معرفی کتاب بازی بزرگ اثر مهدی میرکیایی

بازی بزرگ

بازی بزرگ

مهدی میرکیایی و 1 نفر دیگر
4.6
36 نفر |
9 یادداشت
جلد 12

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

70

خواهم خواند

30

شابک
9786000327644
تعداد صفحات
168
تاریخ انتشار
1399/6/29

توضیحات

        در همین روزها مردی که خودش را تاجری انگلیسی معرفی می کرد، همراه فردی هندی که مانند سادات دستار سبزی به سر بسته بود و ادعا می کرد نامش «سید کرام تعلی » است، از تبریز به سوی استرآباد، گرگان امروزی، به راه افتادند.تاجر انگلیسی مانند سید کرامت علی، فارسی و ترکمنی را به خوبی صحبت می کرد. آ نها در استرآباد توقف نکردند و به سرعت به دیدار قبایل ترکمنی که در بیرون شهر اقامت داشتند، رفتند. مرد انگلیسی مدعی بود برای خرید پارچه از خیوه شهری که امروز در کشور ازبکستان قرار دارد راهی سفر شده است. این دو مسافر در میان ترکمن ها از حوادثی که در قفقاز رخ داده بود، جنگ های ایران و روسیه و شکست سخت ایران صحبت می کردند. دو غریبه عجله ای برای ادام? سفر نداشتند. آنها پس از دیدار با گروهی از ترکمن ها به ملاقات دسته ای دیگر می رفتند و در هر جمعی که می نشستند اصرار داشتند تا آنچه را از شکست سنگین ایران از روسیه دیده بودند، تعریف کنند. سید کرام تعلی تأ کید می کرد که ارتش ایران بسیار ضعیف شده است و در هر گوش? کشور، اگر کسی پرچم استقلال و جدایی از ایران را بلند کند، پیروزی اش حتمی است. این دو مسافر، چهار ماه را در میان ترکمن ها گذراندند و درحالی که وانمود می کردند به سوی خیوه می روند، راه خود را کج کرده، راهی مشهد شدند. درحقیقت، مردی که خود را تاجر معرفی می کرد «سروان آرتور کانالی » افسر ارتش انگلستان بود که سفیر انگلستان در ایران او را مأمور کرده بود تا اخبار شکست ایران و ضعف ارتش آن را میان ترکمن ها و افغان ها پراکنده، آن ها را به جدایی از ایران تشویق کند.
      

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به بازی بزرگ

نمایش همه

لیست‌های مرتبط به بازی بزرگ

نمایش همه
فارغ التحصیل زندانجوانه های آتشبازی بزرگ

آمریکا چطور ابرقدرت شد؟

15 کتاب

بچه که بودم همیشه دنیای غرب برایم بزرگ بود و شیرین و به شدت دوست داشتنی! ساعت ها می‌نشستم و لایو خیابان شانزه لیزه و برج ایفل را می‌دیدم و لذت می‌بردم. در ذهنم قدرت انگلیس و فرانسه و آمریکا یک نیروی پایان ناپذیر و شکست ناپذیر بود. چرا اینطور بودم؟ چون با مبدأ این قدرت آشنایی نداشتم. اینکه این نیرو از کجا به دست آمد و چطور بلوک غرب انقدر قدرتمند شد؟ به هر حال از ازل که قوی نبودند. آنها هم بدبختی داشتند. آشنایی با تاریخ استعمار و مطالعه در این زمینه هیمنه قدرت غرب را در ذهنم شکست! متوجه شدم این همه سرمایه و پشتوانه ارزی و قدرت اقتصادی را از کدام بدبخت بیچاره هایی به غارت برده اند. فهمیدم این همه کارخانجات و انقلاب صنعتی و کلی شعارهای جذاب و شیرین و زندگی لاکچری را با کشتن و ریختن خون کدام فلک زده هایی به هم زده اند! این بود که آن همه جذابیت با دیدن این حجم از ظلم برایم از بین رفت. پشتوانه آن همه رنگ و وارنگی فقط یک رنگ بود: قرمزی خون! همیشه برایم سوال بود که چرا ما در غرب آسیا انقدر اقتصاد و زندگی عادی و حتی معمولا بدی داریم و می‌گذرانیم و آنها در مملکت کفر آن طرف زندگی لاکچری و خوب؟! آیا اسلام ما را عقب نگه داشته بود؟ بعد از مطالعه تاریخ استعمار فهمیدم همان بهتر که عقبیم و دستمان به آن همه خون و ظلم آلوده نشده. در واقع آنها راه ″میانبر″ زده اند که انقدر غیر عادی قدرتمند اند و از ما جلو زده اند. راه میانبری از دل دریای خون و غارت و ظلم. من نزدیک به ۱۵,۰۰۰ صفحه مطالعه در مورد تاریخ استعمار دارم و این مجموعه خلاصه ای دقیق و روان از تمام مطالعات من است. «مطالعه این لیست به شما قدرت درست فکر کردن درباره استعمار می‌دهد و بسیاری از شبهات و افکار را از ذهن شما می‌زداید.» این شما و این مجموعه «سرگذشت استعمار».

7

سفر به آن سوی دریاهاگرگ ها با چشم باز می خوابندشکار انسان

سرگذشت استعمار (دوره ۱۵ جلدی)

15 کتاب

دوره ۱۵ جلدی که خودم مطالعه کرده ام و بسیار توصیه میکنم......... پانزده جلد کتاب از قلب تاریخ جهان که به قول مقام معظم رهبری، یکی از همین نویسندگان خودمان‌ (مهدی میرکیایی) نگاشته‌است که می تواند اثری ارزشمند برای نوجوانان و جوانان حق‌جو و پژوهشگر باشد. اگر برای شما هم ماجرای کشف قاره آمریکا مشکوک به نظر می‌رسد... یا دلیل شکاف عمیق طبقاتی بین کشورهای دنیا را نمی دانید به مجموعه «سرگذشت استعمار» سر بزنید. رهبر انقلاب در دیدار با نخبگان و استعدادهای برتر تحصیلی (۱۴۰۱/۰۷/۲۷): من اخیراً یک کتابی دیدم که یکی از همین نویسندگان خودمان‌ (مهدی میرکیایی) نوشته، به نام سرگذشت استعمار ؛ پانزده شانزده جلد کتاب ۱۵۰ صفحه‌ای، ۱۲۰ صفحه‌ای است؛ تشریح می‌کند که استعمار چگونه در قارّه‌ی آمریکا و در قارّه‌ی آسیا توانست ثروت‌های اینها را از بین ببرد و خودش را ثروتمند کند. کشور انگلیس ثروتمند نبود، فرانسه ثروتمند نبود، کشورهای اروپایی ثروتمند نبودند؛ اینها ثروت کشورهای دیگر را گرفتند. این مجموعه شامل آثار زیر است: سفر به آن سوی دریاها (جلد 1): در این کتاب ماجراهای سفرهای دریایی پرتغالی‌ها و غارت‌هاشون شرح داده شده است. گرگ ها با چشم باز می خوابند (جلد 2): در این جلد ماجرای استعمار انگلیس بر هند و چپاول ثروت هند توسط ملکه انگلیس شرح داده شده است. شکار انسان (جلد 3): برده‌داری غربی‌ها و شکار انسان‌ها از قاره آفریقا در این جلد از کتاب به رشته تحریر درآمده است. صلیب خونین (جلد 4): اروپایی‌ها هر جا می‌رفتند همراهشون کشیش‌ها رو هم می‌برند به این بهانه که می خوان مسیحیت رو گسترش بدن اما … راهپیمایی اشک‌ها (جلد 5): ماجرای قتل و قارت بومیان سرخ پوست قاره آمریکا در این کتاب مستند شده است. فاخته ها لانه ندارند (جلد 6): در شهر ونیز که دریانوردان معروفی داشت، هر ساله حاکم با دریا ازدواج می‌کرد تا صاحب دریا بشه …! سفر الماس (جلد 7): حکایت این کتاب، حکایت الماس است و سفرهای دریایی رزم ناو انگلیسی برای ملکه انگلستان. به دنبال کادی (جلد 8): کادی پارچه‌ای است که با گاندی آن را نماد استقلال طلبی در هندوستان کرد و نهایتا هند را از استعمار انگلستان درآورد. افطار در کلیسا (جلد 9): مهدی میرکیایی در این جلد از کتاب سرگذشت استعمار ماجرای خالی شدن خزانه پر از الماس و فیروزه و سنگ‌های قیمتی ایران را نوشته است. گنج های کلات (جلد 10): این کتاب در مورد تاریخ ایران و اشتراکش با استعمار است. ماجرای محمود افغان و شاه سلطان حسین. جوانه‌های آتش (جلد 11): این جلد از کتاب هم در مورد تاریخ ایران و این بار دوره قاجار و اشتراکش با استعمارگران. بازی بزرگ (جلد 12): این جلد از کتاب هم دوباره درباره تاریخ ایران و استعمار انگلستان است و جدایی بخش‌هایی از ایران. ماجرا هنوز تمام نشده (جلد 13): در کنار ایران معاصر، امپراتوری بزرگ دیگری هم بود به نام عثمانی. استعمار علاوه بر ایران تمایل نداشت عثمانی هم بزرگ باقی بماند. فارغ التحصیل زندان (جلد 14): یک روزنامه‌نگار که در حال ارسال اخبار هیجان انگیز از آفریقا است، به دستور پادشاه بلژیک شروع به خرید زمین‌های آفریقایی‌ها می‌کند. او این زمین‌ها را به بهای اندک می‌خرد آن هم سه برابر مساحت بلژیک. ملکه تهی دست (جلد 15): داستان، داستان مواجهه ناوگان دریایی قدرتمند انگلستان با چینی‌هاست.

24

یادداشت‌ها

          ادامه بی لیاقتی شاهان قاجار،قتل قائم مقام فراهانی و امیرکبیر،خیانت ها و جاسوسی های علی نقی فراهانی،جداشدن هرات با معاهده پاریس،قرار داد رویتر،پیمان آخال و تقدیم سرزمینهای شمال رود اترک به روسیه،کشت گسترده تریاک به جای گندم برای فروش به انگلستان و در پی آن قحطی های مکرر،
تبدیل موازنه منفی امیر کبیر و قائم مقام به موازنه مثبت و دادن امتیازهای پی در پی به روسیه و انگلیس ،امتیاز شیلات،خط تلگراف،بانک شاهنشاهی و استقراضی ،حکم تحریم توتون و تنباکو،تبعید سید جمال اسد ابادی،کشتن ناصرالدین شاه توسط میرزا رضا ی کرمانی،امتیاز استخراج نفت برای انگلیس،امضای فرمان حکومت مشروطه توسط مظفرالدین شاه ،به تو پ بستن مجلس،به توپ بستن حرم امام رضا،آغاز جنگ جهانی اول و اعلام بیطرفی ایران،کشیده شدن جنگ به ایران به دلیل حضور روس و انگلیس در ایران،مبارزه میرزا کوچک خان و رئیس علی دلواری با اشغالگران ،فراگیر شدن قحطی گسترده در ایران،انقلاب مردم روسیه یک سال قبل از پایان جنگ جهانی اول،قرارداد ۱۹۱۹،وزیر جنگ و سپس نخست وزیر شدن رضاخان
        

5

          کتاب بازی بزرگ جلد ... مجموعه سرگذشت استعمار به تاریخ استعمار در ایران در دوران محمد شاه، ناصرالدین شاه، و ... تا پایان سلسله قاجار و به حکومت رسیدن رضاخان می پردازه. تاریخ دردناکی که احتمالا بیشتر باهاش آشنا هستیم. بیگانه زدگی قاجار و دولتمردانش در این کتاب هویداست، خیانت هایی که به کشور کردند جوری هست که می سه به این کتاب به جای سرگذشت استعمار، سرگذشت خیانت نام داد. در این دوره تاریخی، بیش از اینکه جولان استعمارگران ناشی از جهل مردم باشه، ناشی از خیانت مسئولان و حکمرانان وقت هست. ماحصل ظلم و بیداد حاکمان وقت باعث تمایل مردم به استعمارگران به ویژه انگلیس ها که به خاطر جنگ قدرت با روسیه (که حامی قاجار بود) خودش رو گاهی خیرخواه مردم نشون می داد شد. همیشه برام سوال بود که استعمارزده بودن افکار مردم از کجا ناشی شده، در این کتاب یک سرنخ هایی پیدا کردم.
بخش قابل توجهی از اطلاعاتی که در این کتاب هست رو قبلا در کتب درسی خونده بودم اما با زوایای پنهان و ماجرای فرعی که در جریانات اصلی اثر داشت در این کتاب آشنا شدم. خیلی دردناکه، اما توصیه می‌کنم مطالعه کنید.
        

0

          بسم الله

سیر تحولات در این جلد بسیار سریع بود، و مهم ترین اتفاقات تاریخ معاصر ایران بصورت خلاصه بیان شد(که جا داره حتما درباره این تحولات عمیق تر مطالعه کنیم)، از رقابت روس و انگلیس برای نفوذ در ایران تا تلاش های امیرکبیر برای خودکفایی ایران و کنارزدن امثال او توسط استعمارگران برای منافع خود.

بی اطلاعی شاهان قاجار از اوضاع جهانی و خوشگذرانی و عیش و نوش و تجملات اشرافی آنها، در فریب همیشگی شان از قدرت های خارجی موثر بود.
 و فریب  مشروطه خواهان از حمایت انگلیس نیز نکته مهمی بود،  چون انگلیسی ها به دنبال آزادی و مشروطه واقعی در ایران نبودند بلکه این حمایت تنها برای کوتاه کردن نفوذ روسیه بود، همان گونه که حمایتشان از رضاخان هم به همین دلیل و برای قبضه کامل حکومت ایران تحت نفوذ خودشان بود. هرچند این بار با شیوه خودکامگی باشد!

افسوس اصلی در سیر تحولات این جلد، واگذاری امتیازهای مختلف قاجارها به روس و انگلیس بود که موجب نابودی کشاورزی و کمبود مواد غذایی و قحطی و نیز تعطیلی کارگاه های داخلی و بیکاری کارگران ایرانی و در یک کلام تبدیل ایران به کشوری مصرفی و وابسته به کالاهای وارداتی خارجی ها میشد، دردی که نسل های آینده از  فروپاشی اقتصاد داخلی در آن دوره به ارث بردند که تاکنون همچنان ته مانده های آن درد را حس میکنیم،  دردی که این وابستگی را با  دادن هزینه برای استقلال و عزتمان در بخش هایی که واقعا توان علمی و انسانی و انگیزه داریم، در حال درمان آن هستیم.

داشتن نگاه آینده نگر در قراردادهای بزرگ کشور و پیش بینی تاثیری که بر نسل های آینده خواهد گذاشت، باید از مهم ترین معیارها بین مسئولان تصمیم گیر و تصمیم ساز کشور برای اینگونه قراردادهای بین المللی و حتی تعریف پروژه های بزرگ ملی باشد.
        

12