بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

سواد روایت

سواد روایت

سواد روایت

اچ. پورتر ابوت و 3 نفر دیگر
3.6
20 نفر |
9 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

21

خوانده‌ام

37

خواهم خواند

64

ما همگی هم راوی هستیم، هم مخاطبان همیشگی روایت؛ هرچند شاید خودمان ندانیم. کتاب حاضر توصیفی است از رخداد مواجهه ی انسان با روایت، گفت و گوهایی شیرین و تامل برانگیز درباره ی: چیستی، چرایی و جهان شمولی روایت چگونگی ساخت روایت از رخدادهای سازنده و مکمل تاثیر متقابل مخاطب وروایت در فرآیند خواندن و تفسیر ارتباط بین روایت و زمان قصه و گفتمان روایی تغییر رسانه وتاثیر آن بر روایت شبکه ی روایی و قصه های سایه قاب بندی روایت و بهنجار سازی روایت مندی، روایت گری و نقش راوی بحث های روایی، صدا و کانونمندی خوانش های قصد گرا، نشان یاب و اقتباسی... .این کتاب تلاشی است برای خواندنی کردن و به کار بستن هرآنچه از روایت می دانیم در زندگی روزمره

لیست‌های مرتبط به سواد روایت

یادداشت‌های مرتبط به سواد روایت

پارمیدا

1401/10/12

            کتاب بسیار خوبی برای دانستن تئوری و اصطلاحات داستان نویسی است. شاید به نظر بیاید کتاب انسجام مناسبی ندارد اما به دلیل ارتباط درهم‌تنیده‌ی عناصر داستان نویسنده ناگزیر است در فصل‌های مختلف گریزی به هر کدام که لازم است بزند. در ادامه مباحث مطرح شده در کتاب را به‌طور خلاصه نام می‌برم.

-----------

کتاب در چهارده فصل نوشته شده که هر کدام چند بخش دارد. فصل اول بیشتر مقدمه‌ای است بر روایت و درآمیختگی‌اش با زندگی. نویسنده در فصل دوم به تعریف روایت می‌پردازد. تمایز بین قصه، داستان و گفتمان روایی را مشخص می‌کند. در فصل بعد به مرزهای روایت می‌پردازد. در مورد پیرامتن‌ها و روایت‌های ابرمتنی بحث می‌کند. فصل چهارم در مورد قدرت بلاغی روایت است که در آن از علیت در داستان، انسجام روایی و ابَرپی‌رنگ می‌گوید. فصل بعد در مورد فرجام داستان است.  در فصل ششم انواع راوی، کانون و فاصله را بیان می‌کند. فصل هفتم در مورد تفسیر روایت است و در واقع نشان دادن کاری است که خواننده انجام می‌دهد. همینطور در مورد شکاف، گره، مضمون و بن‌مایه در داستان. در فصل هشتم انواع روش‌های خوانش متن را توضیح می‌دهد. تمرکز فصل نهم بر اقتباس است. در فصل دهم مقداری به شخصیت‌پردازی و خود در روایت اشاره می‌کند. فصل یازدهم، "روایت و حقیقت"، به واقعیت و فرق داستان و ناداستان می‌پردازد. فصل بعد در مورد دنیاهای روایی است . فصل سیزدهم بیشتر در مورد تاثیر روایت است. کارکردش در سیاست، تبلیغات، روابط اجتماعی تا دعواهای کیفری. فصل آخر به کشمکش و باورپذیری قصه می‌پردازد.

----------

پ‌ن: خوبه که اسامی و اصطلاحات رو یاد بگیریم اما باید حواسمون باشه خیلی درگیر مباحث نظری نشیم. دانشگاهی‌ها مباحثشون رو از روی دست نویسنده‌های بزرگ درآوردن نه برعکسش.
چیزی که مهمه اینه که ساختار داستان رو یاد بگیریم. بعد از اون می‌تونیم با شناخت و آگاهی اگه خواستیم ساختار رو بشکنیم (قبل اون نه).
          
            این کتاب، همونطور که از اسمش پیداست یه کتاب تخصصی در حوزۀ روایته؛ بنابراین مخاطب خاص خودش رو هم داره؛ یعنی کسی که بخواد اطلاعاتی در این زمینه کسب کنه و برای این کار حاضر باشه حداقل چیزی حدود ۴۰۰ صفحه -تعداد صفحات این کتاب- رو بخونه.
من برای یه بخشی از پایان‌نامه‌ام بهش نیاز داشتم ولی تصمیم گرفتم همه‌اشو بخونم چون هم از قبل نسبت به خوندنش مشتاق بودم و هم در این مسیر با خوندن بخشی ازش تمایل پیدا کردم که همه‌اش رو بخونم.
نویسنده‌اش تلاش کرده تا درمورد روایت، ساختارش، تعریفش و هر جنبه‌ای از اون که به نظرش لازمه بهش بپردازه و در این بین نیومده فقط به واسطه‌گری برای جمع‌آوری و بیان نظریات دیگران اکتفا کنه بلکه به‌خوبی، رنگ و نظر خودش رو در این بین وارد کرده. یه جاهایی مثالای واقعا جالبی آورده که اون خشکی رو از کتابای این چنینی می‌گیره (خودم شخصا بخش پیکار روایت‌ها و قصۀ لیزی بوردن رو که به اتهام قتل پدر و نامادریش محاکمه شد و تاثیر و اهمیت روایت‌ها رو نشون میداد رو خیلی دوست داشتم) و البته که یه جاهایی هم وجود داره که نیازه چندبار خونده بشه تا درک بشه چون ظاهراً چیزی نیست که حتی به واسطۀ ترجمۀ خوب به راحتی منتقل بشه و این رو شخصاً جزء پیچیدگی متن‌های این‌چنینی می‌دونم اما شاید میشد توضیحات بیشتری توسط خود نویسنده در ویراست‌های بعدی یا مترجمان دلسوز بهش اضافه بشه (شاید البته).
در نهایت اگر می‌خواید در این زمینه -روایت و روایتگری- مطالعه داشته باشید؛ حالا برحسب نیاز یا علاقۀ ذاتی، این کتابیه که شاید خوب باشه برید سراغش و در غیر اینصورت، شاید به‌عنوان یک کتاب تئوری و نظری چندان هم خوندنش به مذاقتون خوش نیاد.