بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

یادداشت‌های محسن مهدی فر (41)

            کتاب شرح یا گزارشی است از حوادثی که همزمان با حضور یک استاد بازنشسته دانشکده نفت در اهواز  در سال 62 رخ می دهد. شرحی تمثیل وار از افراد،حوادث ،رخدادها، باورها و اعتقادات افراد نسبت به جنگ و مردمی که درگیر جنگ هستند. لحن نویسنده را دوست نداشتم گرچه از کتاب بسیار تعریف شده است اما نگاه از بالا به پایین نشان دادن وجه منفی ملتی که درگیر جنگ هستند به جای واقعیت ها، خودبرترپنداری عده ای که همیشه بر این باورند نسبت به دیگران یک پله بالاتر هستند چون زبان می دانند، کتاب خوانده اند و یا بسیار سفر کرده اند خیلی جاها توی ذوق می زد. کاش نویسندگانی بودند که از تلخی جنگ عراق علیه ایران می نوشتند اما ملتی را در کتابهایشان نمایش می دادند که گرچه سختی می کشند اما برای آنچه باور دارند حاضرند شرافتنمدانه جان خود فدا کنن و نه اینکه گرفتار یک برزخ جهنمی شده اند. در این کتاب مردمان درگیر جنگ  یا در حال خوردن قیمه خورشت هستند یا اینکه بدنبال تسویه حساب شخصی یا افراد بی سوادی که برای درمان مریضی خود به دنبال فضولات حیوانی هستند یا اینکه انگار نمی دانند در اطرافشان چه می گذرد
          
            کتاب شرحی است از خاطرات  زندگی  دختری در آلبانی،  آخرین کشور اروپایی با نظام کمونیستی که همزمان با رشد او نظام سیاسی آن در سال 1990 به نظامی چند حزبی بر پایه انتخابات تبدیل می شود. نویسنده  خانم lea Ypi هم اکنون استاد مدرسه علوم اقتصادی و سیاسی لندن در حوزه نظریه سیاسی است، کتاب شاید به نظر بازگویی خاطرات نویسنده باشد اما شرح زندگی مردم در جامعه سوسیالیستی آلبانی را روایت می کند اعم از  مشقت ها مانند صف های طولانی، کار در مزرعه ها و ...، لذت ها بازی با پوست آدامس های خارجی و...، نوع برخورد سیاسمتدران با مردم مانند تشکیلات حزبی کمونیست در محله ها و... را به خوبی روایت می کند. گاهی به نظر می رسد شرح خاطره ای از دعوای خانواده با همسایه ای به خاطر یک قوطی نوشیدنی کوکاکولا جالب به نظر برسد اما درونمایه شعارهای حکوت که وظیفه تامین آزادی برای مردم را برعهده دارد هدف قرار می دهد. نویسنده با دیدگاه های چپگرایانه خود دوران گذر کشور به یک نظام لیبرال و جنگ داخلی را هم شرح می دهد اما به نظرم هدف او از به تصویر کشیدن  دو دوران سیاسی مختلف نشان دادن آن است که آزادی توهمی است که عوام برای خود در نظر دارند و آزادی مفهمومی است دست نیافتنی حتی در نظام های لیبرال و اینکه مردم فکر می کنند آزاد هستند. کتاب از عنصر قصه گویی خوبی برخوردار و نویسنده قلم روانی برای نقل قصه های شخصی اش دارد.
          
            کتاب اعجوبه حاصل تجربه شخصی نویسنده در برخورد به یک خانواده بوده است که فرزندشان مشکل داشته است صحنه ای که در کتاب هم به تصویر کشیده شده است. کتاب روان و سرشار از سرزندگی و حرکت روبه جلو است. اعجوبه از آن کتاب هایی است که پدر و مادر ها باید برای فرزندانشان قبل از خواب بخوانند و شاید اگر معلم ها هنوز دانش آموز ها را درگیر موضوع انشا فلسفی علم بهتر است یا ثروت؟ نکرده اند بهتر است این کتاب را به آنها معرفی کنند.
... به نظر من تنها دلیلی که من عادی نیستم این است که دیگران مرا عادی نمی بینند(ص 6)
...مرا در آغوش کشید، خیلی خوشحال بود که من برگشته بودم . ولی از احساس خودم متعجب شدم. چون هیچ وقت او را این طوری ندیده بودم. احساسی بود که موجب شد از خودم متنفر بشوم. وقتی مرا از صمیم قلب بوسید تنها تنها چیزی که دیدم آب دهانش بود که از فکش آویزان شده بود و ناگهان من هم شدم مثل بقیه آدم ها که یا خیره می شوند یا سرشان را بر می گردانند. مشمئز شده، ترسان و وحشت زده.(ص 147)
...تعجب یکی از آن احساس هایی است که سخت می توان جلوش را گرفت؛ هم وقتی که بخواهید متعجب به نظر بیایید، اما متعجب نیستید و هم وقتی که متعجب هستید و نمی خواهید نشان بدهید.(ص 304)
...شاید کائنات یک بخت آزمایی باشد، ولی در انتها همه چیز را یک دست می کند. کائنات از تمام پرندگانش مواظبت می کند.(ص 335)  
... با مزه است که گاهی برای چیزی آن قدر نگران هستید و بعد می بینید که اصلا مهم نبوده.(ص 352)
... به من نگاه کرد و گفت:اوگی همیشه آدم های عوضی تو دنیا هستن. ولی من و پدرت اعتقاد داریم که آدم های خوب تو دنیا بیشتر از آدم های بد هستن، و آدم های خوب مواظب همدیگه