معرفی کتاب توتم و تابو: شباهت های میان حیات روانی قبایل وحشی و روان رنجوران (به انضمام زندگی نامه و واژگان روان کاوی) اثر زیگموند فروید مترجم محمدرضا غیوری

توتم و تابو: شباهت های میان حیات روانی قبایل وحشی و روان رنجوران (به انضمام زندگی نامه و واژگان روان کاوی)

توتم و تابو: شباهت های میان حیات روانی قبایل وحشی و روان رنجوران (به انضمام زندگی نامه و واژگان روان کاوی)

زیگموند فروید و 3 نفر دیگر
4.4
5 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

2

خوانده‌ام

15

خواهم خواند

13

شابک
9789648266641
تعداد صفحات
314
تاریخ انتشار
1396/1/16

توضیحات

        کتاب توتم و تابو (چاپ 1913) نمونه ای بارز از نبوغ جنجال برانگیز زیموند فروید به شمار می آید. این اثر که با ظرافت خاص، استدلالی مجاب کننده و نبوغی فصیح نگاشته شده،اثری هنری و درعین حال تلاشی در جهت توسعه گستره روان شناسی در قلمرو علوم اجتماعی است.توتم و تابو همچنان به عنوان اثری بنیانی در رشته انسان شناسی روانکاوانه محسوب ی شود. 
زیگموند فروید
زیگموند فروید در سال1856در خانواده ای یهودی در ناحیه شرقی مرز امپراتوری اتریش با مجارستان-که بعدها جزو چکسلواکی شد-در شهر فریبرگ چشم به جهان گشود و در کودکی به همراه والدین خود به شهر وین نقل مکان کرد.فروید به مطالعه و درمان بیماران مبتلا به اختلالات عصبی و روانی پرداخت و طی آن نظریه و فن روانکاوی را پی ریزی نمود.به دیگر آثار برجسته ی او می توان به تعبیر خواب، سه گفتار در باب نظریه تمایلات جنسی، شوخی و ارتباط آن با ضمیر ناآگاه اشاره کرد. در سال 1930موفق به دریافت جایزه گوته شد.سرانجام، پس از تسخیر اتریش از سوی آلمان در سال1938، فروید که در آن زمان سالخورده و بیمار بود (در16 سال پایان زندگی اش به دلیل سرطان دهان،بیش از 33 بار روی فک و صورتش جراحی شد)،برای فرار از هجمه  یهود ستیزانه نازی هافبه لندن مهاجرت کرد.یک سال بعد با شهرتی جهانی به عنوان پایه گذار نهضت بین المللی روانکاوی،دار فانی را وداع گفت.مرگ اش نیز به اختیار بود!در اوج شکنجه های بیماری،پزشک معتمد(با مشورت دخترش و خواسته قبلی خودش)با تزریق مرفین کار را یکسره کرد و او به آرامش ابدی رسید.

      

یادداشت‌ها

عقده‌ی اود
          عقده‌ی اودیپ و نجاست مقدس

به چه دلیل منعی بنیادین همچون منع زنای با محارم حتی در میان اقوام بدوی نیز دیده می‌شود؟ به عبارت دیگر، چرا این اقوام به ظاهر بدوی، از منظر قوانین حاکم بر روابط جنسی تحریم‌هایی سخت‌گیرانه اعمال می‌کنند؟ سازمان اجتماعی و مذهبی این جوامع توتمیسم نام دارد. هر قبیله خود را با توتمی یکسان می‌داند (مثلاً حیوانی مشخص که حامل روح جمعی قبیله است). قانون بنیادین حاکم بر زیست جمعی قبایل بدوی این است: روابط جنسی بین اعضای قبایلی که توتم واحدی دارند ممنوع یا به عبارت دقیق‌تر، «حرام» است. اما مفهوم امر «حرام» از کجا آمده؟ چیزی که حرام است از سویی کاملاً «محترم» و «مقدس» است و از سوی دیگر یکسره «ممنوع» و «نجس». این تلازم نجاست و طهارت، والایی و پستی، در عملکرد منع چه معنایی دارد؟ فروید می‌گوید این دوگانگی و نوسان و پارادوکس فی‌نفسه نشان از نکته‌ی مهمی دارد: اینکه چنین منع و تحریم هولناکی بر امر حرام وضع شده بی‌شک نشان می‌دهد که ارتکاب فعل مزبور امری به شدت خواستنی بوده است. تابوها جملگی اموری ممنوع هستند که همزمان بسیار مطلبوند؛ گناهانی بسیار لذت‌بخش و مطلوب؛ نجاسات و ناپاکی‌هایی خواستنی. (درست به همین سبب است که همواره نوعی احساس دوگانه نسبت به جانیان و قانون‌شکنان در ما برانگیخته می‌شود: قانون‌شکن همزمان که منفور و دشمن و هراس‌آور است، از شجاعت و آزادی‌ای برخوردار است که همه آرزوی آن را داریم؛ آرزوی زیستنی رها، همچون سباع، همچون حیوانات وحشی بیرون قانون، آن زیست پارادوکسیکال حاکمانه و حیوانی؛ آن توحش وسوسه‌برانگیز؛ آن نجاست مقدس). کشتن حیوان توتم (که نماد پدر است) و میل به زنای با محارم (عقده‌ی اودیپ) مهم‌ترین تابوها محسوب می‌شوند. مابقی داستان فروید داستانی آشناست: میل دوگانه نسبت به پدر و جایگاه او در بین پسران قبیله، رشک‌بردن نسبت به قدرت و استیلای او و همزمان وحشت و نفرت و رقابت، موجب شد که طغیان پسران بر ضد پدر، قتل او و تصاحب مادر، همزمان یک پیروزی بزرگ و نیز شکستی عظیم باشد. احساس گناه ناشی از این جنایت در خاستگاه، در سپیده‌دم تمدن، تا همیشه و هنوز همراه ابنأ بشر بوده است: محوریت دین و گناه، مبادله و سود، در تمدن بشری درست از همینجا برخاسته است. کارکرد شگفت مکانیسم قربانی و هراس‌های وسواسی جملگی برآمده از همین واقعه است، برخاسته از خاطره‌ی جنایتی که در مبدأ و خاستگاه تمدن نهفته است.
        

0