بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

باغ طوطی: داستان زندگی میثم تمار

باغ طوطی: داستان زندگی میثم تمار

باغ طوطی: داستان زندگی میثم تمار

مسلم ناصری و 2 نفر دیگر
4.1
40 نفر |
18 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

80

خواهم خواند

28

این توضیحات مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب می‌باشد.

کتاب حاضر، درباره زندگی میثم تمار یکی از یاران امام علی(ع) است که از مردمان عجم بود. وی که با پیشه خرمافروشی زندگی خود را می گذراند، در نهایت و طبق پیش گویی امام علی(ع) بر تنه همان درخت نخلی که از آن کسب درآمد می کرد، به دار آویخته شد. نویسنده، اتفاقات و حوادث مهم زندگی او را روایت کرده است. عنوان طوطی در عنوان کتاب، اشاره به سخنانی دارد که ابن زیاد هنگام رویارویی با میثم گفته و او را طوطی علی خطاب می کند.

یادداشت‌های مرتبط به باغ طوطی: داستان زندگی میثم تمار

            ما در دنیای ادبیات و داستان با ژانرهای بسیار متنوعی مواجه هستیم که هر کدام از این گونه¬های داستان-نویسی طرفداران خاص خود را دارند. داستان تاریخی یا داستانی که در بستر تاریخ روایت می¬شود هم یکی از ژانرهای پرطرفدار است که در همه جهان سابقه¬ء طولانی دارد. از کتاب¬های تاریخی پرطرفدار می¬توان به کتاب¬هایی مثل سینوهه اشاره کرد. در بین کتاب¬های ایرانی هم داستان¬های جالبی درباره هخامنشیان و ساسانیان و حتی قاجار نوشته شده است. اما همه اینها درباره تحولات و اتفاقات این سرزمین است. سرزمین مادری. داستان¬هایی که درباره تاریخ ایران نوشته شده¬اند شاید از نظر کمیت با داستان¬هایی که درباره تاریخ اسلام نوشته شده است برابری نکند. داستان¬های تاریخ اسلام و تاریخِ شیعه که هم¬زمان با روایت زندگی ائمه یا دوستان و دشمنان آنان به تحولات و وقایع آن دوران پرداخته¬اند. از آنجایی که روایت زندگی ائمه(ع) در بستر داستان، مشکل است برخی از نویسندگان برای به تصویر کشیدن دوره امامت هرکدام از این بزرگواران زندگی یکی از یاران برجسته ایشان را روایت می¬کنند. این ژانر داستانی در سال¬های اخیر طرفداران بیشتری پیدا کرده. چون هر کدام از این شخصیت¬ها یک ویژگی خاص و درخشان داشته¬اند که مواد و مسالح زیادی در اختیار داستان¬نویس قرار می¬دهد. مثلاً یاران نزدیک پیامبر ابوذر و سلمان و عمارِ یاسر که هر کدام سرگذشت عجیبی داشتند و در عین حال سرگذشت هریک متفاوت و متمایز با سرنوشت دیگری بوده. 
یکی از افرادی که نامش در تاریخ شیعه به نیکی ثبت شده و سرنوشتش با حماسه بزرگ عاشورا گره خورده میثم تمّار است. مسلم ناصری در کتاب باغ طوطی زندگی و زمانه میثم را به تصویر کشیده.
نامی که شاید تا پیش از انقلاب اسلامی در بین ایرانی¬ها ناآشنا بود. حتی اکثر کسانی که به این نام خوانده می¬شوند سن¬شان کمتر از سن انقلاب اسلامی است. شاید این موضوع بی¬ربط به نظر بیاید اگر بگویم که شخصی را می¬شناختم با فامیلِ «میسمی» که چون ثبت احوال با این اسم و ریشه این اسم آشنا نبوده این اسم خانوادگی را به این شکل ثبت کرده.
همه اینها را گفتم تا برسم به اینجا که بگویم خودِ من با خواندن کتابِ باغ طوطی فهمیدم که میثم تمار یک اسیر ایرانی بوده که به عنوان برده فروخته شده. نکته جالب اینکه میثم نام ایرانی او بوده و بعد از اسارت او را به نام سالم می¬خوانند. نامی که تا سالها با خود داشته. اما اینکه چرا نام میثم از بین نام¬های ایرانی به فراموشی سپرده شده؟ و اینکه شاید به خاطر ریشه فارسی این اسم املای صحیح¬اش همان میسم باشد.

          
            آیا می‌دانستید همان‌طور که پیامبر اعظم یاری از دیار ایران داشته‌اند، امیرالمؤمنین نیز در کنار خود یار ایرانی پرورانده‌اند؟ شاید تا قبل از اینکه «باغ طوطی» نوشته و منتشر شود کمتر کسی می‌دانست «میثم تمار» صحابی معروف و فداکار امام علی (ع) هم مانند «سلمان فارسی» ایرانی بوده است. «مسلم ناصری» در قالب رمانی گویا و پراحساس زندگی «میثم تمار» صحابی دلیر مولی‌الموحدین را پیش چشم ما آورده است. با باغ طوطی همچون میثم در کوفه قدم خواهید زد، از خرماهایش خواهید خورد و از شهد هم‌نشینی با امیرالمؤمنین لحظات خود را شیرین خواهید کرد.
جالب است که اسم عربی میثم، سالم بوده که توسط مانده ارباب میثم برایش گذاشته شده است. و امام علی اسم او را به همان میثم تغییر داده است.


کتاب بسیار خوش خوان بود. به راحتی با داستان جلو خواهید رفت. با اینکه من بیشتر از اپلیکیشن طاقچه استفاده می کنم اما برخی کتاب ها را دوست دارم داشته باشم. باغ طوطی یکی از این کتاب هاست که بعد از خواندنش، تصمیم به خریدنش گرفتم.

شاید بتوان توصیف میثم تمار را در یک جمله از همین کتاب خلاصه کرد.

آنجا که می گوید کوفه زنگار گرفته، یک نفر باید چرک هایش را بگیرد.

این جمله را زمانی میتوان بهتر فهمید که کتاب کوفه و نقش آن در قرون نخستین اسلامی را بخوانید.

برشی از کتاب باغ طوطی:
– کوفه قبرستانی است که در سکوت مرگ فرو رفته.

– با این حساب این قبرستان نیازی به طوطی ندارد. مگر نه؟

میثم با تأسف سری تکان داد و آهسته گفت: «روزگاری این سرزمین باغی بود که همه در سایه نعمت هایش زندگی خوشی داشتند ولی…

– نمی خواهی بگویی که آن زمان درست مدت خلافت علی بوده؟

– چرا همین گونه بود. او بهشتی ساخته بود که در آن به احکام خدا عمل می شد. بهشتی که در آن سرخ و سیاه و سفید فرقی نداشتند. همه با هم برابر بودند و زندگی در آن …