یادداشت‌های معصومه صدیقی (46)

          و بالاخره پایان کتاب ۷۰۲ صفحه‌ای "قصه‌ی کربلا" پس از گذشت یک سال 
اگرچه در شِمای کلی، یک سال زمان زیادی برای مطالعه یک کتاب ۷۰۲ صفحه‌ای می باشد، آن هم کتاب جذاب و روانی همچون "قصه‌ی کربلا" که روایت‌های متفاوت از این واقعه‌ی عظیم را گرد هم آورده و با ذکر منابع هر روایت جمع بندی تاریخی را به عهده خواننده گذاشته است و به عقیده بنده نه صرفا به عنوان یک کتاب مذهبی بلکه حتی می‌توان آن را به عنوان یک کتاب تاریخی شناخت و اگر علاقه‌مند به مطالعات بیشتر در خصوص مسائل تاریخی مربوط به این واقعه باشید این کتاب منابع تاریخی متعددی از ادیان و مذاهب مختلف را ذکر کرده است که هر کدام ارزشی ویژه در اعتقادات مریدان خود دارند و میتوانید از آنها هم بهره بگیرید.
وحالا سرگذشت این یک سال:
عمده ترین علت دیر تمام شدن این کتاب حجم بسیار آن است اما نه از جهت سنگینی مطالب و پیشروی کُند آن بلکه به جهت وزن سنگین کتاب، امکان جا‌به‌جایی آن در سفر قدری دشوار بود و اندکی پس از شروع این کتاب بنده به کوچی اجباری ناچار شدم که در این عزیمت تک نفره تصمیم به نبردن کتاب گرفته شد. در این میان زمان‌هایی که به دیار خویش باز‌میگشتم گریزی هم بر این کتاب داشتم اما این بازگشت های یکی دو هفته‌ای و آن گریزهای چند صفحه‌ای کار زیادی از این کتاب را جلو نمی‌بردند. تا اینکه جنگ تحمیلی اسرائیل دانشگاه ها را تعلیق و بنده را به دیار خویش بازگرداند و در این زمان دوباره مطالعه کتاب "قصه کربلا"  از سر گرفته شد اما اینبار در کنار مطالعه این کتاب من خود نیز در واقعه‌ای تاریخی قرار داشتم که اگر کتابی در این خصوص نوشته شود و روایت های متعدد را گرد هم آورد و نتیجه‌گیری را به عهده خواننده بگذارد، فصل مشترک همه این روایت ها چیزی جز میهن دوستی ایرانیان نمی‌تواند باشد.


        

5

8

          مطالعه‌ی بخشهای ابتدایی کتاب (تا قبل از وصیت نامه سیاسی) برای منی که تحصیلات حوزوی نداشتم فوق العاده سخت بود و صادقانه بگم بعضی قسمت هارو متوجه نمیشدم و ناچارا ازشون عبور میکردم.
به نظر من اگر فهرست مطالب بجای انتهای کتاب در ابتدای کتاب آورده میشد خیلی بهتر بود.
بخشی که برای ترجمه آیات و روایات  و لغات در انتهای کتاب قرار داشت هم نپسندیدم و ترجیح میدادم ترجمه هر مورد در صفحه‌ای که ذکر شده به عنوان پانویس بیاد.
در آخرهم این قسمت از وصیت نامه سیاسی_الهی من رو به یاد دختر بچه کاپشن صورتی با گوشواره های قلبی انداخت و تصمیم گرفتم اینجا به اشتراک بزارم:
...مسیر یک ملت فداکار را نمی‌شود با دست زدن به ترور و انفجار و بمب و دروغ پردازی‌های بی سروپا و غیر حساب شده منحرف کرد و هرگز هیچ حکومت و دولتی را نمی‌توان با این شیوه‌های غیر انسانی و غیر منطقی ساقط نمود، به ویژه ملتی مثل ایران را که از بچه‌های خردسالش تا پیرزنها و پیرمردهای بزرگ سالش، در راه هدف و جمهوری اسلامی و قرآن و مذهب جانفشانی و فداکاری می‌کنند.
        

5

با توجه به
          با توجه به عنوان تصور می‌کردم محتوای کتاب مناسب کسانی که نماز نمی‌خوانند وبرای دعوت آنها به نماز خواندن کارای دارد و معلوم نیست چه زمانی بتوانم از آن بهره برداری کنم چراکه در مقدمه هم مطالعه آن به معلمان و مربیان و والدین توصیه شده بود؛که البته بخش اعظم آن هم (فصل سوم یعنی از صفحه۱۰۳ تا انتها) به همین موضوع اختصاص داشت.
اما حالا باید صادقانه اعتراف کنم که این کتاب برای من بیش از چیزی که انتظار داشتم مفید و لازم بود و در دو فصل نخست شیفته و دلباخته محتویات آن شدم.
برای من یکی از مسائل مشکل ساز در به جا آوردن فریضه نماز  شک بین رکعات نماز بود که البته هیچ کجای  کتاب در این خصوص مطلبی ذکر نشده اما به طرز باور نکردنی بعد از خواندن این مطالب و تغییر نگرشم نسبت به این واجب دوست داشتنی  دیگر دچار این شکیات نمی‌شوم.
در آخر مطالعه دو فصل نخست این کتاب رو به همه مسلمانان و دینداران و فصل آخر آن را هم برای والدین و مربیان دغدغه‌مند در این زمینه پیشنهاد موکد میکنم.
در انتها شما چه کتابی را به من پیشنهاد می‌دهید؟
        

4

          به طور کلی مطالعه این کتاب را میتوانم به دانشجویان  ترم اول مقطع کارشناسی دانشگاه و دغدغه‌مند در خصوص پایان نامه و نحوه نگارش آن توصیه کنم؛ چرا که احتمالا در ترم های بالاتر با بعضی از اصول و قواعد گفته شده در این کتاب به طور ناخواسته و با توجه به قرارگیری در بستری برای مطالعه مقالات مختلف علمی آشنا خواهید شد و در اینصورت همچون من مطالعه برخی از قسمت های این کتاب برای شما هم تکرار مکررات خواهد بود (هرچند همچنان نکات حائز اهمیت دیگری هم برای خواندن دارد که من از آنها بهره کافی را بردم و بریده‌های منتشر کرده از آن هم دلالت بر همین موضوع دارد)
کم شدن یکی از ستاره‌ها به دلیل اشتباهات زیادی که در ویرایش و ویراستاری متن از قلم افتاده بودند اعمال شده است و دیگری هم به این خاطر که احتمالا من در زمان مناسبی این کتاب را نخوانده‌ام (هرچند قطعا این مسئله چیزی از ارزشهای این کتاب در زمان انتشار خودش کم نمی‌کند) به بیان دیگر برخی از مجلاتی که به طور مثال در فصل ۸ این کتاب عنوان شده بودند دیگر وجودخارجی نداشته و یا تغییر نام داده بودند (که امری کاملا اجتناب ناپذیر است) 
در انتها از سایر دوستان خواهشمندم اگر کتاب جدیدتر و قابل استفاده در مقاطع تحصیلی بالاتر  مطالعه کرده‌اند بنده حقیر را هم از نام و نشان آن مطلع سازند.
        

2