معرفی کتاب دوپامین، مولکولی با خواص شگفت انگیز: چگونه یک ماده خاص مغز می تواند فرآیندهای عشق، جنسی و خلاقیت را ایجاد کند و مسیر سرنوشت نوع بشر را تعیین نماید اثر دانیل زد لیبرمن مترجم محمداسماعیل فلزی

دانیل زد لیبرمن و 2 نفر دیگر
4.0

1398/8/1

دوپامین نوعی پیام رسان عصبی است که نقش مهمی در حرکت، حافظه، پاداش، لذت، رفتار، شناخت، توجه، خواب، تغییرات خلقی و یادگیری در انسان بر عهده دارد.این مولکول برای مغز آدمی وسیله چندمنظوره مهمی است که از راه های بسیار ما را وادار می کند از قلمرو لذت صرف بگذریم و به جستجوی انبوه فرصت ها و امکان هایی برویم که به مدد تخیل در ذهن ما جان می گیرند…. این ماده هم برکت است و هم نفرین. هم محرک است و هم پاداش. ماده ای است متشکل از کربن، هیدروژن و اکسیژن به علاوه یک اتم نیتروژن – ساختاری ساده دارد ولی نتایجی بس پیچیده به بار می آورد. این ماده، همان دوپامین است و داستان آن، داستان رفتار آدمی است.عواطف ما وقتی به اوج می رسند که به دنیایی سرشار از احتمال های دلخواه فکر کنیم و زمانی دستخوش افول می شوند که با واقعیت مواجه شویم.دانیل. ز. لیبرمن روانپزشک و استاد دانشگاه جورج واشینگتن در این کتاب با تکیه بر آمار و تحقیق های علمی درباره تأثیر این ماده بر جنبه های گوناگون زندگی انسان از جمله عشق، ورزش، اعتیاد، سیاست، خلاقیت، مهاجرت و پیشرفت بحث می کند.اینـک اگر می خواهیـد دوپامیـن را بشناسیـد و از خـواص آن به درستـی بهره مند شوید، با ما همراه شوید.

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به دوپامین، مولکولی با خواص شگفت انگیز: چگونه یک ماده خاص مغز می تواند فرآیندهای عشق، جنسی و خلاقیت را ایجاد کند و مسیر سرنوشت نوع بشر را تعیین نماید

نمایش همه

لیست‌های مرتبط به دوپامین، مولکولی با خواص شگفت انگیز: چگونه یک ماده خاص مغز می تواند فرآیندهای عشق، جنسی و خلاقیت را ایجاد کند و مسیر سرنوشت نوع بشر را تعیین نماید

نمایش همه

دوپامین، ملکولی با خواص شگفت انگیز
دانیل. ز. لیبرمن – مایکل. ای. لانگ
کتاب «دوپامین، ملکولی با خواص شگفت انگیز» از جمله کتابهای علمی و جذابی است که برای مخاطب عمومی نوشته شده است. در این کتاب لیبرمن و لانگ تاثیرات گسترده یک نوروترانسمیتر مغزی را به شکلی ساده و ماهرانه  برای مخاطبان تشریح میکنند. نویسندگان این کتاب در هفت فصل درباره اثرات دوپامین و نقش آن در مسائلی که انتظارش را نداریم صحبت میکنند برای مثال در فصل اول کتاب به نام عشق، آنها با توضیح فرایند مغزی و مسیر دوپامین به سوالات پر تکراری که در ذهن اکثر افراد وجود دارد، پاسخ میدهد. آنها دلیل اینکه «چرا انسان عاشق میشود؟» و «چرا عشق پس از گذشت مدت زمانی رنگ باخته و دیگر شکل روز اول نیست؟» را به صورت علمی برای ما به تصویر میکشند.
یکی از موضوعات جذاب کتاب در فصل چهارم است که در آن، مفاهیم جنون و خلاقیت مورد بحث قرار گرفته و بیان میشود که به چه صورتی فعالیت سالم دوپامین میتواند خلاقیت ما را شکوفا کرده و به ما در حل مشکلات روزانه به شکلی جدید کمک کند و حتی باعث شود تا ایدههای نبوغ آمیز و خارقالعادهای را در ذهنمان بپرورانیم. اما روی دیگر سکه نبوغ، جنون است که در صورت فعالیت بیش از حد دوپامین در مغز به وجود میآید و باعث بروز بیماری روانی میشود.
در قسمت ششم کتاب با عنوان پیشرفت، درباره سیر مهاجرت انسانهای نخستین به قسمتهای مختلف جهان و تاثیرات دوپامین بر این اتفاق که تاریخ بشریت را تحت تاثیر قرار داده است، میخوانیم. در این قسمت آمده است: «دوپامین افراد را وادار به جستجوی بیشتر میکند. این افراد بیقرار و ناآرام و ناراضیاند. دوپامین باعث میشود افراد مدام در آرزوی رسیدن به موقعیتی بهتر باشند. افراد دارای دوپامین بالا معمولا از جامعه با ثباتی که در آن زندگی میکنند فاصله میگیرند و به جستجوی سرزمینهای ناشناخته میروند.»
به طور کلی این کتاب با نگاهی جدید و البته علمی میتواند به بسیاری از سوالات امروز ذهن ما پاسخ بدهد. سوالاتی که جوابشان به یکی از نوروترانسیمترهای مغزی ارتباط دارد و این ارتباط میتواند در حوزه سیاست، ورزش، روابط شخصی و دیگر موضوعاتی باشد که لیبرمن و لانگ به آنها پرداخته اند.

فاطمه

فاطمه

1404/5/1

امتیاز اصلی ۳.۵
من در مجموع از خوندن این کتاب لذت بردم؛ البته با چشم‌پوشی از یک نکته‌ی بزرگ :) بنظرم نویسنده در یکسری موضوعات نقش دوپامین رو نسبت به عوامل تاثیرگذار دیگه، زیادی بزرگ درنظر می‌گیره؛ مثلاً تو فصلی که درباره‌ی سیاست و دوپامین صحبت شده، علاوه بر اینکه این فصل برای من بشدت حوصله‌‌سربر بود، احساس می‌کردم زیادی داره روی دیدگاه سیاسی و ربطش به دوپامین مانور می‌ده. البته خود نویسنده جاهایی اشاره کرده که حالا همیشهههه هم نمی‌شه مسائل مطرح شده در کتاب رو به دوپامین مربوط دونست، ولی خب خواه ناخواه تو بخشی از کتاب‌های این سبکی این اتفاق میفته که خود نویسنده هم نقش عوامل دیگه و درواقع پیچیدگی مغز و رفتار انسان رو فراموش می‌کنه، بنابراین زیادی می‌چسبه به نتیجه‌ی تحقیقاتش و سعی می‌کنه نقش موضوع مورد بحثش رو در مسائل مربوطه بیش از حد برجسته کنه.
یه نکته‌‌ی دیگه‌ای هم که تو کتاب‌های این مدلی بشدت مهمه، صفر و صدی نگاه نکردن خواننده بعد از خوندن کتاب به مسائل مربوط به اونه؛ بنظرم خیلی از اتفاقات و مسائل انقدری ساده نیستن که با دونستن یک فکت علمی یا روانشناسی خاص بشه نسخه‌شون رو صد در صد پیچید؛ همیشه هزاران علت علمی یا محیطی دیگه‌ای هم ممکنه تو اتفاقات مختلف دخیل باشن.