هستند که صلح، رؤیایی دست‌نیافتنی است...

💢 با آنکه متن کتاب مربوط به سال ۱۹۹۶ است، ولی برخی از شبهات رایج و روز نیز به خوبی در لا به لای متن پاسخ داده می‌شود؛
آیا حماس محصول خود رژیم صهیونیستی است که بعدا ضد او شد؟
از کجا معلوم مردمان عادی غزه با اقدامات حماس موافق باشند؟
به هر حال این مسئله با مذاکره و گفتگو قابل حل است یا نه؟!
و...

🖇 شاید برخی از قسمت‌های کتاب، گیج‌کننده باشد. تماشای دو مستند "سرزمین مادری" و "وداع با اسلحه" قبل از خواندن کتاب، پیشنهاد می‌‌شود.

🔻🔻🔻
#معرفی_کتاب
#کتاب_دهم
#سفرنامه
✒️ @derang_td (در پیامرسان بله)
      

3

6

1

        📚 *قاسمِ حاج‌قاسم*

📌 *زندگینامه داستانی شهید وحید زمانی ‌نیا* ... نویسنده سعی کرده زندگینامه این شهید بزرگوار را به صورت داستانی بنویسد. و به بنظرم خروجی، چندان خوب از آب در نیامده! بنظرم نویسنده به جای "روایت‌گری"، به "داستان نویسی" رو آورده و قسمت‌هایی از زندگی شهید زمانی‌نیا، تصنعی شده.

📍 البته طبیعی هست که در روایت‌گری هم می‌توان از عناصر داستان‌نویسی استفاده کرد (نمونه‌اش همان ویولن زن روی پل) ولی در این کتاب گویی اصل بر زبان داستانی زندگی این‌ شهید است. (ناگفته نماند شاید این سبک باب میل برخی سلیقه‌ها باشد... )

❗️ خلاصه اگر مثل من دنبال پیدا کردن نکته‌هایی از سبک زندگی این شهید هستید، چندان کتاب جالبی نیست و جنبه داستانی، غلبه دارد. ولی...

🖇 ولی چند اتفاق و روایت در کتاب، جالب و مورد توجه است. هنوز ماجرای تصادف شهید در حین ماموریت (محافظت از حاج قاسم سلیمانی) با ماشین دولتی و اتفاقی که پس از آن افتاد در ذهنم باقی مانده...

🔻🔻🔻
#معرفی_کتاب
#شهدا
✒️ @derang_td (در پیامرسان بله)
      

3

        📚 *معارف کاربردی؛ معرفت شناسی*

📌پیشتر در معرفی کتاب توحید؛ داروی دردها، مختصری درباره مجموعه کتب معارف کاربردی و حجت‌الاسلام وکیلی نکاتی گفته شد. مجموعه ۷ جلدی معارف کاربردی (که اخیراً در سه جلد هم منتشر شده است) نوشته حجت‌الاسلام وکیلی در صدد است منظومه فکری معارف اسلامی را با زبانی روان و با تمثیل‌های گوناگون برای گروه سنی نوجوان و جوان بیان کند. جلد اول آن، *معرفت شناسی* نام دارد.

📍 فصل نخست کتاب به تعریف و ضرورت اصول عقاید می پردازد و نقطه آغازین بحث *سعادت طلبی و لذت جویی انسان ها* است. در فصول بعدی با راه های شناخت واقعیت آشنا خواهیم شد و در انتهای کتاب هم چند مغالطه کاربردی مطرح می‌شود.

⁉️ روان است و دارای عبارات پیچیده کمی است. البته باید توجه داشته باشید که کتاب، برای کسی نوشته شده است که مطالعات جدی درباره اصول عقاید نداشته است و به همین جهت برخی قسمت های کتاب ممکن است دارای سطوح بیشتری هم باشد و به عبارت دیگری ناقص باشند! (فی المثل یکی از اساتید می‌گفتند بحث بدیهیات در این کتاب دقیق و درست نیست. ولی چون برای مخاطب نوجوان تالیف شده است، نمی توان چندان خرده گرفت...)
🖇 *تمثیل‌های کتاب* و سعی در کاربردی کردن مباحث فوق‌العاده است 👌

🔻🔻🔻
#معرفی_کتاب
#کتاب_پنجم
#اعتقادی
✒️ @derang_td (در پیامرسان بله)
      

1

        📚 *ویولن زن روی پل*

📌روایت این کتاب، روایت عجیبی است. روایت *سفر از ظلمت به سمت نور* . روایتگر که خود از داستان‌نویسان نام‌آشنا است، ماجرای اعتیاد شدید خود به مواد مخدر (مصرف روزانه هفت و نیم گرم تریاک و ۱۵۰ عدد قرص!!!) و سپس ترک اعتیاد و کمک به دیگر معتادان جهت ترک اعتیاد است!

📍حدود یک سال قبل با این کتاب آشنا شدم. اما به علت تبلیغات گسترده کتاب توسط رسانه‌های دولتی، حدس زدم کتابی است ضعیف که صرفاً یک‌ دغدغه اجتماعی را می‌خواهد بیان کند! نگرفتم و نخواندم. ولی گه‌گاهی تعریف‌هایی از کتاب توسط افراد مختلف می‌شنیدم. گذشت... نمایشگاه کتاب امسال کارگاهی برگزار شد تحت عنوان اصول روایت نویسی. استاد جلسه خسرو باباخانی بود و ضمن توضیحاتی کاربردی، از همین کتابش شاهد مثال‌هایی آورد و خاطراتی واقعی را تعریف کرد که واقعا شنیدنی بود.گرفتم و خواندم. عجیب بود...

📝تا صفحه ۱۰۸ کتاب، روایت ظلمت است. ظلمت محض. کتاب با روایت عجیبی آغاز می‌شود. روایت اقدام به خودکشی روایتگر از شدت اعتیاد و ناامیدی.‌‌ ولی زنده می‌ماند.... نیمه دوم کتاب روایت رسیدن به نور است. نه تنها رسیدن، بلکه رساندن بقیه به نور.... کتاب دارای تناقض لطیفی است. در نیمه اول کتاب با خود می‌گویی 《خدا رو شکر که مثل "او" نبودم و خدا کند هیچوقت مثل "او" نشوم. 》در نیمه دوم کتاب با خود می‌گویی 《ای کاش روزی مثل "او" شوم و حداقل دست یک نفر را بگیرم و راه را به او نشان‌ دهم...》

🖇  جهت آشنایی بیشتر:
http://www.javann.ir/004ZOk

🔻🔻🔻
#معرفی_کتاب
#کتاب_چهارم
#روایت_نویسی
#اجتماعی
✒️ @derang_td (در پیامرسان بله)
      

3

        
📚 *قتلگاه؛ جلد اول سری کتاب‌های جک ریچر*

📌نمایشگاه کتاب امسال در غرفه کتابستان با *نیما اکبرخانی* ، نویسنده رمان عزرائیل و برنده جایزه جلال آل احمد گپ و گفتی داشتم. در لابه‌لای صحبت‌ها خواستم رمان خوب ایرانی در ژانر جنایی معرفی کند که بی‌هوا پاسخ داد در ایران کار خوب جنایی نداریم! گفت برو *سری کتاب‌های جک ریچر* رو بخون...
📍 *قتلگاه* نخستین مجموعه از سری کتاب‌های جنایی جک ریچر (شخصیت اول داستان) است که توسط لی چایلد نوشته شده است. حجم کتاب زیاد است ولی فوق‌العاده است‌. از نیمه‌های کتاب، معماهای داستان کم‌کم رمزگشایی می‌شوند و به نقطه‌ای می‌رسد که متوجه می‌شویم نویسنده یا واقعا درباره موضوع داستان تخصص داشته و یا یک پژوهش درست و حسابی کرده. (لذت نویسندگی هم به همین است. نویسنده قبل از اینکه نویسنده باشد، یک پژوهشگر درجه یک است.) این کتاب را از نشر کتابسرای تندیس می‌توانید تهیه کنید.
🖇 یک پیشنهاد اضافه؛ همزمان با خواندن این رمان، سریال‌های برادران ویلیامز مثل *The Tourist* و خصوصا فصل اول سریال *The Missing* را هم ببینید. می‌چسبد!...
🔻🔻🔻
#معرفی_کتاب
#کتاب_دوم
#رمان
#جنایی_معمایی
✒️ @derang_td (در پیامرسان بله)
      

20

باشگاه‌ها

این کاربر هنوز عضو باشگاهی نیست.

چالش‌ها

لیست‌ها

این کاربر هنوز لیستی ایجاد نکرده است.

بریده‌های کتاب

این کاربر هنوز بریده کتابی ننوشته است.

فعالیت‌ها

فعالیتی یافت نشد.