معرفی کتاب رازهای سرزمین من اثر رضا براهنی

رازهای سرزمین من

4.6
جلد 1

1387/6/31

رازهای سرزمین من رمانی است تاریخی، نوشته ی رضا براهنی که در سال 1366 منتشر شده است. داستان بلندی که حول رخداد های مهم ایران معاصر من جمله سربرآوردن فرقه یدموکرات در آذربایجان، حضور مستشاران آمریکایی در ایران، کودتای 1332 ، رفتن شاه و در نهایت پیروزی انقلاب می چرخد. رازهای سرزمین من رمانی واقعگرا است که در قسمت هایی از کتاب به سمت رئالیسم جادویی می رود. هر فصل کتاب توسط یک شخصیت روایت می شود، عاملی که باعث می شود داستان همانند یک پازل شکل بگیرد. مهتمرین شخصیت رمان حسین است جوانی که به عنوات مترجم برای مستشاری آمریکایی کار می کند و شاهد قتل این فرد توسط سیزده نفر از افسران ارتش بوده است. حوادث دیگر رمان از پی این حادثه شکل می گیرند. افسران ارتش اعدام می شوند و حسین نیز به حبس ابد مجکوم می شود...

لیست‌های مرتبط به رازهای سرزمین من

انقلاب سال 1357 ایران و فروپاشی نظام شاهنشاهی نقطه‌ی عطف تاریخ صد و چند ساله‌ی معاصر است. از مهم‌ترین رمان‌هایی که با نظر به این واقعه نوشته شد «رازهای سرزمین من» از رضا براهنی است. رمان در اهر از سال 1332 و با کودتای 28 مرداد شروع می‌شود، اما محور اصلی رمان رویداد انقلاب 1357 است. طرح رمان بر جست‌وجوی حسین میرزا برای کشف یک راز بنا شده و در هشت کتاب و قول راویان مختلف بسط پیدا کرده است. با کنار هم قرار گرفتن همین قول‌های مختلف، بازه‌ی زمانی سال‌های 32 تا 58 شکل می‌گیرد. براهنی با دستمایه قرار دادن روابط حاکم بر یک خانواده در طول این سال‌ها به کند و کاو در ساختارهای اجتماعی و سیاسی پرداخته و «به یاری افسانه، نوری فانتاستیک بر تاریخ افکنده تا جلوه‌های پوشیده‌ی آن را آشکار سازد» (میرعابدینی، ج سوم، ص 933).

*میرعابدینی، حسن، صد سال داستان‌نویسی ایران، ج سوم، تهران، چشمه، چ اول: 1377.

به قلم رافعه رستمی، ماهنامه‌ی شهر کتاب، شماره‌ی سیزدهم، سال 1395.

سامان

سامان

1403/9/30

لذت بردم.این صادقانه ترین و بهترین حرفی است که میتونم از تجربه خوندن این کتاب بگم.رضا براهنی طی بازه زمانی سال 32 تا چند ماه بعد از انقلاب 57 داستانی جذاب و پر کشش با شبکه ای از شخصیتهای مختلف و راویان گوناگون رو خلق کرده که من خواننده ی اثر از هوش بالای نویسنده شگفت زده شدم.متاسفانه سواد نقد ادبی ندارم و صرفا برای معرفی این اثر سترگ و ارزشمند موضوعاتی که به نظرم جالب اومد رو به اشتراک میذارم:
1-تحقیر:حس تحقیر شدن از بدترین احساساتی است که به یک انسان،جامعه و سیستم میتونه دست بده.در داستان شاهد حضور تحقیرآمیز مستشاران آمریکایی در ارتش ایران هستیم،براهنی به خوبی توانسته در عین نوشتن اثری ضد آمریکایی،حس تحقیر شدن عزت نفس نظامیان ایرانی رو به تصویر بکشه.حس تحقیرآمیزی که منجر به اتفاق مهمی در داستان میشه.
2-خلاصه داستان:حسین تنظیفی مترجم یکی از همین مستشاران آمریکایی است،حسین  شاهد قتل و ترور مستشار آمریکایی بوده و به حبس ابد محکوم میشود در ماه های منتهی به انقلاب بعد از تحمل هجده سال زندان آزاد میشود.پس از آزادی به دنبال پیدا کردن تهمینه ناصری میفتد.و اتفاقاتی که در این مسیر رخ میده.
3-انقلاب:بخش قابل توجهی از داستان که راوی آن حسین تنظیفی است مصادف با ایام منتهی به انقلاب پنجاه و هفت و اتفاقات مهمی مثل فرار شاه و پیروزی انقلابه.همپوشانی اتفاقات انقلاب و ماجرای اصلی قصه،بسیار خوب از آب در آمده و براهنی به خوبی توانسته شور و حال و هوای مردم اون زمان رو به تصویر بکشه.اینقدر خوب که اطنابی که در این بخش بعضا باهاش مواجه میشیم رو میتونیم تحمل کنیم و ما رو از داستان دور نکنه.
4-راویان مختلف:قصه از زبان چند راوی گفته میشه.البته که اکثریت داستان  چیزی حدود هشتصد نهصد صفحه از زبان حسین تنظیفی است اما دیگرانی مثل هوشنگ،تهمینه،ماهی و سایرین قولهایی رو به خودشون اختصاص دادند.گاهی برگه بازجویی،گاهی نامه  و گاهی یادداشتها بخشهای مختلف کتاب رو تشکیل میده و رازها و مجهولات داستان طی همین بخشها برملا و حل میشود.
5-رضا براهنی:مصاحبه ای از براهنی خوندم که گفته من این کتاب رو با درد نوشتم و این دردها همراه من هستند.آقای براهنی!من خواننده اثر این درد شما رو درک و حس کردم چون قدرت قلم و داستان نویسی شما فوق العاده و ستودنی است.روحت شاد.
پ.ن1:براهنی چند وجهی است،براهنی نقاد،شاعر،رمان نویس.به دو بخش اول شناختی ندارم ولی براهنی قصه نویس برای من از قله های قصه نویسی این مرز و بومه که همیشه به دیگران پیشنهادش میدم.
پ.ن2:چه نسبت به انقلاب و چه شخص براهنی موافق یا مخالف باشیم ،انکار عظمت و ارزشمندی این رمان رو کار درستی نمیدونم.

چه صحنه های قدرتمندی داشت! چه شخصیت های شگفتی را رو کرده بود! چه بهره درستی برده بود از تمثیل و استعاره داستانی! واقعا تجربه خاصی بود خواندن این کتاب.
این کتاب اگر پیرنگ درستی داشت، یقیناً به مهمترین شاهکار ادبیات داستانی فارسی بدل می شد، اما نبود شبکه علت و معلول در میان حوادث رمان، سطح آن را به شدت تنزل داده است. تقریباً همه اتفاق های اصلی داستان، از سر تصادف رخ می دهد و نویسنده موفق نمی شود بین حوادث ارتباطی برقرار بکند.
ایده ای در سر نویسنده است که به خاطر آن، سعی می کند همه حوادث را فارغ از بافتار و کارکرد آنها،  در جایگاه های مشخص و در جهت معینی قرار دهد که فرم روایت را نابود کرده است. حوادث اجازه پیدا نمی کنند در مسیر خودشان (و نه لزوما منطبق بر واقعیت های انقلاب 57) رخ بدهند. انگار نویسنده خرکششان می کند تا دانه ای برای نخ تسبیح ایدئولوژیک رمان باشند.  باز در نیمه اول داستان، تا آنجا که به ماجرای اعدام ارتشی های آذربایجان مرتبط است، تا حدودی این تناسبات رعایت شده است، ولی بعد از آن، روند اثر از دست نویسنده در می رود و ایدئولوژیِ (همه چیز زیر سر آمریکاست یا همه آویزونِ آمریکا هستند) سایه سنگینش را بر روند طبیعی حوادث می اندازد و داستان را از مسیر درستش منحرف می کند.
با همه این ها، بخش مهمی از صحنه های این داستان در هیچ جای دیگری پیدا نمی شوند. وجهه ضداستکباری انقلاب در هیچ کجا مثل این رمان درست تصویر نشده است. شخصیت های پیچیده این داستان، به خصوص زن هایش، در عمق ذهن مخاطب حکم می شود و بنیاد آزادی خواهانه انقلاب مبتنی بر عزت و حمیت انسان ایرانی در این اثر به خوبی خود را به رخ می کشند.
اگر این شبکه علت و معلولی، می توانست شکل بگیرد