پنجاه و سه نفر

پنجاه و سه نفر

پنجاه و سه نفر

3.2
17 نفر |
5 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

31

خواهم خواند

19

شابک
9789643510688
تعداد صفحات
328
تاریخ انتشار
1399/10/10

توضیحات

        
در واقع گزارشی داستان وار از بزرگ علوی (1282 – 1375) که در 1330منتشر شد. کتاب 53 نفر به شمار کسانی اشاره دارد که در زمان رضاشاه به جرم عضویت و فعالیت در گروهی اشتراکی بازداشت و محاکمه و به محکومیت های متفاوت زندانی شدند و در رأس آنان “تقی ارانی” جای داشت. بزرگ علوی، که خود یکی از پنجاه و سه نفر و به هنگام بازداشت معلم بوده ضمن روایت رویدادهای واقعی، با هنر نویسندگی داستانی شیرین و جذاب و خواندنی پدید آورده است. وی در سه فصل این کتاب به شرح احوال و حوادثی پرداخته که از زمان بازداشت تا لحظه آزادی در 25 شهریور 1320 شاهد آن ها بوده است..بزرگ علوی بزرگ علوی در 1282 شمسی در تهران دیده بر جهان گشود، در آلمان تحصیل کرد و با ادبیات نوین جهان آشنا شد. اورامی توان از پیشگامان داستان نویسی در ایران دانست، پدرش ابوالحسن علوی علیرغم شغل تجارت به سیاست گرایش داشت . او در آلمان زندگی می کرد. علوی تحصیلات خود را در علوم تربیتی در آلمان به پایان رساند. در برگشت به ایران در مدرسه صنعتی آلمانی، مشغول تدریس شد. به سیاست روی آورد و با تقی ارانی در انتشار مجله دنیا همکاری کرد. از 1316 تا 1320 را در زندان رضاخان گذراند. علوی با کودتای 28 مرداد از ایران رفت و مقیم آلمان شد از سیاست کناره گرفت و تمام عمر مدرس دانشگاه هومبولت ماند. از مهم ترین آثارش چمدان، ورق پاره های زندان، پنجاه و سه نفر، نامه ها، چشم هایش، میرزا، موریانه، و روایت را می توان نام برد.
      

لیست‌های مرتبط به پنجاه و سه نفر

یادداشت‌ها

          تاریخ به زبان یک داستان‌نویس خواندنی‌تر است

عاشقِ تاریخم؛ البته وقتی به زبان روایت باشد. مثل همین 53 نفر که اواخر حکومت استبداد سیاهِ رضاخانی به زندان افتادند و آن‌طور محاکمه شدند و آن‌طور زجر کشیدند و آن‌طور آزاد شدند. وقتی «آن‌طور»ها را می‌نویسم، صحنه‌هایی مثل فیلم از جلو چشم‌هایشم رد می‌شود. انگاری خودم هم یکی از این 53 نفر بودم که نزدیک به پنج سال در زندان قصر زجر کشیده‌ام. چرا این همه هم‌ذات‌پنداری در این 328 صفحه هست؟ چون تاریخ را روایت کرده، آن هم با نثر داستانی که خاصِ خودِ بزرگِ علویِ داستان‌نویس است.
حالا این 53 نفر چه کسانی بودند؟ چرا زندانی شدند؟ در زندان چه کشیدند؟ و چطور آزاد شدند؟ را باید هر کسی بخواند تا ورقی از تاریخِ سیاهِ کشورش را بشناسد. ورقی سیاه شده با استبداد رضاخان که گاهی تحلیل‌هایِ علوی هم لابه‌لایِ روایت‌ها دیده می‌شود.
علوی یک کتابِ دیگر هم با همین موضوع زندان دارد که ربطِ مستقیمی با 53 نفر ندارد و اسمش «ورق‌پاره‌های زندان» است. در ورق‌پاره‌ها تخیل را با واقعیت‌هایِ برخی زندانی‌ها قاطی کرده و محصولش به داستان پهلو می‌زند تا روایت و خاطره. اما در این 53 نفر، جنبه‌ی مستندی آن بیشتر است و دیگر نمی‌شود اسمِ آن را داستان گذاشت. گرچه همین نثرِ روایی و داستانیِ علوی است که 53 نفر را خواندنی و جذاب کرده.
منی که تاریخ زیاد نخوانده‌ام، همین کتاب، من را با خفقان و استبدادِ سال‌هایِ 1316 تا 1320 کشورم آشنا کرد. گرچه حالا علوی و دیگر 53 نفر کمونیست و ماتریالیست و غیره بوده باشند. من با این روایتِ دسته اول علوی خیلی عجیب اعتماد دارد. هر جا هم که تحلیل می‌کند، انصافِ او را می‌پسندیدم.
        

6

نسخه ای که
          نسخه ای که من داشتم چاپ ۱۳۵۷ بود . با ورق های قدیمی و سبک و با بدترین حروفچینی که دیده بودم .
قبل از شروع و در مدتی که کتاب به دستم رسیده بود، انتظار یک رمان را داشتم ولی وقتی شروع کردم و پیش رفتم متوجه شدم یه کتاب تاریخی است و با بخش هایی جستار گونه که سیر زمانی مشخص و خطی ندارد بلکه موضوعی طبقه بندی و بخش بندی شده ، این کتاب رو جزو دسته ی خاطره نویسی هم نمیشد گنجاند چون شامل نظرات و وقایع سیاسیِ دوران رضا شاه که در کتاب به نام دوران سیاه نامیده شده است ، بود .
بیشتر وقایع و بلاهایی که در حکومت رضا شاه بر  زندانیان سیاسی که حتی به اشتباه و بیگناه دستگیر شده بودند  ، گذشته بود ، شرح داده شده بود .
چقدر سخت خوان بود این کتاب و با اینکه ۲۴۲ صفحه بود برای من بیش از معمول طول کشید . 
بعضی دوستان گفته بودند،  تکرار در آن زیاد است ، حرف ها و نوشته های تکراری، ولی من تکرار ندیدم و در نسخه ای که من خواندم در هر بخش اتفاقی تازه و نظریات تازه ای را خواندم .
و چقدر متاثر شدم از رنجی که بر این زندانیان سیاسی موسوم به دسته ی پنجاه و سه نفر و زندانیان سیاسی و ایلیاتیِ قبل از آنها گذشته بود .
متاسفانه بعد از خواندن آن متوجه شدم ، جو سیاسی اجتماعی آن دوران کاملا با حال ما مشابه است ، نارضایتی مردم از دولت، فساد مدیریتی ، ناآگاهی و آنچه با زندانیان سیاسی رفتار میشود و با اعتراضات و هزاران غیره و غیره ......
و واقعا شک کردم که دلیل انقلاب ۱۳۵۷  چه بوده است اگر قرار بوده باز هم به نقطه ای که بوده ایم،  برگردیم .
واقعا که راست گفته اند ، تاریخ  تکرار می‌شود. 
        

24