یادداشت ‌ سید امیرحسین هاشمی

می‌خوام بشینم و یه تعدادی کتاب به نظرم معتبر برای شروع فلسفه‌خوانی رو خودم کامل بخونم، که وقتی کسی از پرسید "فلسفه رو با چی شروع کنم؟" بجز توهین کردن به دنیای سوفی و... و معرفی دو سه تا کتابی که خودم با مشورت و جست‌وجو یافته بودم در اولین قدم‌های فلسفه خوندن، حرفی برای گفتن داشته باشم.

یکی از کتاب‌های خوب برای این هدف (شروع کردن خواندن فلسفه)، قطعا این کتاب از نایجل واربرتونه. قلم واربرتون در کنار آسان بودنش، قلم دقیقی است و خواندن قلمش اون ماهیت "استدلالی" و منطقی فلسفی رو خوب نشون می‌ده.

در کنار این خوندن این کتاب یه وجه مهم دیگهٔ فلسفه که "مسئله‌مندی" و اینکه فلسفه یکسری فکرورزی از سر فراغ‌بال و بیکاری نیست و چه‌بسا که از "مهم"ترین "کار"های دنیاست که مشخصا رو به مسائل مهم دارد رو به نیکی نشون می‌ده. توی کتاب خرواری مسئله مهم هست که از دید فلسفی بهشون پرداخته شده؛ این مسائل چیاست:
1-بحثی در وجود و صفات خدا: بررسی نظرگاه‌های مختلف در له و علیه وجود خدا و واکاوی فلسفی هرکدام.
2- بحثی در فلسفه اخلاق و به بیانی "درست/نادرست": تو این بخش به صورت استدلالی و مقدماتی بحث‌های اساسی در فلسفه اخلاق و مکاتب مهم مانند اخلاق کانتی/وظیفه‌گرایانه، اخلاق نتیجه‌گرا و اخلاق فایده‌گرایانه رو مورد بررسی قرار می‌ده. دیگه مباحث فراخلاق و نسبی‌گرایی اخلاقی و اینا رو هم مورد بررسی قرار می‌ده.
3-  در بخش بعد به فلسفه سیاسی و مباحث سیاست می‌پردازد: در این بخش از دقت در بحث مساوات/برابری/عدالت سخن می‌گه و در کنار این از مفهوم فلسفی برابری در مقابل قانون و دموکراسی حرف می‌زنه. در ادامه هم بخشی دارد که جالب توجه در ایران امروزه که بحث از نافرمانی مدنی و ایناست که طبعا به عینه بهتون نشون می‌ده چقدر فلسفه با واقعیت زندگی درگیر باید باشه و درگیر است.
4- بخش بعدی به صورتی آیرونی، با یکی از خالص‌ترین و انتزاعی‌ترین (به معنای دور از امر واقع‌ترین) مسائل فلسفی که بحث در "جهان خارج" است، می‌پردازد: از دوگانه‌انگاری دکارتی گرفته است تا ایده‌آلیسم و رئالیسم در این بخش بررسی شده.
بخش‌های بعدی هم که در بحث فلسفه علم، فلسفه ذهن و فلسفه هنر است. برای خود من یکی از جذاب‌ترین بخش‌های فلسفه که من را دیوانه فلسفه کرد در کنار فلسفه دین و فلسفه سیاسی، قطع به یقین مباحث فلسفه علمی بود. در حد یه کتاب مقدمه به فلسفه این مباحث در این کتاب به نیکی مورد بررسی قرار گرفت. فصل فلسفه هنر هم که به نوعی خلاصه کتاب "چیستی هنر" واربرتون است واقعا خوب بود.

یکی از نکات خیییییلی مهم از این کتاب که در نگاه اول به چشم نمیاد که انقدر مهم باشه، اینه که ترجمه اثر رو مسعود علیا انجام داده. ترجمه انقدر به قاعده و درسته، آنقدر برابرنهادهای علیا درسته و انقدر آشنایی با این بشر مهمه که حد نداره. مشخصا شما متنی مقدماتی در فلسفه خوانده اید و هیچ‌جا یک برابرنهاد/معادل با کژتابی و اشتباه در متن نمی‌بیند و با کلیدواژه‌هایی که از این کتاب یادگرفته اید قطعا به کلی محتوای باکیفیت دیگه هدایت خواهید شد.
در کنار این آشنایی با اسم مسعود علیا به عنوان اسمی که در فلسفه آن را دنبال کنید، رخدادی میمون است.

در آخر به بازم کتاب "به جهان فلسفه خوش آمدید" از وودهوس که نشر طه منتشر کرده برای شروع فلسهف بهتره که نمی‌دونم جقدر تحت تاثیر نوستالوژیه این نظر. چون خودم اولین کتابی که خوندم کتاب وودهوس بود.

زیاده حرفی نیست و توی این متن بالا یه جاهایی محاوره نوشتم و یه جاهایی کتابی شد. اوف بر من.

کتاب گفتگوهای فلسفی رابرت ام. مارتین هم خوب است.

تا حالا ندیده بودم اون کتاب رو، نگاهی بهش می‌اندازم اگه عمری باشه و وقتی.

بین کتاب‌های جور و واجوری که من برای آغاز فلسفه می‌گشتم تا ببینم کدوم قابل پیشنهاد دادن هستن، به نظرم این کتاب یکی از بهترین هاست
@SAH.Hashemi04

چند وقت پیش یه فهرست برای شروع فلسفه‌خوانی آماده کرده بودم که از صفحه‌م میشه دید. می‌تونید اون رو هم چک کنید.

بله بله، دیدم لیست شما رو. متاسفانه توی فلسفه اسلامی مطالعه نداشتم ولی به صورت کلی به نظر لیست خوبی می‌اومد.
تشکر از شما 🙏🙏🙏

احسان

احسان

1404/3/1

کتاب «فلسفه برای احمق ها» رو پیشنهاد بده.
البته بسته به فرد به جای «احمقها» میتونی بگی «به زبان ساده» 😄خداییش کتاب خوبیه برای آشنایی موضوعی و مسئله محور.
کتاب آموزش فلسفۀ الیزابت برنز هم خوبه برای آشنایی با شاخه های فلسفه تحلیلی.
خیلی از کتابها فقط سیر تاریخی دارند و نگاه موضوعی ندارند.

اون فلسفه برای "احمق‌ها" منظورت همون سری for dummies هست؟ آره اتفاقا قصد کردم برم سراغ اون.
تون کتاب الیزابت برنز که گفتی برای خودم خیلی جذاب شد. چون اون "تحلیلی" که گفتی برام خیلی مهمه :)
کتاب "فلسفه‌پردازی"  تیموتی ویلیامسون هم خیلی چیز خوبیه توی ٱشتایی باش فلسفه از سمت تحلیلی‌ها.

خلاصه تشکر واقعا 🙏

فکر نمی‌کردم این کتاب اینجوری باشه
خب خدا رو شکر خیلی خوب شد

آره کتاب خوبیه. همین‌که علیا ترجمه کرده نهایت اعتباره براش.
البته یه‌جاهایی بهش ان‌قلت هست، مثل مباحث الهیاتی و وجود خدایی که داره، ولی در مجموع خوبه.
اتفاقا به نظرم الان که اون کتاب در مورد شبهات وجود خدا رو خونده بودی، فکر کنم خوب بتونی بخش "خدا"ی این کتاب رو نقد کنی.

از دور به علیا علاقه‌مند شدم بس که از خوبیش گفتید

مطالعه تطبیقی
خیلی جالب می‌شه😁

میشه بدونم دنیای سوفی چِشه؟🤔
آخه من از هوش مصنوعی برای همین شروع فلسفه خوانی، راهنمایی و فهرست کتاب هایی رو گرفتم که اولیش همین دنیای سوفی بود؛ علاوه بر این قبلا هم شنیده بودم توصیه شده.

یه ذره توضیحات داره، ولی همین یه فقره کافیه که یه خروار محتوا و کتاب بهتر برای شروع کردن فلسفه هست که طبعا جلوی اونا کم میاره دنیای صوفی.
در کنار این، کسی که بخواد جدی و با عنوان دانشجوی علوم انسانی/اجتماعی فلسفه بخونه، قطعا کتاب دنیای صوفی اصلا کتاب خوبی نیست.

عجب!
حالا چطور متوجه بشم که بهتره از کجا شروع کنم؟
@SAH.Hashemi04

حالا من می‌خوام یه‌سری منابع رو بخونم که دقیقا بتونم بهتر به این سوال جواب بدم، ولی برای دانشجوی علوم انسانی، به نظرم همین کتاب واربرتون یا کتاب به جهان فلسفه خوش آمدید خوبه.
@yaremehraban

راستی
چون تازه دیدم بقیه هم دنبال فلسفه خوانی هستن(معمولا فراری ان، البته بلانسبت افراد فرهیخته بهخوانی)برام جالب بود!😅
و اینکه من از چندین نفر مشورت گرفتم و همه‌شون بهم گفتن که ترجیحا با اساتید مربوطه در ارتباط باشم و برای قرار گرفتن در چنین فضایی و حتی مشارکت در مباحثه ها، حداقل در موسسه ای ثبت نام کنم؛ اما همچنان در حال مشورت گرفتن هستم.

بله دقیقا.

روشنا

روشنا

منم مبتلا به اینم که نصف یادداشت رو کتابی و نصف دیگه رو محاوره‌ای می‌نویسم. 🚶🏻
اما فکر می‌کنم اصل اولیه شروع فلسفه، خوندن دنیای سوفی و بعد توهین به اون تا انتهای عمره.

آره وقتی به خوبْ نوشتن فکر نمی‌کنم، وقتی موضوع جدی می‌شه و اغلب محتوایی که از موضوع می‌دونم رو از متن مکتوب گرفتم، ناخودآگاه کتابی می‌نویسم، وقتی به تجربه روزمره و اینا می‌رسه، محاوره می‌‌شه.

کلا عجیبه دنیای سوفی.