بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

دید اقتصادی: داستانی جذاب برای آموختن اقتصاد

دید اقتصادی: داستانی جذاب برای آموختن اقتصاد

دید اقتصادی: داستانی جذاب برای آموختن اقتصاد

پیتر.دی شف و 2 نفر دیگر
4.3
33 نفر |
12 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

7

خوانده‌ام

51

خواهم خواند

53

این داستان برای چه کسانی مناسب است؟اگر کسی که چیزی از اقتصاد نمی داند کتاب را مطالعه کند داستان کارتونی جذابی خوانده است که تم اقتصادی و کسب و کار دارد.اگر فردی که کمی اقتصاد می داند مشغوله مطالعه ی کتاب بشود داستان بامزه ای خوانده است که بعضی جاها آموخته های خواننده را به چالش می کشد و بعضا آنها را به سخره می گیرد. اما در کل برخی از اصول ابتدایی اقتصاد را با لطافت خاصی در ذهن خواننده می چیند و گویی دریچه ای از روی دیگر این دانش را باز می کند. با این که هردو گروه از همراه شدن با داستان لذت می برند ولی حلاوت اصلی این کتاب را کسانی می چشند که نه تنها با اختلاف های مکاتب فرعی اقتصاد با جریان کینزین آشنا باشند بلکه از تاریخ اقتصادی ایالات متحده تا حدودی مطلع باشند. این گروه با تمام اسامی و حوادثی که در کتاب می آید ارتباط برقرار کرده و بند بند کتاب ایشان را اسیر چالش های ذهنی می کند.

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به دید اقتصادی: داستانی جذاب برای آموختن اقتصاد

نمایش همه

لیست‌های مرتبط به دید اقتصادی: داستانی جذاب برای آموختن اقتصاد

یادداشت‌های مرتبط به دید اقتصادی: داستانی جذاب برای آموختن اقتصاد

امین

1402/12/27

            این کتاب واقعاً عالی بود. توضیح برخی مباحث پایه‌ای اقتصاد، در قالب داستانی به‌شدت جذاب و همه‌فهم که هم به درد افراد ناآشنا به اقتصاد می‌خوره، هم به درد کسانی که با این موضوعات بیگانه نیستن. البته کتاب ساده‌سازی‌هایی داره و قطعاً اقتصاد پیچیده‌تر از این حرف‌هاست و خیلی از پارامترهای دیگه هم می‌تونه روی روندش اثرگذار باشه، اما در کل در توضیح برخی مفاهیم پایه‌ای اقتصاد موفقه.

نویسنده توی این کتاب شروع به تعریف داستان جزیره‌ای با سه سکنه می‌کنه که تمام روز مشغول ماهی‌گیری‌ان و در نهایت هر روز یک ماهی می‌گیرن و از همون ماهی تغذیه می‌کنن و روزگارشون می‌گذره. اما بعد از مدتی، یکی از این سه نفر، تصمیم می‌گیره از خوراکش بزنه و با روزی نیم ماهی سر کنه، در عوض با وقتی که صرفه‌جویی کرده، روی ابزار ماهی‌گیری بهینه‌ای کار می‌کنه که وقتی به مرحلۀ استفاده می‌رسه، بازدهیش رو افزایش می‌ده. این ماجرا همین‌طور پیش می‌ره و اقتصاد جزیره کم‌کم شکل می‌گیره، بزرگ می‌شه، سروکلۀ جزیره‌های دیگه پیدا می‌شه، بانک‌ها به‌وجود میان، بحث وام و اعتبار و سرمایه‌گذاری پرریسک و کم‌ریسک و نرخ بهره و... پیش کشیده می‌شه.

همۀ این‌ها چیزهاییه که ما توی زندگی عادی باهاشون سر و کار داریم و روی زندگی همه‌مون اثرگذاره (توی ایران، شاید خیلی بیشتر) و متأسفانه اکثر ما باهاشون آشنا نیستیم یا نمی‌دونیم سازوکارشون واقعاً چطوریه و همین باعث می‌شه که سیاست‌مدارهای بتونن راحت با واژگون کردن خیلی از تعاریف، سرمون رو کلاه بذارن. برای همین فکر می‌کنم خوندن این کتاب برای همه ضروریه. نثر کتاب خیلی ساده است، مثال‌هاش ملموسه و مفاهیم پایه‌ای رو به‌شکلی جذاب به خواننده آموزش می‌ده.

قبل خوندن کتاب باید دو نکته رو در نظر داشت. اول اینکه کتاب با نگاهی انتقادی به اقتصاد آمریکا نوشته شده. چالش‌ها و ماجراهایی که برای افراد جزیره پیش می‌آد، ماجراهاییه که آمریکا در طول تاریخش پشت سر گذاشته. اما این موضوع چندان برای خواننده آزاردهنده نیست، چون خیلی از مسائلی که گفته می‌شه، به‌خصوص توی دو سوم ابتدایی کتاب، تقریباً همه‌جا مشترکه. نکتۀ دوم اینه که کتاب با رویکرد راست‌گرایانه نوشته شده. بعداً کتاب «حرف‌هایی با دختر دربارۀ اقتصاد» رو هم می‌خونم که توی همین سبکه و دیدگاهش چپ‌گرایانه است تا بتونم مقایسه‌شون کنم.

ترجمۀ خوبی داره، ویرایش خوبی هم داره، کیفیت چاپش هم خیلی خوبه. طرح جلدش خلاقانه است و حتماً چشم آدم رو می‌گیره، هرچند شاید این تصور رو به ذهن متبادر کنه که کتاب قراره به شما بگه چطور پولدار بشین یا چطور سرمایه‌گذاری کنین، که این‌طور نیست و زیرعنوان کتاب، تعریف دقیق‌تری رو ازش ارائه می‌ده: «داستانی جذاب برای آموختن اقتصاد». متأسفانه توی بخش‌های پایانی کتاب، کیفیت ویراستاری و ترجمه به‌شکل نسبتاً محسوسی کم شده که نمی‌دونم علتش چیه. اما در مجموع راضی‌کننده است. خلاصه که حتماً توصیه‌اش می‌کنم. بعداً باید یه معرفی تروتمیز‌تر براش بنویسم.

پ. ن: کتاب به خیلی از مفاهیمی که توی ذهنتون ته‌نشین شده تلنگر می‌زنه و متوجهتون می‌کنه که شاید واقعیت، چیزی نباشه که همیشه فکر می‌کردین.

پ. ن 2: موقع خوندن کتاب، انگار که داشتم وضعیت ایران رو به چشم می‌دیدم. واقعاً «دید اقتصادی» خوبی به آدم می‌ده که داره توی کشور و حتی دنیا چه اتفاقاتی می‌افته. فصل آخرش هم، شاید با کمی تفاوت، سرنوشت محتوم ما باشه.
          
            کتاب «دید اقتصادی، داستانی جذاب برای آموختن اقتصاد» نگاهی کوتاه و خلاصه دارد به مسائل، معضلات و بحران‌های مالی ایالات متحدۀ آمریکا ـ از گذشته تا به امروز ـ که البته مطالعۀ آن برای مردم دیگر کشورها نیز سودمند است.
نویسندگان کتاب از زبانی آسان با چاشنی طنز و در قالب یک داستان خلاقانه و علمی، استفاده کرده‌اند که آموختن نکات، مفاهیم و مطالب مهم اقتصادی چون: «تورّم، رکود، نکول، مکاتب اقتصادی (کینزین، اتریشی) و ... » را برای خواننده ساده‌تر می‌کند.
ماجراهای داستان در یک جزیره به نام یوسنیا (همان آمریکا) می‌گذرد و مردم با ماهی‌گیری روزگار می‌گذرانند. مردم این جزیره با جزایر دیگری ارتباط دارند که همان کشورهای دیگر دنیا به حساب می‌آیند. ...
مترجم محترم؛ در مقدمۀ کتاب بیان می‌کند که اگر یک مترجم با سابقه این کتاب را ترجمه می‌کرد، چه بسا متن روانتر و دل‌نشین‌تر از کار در می‌آمد.
نثر کتاب با وجود اینکه بعضی اوقات در بیان مفاهیم مورد نظر نویسندگان نارساست؛ اما در بیشتر بخش‌های کتاب روان و قابل پذیرش است و مفهوم را به خوبی منتقل می‌کند.
نویسندگان، کتاب را در 17 فصل و یک بخش پایانیِ جمع‌بندی مطالب، نوشته و منتشر کرده‌اند.
در هر فصل ابتدا داستان خلاقانه و نمادین، بیان می‌شود و سپس در پایان هر فصل و در بخش «چکیده»، همان مفاهیم در دنیای واقعیِ بیرون از داستان، بررسی شده و شرح داده می‌شود.
این کتاب برای من مفید بود و مطالب جالبی را از آن آموختم و برای نوشتن و ترجمۀ آن، از نویسندگان و مترجم محترم سپاس‌گزارم.

نمونۀ نثر کتاب: « ... اسلیپی (آن طور که معروف بود) که جسارت نداشت از شهروندانش بخواهد گزینه‌های سخت را انتخاب کنند، تصمیم گرفت زیان‌ها را به گردن خارجی‌ها بیاندازد.
او در اقدامی جسورانه باجۀ ماهی‌بانک را به روی سپرده‌گذاران خارجی بست!
از حالا به بعد، ارزش اوراق اندوختۀ ماهی در بازار بین‌المللی فقط با چیزی که مردم حاضر بودند به اِزایش بدهند تعیین می‌شد، نه به خاطر ماهی که در قبالش داده می‌شد.
در واقع، ارزش اوراق به موقعیت یوسنیا به عنوان قدرت اقتصادی و نظامی برجسته وابسته می‌شد. ... »
          
            یکی از بهترین کتاب‌هایی که در زندگی‌ام خواندم. نویسندگان واقعا بلدند خوب مفهوم‌های بنیادی اقتصاد را در قالب داستان ، به سادگی و خوشمزگی بیان کنند.
وقتی این کتاب را می‌خوانی، می‌فهمی انگار تصمیم‌های غلط اقتصادی فقط مشکل ما نیست، آمریکایی‌ها به وفور از این دست تصمیمات گرفته اند و به دلایلی هنوز دستی بر قدرت جهان دارند.
با این کتاب متوجه می‌شویم تورم معنی‌اش زیادشدن قیمت‌ها نیست. تورم وقتی قیمت اجناس ثابت است ، نیز می‌تواند رخ دهد.
در واقع تورم یعنی بسط عرضه پول. یعنی دولت بدونِ حسابِ خزانه‌ی خالی از ارزش واقعی ، کاغذ چاپ کند.
اینجا می‌فهمیم چرا وقتی ترامپ میخواست برخی صنایع را به کشور خودش بازگرداند و تا حدی برون‌سپاری را محدود کند، چرا این طرح می‌توانست در آینده بهشان کمک کند.(با اینکه در کتاب اشاره‌ای به این موضوع نشده و کتاب پیش از آن تاریخ چاپ شده)
در کل دید اقتصادی می‌دهد! اقتصاد کلان یک کشور خیالی از صفر تا چند نسل دموکراسی بررسی می‌شود.
بعضی سوالات که پاسخشان در این کتاب هست:
چرا چین می‌تواند دست آمریکا را در حنا بگذارد؟
تصمیم‌های غلط اقتصادی در سطح کلان ملی ، چه زمانی رخ می‌دهد ؟
آیا ارزان شدن ، اتفاق بدی است؟
آیا رکود ، الزاما بد است ؟ الزاما باید آن را رفع کرد؟ چه تصمیماتی برای رفع رکود بی‌فایده هستند؟ یا بیشتر آسیب می‌زنند ؟
رشد اقتصادی با پس‌انداز و تولید حاصل می‌شود یا ...؟