هدی

هدی

@hoda_j03

12 دنبال شده

12 دنبال کننده

            دانش‌جو
          
mysaraache

یادداشت‌ها

هدی

هدی

1403/11/27

        این اثر در واقع پیاده شده مصاحبه‌ای با شهید مهدی عراقی در هنگام اقامت در نوفل‌لوشاتو فرانسه است و شاید از این جهت بتوان آن را اولین تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی نامید. 
زمان انجام مصاحبه ارزشی مضاعف به کتاب می‌بخشد و می‌تواند دریچه‌ای برای آشنایی با گفتمان انقلابیون در روزهای منتهی به انقلاب باشد. 
اگرچه مصاحبه کامل نیست و فقط تا سال ۱۳۴۴ می‌رسد و به صورت حرفه‌ای هم انجام نشده و مصاحبه کننده سوالی برای جهت دهی به سیر بحث نمی‌پرسد؛ خاطرات شخص مهدی عراقی به عنوان کسی که از نزدیک با فدائیان اسلام و مبارزان مسلمان نزدیک به بازار و طبقه متوسط سنتی در جریان انقلاب همراه بوده نکات دست اولی از بسیاری از حوادث تاریخ معاصر ایران از جمله انتخابات مجلس شانزدهم ملی و ترور هژیر، نخست وزیری و ترور رزم‌آرا، قیام ۳۰ تیر، اعدام اعضای فدائیان اسلام، آغاز نهضت امام خمینی، راهپیمایی روز عاشورا در خرداد ۱۳۴۲ و ترور منصور در بر دارد. 
ناشر در متن مصاحبه برای ویرایش آن دست نبرده و با ویرایشی حداقلی صوت صحبت‌های عراقی و حاضران در جلسه را پیاده کرده است که در نگاه اول به نظرم نقطه ضعف کتاب بود اما در ادامه با آن همراه شدم. جا داشت تلاشی برای تکمیل برخی مطالب در قالب پاورقی صورت بگیرد و بعضی خطاهای جزئی در اشارات شهید عراقی اصلاح شود. به طور کلی می‌توان ایرادات بسیاری به فرم کتاب گرفت اما همچنان اثری ارزشمند برای مطالعه است.
      

2

هدی

هدی

1403/8/12

        •چند نکته پراکنده از آینده در قلمرو اسلام.

با مطالعه کتاب نویسنده در نظرم عزیز و مترجم در نظرم عزیزتر شدند. هم محتوای اصلی کتاب و هم پاورقی‌ها در نوع خودشان جالب بودند. تعابیر مترجم درباره سیدقطب فراتر از تصورم بود. و رفرنس‌های مترجم در پاورقی هم برایم جالب بودند:
•حواشی طالقانی بر تنبیه الامه نائینی 
•کتاب واژه‌های چهارگانه در قرآن
•مقاله خاورمیانه بر لبه پرتگاه جنگ اتمی الکس موریس
•اسلام مکتب مبارز و مولد بازرگان
•فایده و لزوم دین شریعتی 
•مقاله فلسفه شورشهای شیعه حکیمی
•سرگذشت فلسطین رفسنجانی

درباره محتوا:
نگارنده معتقد است انسان گریزی از دین (به معنای مجموعه‌ای از عقیده و عمل) ندارد و به این معنا هیچ انسانی نمی‌تواند بی دین باشد. نگارنده مروری بر تاریخ یهود و مسیحیت می‌کند که من سواد کافی برای ارزیابی‌اش ندارم و به علل عدم ظرفیت آن‌ها برای رهبری جامعه بشری می‌پردازد. سپس به پیشگویی راسل درباره به پایان رسیدن سیادت نژاد سفید اشاره کرده و مسئله را فراتر از آن و به سرآمدن تمدن غرب تحلیل کرده و از آنجا که مارکسیسم هم توان پاسخ به نیازهای بشر را ندارد آینده را متعلق به اسلام می‌داند. و با استناد به دالس و الکسیس کارل که گمشده انسان را معنویت و شناخت انسان دانسته‌اند، اسلام را راه حل سردرگمی بشر عنوان می‌کند. اسلام در نظر او در عین توجه به علم، فطرت انسانی را مبنا قرار می‌دهد. 
طبعا مخالفان این مسئله هم نکاتی دارند و جای بحث در این حوزه زیاد است کما اینکه زیاد هم بحث شده و حرف سید قطب حداقل در سال ۲۰۲۴ که من کتاب را خواندم حرف جدیدی نیست. اما شیوه طرح بحث جالبی داشت. همچنین قطب معتقد است روش علمی ابداع مسلمانان بوده و اسلام هیچ ضدیتی با علم تجربی ندارد اما تنها در عرصه ماده است که دست انسان برای آزمون و خطا و احاطه بر سوژه تا این حد باز است و انسان نمی‌تواند خود را هم با همین روش بشناسد و ناچار از اتکا به علم الهی است. در واقع در علوم انسانی نمی‌توان تنها به روش تجربی اتکا کرده و از علوم الهی غفلت کرد.
      

1

باشگاه‌ها

این کاربر هنوز عضو باشگاهی نیست.

چالش‌ها

لیست‌ها

این کاربر هنوز لیستی ایجاد نکرده است.

بریده‌های کتاب

نمایش همه

فعالیت‌ها

فعالیتی یافت نشد.