یادداشت محمدرضا ایمانی

در مواجهه با شهدایی از این قبیل دو حس دارم. اول اینکه طبعا تحسین میکنم وجنات و سکناتشون رو و دوم اینکه از کمال انقطاعشون از دنیا حرصم میگیره. هنوز حدود و ثغور انصراف از دنیا برام روشن نشده فلذا خیلی از رفتارهای این چنینی به نظرم بی‌معنی میاد. متوجهم که «حب الدنیا راس کل خطیئه» اما آیا به معنای نفی کامل دنیاست اونقدر که از «زندگی» سلب معنا بشه؟ در کشاکشم.

غیر از این کتاب چیز خاصی نداشت. نه چمران ویژه‌ش کرده بود نه غاده لبنانی. یعنی نود درصد خاطرات شهدا و همسراشون همینه.

قلم حبیبه جعفریان برات ویژه نبود؟

والا نه چندان.
و غش و ضعف رفتن ملت تو بهخوان برای ایشون هم برام عجیبه
نه اینکه نثرشون بد باشه ولی اونقدری شاهکار نیست که به تنهایی یه کتاب رو نجات بده

من اصلاً نمی‌توانم شهید را چهره‌ای منصرف از دنیا تصور کنم. جنگ سلب معنا از زندگی نیست. تنها میل بی‌اندازه به زندگی آدم‌ را به میدان نبرد می‌کشانَد.
اما ستایش از شهادت در زمانه‌ی ما فرهنگی ضدزندگی ساخته. مثل اینکه مرحوم بازرگان در نقد شریعتی به این نکته اشارتی کرده است؛ اگر جنگ شد، بله باید جرأت داشت و رفت و جنگید اما به طور کلی چرا این‌گونه شهادت را می‌ستایید و زندگی را بی‌ارزش جلوه می‌دهید؟
خلاصه من بین «شهید» و «ستایشگر شهادت» فرق می‌گذارم. «آرزویم این است که شهید شوم» و این حرف‌ها را دیگر سال‌هاست که نمی‌فهمم و به گمانم زمانی که این حرف‌ها را می‌فهمیدم -و خودم هم گاهی بر زبان می‌آوردم- به کلی از زندگی بیزار بودم. حتی اگر به روی خودم نمی‌آوردم.

من عمیقأ به «الدنیا سجن المون و جنت الکافر» باور دارم و شخصا بی‌اندازه سخت زندگی میکنم -طبعا منظورم این نیست که خیلی مومنم- اما بازم خواستِ کورِ شهادت رو نمی‌فهمم.
وجهه‌ای که از چمران تو این کتاب ترسیم شده اینه که حتی یه لقمه نون دست زنش نمی‌داده! نمی‌دونم این کتاب چقدر بر مبنای واقعیت روایت شده، اما اینکه یه آلونک برای زنت جور کنی که به قول خود غاده تا شیش ماه بعد از شهادت آواره نباشه به حدی که بعضی شبا سر قبر چمران بخوابه، چه تناقضی با سیر الی الله داره!
از دست چمران این کتاب عصبی‌ام! تا چمران حقیقی چه باشد...

به نظرم کلید شناخت چمران آن قولی است که مدام این ور و آن ور ازش نقل می‌کنند: «اگر تنهاترین تنها شوم باز هم خدا هست». واقعاً تنهاترین تنها بوده. حاتمی‌کیا این تنهایی را به گمانم خوب نشان داده: وقتی که از بچه‌هایش و همسرش فیلم می‌گیرد و گریه می‌کند ...
@Mohamadrezaimani

احسنت
چمران حاتمی‌کیا بسیار انسان‌تر بود مخصوصا وقتی فیلم رو پاره می‌کرد و همزمان اشک می‌ریخت. زندگی رو میخواست و نمی‌خواست. انسان بود.
اما چمران غاده (یا شایدم جعفریان) انسان نیست، اسوه ازلی و ابدیه. من اسوه‌ها رو دوست ندارم. نهایتا تحسینشون میکنم.
حتی وجه انسان خاندان عصمت (ع) رو هم بیشتر میپسندم. احادیث دنیایی رو بهتر میفهمم که «الناس ابناء الدنیا و لا یلام الرجل علی حب امه» تا احادیث نوریه که حتی فهمشون هم سخته هرچند به مذاق نظام‌های فلسفی و عرفانی خوش‌ترن.
@am.salarvand

این «درخواست زیاد شهادت» چیزیه که متاسفانه باهاش تو کتابای همسران شهدا خیلی مشکل دارم و با دوستان هم‌فکر مذهبی هم خیلی سرش بحث کردم 😅
خودم اصولا با اون شهیدی که اتفاقا خیلی عاشق زندگیه ولی در عین حال با علم به اینکه ممکنه کشته بشه می‌ره می‌جنگه خیلی بیشتر ارتباط برقرار می‌کنم. به نظرم شهید کتاب «ساجی» چنین حالتی داشت (از معدود کتاب‌های همسران شهدا که دوستش دارم!) و همچنین شهدای فیلم «تنگه ابوغریب».

تنگه ابوغریب سرشار از زندگیه
ولی بدیش اینه که اصلا معنویت تو جنگ رو نشون نداده

راستش اون موقع که دیدمش به نظرم خالی از معنویت نیومد، ولی خب خیلی وقته ازش گذشته....
@Mohamadrezaimani

فهیمه حدیدی

من با درخواست شهادت برای خودمم مشکل دارم😂🤦🏻‍♀️ ولی احتمالا دلیلش به شخصه عدم درک شهادت، عدم درک مرگ و در نهایت میزان جون دوستیم باشه :】

ولی در مورد شهید چمران 🤔
من این کتاب رو تا جایی که یادمه نخوندم، در واقع یادمه یه کتاب همسر شهید از شهید چمران خوندم ولی خب نمی‌دونم چی بود و نویسنده‌ش کی بود!
به هر حال، اتفاقا یادمه اونجا شهید چمران خیلی به جنبه‌های دنیایی زندگی زنش اهمیت می‌داد! برای همین چیزی که اینجا و تو نظرات گفتید برام عجیب بود.
کلا تا جایی که یادمه اون حرکت بحث‌برانگیز شهید چمران بین ما همون رها کردن زن و بچه‌اش تو آمریکا بود و یادمه هیچ وقت با زندگی ایشون با خانوم غاده به چالش بر نخورده بودیم 🤔

اتفاقا رها کردن زن آمریکاییش خیلی به نظرم بحث برانگیز نمیاد
ولی اینکه غاده رو اینجوری کرده واقعا اعصاب خورد کن بود
حالا البته بازم شک دارم که آیا چمران واقعی همین بوده یا نه!

فهیمه حدیدی

به عنوان کسی که کتاب شهدایی خوانده و خیلی بیشتر از اون با خیل طرفدران کتاب های شهدایی( بویژه خانم ها) سر و‌کله زده می تونم بگم باز کتاب های دفاع مقدس از هر حیث به زندگی_حداقل زندگی معمولی ما_ نزدیک ترند . یعنی روایت های این مجموعه نیمه پنهان ماه ، کل جلدهاش به مراتب از کتاب هایی که الان یه سری نشرها بی وقفه منتشر می کنند بهتره. تو کتاب های جدید من واقعا منطقم درد می گیره!!! اینکه سر سفره عقد یا تو جلسه خواستگاری  "ب" بسم الله به طرفت بگی برای شهادتم دعا کن با روایت هایی که از زندگی اهل بیت شنیدم هم تناقض داره ولی ما نه شهدا رو درک کامل داریم نه اهل بیت رو و نه اینکه چقدر ناشرها و نویسنده ها امین اند در چاپ و نشر کتاب ها... البته ماحصل کتاب ها من دختر خانم هایی رو دیدم که برای شهادت همسری که ندارن و الان مجردن ، یا برای شهادت فرزند آینده شون دعا می کنن...حتی درمورد نحوه شهادتش🤦🏻‍♀️ من واقعا سلول هام منفجر میشن در مواجهه با این حالت... که بماند.

در مورد شهید چمران کتاب "مرد رویاها"  نشر نیستان هم  خوبه و بنظرم اتفاقا کمتر رویایی بود. چمرانِ پروانه اونجا پررنگ تره ...

آقا این دعا برای شهادت همسر نداشته عالی بود 🤣🤣