گنج های کلات

گنج های کلات

گنج های کلات

مهدی میرکیایی و 1 نفر دیگر
4.4
39 نفر |
9 یادداشت
جلد 10

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

73

خواهم خواند

31

شابک
9786000327620
تعداد صفحات
104
تاریخ انتشار
1399/6/29

توضیحات

        تهماسب پس از هشت سال دوباره به قصری که پدرانش از آنجا بر سراسر ایران فرمانروایی کرده بودند، وارد شد. هنگامیکه به سرسرای قصر پا گذاشت، پیرزنی که لباس خدمتکارها را به تن داشت، به سوی او دوید. او را در آغوش گرفت و درحالی که اشک می ریخت سر و رویش را غرق در بوسه کرد. تهماسب با تعجب به این پیرزن نگاه می کرد، نمی دانست این پیرزن چطور جرئت کرده او را در آغوش بگیرد؛ اما خدمتکار پیر او را رها نمی کرد. و دائم این کلمات را تکرار می کرد: «آه فرزند عزیزم، یگانه فرزندم، فرزند دلبندم. » تهماسب تلاش کرد در چشم های خیس پیرزن خیره شود و سرانجام در چشم های بی رمق او نگاه مادرش را شناخت.
      

لیست‌های مرتبط به گنج های کلات

نمایش همه
فارغ التحصیل زندانجوانه های آتشبازی بزرگ

آمریکا چطور ابرقدرت شد؟

15 کتاب

بچه که بودم همیشه دنیای غرب برایم بزرگ بود و شیرین و به شدت دوست داشتنی! ساعت ها می‌نشستم و لایو خیابان شانزه لیزه و برج ایفل را می‌دیدم و لذت می‌بردم. در ذهنم قدرت انگلیس و فرانسه و آمریکا یک نیروی پایان ناپذیر و شکست ناپذیر بود. چرا اینطور بودم؟ چون با مبدأ این قدرت آشنایی نداشتم. اینکه این نیرو از کجا به دست آمد و چطور بلوک غرب انقدر قدرتمند شد؟ به هر حال از ازل که قوی نبودند. آنها هم بدبختی داشتند. آشنایی با تاریخ استعمار و مطالعه در این زمینه هیمنه قدرت غرب را در ذهنم شکست! متوجه شدم این همه سرمایه و پشتوانه ارزی و قدرت اقتصادی را از کدام بدبخت بیچاره هایی به غارت برده اند. فهمیدم این همه کارخانجات و انقلاب صنعتی و کلی شعارهای جذاب و شیرین و زندگی لاکچری را با کشتن و ریختن خون کدام فلک زده هایی به هم زده اند! این بود که آن همه جذابیت با دیدن این حجم از ظلم برایم از بین رفت. پشتوانه آن همه رنگ و وارنگی فقط یک رنگ بود: قرمزی خون! همیشه برایم سوال بود که چرا ما در غرب آسیا انقدر اقتصاد و زندگی عادی و حتی معمولا بدی داریم و می‌گذرانیم و آنها در مملکت کفر آن طرف زندگی لاکچری و خوب؟! آیا اسلام ما را عقب نگه داشته بود؟ بعد از مطالعه تاریخ استعمار فهمیدم همان بهتر که عقبیم و دستمان به آن همه خون و ظلم آلوده نشده. در واقع آنها راه ″میانبر″ زده اند که انقدر غیر عادی قدرتمند اند و از ما جلو زده اند. راه میانبری از دل دریای خون و غارت و ظلم. من نزدیک به ۱۵,۰۰۰ صفحه مطالعه در مورد تاریخ استعمار دارم و این مجموعه خلاصه ای دقیق و روان از تمام مطالعات من است. «مطالعه این لیست به شما قدرت درست فکر کردن درباره استعمار می‌دهد و بسیاری از شبهات و افکار را از ذهن شما می‌زداید.» این شما و این مجموعه «سرگذشت استعمار».

7

سفر به آن سوی دریاهاگرگ ها با چشم باز می خوابندشکار انسان

سرگذشت استعمار (دوره ۱۵ جلدی)

15 کتاب

دوره ۱۵ جلدی که خودم مطالعه کرده ام و بسیار توصیه میکنم......... پانزده جلد کتاب از قلب تاریخ جهان که به قول مقام معظم رهبری، یکی از همین نویسندگان خودمان‌ (مهدی میرکیایی) نگاشته‌است که می تواند اثری ارزشمند برای نوجوانان و جوانان حق‌جو و پژوهشگر باشد. اگر برای شما هم ماجرای کشف قاره آمریکا مشکوک به نظر می‌رسد... یا دلیل شکاف عمیق طبقاتی بین کشورهای دنیا را نمی دانید به مجموعه «سرگذشت استعمار» سر بزنید. رهبر انقلاب در دیدار با نخبگان و استعدادهای برتر تحصیلی (۱۴۰۱/۰۷/۲۷): من اخیراً یک کتابی دیدم که یکی از همین نویسندگان خودمان‌ (مهدی میرکیایی) نوشته، به نام سرگذشت استعمار ؛ پانزده شانزده جلد کتاب ۱۵۰ صفحه‌ای، ۱۲۰ صفحه‌ای است؛ تشریح می‌کند که استعمار چگونه در قارّه‌ی آمریکا و در قارّه‌ی آسیا توانست ثروت‌های اینها را از بین ببرد و خودش را ثروتمند کند. کشور انگلیس ثروتمند نبود، فرانسه ثروتمند نبود، کشورهای اروپایی ثروتمند نبودند؛ اینها ثروت کشورهای دیگر را گرفتند. این مجموعه شامل آثار زیر است: سفر به آن سوی دریاها (جلد 1): در این کتاب ماجراهای سفرهای دریایی پرتغالی‌ها و غارت‌هاشون شرح داده شده است. گرگ ها با چشم باز می خوابند (جلد 2): در این جلد ماجرای استعمار انگلیس بر هند و چپاول ثروت هند توسط ملکه انگلیس شرح داده شده است. شکار انسان (جلد 3): برده‌داری غربی‌ها و شکار انسان‌ها از قاره آفریقا در این جلد از کتاب به رشته تحریر درآمده است. صلیب خونین (جلد 4): اروپایی‌ها هر جا می‌رفتند همراهشون کشیش‌ها رو هم می‌برند به این بهانه که می خوان مسیحیت رو گسترش بدن اما … راهپیمایی اشک‌ها (جلد 5): ماجرای قتل و قارت بومیان سرخ پوست قاره آمریکا در این کتاب مستند شده است. فاخته ها لانه ندارند (جلد 6): در شهر ونیز که دریانوردان معروفی داشت، هر ساله حاکم با دریا ازدواج می‌کرد تا صاحب دریا بشه …! سفر الماس (جلد 7): حکایت این کتاب، حکایت الماس است و سفرهای دریایی رزم ناو انگلیسی برای ملکه انگلستان. به دنبال کادی (جلد 8): کادی پارچه‌ای است که با گاندی آن را نماد استقلال طلبی در هندوستان کرد و نهایتا هند را از استعمار انگلستان درآورد. افطار در کلیسا (جلد 9): مهدی میرکیایی در این جلد از کتاب سرگذشت استعمار ماجرای خالی شدن خزانه پر از الماس و فیروزه و سنگ‌های قیمتی ایران را نوشته است. گنج های کلات (جلد 10): این کتاب در مورد تاریخ ایران و اشتراکش با استعمار است. ماجرای محمود افغان و شاه سلطان حسین. جوانه‌های آتش (جلد 11): این جلد از کتاب هم در مورد تاریخ ایران و این بار دوره قاجار و اشتراکش با استعمارگران. بازی بزرگ (جلد 12): این جلد از کتاب هم دوباره درباره تاریخ ایران و استعمار انگلستان است و جدایی بخش‌هایی از ایران. ماجرا هنوز تمام نشده (جلد 13): در کنار ایران معاصر، امپراتوری بزرگ دیگری هم بود به نام عثمانی. استعمار علاوه بر ایران تمایل نداشت عثمانی هم بزرگ باقی بماند. فارغ التحصیل زندان (جلد 14): یک روزنامه‌نگار که در حال ارسال اخبار هیجان انگیز از آفریقا است، به دستور پادشاه بلژیک شروع به خرید زمین‌های آفریقایی‌ها می‌کند. او این زمین‌ها را به بهای اندک می‌خرد آن هم سه برابر مساحت بلژیک. ملکه تهی دست (جلد 15): داستان، داستان مواجهه ناوگان دریایی قدرتمند انگلستان با چینی‌هاست.

23

یادداشت‌ها

          مرور کتاب گنج های کلات (جلد ۱۰ سرگذشت استعمار)

این جلد در ادامه‌ی جلد قبلی که تاریخ استعمار ایران از زمان صفویه را بیان می‌کرد، به تاریخ افشاریه و زندیه می پردازد.
 کتاب ریز به ریز، داستانهای به قدرت رسیدن نادر قلی بیگ، رئیس ایل افشار (خراسان شمالی)، را می‌گوید و با بیان جذاب و ذکر اتفاقات جالب ما را با خود پیش می‌برد. در همین حین برخوردهای نادرشاه را با کشورهای اروپایی به تصویر می‌کشد.
 سپس به تاریخ زندیه می‌پردازد و در این میان خرده داستان‌های تاریخی مثل سرگذشت میرمهنا دوغابی را هم بیان می‌کند. البته نوع روایت آقای میرکیایی با روایت نادر ابراهیمی (در برجاده های آبی سرخ) کمی متفاوت است و الفاظی که برای توصیف میرمهنا به کار برده است، بیشتر شبیه نوشته‌های موجود در اسناد اروپایی‌هاست. (الفاظی مثل دزد و راهزن و ...) در نهایت کتاب با اتمام سلسله زندیه پایان می پذیرد.

 هرچند جناب میرکیایی در پاسخ به ابهام ما درباره روایت‌شان از میرمهنا گفتند که 《نباید قهرمان‌سازی کرد》 ولی ما همچنان دوست داریم با علت‌های این مدل روایتگری و اسناد ایشان درباره میرمهنا بیشتر آشنا شویم.
 علاوه بر این، روایت ایشان درباره رابطه کریم خان و آقا محمد خان قاجار با روایت نادر ابراهیمی بسیار متفاوت بود و نظر آقای میرکیایی بیشتر شبیه چیزهایی است که در کتاب‌های تاریخ خوانده بودیم. (اینکه کریم خان برای جلوگیری از شورش ایل قاجار، آقا محمد خان را در شیراز نگه داشته بود.) 

در مجموع دیداری با آقای میرکیایی و پرسیدن سوال‌هایی درباره‌ی برخی روایت‌هایشان، بسیار به فهم این مجموعه کمک خواهد کرد.
        

6

1

        چگونگی اتمام سلسله صفویه و شروع افشاریه

اتمام صفویه و شروع زندیه

اتمام زندیه

و روابط سلسله ها با به اصطلاح تاجران اروپایی و بعضاً روسیه ای
      

با نمایش یادداشت داستان این کتاب فاش می‌شود.

2