بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

موهبت سلمانی

@fut_tori

2 دنبال شده

5 دنبال کننده

                      
                    

یادداشت‌ها

باشگاه‌ها

این کاربر هنوز باشگاهی ندارد.

چالش‌ها

این کاربر هنوز در چالشی شرکت نکرده است.

فعالیت‌ها

            خب این هم از آخرین کتاب سال ۱۴۰۲

رمان ۱۱۴۱ صفحه ای دلشاد خاتون نوشته ثریا جبارزاده هم تموم شد و بریم مختصر نگاهی بندازیم به این اثر زیبا
این سومین رمانی بود که از این نویسنده میخوندم و قاطعانه بگم یکی از بهترین رمان های تاریخی ای بود که خوندم و لذت بردم. فرقی که این رمان با بقیه رمان های تاریخی داشت این بود که مشخصا نویسنده دغدغه تاریخ و ادبیات ایران رو داشت که در ادامه میگم به چه شکل این دغدغه باعث شد که رمان رو با ارزش تر و خوندنی تر بکنه.
رمان در دوره ایلخانانان میگذره. آخرین پادشاه ایلخانان یعنی ابوسعید و عشق عجیبی که به بغداد خاتون پیدا میکنه و با استفاده از یاسای چنگیزی مجبور میکنه که از شوهرش طلاق بگیره و زن خان مغول بشه...
دوره ایلخانان از دوره های عجیب تاریخ ایرانه... مغولانی که با چنگیز و هلاکو به ایران حمله کرده بودند و تقریبا بویی از انسانیت نبرده بودند و اینقدر خون ریختن که توی تاریخ نظیر نداره ، یک مرتبه مسلمون شدند و سعی کردن در فرهنگ و هنر نام نیکی از خودشون به جا بذارن... البته زیر سایه بزرگانی مثل خواجه نصیرالدین طوسی...
دوره ایلخانان مغول از دوره های پربار در تاریخ ایرانه... این دوره به خوبی در این رمان به تصویر کشده شده.
رمان با مرگ ایلخان اولجایتو پدر ایلخان ابوسعید شروع میشه و تا وقایع بعد از مرگ ابوسعید که سلسله ایلخانان برچیده میشه و حکومت های ملوک الطوایفی جاشونو میگیرن ادامه داره...

نکات مثبت و منفی زیر در این رمان قابل ذکره :

۱ - رمان به شدت قصه گوئه ... قسمت های اضافی کم داره و قصه رو پیگیری میکنه و خسته کننده نیست.
۲- نام رمان با اینکه دلشاد خاتونه اما کاراکتر دلشاد خاتون جز یک چهارم آخر کتاب نقش خاصی در داستان نداره و عجیبه که چرا این اسم برای کتاب انتخاب شده.
۳ - گفتم نویسنده دغدغه تاریخ و فرهنگ ایران رو داره. تقریبا از تمام کتاب هایی که اون دوره نوشته شده مثل جامع التواریخ ، تاریخ جهانگشای جوینی و... و نویسنده ها و شاعران اون دوره مثل سلمان ساوجی ، سعدی ، خواجوی کرمانی و... و از عرفای اون دوره و صوفی ها و مجالس سماع و ابنیه اون دوره اسم برده و اطلاعات خیلی خوبی به خواننده منتقل میکنه... هرچند در نیمه دوم کتاب کمی کمتر این روند حفظ میشه اما باز هم اواخر کتاب ما با کلی شخصیت و کاراکتر فرهنگی و هنری واقعی تاریخ ایران و آثارشون آشنا میشیم که نشان از مطالعه دقیق نویسنده از اون دوره تاریخی داره. فی المثل اگر با آثار فواد فاروقی مقایسه ای داشته باشیم ، مثلا در کتاب فنا خسرو که به زندگی عضدالدوله دیلمی میپردازه ما تقریبا ۱ درصد از زندگی واقعی این کاراکتر تاریخی باخبر میشیم و ۹۹ درصدش افسانه و ساخته ذهن خود نویسنده ست و هیچ ربطی به اون شخصیت تاریخی نداره ، درحالی‌که شما در این رمان گاهی از وسعت اطلاعات نویسنده تعجب می کنید.
۴ - وقایع بعد از مرگ ابوسعید خیلی با ریتم تند میگذره و بهتر بود که از تشکیل حکومت هایی مثل جلایریان و چوپانیان و آل مظفر هم نویسنده صحبت می‌کرد اما جز از چند درگیری از مدعیان حکومت ایلخانی حرفی زده نشد که ای کاش میشد .

در هر صورت ، رمان دلشاد خاتون از آثار خوب تاریخی ایرانه که میشه خوند و لذت برد و در کنار یک رمان ، تاریخ و تاریخ ادبیات یاد گرفت.

سال نو مبارک 🌺❤