معرفی کتاب تاریخچه نزاع اسرائیل و فلسطین اثر ایلان پاپه مترجم محمد مهدی پور

تاریخچه نزاع اسرائیل و فلسطین

تاریخچه نزاع اسرائیل و فلسطین

ایلان پاپه و 1 نفر دیگر
3.8
6 نفر |
5 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

5

خوانده‌ام

8

خواهم خواند

16

شابک
9786225734791
تعداد صفحات
152
تاریخ انتشار
1403/1/1

توضیحات

        از هفتم اکتبر ۲۰۲۳، که حماس در عملیات طوفان الاقصى به اسرائیل حمله کرد، چشمان دنیا به کشوری دوخته شده که حتی دربارۀ نامش توافقی وجود ندارد؛ اسرائیلی‌ها آن را «اسرائیل بزرگ» می‌نامند و فلسطینی‌ها آن را «فلسطین» می‌خوانند. زنجیرۀ رخدادهای پس از این واقعه پرسش‌های زیادی را دوباره مطرح کرده است: نزاع بر سر چیست؟ از چه زمانی شروع شده؟ چطور باید به آن خاتمه داد؟
به باور ایلان پاپه، مورخ و فعال اجتماعی اسرائیلی، ریشۀ این نزاع نه به هفت اکتبر و نه حتی به زمان تأسیس اسرائیل در سال ۱۹۴۸، که به سال ۱۸۸۲ برمی گردد، یعنی زمانی که نخستین صهیونیست‌ها قدم به خاک فلسطین تحت قیمومتِ بریتانیا گذاشتند و، به کمک بریتانیا و سپس ایالات متحده، «استعمارگری شهرک نشین» را در فلسطین پیاده‌کردند.
پاپه تاریخ ۱۵۰سالۀ نزاع صهیونیست‌ها با فلسطینیان را در قالب کتابی کوتاه و خواندنی توضیح می‌دهد؛ حاصل کار او هم برای افراد ناآشنا با این موضوع و هم برای کنشگران و متخصصان این حوزه مفید و جذاب خواهد بود.
      

لیست‌های مرتبط به تاریخچه نزاع اسرائیل و فلسطین

یادداشت‌ها

        یک قرن نفرت‌‌افروزی

این چند روزه کتاب کوچک «تاریخچه نزاع اسرائیل و فلسطین»  را خواندم. کتاب را از نمایشگاه امسال خریده بودم خیلی اتفاقی، و نمی‌دانستم که ایلان پاپه نویسنده کتاب، خودش اسرائیلی است و پیش‌فرضی هم درباره رویکرد کتاب نداشتم. بعد از جلسه فهمیدم که نویسنده کتاب دیگری هم دارد که با اسم «پاک‌سازی قومی در فلسطین» در ایران ترجمه و منتشر شده است.

بنا بود در جلسه‌ای درباره تاریخچه تقریبا یک قرن درگیری بین صهیونیسم و فلسطینی‌ها  یکساعتی گزارش بدهم. برای تکمیل یادداشت‌های پیشین این کتاب را هم خواندم.

 نویسنده در بخش پایانی، هفت نتیجه از کتابش گرفته و جمع‌بندی کرده است. خلاصه‌اش این که هر طرح صلحی به دلیل پافشاری اسرائیلی‌ها بر شعار اسرائیل بزرگ محکوم به شکست است.

صهیونیست‌ها به هیچ مذاکره‌ای ‌نه نمی‌گویند، ولی با هیچ مذاکره‌ای هم همراهی نمی‌کنند و همه تلاش‌های همه نهادهای بین‌المللی و منطقه‌ای و کشورهای بزرگ را به بن‌بست می‌کشانند: اگر شد در میز مذاکره، و اگر نشد بیرون از جلسه مذاکره و در میدان همه آن‌چه گفته‌اند را لگدمال می‌کنند. 

اسرائیل نه تنها دنبال تصاحب سرزمین فلسطین است بلکه به دنبال پاک‌سازی قومی و استعمار شهرک‌نشین است و بنا نیست هیچ فلسطینی در این سرزمین باقی بماند. هر کسی که هست روزی باید برود، حتی اگر امروز عنوان شهروندی اسرائیل را با خود داشته باشد. 

اسرائیل حتی اگر زمانی از جایی عقب‌نشینی کند و شهرک‌هایش را جمع کند (مثل عقب‌نشینی از غزه در زمان آریل شارون) هدفش آن است که آن‌ بخش کاملا عاری از اسرائیلی‌ها بشود تا بتوان هر چه بی‌رحمانه‌تر به آن‌جا حمله و کرد و انسان‌ها را کشت.

اروپا و آمریکا هم کارگردانان خیمه‌شب‌بازی مذاکره هستند و کارویژه‌شان قانع‌کردن فلسطینی‌ها به همان چیزی است که طرف اسرائیلی می‌دهد (و چند روز بعد عملا پس خواهد گرفت). 

از نظر ایلان پاپه تنها راه حل مسئله، بازگشت آوارگان و برگزاری انتخابات سراسری با حق رأی برای همه است. چیزی که خودش هم می‌داند که به هیچ وجه مقبول طرف اسرائیلی نیست. 

کتابْ جدید است، و بعد از ماجرای ۷ اکتبر ۲۰۲۳ نوشته شده است. محمد مهدی‌پور آن را ترجمه کرده و انتشارات ترجمان منتشرش کرده است، جزئيات زیاد و سودمندی دارد، و به نظرم مهم‌ترین اثر آن، نفرت عمیقی است که نسبت به اسرائیل در دل خواننده باقی می‌گذارد.

گاه‌نگاشت ۱۵۱
گاه‌نگاشت‌های محمدکاظم حقانی‌فضل (https://t.me/MKHAGHANIFAZL)
      

با نمایش یادداشت داستان این کتاب فاش می‌شود.

4

          این کتاب متاسّفانه یا در ترجمه دست‌خوش سانسور و تغییر بسیار زیادی شده و یا مولّف آن اصلاً به اصول نگارش تاریخ وفادار نبوده و نیست.
اگر ترجمه دچار انحراف و سانسور به این شکل عجیب شده، واقعاً برای انتشارات ترجمان- که سال‌ها مورد اعتماد بنده بوده و از طرفدارانش بودم- متاسّفم که انقدر خودش رو تحقیر کرده و تن به این ذلّت داده. انتخاب واژگان معادلی که هر خواننده آماتوری متوجّه دستوری بودن این موضوع می‌شه.
اگر هم فرض کنیم مترجم به اصل متن وفادار بوده باشه، تاریخ‌نگار باید بی‌طرفانه و بدون غرض‌ورزی تاریخ رو روایت کنه، نه این‌که فقط اسرائیل حملات وحشیانه انجام می‌ده و تمامی حملات فلسطین چریکی باشه. واژه‌ی حقّه‌بازی فقط از ادبیّات ما می‌آد.
خلاصه هرجوری که به این قضیّه نگاه کنیم، تیم ترجمان برای انتخاب این پروژه ضعیف عمل کرده و من رو از خودش به‌شدّت ناامید کرده.
کدام روایت تاریخی‌ای در پایانش نتیجه‌گیری داره؟
چرا این کتاب باید قابل استناد و ارزشمند باشه وقتی مملو از تناقضات پی‌درپی هست و جانب‌دارانه تولید شده؟
پس از اتمام کتاب فقط حس سرخوردگی و فریب‌خوردگی گریبانم رو گرفته و رهام نمی‌کنه.
ترجمان ناامیدم کردی...
        

0

«هیچ گروه
          «هیچ گروه صلح طلب واقعی در اسرائیل وجود ندارد.» 

جمله بالا عصاره هر آن چیزی هست که تو این کتاب گفته شده. یه کتاب مختصر و دقیق از تاریخ شروع نزاع رژیم صهیونیستی با فلسطین عزیز. 
تا حالا چند تا کتاب با این موضوع خوندم. وجه تمایز این کتاب نویسنده اسرائیلیش یعنی ایلان پاپه بود. صداقت این آدم در نقل تاریخ خیلی برام جالب بود. 
این کتاب به خیلی از شبهه‌ها و سوالاتی که درباره اشغال‌گری فلسطین تو ذهن شماست، پاسخ میده. برخی از مهم‌ترین موضوعات این کتاب: 
۱. دلایل سکوت اروپا بعد از نسل‌کشی ۷ اکتبر 
۲. مزخرف بودن شبهه خرید زمین‌های فلسطینی از طرف یهودی‌ها 
۳. بن بست کامل ایده دو دولتی برای حل بحران فلسطین 
۴. شروع پاکسازی قومی فلسطین از ۱۹۴۷ نه ۲۰۲۳ 
۵. اقدامات تروریستی اسرائیل در کشورهای عربی علیه یهودی‌ها برای کشوندن اونا به اسرائیل 
۶. شکاف جدی داخل جامعه اسرائیل 

حداقل کارکرد خوندن این کتاب براتون اینه که متوجه میشید تاریخ از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ شروع نشده و ریشه استعمارگری صهیونیست‌ها به حدود ۸۰ سال قبل بر میگرده.

پ.ن: کتاب خیلی خوش خوان و روان هست و برای فهم رخدادهای تاریخ معاصر خاورمیانه بهتون کمک می‌کنه. 
        

7