بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

هنر همیشه بر حق بودن

هنر همیشه بر حق بودن

هنر همیشه بر حق بودن

آرتور شوپنهاور و 2 نفر دیگر
3.4
22 نفر |
11 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

2

خوانده‌ام

48

خواهم خواند

49

آرتور شوپهناور،فیلسوف نامدار آلمانی،در این کتاب،که اثری منحصر به فرد در مجموعه آثار اوست.رهنمودهایی برای غلبه بر حریف در بحث و مجادله بیان میکند در این رهنمودها به ظاهر آنچه اصل است غلبه بر حریف به هر تدبیری است،و غالبا مطالبی آمده است که جنبه جدلی دارد،نه استدلالی با این حال،از منظری دیگر،خواننده در این کتاب با برخی آفات بحث و استدلال آشنا میشود،آفاتی که به کرات در گفتگوها و بحث های روزمره نیز رخ می نمایند.

لیست‌های مرتبط به هنر همیشه بر حق بودن

پست‌های مرتبط به هنر همیشه بر حق بودن

یادداشت‌های مرتبط به هنر همیشه بر حق بودن

            "هنر همیشه بر حق بودن" بیش از آن که رساله ای در باب منطق و مغالطه باشد جامعه‌شناسی جدل و گفتگوست و سعی  می‌کند نشان دهد که چگونه مردم عادی در بحث‌ها و گفتگوها به جای دنبال کردن حقیقت و ارائه استدلال‌های منطقی به بیراهه می‌روند. پیرو به دست دادن چنین تصویری از عامه مردم، نتیجه‌گیری نهایی کتاب طبعا توصیه به سکوت و وسواس داشتن در انتخاب فرد مورد نظر برای بحث و گفتگوست. علاوه بر جامعه‌شناسی جدل، چنانچه خواننده خود از بینش اخلاقی برخوردار باشد کتاب می‌تواند چونان آینه‌ای مقابل کردار او به ویژه برای کسانی که اهل بحث و جدل با دیگران هستند عمل کند و در زدودن غبارهای جهل و حماقت یاری اش دهد.

در آخر باید به ترجمه کتاب اشاره کنم که راضی‌کننده نبود و مثل کتاب "تسلی بخشی های فلسفه" ترجمه این کتاب هم نشان داد که عرفان ثابتی تا پیداکردن نثری روان و مخصوص خودش هم باید بیشتر در ادب فارسی بکوشد و هم مطالعات به زبان خارجی را گسترده‌تر کند.

در کل کتاب بصیرت‌بخشیست و توصیه میکنم دوستان آن را بخوانند به ویژه آن‌ها که زیاد اهل جر و بحث های سیاسی و اجتماعی‌اند.
          
            شوپنهاور را خیلی نمی‌شناسم ولی نسبت به معروف شدن این فیلسوف در میان عامه‌‌ی مردم بدبین‌اَم. البته در تاریخ فلسفه، نظرگاه‌ها و نوشته‌های اثرگذاری داشته و در مجادله‌های مهمی موضع داشته‌است. 

اما  این کتاب، برای آشنایی با انواع مغالطات، کتابِ خوبی بود. مثل هر کتابِ مربوط به فلسفه و منطق دیگری، این کتاب را هم بایستی با تمرکز خواند و به دنبال مصداق‌هایش در دنیای دور و بر خودمان بود و الا مطالعه‌ی بی‌تمرکزِ این کتاب فرقی با مطالعه نکردنش ندارد. اگر کتاب با تامل خوانده شود، ارزش مطالعه دارد.
البته در همین موضوع مغالطات کتاب‌های بهتری از "هنر همیشه بر حق بودن" در بازار نشر فارسی موجود است. برای نمونه:
1) "مغالطات" نوشته علی‌اصغر خندان
2) سری کتاب‌های تفکر انتقادی نشر اختران(مخصوصا کتاب‌های ریچارد پل. نشر نو هم کتاب‌هایی از این نویسنده را منتشر کرده‌است.) 
3) از کتاب‌های ریچارد پل، "مغالطات" ترجمه‌ی دکتر اکبر سلطانی و مریم آقازاده از نشر به‌تاش گزینه‌ی خوبی است. 
4) در "به جهان فلسفه خوش آمدید." فصلی به مغالطات مشهور و پرکاربرد اختصاص دارد. 
کتاب‌های هنر شفاف اندیشیدن و هنر خوب زندگی‌کردن هم در بساری از مغالطات اشتراکاتی با عناوین بالا دارند، اما خب کتاب‌های خوشخوان‌تر و معروف‌تری اند. 

خودِ من یحتمل تمام آثار شوپنهاور را نخوانم، ولی کتاب "جهان و تاملات فیلسوف"، که رضا ولی‌یاری گزیده‌ای از کارهای این فیلسوف  آلمانی انتخاب کرده‌است، می‌تواند گزینه‌ی خوبی باشد. 
          
            اهمیت این کتاب، در کلیت آن است نه در مواردی که مطرح می کند. 
این کتاب مهم است چون نشان می دهد که مرزهای به ظاهر پررنگ معرفتی برساخته از 2500 سال پیش تا به حال، در همه این قرون چقدر مبهم و مغشوش بوده اند. 
این کتاب مهم است چون توسط یک فیلسوف نوشته شده است. یعنی می شود کسی آن همه توجه به کانت داشته باشد و در عین حال تمام گفتگوهای فلسفی را به چالش و مضحکه بکشد. 
این کتاب مهم است چون لحن مطایبه آمیزش، فلسفه و معرفت و علم را از جایگاه به ظاهر سفت خود می‌کند و در طوفان سهمگین زندگی بشری، به اطراف و اکناف پرت می‌کند. 
این کتاب مهم است چون بیش از همه چیز، باطن خشن و بنیاد کور طبیعت انسان را پیش چشمش می آورد. یک دانشمند با یک آدمخوار جنگل‌های تودرتوی استوایی فرقی ندارد؛ هردو در کمین نشسته اند تا شکار یا حتی رقیب را بدرند. 
این کتاب پرده از ظاهر هوشمندانه اکثر قریب به اتفاق روشنفکرها بر می دارد تا بدانید پشت آن رگهای بادکرده برای حقیقت و انسانیت، حیوانی درنده نهفته که از عطش نسبت به خون، له‌له می زند.