یادداشتهای محمد حبیبی (7) محمد حبیبی 5 روز پیش مرگ ایوان ایلیچ لی یف نیکالایویچ تولستوی 4.2 486 توضیحاتش رو قبلا دادم 0 0 محمد حبیبی 5 روز پیش تشبه به مسیح توماس آکمپیس 4.4 3 📖 عنوان کتاب: تشبه به مسیح 🌙 ناشر: هرمس 📝 نویسنده: توماس آکمپیس تشبه به مسیح، کتابی بود که معنوی شروع شد و مذهبی تموم شد. این کتاب رو یک راهب مسیحی، به نام توماس آکمپیس نوشته. برای کی؟ برای سایر راهبین. اما کتاب نسبتاً معروفیه، چرا؟ به خاطر آموزههای معنوی ارزشمند و همچنین [به نظرم] ارزش بالای ادبی این کتاب. به قدری این کتاب از نظر ادبی غنیه و خوب ترجمه شده، که شما موقع خوندن کتاب احساس میکنید یکی از آثار فاخر ادب فارسی رو دارید مطالعه میکنید. 📈 نقاط مثبت کتاب: این کتاب میتونه برای افرادی که در جست و جوی معنا هستن، یه کتاب معنوی خوب باشه. همچنین متن نسبتا روان و خوشنگاشت این کتاب باعث میشه شما از خوندن این کتاب لذت ببرید. این کتاب از بابهای مختلفی تشکیل شده که هر باب حدود یک الی سه صفحه میشه و برای افراد کم حوصله خیلی مفیده. 📊 نقاط منفی: بعضی آموزههای مسیحی موجود در این کتاب، خیلی به مذاق من خوش نیومد. مثلا در مسیحیت معتقدند به دلیل گناهی که حضرت آدم مرتکب شد، تمام انسانها گناهکار به دنیا میان و مستحق رنج و عذاب الهی هستن. همچنین در این کتاب، انسان به شدت موجودی پست و بیارزش تلقی میشه که کارش باید قطع ارتباط کامل با دنیا و پرداختن صرف به امور مذهبی و معنوی باشه. همانند دوران قرون وسطی، در این کتاب علم و دانش کاربردی نداره و هرچیزی که لازمه رو دین به ما گفته. نقد دیگه من به این کتاب اینه که فقط یک سوم اول کتاب حرفی برای گفتن داشته و دو سوم بعدی، تقریبا تمام حرفها تکراری بود و فقط قالب سخن عوض میشد. 👍 امتیاز من به این کتاب: ۶ از ۱۰ 🌱 این کتاب رو توصیه میکنم به افراد مذهبی، افراد معنوی و تمام اونهایی که متون مذهبی مثل ادعیه و مناجات با خداوند رو دوس دارن. #نقد_کتاب 0 7 محمد حبیبی 5 روز پیش عشق به سرنوشت (چگونه رواقی باشیم) ماسیمو پیلیوچی 4.5 1 📖 عنوان کتاب: #عشق_به_سرنوشت 🌙 ناشر: انتشارات مولانا 📝 نویسنده: ماسیمو پیلیوچی اصلا وقتی معرفی کتاب رو برای اولین بار شنیدم، گفتم به به، عجب کتابی، اینو حتما باید بخونمش و (داخل پرانتز اینو بگم که من عاشق خرید کتاب دست دومم، به چند دلیل، یکی اینکه در مصرف کاغذ و قطع درختان صرفهجویی میشه، دوم اینکه هزینه کمتری داره اونم تو این گرونی کتاب و از همه مهمتر، کتاب دست دوم برام روح داره، میدونم قبلا یکی اینو خونده، لمسش کرده، جانی بهش بخشیده... ولی خب برای این کتاب سریع رفتم جدیدش رو خریدم، چون باید در اسرع وقت میخوندمش) خداروشکر شهود کتابیم به خوبی راهنماییم کرده بود. عشق به سرنوشت یه کتاب به شدت مینیمال (از نظر محتوایی، نه ظاهری... البته الان که دقت میکنم چرا چرا، از نظر ظاهری نیز) و کاربردی بود. فلسفه، دانشیه که وقتی کاربردی میشه خیلی زیباتر میشه، مثل شما که وقتی میخندید خوشگلتر میشید. آره خلاصه تو این کتاب اومده فلسفه رواقیون رو معرفی کرده و گفته که رواقیون چطوری در سختیها و ناملایمات زندگی تاب میاوردن؟ چطوری خشم و غم و اضطرابشون رو مدیریت میکردن؟ چطوری در سختیهای این زندگی خودکشی نمیکردن و... 📈 نقاط مثبت کتاب: خب شاید نگاه خیلیاتون به فلسفه یه سری کلمات سخت و سنگین و عجیب و غریب باشه، فیلسوفا رو هم شاید آدمای اخمو و ریشو و گوشهگیری بدونید، در حالی که این کتاب خط بطلانی بر این تصورات اشتباه میکشه و به ما میگه چطور میشه با فلسفه به زندگیمون معنا و غنا ببخشیم. 📊 نقاط منفی: میتونم بگم هیچی. فقط میشد یه سری واژگان کلیدی مثل «فضیلت» رو دقیقتر و عینیتر معنی کنه. 👍 امتیاز من به این کتاب: ۹ از ۱۰ 🌱 این کتاب رو توصیه میکنم به افرادی که احساس میکنن غمشون خیلی بزرگه، اونایی که گیر کردن، اونایی که میخوان خودکشی کنن و اونایی که زندگی بهشون سخت گرفته. #نقد_کتاب 0 4 محمد حبیبی 5 روز پیش شبهای روشن فیودور داستایفسکی 4.1 598 📖 عنوان کتاب: #شبهای_روشن 🌙 ناشر: انتشارات ماهی 📝 نویسنده: فیودور داستایفسکی یه رمان جمع و جور و خوندنی، در مورد مردی که به شدت احساس تنهایی میکنه. اونقدر که حتی وقتی غریبهای برای لحظاتی تحویلش میگیره، از شدت خوشحالی خودش رو خوشبختترین آدم کره زمین میدونه. دوست ندارم خیلی ازش صحبت کنم، چون در این صورت ممکنه بخشی از کتاب رو براتون اسپویل کنم. این کتاب از این جهت که به تنهایی (شاید تنهایی اگزیستانسیال یا مدرن؟) انسان به طرز عمیقی میپردازه حائز اهمیته. فضای صنعتی پترزبورگ رو سرد، بیروح و تاریک مجسم میکنه. فقط شبها بهش یکم خوش میگذره و شاید یکی از دلایل نامگذاری این رمان هم همین باشه. 📈 نقاط مثبت کتاب: اینکه کلیشهای نبود. اینطوری نبود که بتونی حدس بزنی قراره چه اتفاقاتی بیفته. البته ترجمه خیلی خوب آقا سروش. 📊 نقاط منفی: احساساتی که تو این رمان تجربه میشد، خیلی احساسات عمیقی بود. من اگه جای داستایفسکی بودم، با استفاده از تمثیل و نماد شرح بیشتری میدادم از اون احساس، و یا بیشتر در موردش صحبت میکردم. پایان باز (؟) شاید برای یه سریا جالب باشه، ولی من خیلی با پایان باز حال نمیکنم، چه تو فیلم چه رمان. اینکه نستنکا چرا یهو آخرش موضع عوض کرد هم برام جای ابهام داشت. 👍 امتیاز من به این کتاب: ۷ از ۱۰ 🌱 این کتاب رو توصیه میکنم به اونایی که میخوان تو اوقات فراقت، داستان زندگی یه مرد تنها رو مطالعه کنن و سرگرم بشن. و همچنین عزیزانی که میخوان با ادبیات روسیه و داستایفسکی آشنا بشن، این کتاب میتونه دروازه ورود خوبی باشه. #نقد_کتاب 0 4 محمد حبیبی 5 روز پیش همسایه ها احمد محمود 4.1 108 📖 عنوان کتاب: #همسایهها 🌙 ناشر: امیرکبیر 📝 نویسنده: احمد محمود 🟣 همسایهها، یه رمان پرکِشش، پر از فراز و نشیب، در سبک رئالیسم اجتماعی و در مورد یه پسری به اسم خالده که تو دوره بلوغ قرار داره. خالد، در کنار بلوغ جنسی و جسمی، به یه بلوغ فکری و سیاسی هم میرسه و کم کم میره درگیر مبارزات سیاسی میشه، تو جنبشهای کمونیستی شرکت میکنه و همین هم مسیر زندگیش رو به کلی تغییر میده. البته این کمونیست شدن خالد، استنباط من از رمانه و این ایده به صراحت ذکر نشده، بخاطر این که حکومت پهلوی اون زمان این موضوعات رو به شدت سانسور میکرده. 📈 نقاط مثبت کتاب: این کتاب، چند داستان رو به صورت موازی پیش میبرد و در دل این داستانها با ظرافت خاصی نقدهای اجتماعی (مثل محرومیت زنها از حق آموزش و کار) و سیاسی (مثل نفت و چپاول انگلیسیها) خودش رو بیان میکرد. 📊 نقاط منفی: بسیاری از اون داستانهای جذابی که تو رمان وجود داشت و من با ولع خاصی دنبالشون میکردم، در نهایت بدون نتیجه رها شدن و متوجه سرنوشت بسیاری از شخصیتها و حوادث داستان نشدم. البته ممکنه این پایان باز، به خاطر همون سانسوری باشه که گفتم و یا اینکه احمد محمود میخواسته خواننده خودش پایان رو تکمیل کنه و یا اینکه خواننده، بعد از پایان رمان هم همچنان درگیر باشه. احتمالا میدونید ذهن، نسبت به پدیدههای نا تمام درگیری بیشتری پیدا میکنه. مثلا یه آهنگ، یه بیت شعر یا یه نقاشی نا تمام، بیشتر ذهن رو به خودش مشغول میکنه. 👍 امتیاز من به این کتاب: ۷ از ۱۰ (من این سبک رمان رو دوس ندارم، وگرنه به اعتقاد خیلی از منتقدین، این رمان شاهکاره) 🌱 این کتاب رو توصیه میکنم به اونایی که میخوان آشنایی نسبی از اوضاع سیاسی و اجتماعی سالهای ۱۳۲۰ تا ۱۳۳۰ داشته باشن اما حوصله خوندن اطلاعات صرف تاریخی و سیاسی ندارن. #نقد_کتاب 0 0 محمد حبیبی 1404/6/19 آدم خواران ژان تولی 3.9 254 🖤 عنوان کتاب: #آدمخواران 📌 ناشر: عطر کاج ✔️ نویسنده: ژان تولی ✔️ از ژان تولی، یه رمان دیگه به اسم «#مغازه_خودکشی» خونده بودم، که احتمالا شما هم اسمش رو شنیدید. مغازه خودکشی، در انتها تو رو متحیر و غمگین میکنه و آدمخواران از همون اوایل تو رو درگیر «بابا آخه چرا؟» میکنه. واقعا از خوندن این رمان متاثر شدم. این رمان کاملا پتانسیل اینو داره اشکتون رو در بیاره. وقتی فهمیدم رمان بر اساس واقعیته، واقعا غمگین و ناراحت شدم. حالا بیشتر توضیح نمیدم که اسپویل نشه. روانشناسی جمعی، رمان نکته مهمی رو برجسته میکنه: اینکه انسان در بستر گروه، میتونه کنترل خودش رو از دست بده و حتی به جنون یا خشونت برسه. همین مسئله به داستان عمق و بُعد جامعهشناسانه داده. 📈 نقاط مثبت کتاب: یکی از نقاط قوت تولی اینه که بهخوبی میتونه ریتم روایت رو نگه داره. چه در مغازه خودکشی و چه در این کتاب، متن به شکلی پیش میره که سخت میشه رهاش کرد. داستان کوتاهه و میشه در کمتر از دو ساعت خوند، اما در همین زمان محدود تأثیر عمیقی روی ذهن و احساس خواننده میگذاره. 📊 نقاط منفی: اثر بهعنوان «کمدی سیاه» معرفی میشه، اما طنزش در ترجمه موجود چندان قابل درک نیست[برای من]. به نظر میرسه انتخاب مترجم نقش مهمی در انتقال این جنبه داشته باشه. شاید نسخهی نشر قطره بهتر بتونه این وجه رو منتقل کنه. 👍 امتیاز من به این کتاب: ۸ از ۱۰ 🌱 این کتاب رو به همه پیشنهاد نمیکنم. اگه دنبال روایتی سرگرمکننده یا پر از طنز هستید، شاید ناامید بشید. اما اگر مایلید با یه تصویر تلخ و تکاندهنده از ظرفیتهای تاریک انسان مواجه بشید، آدمخواران انتخابی قدرتمند و فراموشنشدنیه. پ.ن: خطاب به اونایی که فیلم ۱۲ مرد خشمگین رو دیدن و این رمان رو هم خوندن، چه چیزی باعث شد تو فیلم، فاجعهای که تو رمان اتفاق افتاد رخ نده؟ #نقد_کتاب 2 42 محمد حبیبی 1404/6/16 روح اسپینوزا: شفای جان نیل گروسمن 4.3 7 🖤 عنوان کتاب: #روح_اسپینوزا 📌 ناشر: امیرکبیر ✔️ نویسنده: نیل گراسمن ✔️ خب بالاخره تموم شد، شاید یکی از سنگینترین و حتما بهترین کتابی بود که خوندم. روح اسپینوزا، دست من رو گرفت، رفتیم بالا، در دنیای مابعدالطبیعه چرخی زدیم و بعد آروم آروم برگشتم تو اتاقم و پشت میزم. این کتاب در ابتدا، مهمترین مسائل و پرسشهای بشری، مثل خدا، علیت، بیگبنگ، اراده آزاد و... بررسی میکنه و بعد کم کم جزئی میشه و میپردازه به اضطراب، افسردگی، آرامش، رابطه جنسی و... از معدود کتابهایی بود که بعد خوندنش، نگاه من به خیلی چیزها تغییر کرد و به جد، این کتاب به کیفیت زندگی روانی من منجر شد. البته خب، امان از متن غامض، سنگین و پیچیدهش که متاسفانه این کتاب رو نمیشه به عموم مردم پیشنهاد کرد و برای خوندنش باید یک دانش ابتدایی فلسفی داشته باشید و یا نسبتا باهوش باشید و یا کسی باشه که راهنمای خوندنتون باشه. این کتاب هم مثل کتاب «#عشق_به_سرنوشت»، کتابی بود که فلسفه رو کاربردی و اینجهانی کرده بود. 📈 نقاط مثبت کتاب: روح اسپینوزا به جد میتونه شما رو انسان آرامتر و شادتری کنه. البته جنس آرامش و شادیای که میده عجیب و متفاوته و شاید هرکسی قبولش نکنه. این کتاب کلی تمرینات مفید هم داشت که کمک میکرد مطالب کتاب رو عمیقتر یاد بگیرم و بفهمم. 📊 نقاط منفی: همونطور که گفتم، متنش یکم سختفهمه. جدای از این یه سری مطالبش شاید با عقل جور در نیاد[که البته خود کتاب توضیح میده چرا جور در نمیاد]. یه سری مطالب و استدلالهای کتاب هم مبتنی بر ایدههایی بود که معلوم نبود از کجا اومده. 👍 امتیاز من به این کتاب: ۹ از ۱۰ 🌱 این کتاب رو توصیه میکنم به اونایی زود به زود غمگین و مضطرب و افسرده میشن، اونایی که کلی سوال در مورد آغاز و انجام جهان دارن و اونایی که میخوان با نگاه جدیدی به همهچی بنگرند. #نقد_کتاب 2 14