معرفی کتاب عاشورا فساد و اصلاح اثر داوود فیرحی

عاشورا فساد و اصلاح

عاشورا فساد و اصلاح

4.2
4 نفر |
3 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

5

خواهم خواند

4

ناشر
نشر نی
شابک
9786220605973
تعداد صفحات
207
تاریخ انتشار
1403/1/1

توضیحات

کتاب عاشورا فساد و اصلاح، نویسنده داوود فیرحی.

لیست‌های مرتبط به عاشورا فساد و اصلاح

مقتل امام حسین (ع)ترجمه وقعه الطف: بازسازی مقتل الحسین ابومخنف (157ق) کهن ترین روایت از واقعه کربلاحسین (ع) از زبان حسین (ع): زندگی و زمانه امام حسین (ع) از زبان ایشان

پیشنهادهایی برای ماه محرّم

19 کتاب

درمورد عاشورا کتاب‌های خیلی زیادی وجود دارد. برخی از این کتاب‌ها صرفا به نقل گزارشات تاریخی پرداخته‌اند، برخی از آنها تحلیلات سیاسی و اخلاقی ارائه داده‌اند و برخی نیز از جنبه‌های هنری و اجتماعی به آن نگریسته‌اند. بخشی از بهترین کتاب‌هایی که در این حوزه مطالعه کرده‌ام را در لیست مجزایی قرار دادم. قطعا کتاب‌های بهتری وجود دارد که از دیده‌ی من پنهان مانده است و شما مطالعه‌شان کرده‌اید. این لیست صرفا گزینش و سلیقه‌ی من است. این کتاب‌ها با توجه به گرایشات و تحلیل‌های مختلف دسته‌بندی شده‌اند. برای مثال آیت الله مصباح یزدی درمورد عاشورا تحلیلی متفاوت از مرحوم فیرحی دارد لکن هر دو تحلیل را در لیست آورده‌ام تا گرایشات و تفکّرهای مختلف بتوانند از لیست استفاده کنند. اگر به گزارشات معتبر از تاریخ عاشورا علاقه دارید، مقتل الحسین علامه عسکری را بخوانید. به اندازه مقتل جامع مرحوم پیشوایی تخصصی نیست ولی بسیار خوب و جمع و جور است. اگر جمع‌بندی خوبی از تحلیل‌های عاشورایی می‌خواهید عاشورا شناسی استاد محمد اسفنیداری را بخوانید. اگر هم به متون کهن فارسی علاقه دارید، حتما مجذوب کتاب روضه خواهید شد. کتاب آذرخش کربلا نیز یکی از بهترین تحلیل‌های موجود درمورد عاشوراست که به تبارشناسی و مفهوم‌شناسی مسئله امر به معروف می‌پردازد. امیدوارم از ظرفیت ماه محرم برای ارتقای سطح آگاهی خود استفاده کنیم.

9

یادداشت‌ها

          مرحوم دکتر فیرحی در این کتاب جامعه و ساختارآن روزگار را،یعنی از زمان شهادت امام علی تا بعد از دوره ای که به فترت یعنی انتقال قدرت از شاخه اموی به بنی مروان منتقل شد را از بعد سیاسی و تاریخی و اجتماعی بررسی و تحلیل میکند.ایشان در این کتاب بررسی میکند که چطور جامعه اسلامی بعد از فتوحاتش در امپراتوری ساسانی و روم شرقی ضمن شروع تبعیض های اجتماعی به دلیل تصمیم های خلیفه دوم وادامه و اوج این روند تا زمان عثمان و شروع جنگ های فرسایشی در دوره امام علی چگونه معاویه از این زمینه به نفع خودش بهره برداری میکند.یعنی نام گذاری ان سال به نام عام الجماعه.دکتر فیرحی در ادامه توضیح میدهند که چگونه در فضای فکری دوران پهلوی که افکار چپ حاکم بود چگونه این واقعه به نام انقلاب و تفسیر میشود.یعنی ایشان تحلیل میکند که عاشورا اصلاح بود.امام حتی ۳۰ ساعت قبل واقعه یعنی شب تاسوعا اماده جنگ نبودند.این را تفسیر و تحلیل میکنند دکتر فیرحی.ویژگی ها و تقابل برخورد مکتب شام و مکتب مدینه.پیرو صحابه و تفاسیر ایشان میشوند مکتب شام که معاویه اصحاب را در شام منتقل میکند.مکتب مدینه به مرکزیت امام حسین با برگشتن به سنت حضرت رسول.
        

17

          کتاب «عاشورا؛ فساد و صلاح‏» مجموعه نه سخنرانی دکتر فیرحی در سال‌های ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۹ است. ایشان با عینک جامعه‌شناسی سیاسی - تاریخی به بررسی حادثه عاشورا و حوادث منتهی به آن می‌پردازند.
ایده کلی ایشان این است که حضرت سیدالشهداء به دنبال قیام نبودند و حرکت ایشان صرفا ممانعت از بیعت با یزید بود. ایشان به تحلیل چند مفهوم و مسئله می‌پردازند: مفهوم بیعت، مفهوم خلافت، مفهوم سلطنت، حکومت شورایی، حکومت الیگارشی و...
به عقیده ایشان روند حکمرانی اسلامی پس از پیامبر با بحران‌های جدی مواجه شده که در زمان معاویه و یزید به اوج خود رسیده است؛ بحران هایی مثل: انتقال اصحاب پیامبر به شام، ایجاد سلسله مراتب در مرجعیت دینی و همچنین ایجاد بی عدالتی اقتصادی در جامعه.
مجموعا نگاه نو و بسیار خوبی به مجموع حوادث عاشورا داشتند و بر اساس تخصّص علمی خود، عوامل جامعه شناختی این حادثه را واکاوی کردند. به گمانم یکی از تحلیل‌های بسیار خوب از حادثه عاشوراست. با این حال، این کتاب دو نقد جدی دارد:
۱- به دلیل اینکه این کتاب متن چند سخنرانی از دکتر فیرحی است، مطالب تکراری آن زیاد است. به گمانم می‌شد نصف مطالب کتاب را حذف کرد.
۲- نگاه ایشان تکیه کمی به ادله دینی داشت و لذا به برخی از جوانب دیگر حادثه پرداخته نشده بود که انتظار می‌رفت به دلیل ارتباط با موضوع، به آن اشاره شود.
مجموعا کتابی بسیار خواندنی است. اگر هم همه کتاب را نمی‌خوانید، پیشنهاد می‌کنم سخنرانی «جامعه شناسی سیاسی حادثه عاشورا»، «عاشورا و بحران خلافت» و همچنین «عاشورا و مفهوم اصلاح؛ بازگشت به بنیان گذار» را مطالعه کنید. اساس ایده‌ی ایشان در این سه سخنرانی قابل دریافت است.
بخشی از ایده ایشان را ضمن پست «هدف قیام عاشورا» در کانال تارِک مطرح کرده‌ام؛ می‌توانید از پیوند زیر آنرا بخوانید:
https://t.me/notghiat/561
        

10