دورت بگردم: روایتی صمیمی از قدیمی‌ترین کنگره سالانه دنیا

دورت بگردم: روایتی صمیمی از قدیمی‌ترین کنگره سالانه دنیا

دورت بگردم: روایتی صمیمی از قدیمی‌ترین کنگره سالانه دنیا

4.3
15 نفر |
11 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

8

خوانده‌ام

23

خواهم خواند

23

سفرنامه حج؛ روایتی متفاوت و البته صمیمی از عظیم‌ترین کنگره سالانه دنیا‌ کتاب «دورت بگردم» یادداشتهای سفر حج خانم نویسنده؛ فائضه غفارحدادی است که در خلال مطالب عرفانی همواره رگه‌هایی از طنز و اتفاقات بامزه را هم روایت می‌کند و لحن کتاب و نگاه نویسنده، سرزنده و بازیگوش است. سفر نویسنده چهل‌روزه بوده و عناوین نوشتاری به‌صورت قطعات کوتاهی هستند که با زمان مشخص شده‌اند. فائضه غفارحدادی که پیش از این سفرنامه‌هایی چون «دهکده خاک بر سر»، «سر بر خاک دهکده» و «سفرنامه الی... » را نوشته بود، در چهارمین سفرنامه خود یعنی «دورت بگردم» نگاه متفاوتی را نسبت به مسأله حج روایت می‌کند. او در کنار اشک‌ها و لبخند‌ها و اتفاقات ریز و درشتی که در آن سفر برای او رخ داده، زاویه دیدی تازه‌ای را درباره سفر معنوی حج به مخاطب نشان می‌دهد.

لیست‌های مرتبط به دورت بگردم: روایتی صمیمی از قدیمی‌ترین کنگره سالانه دنیا

یادداشت‌های مرتبط به دورت بگردم: روایتی صمیمی از قدیمی‌ترین کنگره سالانه دنیا

          
کتاب دورت بگردم روایتی است از عظیم ترین گردهمایی مسلمانان جهان. خاطرات و روز نوشتی از وقایع حج فائضه غفارحدادی که با قلمی روان و جذاب از حال و هوای سفرمعنوی حج می‌گوید.روایت او به گونه‌ای است که علاوه بر آشنایی کلی و عمومی با اعمال حج، مخاطب از نظر احساسی با این حرکت دینی همراه می‌گردد. او روایت را از جایی آغاز می‌کند که به دلش افتاد راهی سفر حج شود. سپس چگونگی فراهم کردن هزینه سفر و راضی کردن همسرش را نقل می‌کند...

اولین نکته مثبت در کتاب دورت بگردم روایت جذاب است. مخاطب از صفحه اول می داند درباره یک سفر زیارتی خوهد خواند. در این حالت جزییات تعیین می‌کند که متن چه قدر کشش داشته باشد. خانم حدادی به سراغ بخش‌هایی رفته است که برای مخاطب جالب توجه است و متن را از یکنواختی شرح سفر می‌رهاند. وقتی او از خاطرات اقامت در مکه و مدینه می‌گوید علاوه بر صحبت از هتل،حرم و شرطه ها،به معرفی هم اتاقی ها و ذکر پیشینه‌ای کوتاه از آنها می‌پردازد که همین نکته متن را تازه می‌کند.
از دیگر نکات قوت کتاب استفاده از آیات قرآن و فرازهایی از ادعیه و مناجات های مفاتیح است. در مکانهایی که حس و حال انسانی باید به ملکوت‌و مناجات آسمانی وصل گردد تا خواندن کتاب دلنشین گردد. همچنین گریزهایی که به اوضاع سیاسی جهان می‌زند در جذابیت متن بی تاثیر نیست. مثل یادکردن از اسرائیل و موضوع غزه یا صحبت از قول بنی اسرائیل و عادات آنها و وعده ملاقات رسول اکرم با حضرت خدیجه و...
خلاقیت در نامگذاری کتاب و نوشته هایی بالای هر صفحه که از نظر زمانی برای مخاطب مثل نمودار زمانی عمل می‌کند از دیگر بخشهای خوب کتاب است.

در بخش هایی که خانم حدادی برای انجام اعمال به منی و مشعر می‌روند، روایت حالتی مناجات‌گونه و شاعرانه می‌گیرد که با بقیه متن یکدست نیست  و خواننده احساس کسالت می کند. همچنین هیچ عکسی به انتهای کتاب پیوست نیست و خواننده برای دیدن عکسها به صفحات مجازی نویسنده هدایت شده است که روشی غیر حرفه ای است زیرا ملزومات و متعلقات هر کتاب باید در داخل آن مرتفع شود و نیاز به ارجاع بیرون نداشته باشد.
کتاب از نظر حجم اثر و مطالب خواننده را خسته نمی‌کند ولی طرح جلد که بر گرفته از پرده سیاه خانه خداست، جذابیت اثر را به شدت کاهش می‌دهد و خیلی تیره است و مخاطب به سختی برای خرید آن ترغیب می‌شود.
نوجوانان بالای ۱۵ سال و بزرگسالان می‌توانند مخاطب این کتاب  باشند.

https://eitaa.com/vazhband
        

1

          کتاب دورت بگردم، سفرنامه حج خانم غفار حدادی، کتابیست که دو روزه خواندمش. وقتی کتاب را دست می گیری انگار میشوی هم کاروانی یا هم اتاقی یا نه، یک پرستو، روی شانه های نویسنده. شب ها و روزها را با او سپری می کنی؛ در تولد چهل سالگی اش تو هم مبعوث می شوی؛ اشک میریزی؛ می خندی؛ تو هم دنبال امام می گردی، نمیدانی کتاب و نامه اش را چطور به دست امام برسانی‌. سیر زمانی کتاب را از روزهایی که بالای هر صفحه نوشته شده گم نمی کنی.  
من طواف آخر و شعرهای اون پیرمرد را خیلی دوست داشتم. یادم است خودم هم با شعر یک پیرزن طواف می کردم: "در بازار محبت با رشته کلافی غم سودای تو دارم. "
ابعاد کتاب خیلی خوش دست است؛ میتوانی با یک دست بگیری و با دست دیگر غذا را هم بزنی.
کتاب را که ورق میزنی جدا شدن فصل ها را متوجه نمی شوی و باید روی عنوان های بالای صفحات زوج نگاه بیاندازی. آخرِ بعضی فصل ها با عبارت ر.ک.عنوان ختم می شود که باید خودت حدس بزنی یعنی رجوع کن به عنوان یا از نویسنده معنایش را بپرسی. 
یادم نیست آجیل شهادت را بالاخره در منا خوردند یا نه. دوست داشتم بیشتر در فکر نویسنده بروم مثلا وقتی طواف امام صادق(ع) را انجام میداد، من که به اندازه یک دور طواف هم از امام صادق چیزی نمیدانم چه برسد به هفت دور، یا صحبت هایی که آن هم کاروانی اش با هاجر و اسماعیل می کرد. در مورد طرح  مودت هم بیشتر دوست داشتم بهش پرداخته میشد و همینطور بعد از حج. دلم میخواست از اسرار حج هم لابلای خط های کتاب بیشتر ببینم. 
من مقدمه کتاب را که نوشته بود "مگر حج برای پیرزن پیرمردها نبود؟مگر فلان و مگر میسان..." خیلی دوست داشتم؛ همان صفحه بود که قلابم کرد تا آخر بخوانمش.
ممنون از نویسنده که انقدر زیبا سفرش را به اشتراک گذاشت. به امید دنیایی مشاع با امامی حاضر. راستی من تا به حال از زاویه دید نویسنده به سال های حجی که امام ظهور کرده باشد نگاه نکرده بودم؛اینکه چندین سال بخواهم در نوبت باشم؛  شاید هم اصلا نوبتی در کار نباشد و زمین آنقدر فراخ شود که همه متقاضیان جا شوند مثل اربعین و زمین کربلا و زائرانش.
        

9

          #دورت_بگردم را نخوانید

هنوز در دهه‌ی کرامت بودیم که کتاب را گرفتم و شروع کردم به خواندنش
هفتاد هشتاد صفحه را یک‌نفس پیش رفتم
حتی یادم هست یک پیامی هم همان موقع به نویسنده‌ دادم و از ذوق و اشک توأمان گفتم

داشتم می‌خواندمش که آن سانحه‌ی سقوط و از دست دادن #شهدای_پرواز_اردیبهشت دل و دماغ را ازم گرفت و هر بار که باز کردمش دیدم انگار نمی‌توانم پیش بروم
ماند تا دو سه روز پیش که ای کاش قلم پایم شکسته بود و نمی‌رفتم سمتش
ای کاش از بین اینهمه کتابِ نخوانده و نیمه خوانده، سراغ این یکی نرفته بودم

تصور کنید دهه‌ی ذیحجه که هر شبش دارید بین مغرب و عشا دو رکعت نماز اقامه می‌کنید و و اتممناها بعشر می‌گویید و توی قنوتش التماسِ خدا می‌کنید که اللهم ارزقنا حج بیتک الحرام، روزهایش راه به راه از شبکه‌های تلویزیون، تصاویر زنده‌ی مسجد الحرام و مشعر و منا و عرفات پخش می‌شود، اینستاگرام را که باز می‌کنید استوری‌های حج رفته‌ها متصل دلتان را هوایی می‌کند و بدتر از همه اینکه خودتان هم یک زائر بیت‌الله دارید که هر روز توی گروه خانوادگی باهاش چت می‌کنید و هر هفته تماس تصویری می‌گیرید، 
یک کتاب روزنوشت سفر حج هم بگیرید دستتان و صفحه به صفحه و سطر به سطر، با خواندنش، استوری‌های سال گذشته‌ی نویسنده‌اش را هی به یاد بیاورید
شکنجه‌ی محض است. عذاب الیم است. شما با خودتان این کار را نکنید

از من به شما نصیحت:
بگذارید چند ماهی بگذرد
جشن‌های غدیرتان را بگیرید 
عزاداری محرم‌تان را بکنید 
اربعین‌تان را سر فرصت و صبر بروید
ربیع که شد این کتاب را بردارید بخوانید

این کتاب مال #نشرشهیدکاظمی است

https://eitaa.com/ghabasat
        

5

          📄 #یادداشت 
📘 #دورت_بگردم 
🖋️ #فائضه_حدادی
📚#انتشارات_شهید_کاظمی 

سال‌ها پیش زمانی که دانشجو بودم قرار بود برای حج دانشجویی قرعه کشی کنند من هم ثبت نام کردم و زمان قرعه‌کشی در نمازخانه دانشگاه حاضر شدم فکر مي‌کنم همان موقع با گفتن لبیکهای حج دلبسته حج شدم چقدر آن شب دوست داشتم انتخاب شوم اما نشد ولی از آن موقع عشق رفتن به حج در دلم شعله ور شد.  
هر سال ماه رمضان مخصوصا شبهای قدر وقتی جوشن میخوانیم زمانی که به فراز توصیف خدا با حج میرسیم این عشق رفتن به حج مخصوصا از نوع واجبش در دلم دوباره شعله میکشد شاید هم وقایع حج سال 1394  باعث این دلشکستگی ست. سال گذشته به یکی از بستگانم که عازم حج بود التماس دعا گفتم و خواستم دعا کند که حج واجب را قبل از چهل سالگی تجربه کنم. فکر می‌کنم در همان ایام بود یا کمی قبلتر وقتی کتاب مگر چشمان تو دریاست را میخواندم. پدر شهید به پسرش که دلش حج میخواست راهی یاد داد که به حج برود من هم خواستم همان راه را انتخاب کنم و یک سال سوره نبا بخوانم بعدا که آن حاجی مذکور از حج برگشت و گفت اسمم را با انگشت روی خانه خدا نوشته تا زودتر حج نصیبم شود دلگرمتر شدم و شروع به خواندن سوره نبا کردم اما هر بار اتفاقی می افتاد و یک روز یادم میرفت آن را بخوانم... 
امسال در ایام حج کتاب دورت بگردم را خواندم و عطشم بیشتر شد سعی کردم دیگر فراموش نکنم و یک سال نبا را مرتب بخوانم مخصوصا که یک نفر از حاجیان گفت با یک سال خواندن سوره نبا به حج دعوت شده است. 
نویسنده کتاب ساده و صمیمی از حج خودش گفته بود و نکات خوبی داشت و دوباره آتش عشق حج واجب را در من شعله ور تر کرد در قسمتهایی از آن با زبان طنز نویسنده خندیدم و جاهایی هم اشک ریختم با بسیاری از مناسک حج آشنا شدم و حتی بعضی سوالاتم در مورد این منسک مهم دین پاسخ داده شد. 
سال 91 در ماجرایی از خدا خواستم تا سعودیان وهابی در عربستان حکومت دارند حج نروم و با از بین رفتن آنها به حج بروم دخترم گاهی میگوید این آرزویت باعث شده به حج نروی... 
ان شاء الله که حج نصیب همه مستطیعان و حاجتمندان شود و ما نیز جزء حاجیان با حج مقبول باشیم.

تیر ١۴٠٣

@BargiAzDanesh 🌱🌾
.
        

2

🕋 تقریبا
          🕋 تقریبا همه کتاب‌های سفرنامه از حج که در ۵۰سال اخیر نوشته شده‌اند، نگاهی داشته‌اند به "خسی در میقات" و تقلیدی هستند از روی دست "جلال آل احمد"؛ از "پرستو در قاف" تا "خال سیاه عربی". اما "دورت بگردم" یکی از استثناها است که این خط را دنبال نمی‌کند. دنبالِ دادن گزارش اوضاع سیاسی، اجتماعی و اقتصادی نیست و در طول سفر حج هم اتفاق مهم و ویژه‌ای برایش نمی‌افتد. نویسنده، خودش هست و خدا و بیشتر نجواهای درونی خود و حالاتش را قلمی کرده. اتفاقا این باعث خواهد شد مخاطب عام نتواند خیلی با این کتاب ارتباط برقرار کند و مثل نمونه‌های قبلی مشهور شود، اما هدف فائضه غفار حدادی ارائه یک تجربه شخصی از سفر به حج و همراهی با یک کاروان ایرانی و حالات خانم‌های آن بوده است. اما همان مخاطبی که بتواند با کتاب ارتباط برقرار کند، با هر صفحه‌اش آرزوی سفری چنین و در جوانی به حج را خواهد داشت.
اَللّهُمَّ ارْزُقْنی حَجَّ بَیتِک الْحَرامِ فِی عامی هذا وَفی کلِّ عامٍ ما اَبْقَیتَنی فی یسْرٍ مِنْک وَعافِیةٍ
        

6