قلندر و قلعه: بر اساس زندگی شیخ شهاب الدین سهروردی

قلندر و قلعه: بر اساس زندگی شیخ شهاب الدین سهروردی

قلندر و قلعه: بر اساس زندگی شیخ شهاب الدین سهروردی

3.8
81 نفر |
21 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

8

خوانده‌ام

176

خواهم خواند

69

ناشر
نشر قو
شابک
9789646412682
تعداد صفحات
296
تاریخ انتشار
1399/6/2

توضیحات

کتاب قلندر و قلعه: بر اساس زندگی شیخ شهاب الدین سهروردی، نویسنده سیدیحیی یثربی.

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به قلندر و قلعه: بر اساس زندگی شیخ شهاب الدین سهروردی

نمایش همه

لیست‌های مرتبط به قلندر و قلعه: بر اساس زندگی شیخ شهاب الدین سهروردی

نمایش همه
عبد صالح خداحاج آقا روح اللهخون دلی که لعل شد: خاطرات حضرت آیت الله العظمی سیدعلی خامنه ای (مدظله) از زندانها و تبعید دوران مبارزات انقلاب اسلامی

از علما و بزرگان دین بگو؛

26 کتاب

کتب مربوط به زندگی علما، عرفا؛ (موارد مطالعه شده، با تیک مشخص شده) • کتاب های خاطره ای: ○ عبد صالح خدا / آقا روح الله ○ خون دلی که لعل شد ✅️/ ماه در آينه ○ گوهر شب چراغ (حاج شیخ غلامرضا یزدی)✅️ ○ حاج آخوند / شیخ بی خانقاه ○ به رنگ صبر (خاطرات فاطمه صدر، از شهید صدر و امام موسی صدر) ○ عمار انقلاب / ذوالشهادتین امام (علامه مصباح) ○ چای خوش عطر پیرمرد : داستان‌هایی کوتاه از زندگی مبارز مجاهد شهید سیدحسن مدرس ○ سوخته : زندگی نامه، آيت الله شیخ محمدجواد انصاری همدانی • رمان: ○ سه دیدار (امام خمینی)✅️ ○ روح الله (امام خمینی) ○ مردی در تبعید ابدی (ملاصدرا)✅️ ○ قلندر و قلعه (شیخ اشراق) ○ نا (شهید صدر) ○ نخل و نارنج (شیخ انصاری )✅️ ○ شهاب دین (آيت الله مرعشی نجفی )✅️ ○ تنهای هزار ساله (شیخ صدوق) ○ که ماهی بر آید (ملاهادی سبزواری)✅️ ○خاک نشین (شیخ عباس قمی) ○ آقا شیخ مرتضی زاهد ○ کهکشان نیستی (آيت الله قاضی) ○ خورشید می ماند (شیخ بهایی) ○ بند‌‌بند سرگذشتم (زندگی‌نامه خودنوشت مرحوم کاشف الغطا) ○ قربانی طهران (اشاره ای به زندگی شیخ فضل الله نوری در قالب رمان) ○ تو را خانه ای هست (شیخ بهایی) [لیست درحال به روز رسانی است]

22

یادداشت‌ها

          پشت جلد کتاب:
قلندر و قلعه، داستان زندگی شیخ اشراق، شهاب‌الدین یحیی‌بن‌حبش سهروردی از حکما و عرفای بزرگ قرن ششم هجری ایران است. او در سال ۵۸۷ هجری در سن ۳۶ یا ۳۷ سالگی به فتوای علما در حلب کشته شد. اگرچه بسیاری از دیدگاه‌های فلسفی او به زبان ساده در این داستان آمده است اما اساس این نوشته راه و رسم سلوکی اوست که میراث حکما، عرفا و به ویژه فرزانگان ایران باستان است.
معرفی کتاب:
شیخ اشراق…عارف، عاشق. داستانی بسیار زیبا، دلنشین، عاشقانه و عارفانه بر اساس زندگی این شیخ بزرگوار. با لحظه‌لحظه این کتاب زندگی کردم. خندیدم و گریستم. گاهی شوریدم و گاهی آرام شدم. چه گمنامند چنین انسان‌هایی در زمین و چه شهره‌اند در آسمان.
برای من که مدتی بود از بعضی اسلام‌نماها و عارف‌نماها رنجیده خاطر بودم، کتاب قلندر و قلعه حکم شفا را داشت! حکم امید و نور. عشق از کلمه‌به‌کلمه این کتاب جاریست. محال است شیفته شیخ اشراق نشوی. گاهی در میانه کتاب، تردید می‌کردم که آیا شیخ سهروردی وجود خارجی داشته یا افسانه است! این سطح از عشق را زندگی کردن برای انسان امروزی گاهی غریب می‌نماید. قدرت و زیبایی قلم جناب یثربی این عشق را بیشتر می‌نمایاند.
        

12

          انتظارم از این کتاب و این شخصیت خیلی متفاوت بود...
یه جاهایی سهروردی یه زرتشت کامل میشد و جزییات دین و اعمال و بزرگان زرتشت به تفصیل مطرح میشد، یه جاهایی هم یه درویش کامل بود و خیلی فقیرانه زندگی می کرد و رقص سما می رفت و از خود بی خود میشد،
 اما آیا واقعا شدت داشتن این دو موضوع توی یک عالم اسلامی می گنجه؟!کلی سوال توی ذهنم هست که باید برم دنبالشون تا بفهمم سهروردی واقعا کی بوده. یه عالم سنی طرفدار زرتشت درویش مسلک و برتر از ابن سینا و فارابی؟یا ...
قسمت سه جلسه دفاعش فکر کنم بهترین قسمت کتاب بود.
درکل این سوالم برام ایجاد شد که وجود چنین علمایی که بیشتر غرق در سیر و سلوک شخصی خودشون هستن و فقط برهه کوتاهی از زندگیشون رو با مردم و برای مردم سپری می کنن، واقعا در اون حدی که بهشون نبوغ داده شده، به نفع مردم هم بوده؟رو زندگی مردم تاثیری که باید رو میگذاشتن؟مردم تونستن ازشون بهره ببرن یا اینقدر غرق در خودشون و رشدشون و اوج گرفتنشون بودن و مردم رو تو مسیرشون مزاحم و کم میدیدن که یه طلبه ساده هم اندازها اونها می تونسته به مردم علم برسونه؟...
        

5

          "قلندر و قلعه" اثر "سید یحیی یثربی"
داستانی براساس زندگی نامه شیخ شهاب الدین سهروردی
نویسنده، استاد فلسفه دانشگاه علامه هست و سعی کرده طی یک داستان روان دیدگاه های فلسفی سهروردی رو به زبان ساده بیان کنه ولی بخش اصلی رمان نشان دادن راه و رسم سلوکی او هست. نمیشه گفت رمان قوی هست ولی نکات مهمی در حین روایتی داستانی بیان میشه.
یحیی ابن حبش ملقب به شهاب الدین سهروردی از دوران طفولیت شروع کرد در جستجوی تعبیر خوابش برای پرواز. یک خصلتی که اون رو از همسالانش متمایز میکرد نه فقط هوش و ذکاوت بلکه روحیه پرسشگری بود. عدم پیروی مطلق از پیشینیان بدون دلیل. ابن سینا و فارابی گفتند، خوب گفته‌ باشند تو چی فکر میکنی مهمه! این تقلید کورکورانه در همه امور، مغز رو تباه میکنه.
درباره ایران دوستی سهروردی، نویسنده (که همنام با شیخ هم هست) در مصاحبه ای گفته: 
"نگاه سهروردی به ایران یک نگاه احساسی است، نه تحقیقی و تاریخی. عشقی به ایران‌زمین دارد و برداشتی از شاهان ایران می‌کند که مطرح کردنش توسط انجمن فلسفه‌ی زمان شاه به خاطر همان نگاه به شاهان ایران بوده است. سهروردی شاهان ایران را از نوع پیامبران الهی می‌شمارد و حکومت را به قطب (در نظر عرفا) اختصاص می‌دهد. یعنی انسان کاملی که به حق وصل است و مورد الهام و وحی است. اما این نظر احساسی‌اش دلیل ندارد. یعنی این‌که دلیلی داشته باشد که شاهان ایران پیغمبر بودند و مردم ایران چنین و چنان‌اند، دلیل فلسفی و تاریخی و باستان‌شناسی ندارد."

سهروردی خطاب به علما می گوید:
"حکام و امرا فاجر و ستمکارند. علما به کار خود مشغولند و چیزی که ندارند درد دین است. این توده ستم کش بخواهند و نخواهند و بدانند و ندانند، نه دنیا دارند و نه دین! گویی که برای آن آفریده شده اند تا شب و روز جان بکنند و این زندگی دوزخی را تحمل کنند، تا برای مشتی پست تر از چارپایان که خود را سایه خدا و جانشین مصطفی می دانند، زندگی پرتجمل بهشت گونه ای فراهم سازند! روزی نیست که شاهد قتل و تجاوز نباشیم. سرورم! پس تکلیف ما چیست؟ آنان که اهل علم و معرفت اند، البته نه به ادعا بلکه واقعا فهمی از دین و شریعت داشته، بویی از باطن و حقیقت برده باشند، در شرایط کنونی جامعه سه راه بیشتر در پیش ندارند:
یا باید به خدمت این ناکسان درآیند.
یا گوشه ای گیرند و کاری به کار کسی نداشته باشند.
یا آن که به وظیفه عمل کنند و به فکر دنیا و دین مردم باشند، همین طبقه عظیم زحمت کش و مظلوم!
سرورم! من راه سوم را برگزیدم."

سهروردی عاقبت در دهه سوم زندگی تکفیر و به دار آویخته شد.

من که با شنیدن نام سهروردی یاد مغازه های پارچه فروشی و پارکت و کابینت میفتادم، احساس میکنم با خوندن این کتاب، دریچه جدیدی در ذهنم باز شد که نیاز میبینم بیشتر در مورد عقاید شیخ اشراق مطالعه کنم.

۲۹۶ صفحه
#قلندر_و_قلعه #سهروردی #سید_یحیی_یثربی 

        

0

          به عنوان یک زندگی‌نامه کتاب خوبی بود.
طبیعتا خالی از اشکال و ایراد هم نبود، چون نویسنده کتاب با غرض نویسندگی سراغش نرفته. 

اگر بخوام با زندگی‌نامه‌های خوبی مثل مردی در تبعید ابدی یا نخل و نارنج یا کهکشان نیستی مقایسه کنم،کتاب سطح پایینی داشت. 
یک نواختی نثر در اون رعایت نشده بود، گاهی بسیار نزدیک به زبان محاوره امروز و گاهی نثر کهن قرن ششم و گاهی زبان فلسفه و گاهی زبان عرفان و گاهی زبان تاریخ‌نگاری! 
خلاصه اینکه فراز و فرود خیلی داشت. 
 زندگی سهروردی به عنوان یک حکیم و عارف سرگشته و حیران بیشتر روایت شده بود و جز این‌که پای درس علما می‌نشسته و اهل بحث و سوال بوده اشاره بیشتری به شخصیت و بعد علمی ایشون نشده بود. پرداختن بیش از حد به نزدیکی سهروردی به آداب و اندیشه زرتشت هم جای سوال داشت... یعنی برای من مخاطب بالاخره روشن نشد که چرا حکمت اشراق رو برگزیده... 

اما در کل کتاب خوبی بود. اجمالا ما رو با سرگذشت شیخ شهاب الدین سهروردی ، حکیم مرموز و البته با حکمتی جذاب و دوست‌داشتنی که رگه‌های  اندیشه‌ش رو  در آثار صدر المتالهین هم می‌بینیم، آشنا می‌کنه. 
        

9