شریان مکران: روایتی از احداث خط لوله هزار کیلومتری نفت از گوره با جاسک

شریان مکران: روایتی از احداث خط لوله هزار کیلومتری نفت از گوره با جاسک

شریان مکران: روایتی از احداث خط لوله هزار کیلومتری نفت از گوره با جاسک

مهدی قزلی و 1 نفر دیگر
4.1
16 نفر |
11 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

23

خواهم خواند

10

شابک
9786227676044
تعداد صفحات
136
تاریخ انتشار
1400/1/2

توضیحات

کتاب شریان مکران: روایتی از احداث خط لوله هزار کیلومتری نفت از گوره با جاسک، نویسنده مهدی قزلی.

لیست‌های مرتبط به شریان مکران: روایتی از احداث خط لوله هزار کیلومتری نفت از گوره با جاسک

یادداشت ها

        روایت لوله گذاری از بوشهر تا مکران (انتهای سیستان و بلوچستان)
اگر مهندس هستید 
اگر از آن دسته خوش بین هایی هستید که فقط پیشرفت ها را می بینید 
اگر به اکبر ترکان علاقه دارید .
کتاب خوبی است 
این را نمایشگاه دو سال پیش ،گرفتم و جناب قزلی،مرحوم قزلی برایم امضا کرد و با اینکه خودم غرفه دار بودم ،دو روزه خواندمش
در همان نمایشگاه
      

با نمایش یادداشت داستان این کتاب فاش می‌شود.

2

          کتاب «شریان مکران» به قلم آقای مهدی قزلی روایتی خواندنی از احداث خط لوله هزار کیلومتری انتقال نفت از گوره به جاسک است. این کتاب روایت یک پروژه عظیم است که با لحن علمی نوشته نشده، بلکه با لحن عمومی به نگارش درآمده است. این کتاب به یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های ایران در چندسال اخیر می‌پردازد؛ پروژه‌ای که بر اساس آن توانستیم نفت را از نزدیک بندر جاسک تا خارج از تنگه هرمز صادر کنیم. در قسمتی از کتاب می‌خوانیم: آنچه در مورد این طرح برایم اهمیت داشت دو چیز بود: یکم، تمام ایرانی‌بودن تهیۀ مواد اولیه و متخصصان و دوم، سریع انجام شدنش. در مورد اول به دلیل تحریم، حتی لوله‌های انتقال نفت ترش را که فقط چند کشور در دنیا می‌ساختند، ساختیم و این کار چندین شرکت فولادسازی و لوله‌سازی را احیا کرد یا توسعه داد... از این نظر این پروژه در تاریخ ایران بی‌نظیر است. در مورد دوم برای ما که عادت داریم ببینیم پروژه‌های کوچک و بزرگ به خاک فنا رفته و خورندگان سال‌های سال از کنارش می‌خورند، اتمام فاز اول خط لولۀ گوره جاسک در بیست ماه باورکردنی نبود. باید دست‌های کارگران و مهندسان جوان این پروژه را بوسید و برایشان کلاه از سر برداشت.
        

0

          ابرپروژه نفتی در همین نزدیکی

«از «گوره‌» بندرگناوه لوله‌کشی کرده‌اند تا جاسک؛ چیزی حدود هزار کیلومتر. که چه؟ که روزانه یک میلیون بشکه نفت را از تنگه‌ی هرمز رد کنند و آن‌ور تنگه بفروشند. گفته شده نزدیک دو میلیارد دلاری هم هزینه شده و کمی دیگر از آن هم باقی مانده.»
همین بند بالا را می‌توان لابه‌لای اخبارها شنید و مثل همه‌ی اخبارها که از پروژه‌های نیمه‌تمام و ملی فقط حرفش زده می‌شود از کنارش رد شد و ندیده گرفت. اما وقتی مهدی قزلیِ داستان‌نویس می‌رود جاسک، می‌رود گوره و وقتی روی لوله‌های چهل‌ودو اینچی می‌ایستد و از جوش دادن این لوله‌ها به هم در دمای چهل‌وچند درجه در رمضان می‌نویسد، دیگر نمی‌شود اسمش را گذاشت یک خبر. بله از خبر می‌شود گذشت اما این روایت‌هاست که می‌ماند.
قزلی مهندسی خواننده. نفت و پتروشیمی و پالایشگاه و این قضایای فنی سرش می‌شود. زیر آفتاب و ساعت دوازده شب، توی آب و وسط بیابان، شانه‌به‌شانه‌ی کارفرما، خرده‌پروژه‌های این ابرپروژه را با چشم‌هایش دیده و زیر پا گذاشته تا «شریان مکران» را قلمی کرده. کارِ صدوسی صفحه‌ای‌اش را جام‌جم چاپ کرده تا من گراشی بخوانمش و تازه با خودم بگویم «ای بابا! این پروژه که از همین نزدیکی داره رد می‌شه؛ از خنج، بیرم، کورده...». 
حالا این ابرپروژه به چه کار می‌آید، چه منفعتی برای مملکت دارد، می‌خواهیم خام‌فروشی کنیم یا برنامه‌ی دیگر داریم را هم در کنارش روایت می‌کند. اما نه با تحلیل خودش؛ او با کله‌گنده‌های این ابرپروژه حرف زده، دو سانتی‌متریِ پروژه قدم زده و قلقک‌شان کرده که آن‌چه به هیچ‌کس نمی‌گویند را بگویند؛ مثل یک خبرنگارِ بدپیله. اما روایت‌طور نوشته. گاهی ناگزیر روایتش به گزارش پهلو می‌زند، اما جوهره‌ی قلمِ قزلی روایی است. و اگر کتاب را خواندید حتما همان‌قدر که از گپ‌وگفت‌ نویسنده با نفر اول این پروژه کیف می‌کنید، از سر‌ و‌ کله زدن با جوشکاری که رفته بین دو لایه‌ی مخزن عظیم نفتی، دو‌لا شده جوشکاری می‌کند هم لذت می‌برید.
        

14