سارا عظیمی

سارا عظیمی

@TEKO

27 دنبال شده

19 دنبال کننده

            تێکۆشین هستم؛
شاعر مجموعه اشعار «تنهایی دایره‌ها»☄️
سال پنجم پزشکی👩🏻‍⚕️💉
کتاب، تلویزیونِ آدم های باهوش است✨📖
          

یادداشت‌ها

        بالاخره فرصتی پیش اومد که چند خطی درباره مساله اسپنوزا بنویسم؛ کتابی که سبکش رو دوست داشتم و من رو با یکی از بزرگترین فیلسوف‌های تاریخ آشنا کرد...
کتاب دو داستان موازی رو با هم پیش‌می‌بره (به سبک اثر دیگه اروین د. یالوم به‌نام درمان شوپنهاور) یکی مربوط به فراز و نشیب‌های زندگی باروخ اسپنوزاست از معلم‌ها و تکفیرش صحبت می‌کنه و دوستی‌ش با فرانکو رو به تصویر می‌کشه که در واقع در خلال مصاحبت با اون هست که نویسنده، جهان‌بینی اسپنوزا رو بیان میکنه و دیگری در مورد آلفرد روزنبرگ (نظریه‌پرداز نازی) هست که د. یالوم سعی کرده با ملاقات‌های گهگاهی‌ش با فردیشِ روان‌پزشک تا حدودی ما رو با مافی‌ضمیر روزنبرگ آشنا کنه (به‌نظرم هوشمندانه عمل کرده)
خوشحال‌کننده ست که نویسنده از جسارت و قدرت تخیلش برای خلق موقعیت و اتمسفر ویژه کتاب به این خوبی استفاده کرده تا شخصیت بنتو رو که در هاله ای از ابهام هست به تصویر بکشه.
شخصا دوست داشتم کمی بیشتر وارد جزئیات سیر تکامل و بلوغ ایده‌ها و نظرات اسپنوزا بشه ولی خب میشه گفت از این جنبه انتظارم رو برآورده نکرد.
و خب بپردازم به ویراستاری... واقعیتش چنگی به دل نمی‌زد؛ اشتباهات املایی و عدم استفاده درست از علایم نگارشی همه جای کتاب تو ذوق میزنه... بهتره یه بازنگری صورت بگیره در این زمینه.
سارا، بهمن ۱۴۰۳

پ.ن: تا جایی هم من بررسی کردم هم فرانکو هم فردریش ساخته و پرداخته ذهن نویسنده هستن؛ اگر کسی اطلاعات بیشتری داره خوشحال میشم باهام درمیون بگذاره.
      

1

        مقدمه: آنتیگونه نام اولین اثر از تریلوژی مشهور سوفوکلس موسوم به «افسانه‌های تبای» می‌باشد؛ نمایشنامه‌ای که تقابل زن و مرد را به تصویر می‌کشد. آنتیگونه، نقش اصلی داستان، دخترِ ادیپوس شهریار و خواهرِ ایسمنه، اتئوکلس و پلونیکوس و همچنین نامزد هایمون، پسر کرئون است. پس ازمرگ ادیپ، پولونیکوس و اتئوکلس بر سر قدرت به نزاع با یکدیگر برخاستند و نهایتا در جنگ مخالفان هفت‌گانه تِب یکدیگر را به قتل رساندند.

نمایش آنتیگونه از همان ابتدا شروعی چالش‌برانگیز دارد؛ کرئون، پادشاه کنونی تِبای و دایی آنتیگونه، برگزاری هرگونه مراسم تدفین و آیین احترام به مردگان را برای جسد پلونیکوس ممنوع کرده‌است که به مثابه رواداشتن تحقیری نسبت به خیانت پلونیکوس به شهر تبای است درحالی که عدالت ایزدان چنین قوانینی برای مردگان ننهاده‌است. 
به دنبال فرمان مذکور در شهر همهمه‌ای برپا می‌شود و آنتیگونه که نمی‌تواند به بی‌آرامگاهی یکی از اعضای خانواده خود تن‌دردهد، تصمیم می‌گیرد پیکر برادرش را دفن نماید و برای محقق ساختن این امر از خواهرش، ایسمنه، یاری می‌خواهد اما ایسمنه -که نمی‌تواند بر قانون شهر بشورد و از سوی دیگر نمی‌تواند فرمان ایزدان را به سخره بگیرد- تلاش می‌کند تا آنتیگونه را منصرف کرده و او را از پیامدهای شوم این سرپیچی برهاند... به‌ هر روی آنتیگونه جسد پلونیکوس را با قشر نازکی از خاک دفن می‌کند. 

ایسمنه: تو در طلب محالی
آنتیگونه: در مرز امکان به خاک می‌افتم

به‌زودی خبر دفن شدن جسد به کرئون می‌رسد و او در واکنش به این سخن که به‌خاک سپرده شدن پولونیکس کار ایزدان است، برافروخته شده دستور می‌دهد هرچه‌سریعتر بانی این عمل، دستگیر شده و مجازات گردد. یکی از نفس‌گیرترین لحظات نمایشنامه، رودررو شدن آنتیگونه با کرئون و دیالوگ‌هایی‌ست‌ که در بین این‌دو رد و بدل می‌شود:

آنتیگونه: همه چیز تو، مرا برآینده است و همه چیز من تو را؛ پارسایی، عشق خواهرانه و افتخار من

کرئون: اما رستگار و تبهکار سزاوار سرنوشت یکسان نیستند.
آنتیگونه: آیا این سخنان برای مردگان معنایی دارد؟!
 
آنتیگونه در غاری در بیابان با قدری خوراک که یا بمیرد یا زنده به‌گور بماند، افکنده می‌شود. کرئون که نگران هرج‌ و مرج و به‌ خطر افتادن نظم عمومی‌ست و عصیان در خانواده خود را نمی‌پذیرد به هایمون حکم می‌کند که آنتیگونه را از خود براند اما هایمون با پدر مخالفت کرده و با نارضایتی و نومیدی او را ترک می‌کند.
در ادامه «ترزیاس»، کاهن نابینا و راهنمای کرئون، به نزد او می‌آید. او که طالع گرفته‌ و صدای جان پرندگان و طوفانی از هیاهوی وحشی آنان را در گوش خود شنیده و از خشم خدایان به دلیل حوادث اخیر تبای وحشت کرده‌است؛ کرئون را به مدارا فرامی‌خواند و از او می‌خواهد که حرمت پیکر بی‌جان را نگه بدارد و از تاختن به مردگان بپرهیزد. 
در نهایت کرئون به مصلحت‌اندیشی اطرافیان عمل کرده، با اکراه و بالاجبار پلونیکوس را دفن نموده و بعد به مقبره‌ای می‌رود که آنتیگونه در آن حبس شده بود تا او را آزاد کند اما وقتی دیواره غار را می‌گشاید با جنازهٔ آنتیگونه مواجه می‌شود و هایمون را بالای سر جنازه می‌بیند. هایمون با تیغه‌ای آهن در برابر دیدگان پدر خود را می‌کشد و ائورودیکه، همسر کرئون، نیز بعد از شنیدن مصیبت مرگ پسرش خودکشی می‌کند.
نمایش با توصیف صحنه‌ای تراژیک از به کمال رسیدن بدبختی کرئون، پشیمانی او به خاطر ادعای خرد دروغین و زاری‌اش به درگاه هادس، خدای مرگ، به پایان می‌رسد...

شادی مانند شاخه‌ای زودشکن، نابود می‌گردد و آن هنگامی‌ست که بدی، نیکی و نیکی، بدی می‌گردد.

سارا_۱۰ آذر ۱۴۰۳
      

با نمایش یادداشت داستان این کتاب فاش می‌شود.

11

باشگاه‌ها

چالش‌ها

لیست‌ها

این کاربر هنوز لیستی ایجاد نکرده است.

فعالیت‌ها

فعالیتی یافت نشد.