معرفی کتاب ژتون قرمز من اثر کارن جوی فاولر مترجم ثنا نصاری

1396/8/9

برنده جایزه ی پن فاکنر سال 2014
نامزد نهایی من بوکر سال 2014
برنده جایزه ی کتاب کالیفرنیا سال 2014
... می توانستم سرتاسر این خاطره را دوباره در ذهنم ببینم. فرن با آن چشم های درخشان و غمگین به من نگاه می کند و ژتون قرمز را روی سینه ام می گذارد. این چیزیست که من از ژتون قرمز دریافت می کنم.
شبیه به هم. جور. تو و من.
خواهر من، فرن. تنها ژتون قرمز من در سرتاسر این دنیای پهناور.

عرفان

عرفان

1403/10/23

معرفی کتاب ژتون قرمز من
این کتاب یکی از کتاب هایی است خیلی عجیبه و هنگام خوندن کتاب به این پی میبرید.
ابتدا بگم این کتاب در سال 2013 به چاپ رسید. <<خانم کارن جوی فاولر>> به صورت روان این کتابو نوشته که سبب برنده شدن جایزه<< پن فاکنر>> در سال 2014 شد.

داستان در بلومینگتون آغاز میشه که رزمری(شخصیت اصلی داستان) 10 سال هست که برادرش لوول و 17 سال است که خواهرش فرن را ندیده.
داستان ابتدا درمورد پدر و مادر این خوانواده صحبت میکنه که از دست اون عصبانی اند که هنوز دارند خرجی اونو میدن. بعد از اون داستان به کافه تریای دانشگاه راه پیدا میکنه که اتفاقات عجیبی در اونجا رخ میده که سبب میشه رزمری با هارلو و شِک آشنا شود.

رزمری یک فرد دهن لق هست که همینم به ضررش میشه تو یه جایی از داستان. رزمری یه وابستگی شدیدی به فرن یعنی خواهرش داره که وقتی پنج سالش بوده خواهرش ناپدید میشه و ازش خبری نمیشه بعد از اون به یه آدم تنها تبدیل میشه و خاطراتشو با اون مرور میکنه و ما به چیزایی برخورد میکنیم که واقعاً خنده داره.
لوول نیز مثل رزمری از رفتن خواهرش ناراحته و این براش خیلی سخته.
یعنی این اتفاق سبب میشه که کل خوانواده ی آنها تغییر شکل دهند.

پدر و مادر رزمری یه تحقیقاتی روی حیوانات انجام میدهند که نمیتونیم بگیم این تحقیقات غیر مجازه. آنها تحقیقاتی راجع به شامپانزه ها  و رفتار آنها با انسان ها انجام میدهند. که سبب میشه حقایقی درباره این حیوانات بفهمیم که بسیار عجیبه.

حالا رزمری در ابتدا درمورد روزگارش که با فرن داشته میپردازه و ما تو این زمان اطلاعات بیشتری درباره ی فرن کسب میکنیم.
در این میان رزمری میخواد که باردیگر برادر و خواهرش را ببیند و در این راه به حرف ها و اتفاقات عجیبی پی میبرد که بسیار خواندنی هست.

کتاب دارای نثر روان و نرم هستش و یه چاشنی طنزی هم داره که جذابش میکنه. شاید فکر کنید که این کتاب حوصله سربر است، اما از شما میخواهم صبر کنید و کتابو ادامه دهید ، چرا که به جاهای باورنکردنی و جذاب خواهید رسید.

بخونید و لذت ببرید.

بعد از مدت‌ها کتابی خوندم که واقعاً سلیقه‌م نبود.
‌
‌بین این‌که این کتاب سلیقه‌م نبود یا «واقعاً کتاب خوبی نبود» مونده‌م. حس می‌کنم ایده‌ی این کتاب خیلی خیلی خاصه و کمتر کسی می‌تونه باهاش ارتباط برقرار کنه. برای من خوندنش واقعاً سخت بود و شخصیت‌ها و کلیت داستان برام جذابیت چندانی نداشت؛ علی‌رغم این‌که نویسنده قلم قوی و پخته‌ای داشت.
‌
 شاید برای علاقه‌مندان به حیوانات و حامی حقوق حیوانات تا حدی جالب باشه و موضوع اصلی کتاب هم تعامل انسان و حیوانات، شباهت‌هاشون و نحوه‌ی رفتار نادرست انسان با اون‌هاست. در هر صورت، قبل از تصمیم گرفتن برای خوندنش، ویژگی‌های زیر رو حتماً در نظر بگیرید:
‌
-این کتاب نحوه‌ی روایت کاملاً درهم‌ریخته و پراکنده‌ای داره و می‌شه گفت خیلی از اتفاقات حتی اونقدر مهم نیستن.
-داستان به‌شدت یکنواخت و آرومه و جمله‌های غیرضروری و اضافه‌گویی‌های زیادی لابه‌لای سیر اصلی داستان داره.
-ایده‌ی داستان خیلی خیلی خاصه و سخت می‌شه باهاش ارتباط برقرار کرد.
-در اصل یک داستانِ احساسی‌ئه اما «ممکنه» که هیچ احساس خاصی‌ رو در شما به وجود نیاره.
‌نکات مثبت:
-حاوی مطالب «علمی» جالب.
-حاوی جملات تأمل‌برانگیز.
-شروع قوی و پرکشش (اما پرداخت ضعیف‌تر در ادامه).
‌
‌و در انتها می‌تونم بگم که خوندنش‌ رو اصلاً پیشنهاد نمی‌کنم. اما اگه به هر علتی می‌خواید بخونیدش، به علت جوایزی که این کتاب بُرده و برخی نظرات مثبت، نمی‌تونم بااطمینان بگم که دوستش نخواهید داشت.