معرفی کتاب لوزومی‌ها در منطقه ممنوعه اثر فاطمه سادات موسوی

لوزومی‌ها در منطقه ممنوعه

لوزومی‌ها در منطقه ممنوعه

5.0

1404/2/1

کتاب لوزومی‌ها در منطقه ممنوعه، نویسنده فاطمه سادات موسوی.

"لزومی ها در منطقه ممنوعه"

کم پیش می آید آدمی باشدکه بتواند چند هندوانه را باهم بردارد و زمین نزند.

موسوی از آن آدم هاست که هم برای کودکان خوب می نویسد هم نوجوانان. (هنوز جستارهایش را نخواندم. )
برای تعریف مثال خوبی انتخاب نکردم، نه؟
بگذارید پای قطعی برق و کلافگی از گرمای خرما پزان در قم.
"لزومی ها در منطقه ممنوعه" را چند ساعته خواندم. زیر باد کولری که نبود، حواسم بود دانه های درشت عرق از سرو رویم رو برگه های کتاب نریزد و اول کاری تباهش نکنم.
گفته بودم رمان نوجوان را نمی پسندم؟ نه!
 این کتاب عالی بود.
مدت ها بود که به هرکسی می گفتم برای بچه هایی که مشکل حرکتی دارند و اعتماد بنفس انجام کاری را ندارند کتاب معرفی کنید. معرفی ها خلاصه می شد در چند کتاب ترجمه شده ی تکراری.
انگار این بچه ها و نیازهایشان برای ابراز وجود را فقط خیابان های شهر و خدمات رفاهی که نه، حتی ادبیات و قصه ها هم فراموش کرده بودند.
موسوی دنیای نوجوان را خوب می شناسد و مشکلات شان را توی داستان خوب جا می دهد.
هم چنان معتقدم تصویرگر ها از نویسنده ها عقب تر هستند. یا نمی‌دانم! شاید هم حرف همدیگر را نمی فهمند.
دوست داشتم اواخر کتاب که اوضاع گل و بلبل می شد تصویرگری هم از حالت سیاه و مات به شکل روشن و گل گلی در می آمد. اصلا امید از سرو روی کتاب می‌ریخت بیرون حتی توی دامان من خواننده که برق ام قطع است و هر آن ممکن است کسی را بخاطر گرما بکشم..

لوزومی ها داستان دختری به اسم زینو است که روی ویلچر است. پدرش را هم مدت ها پیش دریا برده و پس نداده.
داستان این طور شروع می شود که زینو کتاب و دفترهایش را توی دریا می ریزد و دیگر نمی خواهد برود مدرسه. چرا؟
بقیه اش را خودتان بخوانید.
لوزومی ها به زعم من خوب شروع می شود، دو سوم کتاب پر تب و تاب ادامه دارد اما آخر کتاب روند داستان کمی نزول می کند که خوب طوری نیست. فدای سر نویسنده و خودمان. فدای سر برق های قطع شده مان.
اما مشکل من این بود که داستان در اوج تمام می شد.. یعنی چطور بگویم!
دلم میخواست تمام نشود!
یعنی نویسنده پایش را روی احساسات من و شمای خواننده می گذارد و داستان را تمام می کند.
 به همین راحتی؟
 جواب این احساسات لگد کوب را چه کسی باید بدهد خانم موسوی ؟
این را هم در زمره حرف های خاله زنکی بنویسم و تمام.
اگر مثل من طرفدار نویسنده بوده باشید و کانال شخصی اش را دنبال کنید، می توانید حدس بزنید لوزومی ها در ذهن موسوی کدام لحظه متولد شده.
من گمان می کنم لوزومی سوغات همان سفر تبلیغی است که موسوی با همسرش راهی‌ جنوب شد. یادم هست آن سال هر روز کانالش را چک می کردم که ببینم امروز از جنوب و دنیای سحر انگیز جاشو های دریا چه چیزی برایمان می نویسد.
توی صفحه شخصی اش نوشتم؛ از جنوب چه برایمان آورده ای ای مارکو؟
نمی‌دانستم لوزومی ها سوغات جنوب است.
دستمریزاد خانم موسوی

(کتاب جزو هدایای نفیس از خوان دولت خانم موسوی الدوله به این بنده همایونی بود.
باشد که عمر فرصت جبران دهد و از کتاب های ننوشته مان برایشان بفرستیم. چرا که آرزو بر جوانان عیب نیست. )

#اوف_بر_نویسنده_خوب

اولین چیزی که از کتاب، توجهم را جلب کرد، عنوانش بود: «لوزومی‌ها در منطقه ممنوعه.»
با خودم فکر کردم «لوزومی» یعنی چی؟...

کتاب درباره دختری جنوبی است که معلول است. او که به تازگی پدرش را از دست داده و با سوگ دست و پنجه نرم می‌کند،  مورد تمسخر یکی از هم‌کلاسی‌هایش قرار می‌گیرد و تصمیم می‌گیرد از مدرسه فرار کند...و این‌طور می‌شود که ماجرای کتاب آغاز می‌شود.

کتاب با تکیه بر عنصر خانواده، به حل مشکلات شخصیت اصلی پرداخته است. شجاعت، حل مسئله، همکاری و امیدواری از جمله مضامین پنهان شده در دل داستان است. پرداختن به مشکلات محیط زیست و حساس کردن مخاطب نسبت به آن‌ها، از دیگر موضوعاتی است که در کنار مسئله اصلی پیگیری شده است. نقطه قوت داستان شخصیتی است که بسیار امیدوار است و بر خانواده تکیه دارد‌. او با کمک اعضای خانواده مشکلاتش را حل می‌کند. این تکیه بر خانواده و توجه به نقش موثر خانواده، عنصر گمشده‌ی داستان‌های نوجوان است. در بیشتر کتاب‌های نوجوان، خانواده عامل بازدارنده و سنگ راه نوجوان هستند، نوجوان با عبور از سنت‌های خانواده می‌تواند موفق شود و قهرمان داستان شود. اما در این کتاب، این اتفاق درست برعکس افتاده است.
قلم روان، شخصیت‌پردازی خوب و لهجه درست از دیگر نقطه قوت‌های کتاب است.