معرفی کتاب قانون عشق و قانون خشونت اثر لی یف نیکالایویچ تولستوی مترجم شهاب الدین عباسی

قانون عشق و قانون خشونت

قانون عشق و قانون خشونت

4.5
2 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

4

خواهم خواند

1

شابک
9789641918417
تعداد صفحات
142
تاریخ انتشار
1399/7/13

توضیحات

        لئو تولستوی، رمان نویس بزرگ روس دو سال پیش از مرگش در سال 1910 قانون عشق و قانون خشونت را نوشت و در آن از ضرورت محبت و پرهیز از خشونت سخن گفت. به عقیده ی او، قانون عشق اساس زندگی انسان است اما به سبب تحریف تعالیم الهی و سوءاستفاده از آن ها برای حفظ قدرت به هر قیمت، به جای عشق، خشونت قبول عام یافت. تولستوی بر آن است که اکنون پس از قرن ها، پیامدهای هولناک خشونت و کشتار معلوم شده و افراد بیش از گذشته درک می کنند که باید محبت بی شائبه را جایگزین خشونت کنند و با اصلاح خود به اصلاح جامعه و تمدن بشری یاری برسانند. قانون عشق و قانون خشونت گوهری ارزشمند از این نویسنده ی بزرگ است.«من این مطالب را فقط برای این می نویسم که لب گور ایستاد ه ام و نمی توانم ساکت بمانم. چون می دانم تنها راه نجات مردم از رنج های جسمی و معنوی شان چیست.
      

لیست‌های مرتبط به قانون عشق و قانون خشونت

یادداشت‌ها

          قانون عشق و قانون خشونت

من این مطلب را تنها برای این می‌نویسم که لب گور ایستاده‌ام و نمی‌توانم ساکت بمانم.
لف تالستوی

۱)
"قانون عشق و قانون خشونت" کتابی است اثر "لف تالستوی" که در سال 1908 میلادی یعنی درست دو سال پیش از مرگ او نگاشته شده است. "تالستوی" در این کتاب که یک بیانیه اجتماعی- سیاسی است، مدعی است که به‌عنوان یک نویسندۀ در آستانۀ مرگ، راه‌حلی برای نجات بشریت امروزی ارائه می‌دهد. این کتاب به تعبیری بازنمایی و بازتاب نهایی تحول درونی نویسنده و بازگشت او به وادی ایمان مسیحی است. نویسنده‌ای که کلیسای ارتدکس او را مرتد خوانده بود، با این کتاب و با زبانی غیرمستقیم اتهام ارتداد را به خود نهاد کلیسا برمی‌گرداند که از دید "تالستوی" پیام واقعی و بنیادین مسیح را به نفع خود مصادره و تحریف کرده است.

۲)
"تالستوی" در این کتابِ صریح و محکم، قانون خشونت در جوامع انسانی را که جلوۀ آن در جنگ و تنش و ساختار نظامی و فرقه‌ای و مجازات قضایی و مذهبی و ... قابل‌مشاهده است، با قاطعیت متهم می‌کند و مردود می‌شمارد و در مقابل بازگشت به پیام صلح و عشق راستین در آموزه‌های مسیح را راه نجات بشریت می‌خواند. او معتقد است تمام آنچه را در جهت تغییر اجتماع و اصلاح دیگران بیان‌شده و راهکارهای حکومتی و نهادی مربوطه را باید کنار گذاشت و به اصلاح درون و افزایش آگاهی در خویشتن پرداخت و عشق را نه به مفهوم رمانتیک، که به مفهوم جهانیِ نیکی و عشق ورزیدن به بشریت، جایگزین تمام روال جاری کرد.

۳)
او رویکرد سیاسیِ مبتنی بر عدم مقاومت مقابل شر را تبلیغ می‌کند و معتقد است چنین مقاومتی خود تشدید خشونت دوطرفه است و نتیجه‌ای جز تکرار چرخۀ باطل خشم و نزاع در پی ندارد. در میان جملات نویسنده، انتقادات صریح او به حکومت وقت روسیه تحت زعامت تزار مشهود است و در مقابل، رویکردهای تقابلی سوسیالیست‌ها و روش انقلابی آن‌ها را هم امتداد همان ظلم و خشونت رایج می‌داند که فقط لباس آن عوض‌شده و جلوه‌ای عوام‌پسندانه‌تر یافته است. "تالستوی" آن اندازه زنده نماند که شاهد وقوع انقلاب اکتبر 1917 باشد، اما پیش‌بینی‌های او در مورد این انقلاب، چه در مورد وقوع آن و چه در باب نتایج وحشتناک آن، کاملاً درست از کار درآمد. نظریه‌پردازان انقلاب سوسیالیستی روسیه نظیر "لنین" و "پلخانوف" در مقالاتشان در مورد "تالستوی" ضمن ادای احترام، این رویکرد او را به‌نقد کشیدند، ولی گذر زمان اثبات کرد که چه کسی در سمت درست تاریخ ایستاده است. کتاب "لف تالستوی، به‌مثابۀ آینه انقلاب روس" مجموعۀ مقالات "لنین" و "پلخانوف" در مورد "تالستوی" است که در سال ۱۳۹۶ به ترجمۀ "سیاوش فراهانی" و در نشر "ثالث" به چاپ رسیده است. 

۴)
هر فصل از کتاب "قانون عشق و قانون خشونت" با گزین‌گویه‌هایی از اندیشمندان بزرگ تاریخ شروع می‌شود. "تالستوی" نسخۀ کامل‌تر این گزین‌گویه‌ها را در دو کتاب به نام‌های "روزشمار دانایی: تأملاتی برای تمام روزهای سال" و "خواندنی‌های روزانه" گردآوری کرده. کتاب "روزشمار دانایی" در سال ۱۳۹۹ و به ترجمۀ "امید ورزنده" در انتشارات "نگاه" منتشرشده است. این کتاب ترجمۀ دیگری با نام "گاهنامۀ خرد" نیز دارد. کتاب "قانون عشق و قانون خشونت" نیز در سال ۱۳۹۹ و به ترجمۀ "شهاب‌الدین عباسی"، در انتشارات "مروارید" چاپ‌شده است.
        

3

          هیچگاه تولستوی را تا به این حد جدی ، صاحب نظر در عرفان عملی مسیحیت و صریح ندیده بودم.
تولستوی در این کتاب پرنکته که از نظر خودش چون در دو قدمی مرگ است و نمیتواند ساکت بماند به رشته ی تحریر آورده است در وهله ی اول جامعه ی مسیحیت ،انقلابی ها و در کل مردم هم عصر و هم کیش و هم وطن خویش را مخاطب قرار می دهد اما قابلیت انطباق با ادیان و ادوار دیگر را نیز دارد. .
او از عشق سخن میگوید اما نه به عنوان یک حس خوشایند به یک نفر خاص بلکه از عشق اصیل الهی که بی قید است و به همه ی انسان ها به واسطه ی روح الهی که در آنها هست هدیه داده میشود و با این نظر بار دیگر اثبات می کند که پر بیراه نگفته اند او را پیامبری در میان نویسندگان نامیده اند
او از عمق فلاکت و بی فکری زندگی جامعه ی مسیحیت میگوید که کلیسای تحریف شده مسبب آن است چرا که معنایی از زندگی را برای آنها به ارمغان آورده که بسیار با عادت هایشان(زندگی انسان عادی) در تعارض بوده تا جایی که مردمان دنیای مسیحیت خود را از اعتقاد به تعالیم تحریف شده ی مسیحیت رها ساخته و به جایی رسیدند که هیچ درک یا نگرشی درباره ی معنی زندگی ندارند.
او نظرات عدیده ای را در موضوعات مختلف بیان میکند که مجال بهتری برای گفت وگو میطلبد
اما عجالتا آنکه او خشونت را به هر طریقی تقبیح میکند و معتقد است که اصلا تفکر سازمان دادن گروهی از مردم وقتی رشد فردی ودرونی در افراد شکل نگرفته است کاری اشتباه و قبیح است چه رسد به آنکه از طریق اعمال خشونت باشد (حتی خشونت قانونی) فی المثل پادشاهی را در نظر بگیرید که به هیچ جایگاهی از معرفت نفس نرسیده و میخواهد مردم سرزمینی را نجات دهد از نظر او این امر محال است و همان بهتر حکومتی نباشد و صواب آن است که تمرکز را در رشد فردی افراد گذاشت تا اعمال قانون و خشونت و امثالهم ...(کمال گرایی بالای او را اثبات میکند قطعا چنین شرایطی جز در زمان ظهور منجی محقق نخواهد شد و تغییر در تک تک افراد جامعه را میطلبد)
تولستوی هرگونه جنگ را نیز تقبیح میکند البته ناگفته نماند که او در ادامه مینویسد اگر مسیر خدا را یافتی از هیچ چیزی مضایقه نکن این هم برا آنکه سخنان او را تا حد بیانات ضد جنگ تنزل درجه ندهید حال سوال این است آن گروهی از جوامع بین الملل که به جنگ مفهومی حقوقی اعطا کرده اند چه کسانی هستند.
در کل جان کلام آنکه تغییرات اصلی بشر در درجه ی اول در قلمرو غیرقابل رویت آگاهی دینی رخ می دهد .
سخن بسیار است و شرایط بیان محدود اما بخوانید و بیندیشید فقط سعی کنید دچار التقاط در اندیشه نشوید .
قطعا برای بار دوم یا حتی سوم هم آن را خواهم خواند.
        

0