تاریخ معاصر ایران

تاریخ معاصر ایران

تاریخ معاصر ایران

موسی فقیه حقانی و 1 نفر دیگر
3.8
21 نفر |
5 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

5

خوانده‌ام

41

خواهم خواند

45

شابک
9786008679547
تعداد صفحات
306
تاریخ انتشار
1398/12/11

نسخه‌های دیگر

توضیحات

کتاب تاریخ معاصر ایران، نویسنده موسی فقیه حقانی.

لیست‌های مرتبط به تاریخ معاصر ایران

| هیچ |

1402/8/25

نهضت امام خمینیتاریخ معاصر ایرانتاریخ تحولات سیاسی ایران

آشنایی با تاریخ انقلاب اسلامی

5 کتاب

مطالعه ی این لیست ، تصور صحیحی از وقایع ، جریان ها و فراز و فرود های انقلاب اسلامی در برحه های حساس خود برای شما ایجاد خواهد کرد. در مطالعات تاریخی یک نکته مهمی که باید به آن توجه بشود مسئله ی نویسنده و وثوق او است. اگر نویسنده مطابق میل خودش یا آنچه که به عنوان مصلحت تشخیص می‌داده تاریخ را قلم بزند ، در حالی که در موارد زیادی از تاریخ پژوهان و تاریخنگاران اینگونه رفتار کرده اند ، واقعه از واقعیت خودش دور خواهد شد و به سمت تحریف حرکت خواهد کرد. لذا در انتخاب کتب تاریخ باید این دقت را داشته باشیم تا فضای داده هایمان مخلوط با تحریفات سودجویان نشود. لیستی که پیش روی شماست گلچینی از کتب تاریخی معتبر و مورد وثوقی است که در محافل علمی به آنها استناد داده می‌شود و مورد توجه بزرگان این عرصه واقع شده است. خوب است در ابتدای امر کتاب نهضت امام خمینی جلد اول (از دوره ی پنج جلدی) که مرتبط با وقایع قبل از انقلاب است و ریشه های قیام اسلامی مردم را بررسی می‌کند مطالعه بشود چرا که هم نویسنده آن مورد اعتماد امام خمینی رحمة الله علیه بوده و هم از تقوای قابل توجهی در این زمینه برخوردار است و این کتاب به تعبیر برخی از رفقا تنها کتاب تاریخی ای است که یهود در نوشتن آن اثری نداشته. این کتاب شایسته است تا به عنوان پایه ی اطلاعات تاریخی ما قرار داده شود البته اگر بنا داشتید که بر اساس سیر زمانی کتاب های تاریخی را مطالعه کنید ابتدا کتاب تاریخ معاصر موجود در لیست و بعد نهضت امام خمینی و بعد جریان شناسی سیاسی در ایران و ... را مطالعه بفرمایید اگر توفیق بود در خصوص سایر کتب نیز بعدا قلم خواهیم زد... موفق باشید.

7

یادداشت‌ها

          جایگزین کتاب درسی!

اگر به دنبال اطلاعات مفید و مختصری در مورد تاریخ معاصر ایران هستید، این کتاب گزینه مناسبی می‌تواند باشد. وقایع ایران از عصر صفوی تا پیروزی انقلاب اسلامی با نثری روان روایت شده است. سبک نگارش کتاب به گونه‌ای است که گویا نویسنده می‌خواسته آن را جایگزین کتب درسی مدارس کند. از طرفی شباهتِ آن به کتاب «دوباره به آسمان نگاه کن» (جلد سوم از مجموعه روایت تفکر، فرهنگ و تمدن) قابل توجه است که البته کتاب تاریخ معاصر کمی مفصل‌تر به وقایع پرداخته است.

 البته در خصوص تحلیل عوامل خارجی و علت قدرت و نفوذ دول اروپایی در ایران و سایر کشورها، در این کتاب سخنی به میان نیامده است که دانستن این مطالب به تحلیل بهتر مخاطب کمک خواهد کرد. در این زمینه، خواندن همان مجموعه پنج جلدی اشاره شده از نشر معارف توصیه می‌شود.

 یکی از ویژگی‌های کتب تاریخی، وجود اطلاعات و جزئیات بسیار زیاد است که گاهی مخاطب را خسته می‌کند؛ برخی نویسندگان که مخاطب عام دارند برای حل این مشکل به روایت داستان‌گونه رو می‌آورند. در بخش‌هایی از کتاب فاصله گرفتن نویسنده از روایت داستانی، باعث خستگی مخاطب و کم‌اهمیت جلوه کردن مطالب می‌شود. از دیگر ایرادات کتاب می‌توان به عدم وجود ارجاع درون متنی یا پاورقی اشاره کرد که خصوصا برای یک کتاب تاریخی بسیار مهم است. 

ایجاز گویی نویسنده و همین‌طور عدم پیوند صحیح وقایع تاریخی نیز گاهی باعث مبهم شدن مطلب شده است. از طرفی تغییر سبک نگارش از روایت تاریخ به سمت تحلیل تاریخ در میانه‌های کتاب به چشم می‌خورد که می‌تواند به نوبه خود مثبت یا منفی باشد. هم‌چنین تحلیل تک‌بعدی برخی اتفاقات مانند حوادث عصر مشروطه ایراد مهمی است. 

البته افزودن مطالب اضافه بر متن اصلی در قالب «حکایت تاریخی»، «بیشتر بدانید»، «طنز تاریخی» و «برگ زرین» تا حدودی به جذابیت و ممتاز کردن کتاب کمک کرده است. 

در کل این کتاب برای کسی که تازه می‌خواهد تاریخ‌خوانی را شروع کند مناسب است؛ در غیر این صورت، مختصر گویی و رد شدن سریع از وقایع تاریخیِ مهم برای کسی که با تاریخ آشنایی ابتدایی دارد، آزار دهنده است.
        

12