یادداشت روشنا
1404/4/7
رئیسجمهور آمریکا، فرانکلین پیرس در سال ۱۸۵۵ درخواستی مبنی بر خرید زمین و مهاجرت اجباری از سرخپوستان قبیلهی سوکوامیش میکنه و رئیس قبیله، سیاتل، در یک سخنرانی بهشون جواب میده. این سخنرانی بعدها توسط هنری اسمیت یادداشت میشه و برای همین نسخههای مختلفی ازش وجود داره. طبیعتاً به زبان انگلیسی نسخههای ملایمتر و با تحریف بیشتر رایج شده و این یک سواله که مترجم از چه متنی استفاده کرده و بر چه حسبی این نسخه رو انتخاب کرده. سیاتل میدونه مجبور به قبول درخواست رئیسجمهوره چون اگه این کارو نکنه، مردان سپید با اسلحههاشون همه چیز رو نابود میکنن. اما سیاتل میپرسه چطور میشه زمین و آسمان رو خرید و فروش کرد؟ سیاتل از مقدس بودن زمین میگه و از مردان سپید متعجبه. از خشمشون در کشتن حیوانات و گیاهان، از حرصشون برای تملک زمین و از ماشینهای آهنیشون که فکر میکنن مهمتر از بوفالوها و اسبهاست. چطور قبلاً از حمایت آمریکا از اسرائیل تعجب میکردم؟ به هر حال الان برام عادیتر شده. متجاوزی از متجاوز دیگه حمایت میکنه. سیاتل در نهایت میگه «و مردمان بهسان امواج دریا میآیند و میروند. حتی سپیدپوستان هم که خدا امروز در پناهشان گرفته است و دوستانه با آنها حرف میزند نمیتوانند از این سرنوشت نهایی سرباز زنند... زمان سفیدپوستان هم خواهد گذشت شاید حتی زودتر از قبایل دیگر -ادامه دهید به مسموم کردن بستر خود- و شبی خواهد رسید که از بوی تعفن خود از تنفس باز خواهید ایستاد.» سیاتل، هنوز که هنوزه سپیدپوستان نه دست از کشتن برداشتن و نه پرودگار حمایتش رو از اونها برداشته. سیاتل تو گفتی این انتخاب برات یک معما است. که چرا خداوند اونها رو برای سروری زمین انتخاب کرد؟ برای من هم جای سواله. تو به حدی ناامید شدی که گفتی خداوند شما کودکان سرخش رو فراموش کرده. من هم گاهی همینطور فکر میکنم. در آخر سیاتل میگه «شاید ما با هم برادریم، خواهیم دید...» همین جملهاش من رو از نفرتم بیرون میکشه. در نهایت همهی انسانها شبیه به همیم. میخوام بفهمم چرا اروپاییها و فرزندانشون، آمریکاییها این کارو با سرخپوستا و با فلسطینیها کردن؟ از نفرت کورکورانه بیشتر از چیزای دیگه متنفرم. پس واقعاً خواهش میکنم اگه نظر دیگهای دارید و منابعی میشناسید که میتونه توضیحی برای این اتفاقات بده که حاوی نفرت کمتری باشه، بهم معرفی کنید. پ.ن: بهخوان تنها شبکه مجازیه که من در اون افکارم رو به اشتراک میذارم. بقیه شبکهها پر از افراد متعصب، بدون تحمل سوال و عقاید متفاوت، پر از خشم و نفرت سرکوبشده است. نوشتهی فعلی یک سری افکار خام بعد از خوندن یک کتاب و تحتتاثیر اتفاقات معاصره و دوست ندارم یک یادداشت جنجالی و پر از دعوا بشه. پس ممنون میشم اگه در کامنتها مراعات کنید و به نظرات مختلف احترام بذارید.
1404/4/7
من خیلی وقته میخوام راجع به سرخ پوستا بخونم . کتاب surviving the genocide مد نظرم بود. تا جایی که سرچ کردم هم ترجمه نشده.
1404/4/7
اره یه مدت دنبال کتابایی که تاریخشون رو و کلا اتفاقاتی که براشون افتاده رو بگه میگشتم. کتاب درست و حسابی که ترجمه شده باشه پیدا نکردم😕 @roshana.
1404/4/7
در این زمینه بررسی جامعی نداشتم اما پادکست چنلبی در چند قسمت با عنوان «عصر وحشت در اوکلاهما» به کشتار مرموز سرخپوستان اوکلاهاما پرداخته. البته این ماجرا کشتار متاخر سرخپوستها است. کتاب «قاتلان ماه گل» به فارسی هم ترجمه شده و در سال گذشته هم مارتین اسکورسیزی، فیلمی با همین نام ساخته: killers of the flower moon @hannacamo
1404/4/7
تو قرآن توضیح میده که چرا یهودیا و مسیحیا به این حد از توحش میرسن تو کتابهای سرگذشت استعمار هم از زبان خودشون نوشته بود که جرا این کار رو با سرخ پوستها و سیاهها کردند(البته اسنادش اخر کتاب هست میتونی به اونها هم رجوع کنی) جالبه که دلیلش اصلا نفرت نیست😭
1404/4/7
من ندیدم قرآن از توحش یهودیا و مسیحیا بگه، چه برسه به توضیح دلیلش. دقیقتر توضیح میدید منظورتون کدوم آیه است؟ نسبت به کتابهای سرگذشت استعمار هم دید خوبی ندارم ولی شاید باید امتحان کنم 🚶🏻
1404/4/7
سوره های بقره و آل عمران رو تفسیر و تدبرش رو بخون سوره های دیگه هم هست نگاه کنم بهت میگم @roshana.
1404/4/7
موضوع توسعه ست؛این که گروه بسیار اندکی تصمیم بگیرن منافع زیادی رو ارزون بدست بیارن و این تبدیل می شه به سرچشمه ظلم و ستم. همین سفیدپوستان وقتی شروع کردن به توسعه چنان رنج و بدبختی ای به مردم خودشون تحمیل کردن که باور پذیر نیست. و می دونی چی ترسناکه؟اینکه کسانی می تونن منافع خودشون رو اونقدر زیبا بزک کنن که عده ی زیادی آدم تبدیل به سرباز و کارگر اونا بشن بدون اینکه هیچ نفعی ببرن. یادمه کتاب اختراع قوم یهود رو که خوندم وحشت کردم از اینکه چطور بنیان گذاران رژیم صهیونیستی با عقیده نژاد برتر و افسانه آوارگی یهود و علیا چطور به یک عالمه آدم عادی مثل من و تو رویا فروختن و رویا فروختن و اونا رو تبدیل کردن به جانی هایی که می خواستن هرچیزی سر راه رویاشون بود رو نابود کنن.
1404/4/7
من توسعه رو میفهمم. ولی میگم به هر حال وقتی داری به کودکی شلیک میکنی، یا باعث گریه و ترس یک کودک به بدترین شکل میشی؛ باید انسانیت رو در خودت بکشی. و نمیتونم اینو درک کنم که توسعه بتونه دلیل کافی برای کشتن انسانیت به آدم بده :( الان که گفتی با مردم خودشون هم همین کارو میکردن، به ذهنم اومد که شاید انتظار زیادی دارم و هنوز فرهنگ اونقدر رشد نکرده بود. ولی دوباره یاد جنگهای الان میافتم و میگم خب الان چرا؟ البته فکر میکنم شاید باز هم این دوران رو دست بالا گرفتم. این که گفتی افرادی میتونن طوری به آدم رویا بفروشن که یه نفر تبدیل به جانی بشه واقعاً ترسناکه. خیلی.
1404/4/8
وقتی توی چهارچوب درست و اخلاقی رشد کرده باشی اصلا این چیزها رو درک نمی کنی. ولی آدمیزاد آنچنان شیک و مجلسی همه کار رو توجیه می کنه که باورت نمیشه. هرچقدر بیشتر این رو در اطرافم و توی کتابا می بینم بیشتر وحشت می کنم. @roshana.
1404/4/7
به نظرم نمیشه برای رفتارهای اینچنینی جوامع غربی (خصوصا ساختار حکومتیش) یه دلیل آورد و از یک بعد نگاهش کرد صرفا. منتها یه چیزی که به من کمک کرد و شناخت بهم داد تو این حوزه، آشنایی با مطالعات ادوارد سعید بود. کتاب شرقشناسیش رو پیشنهاد میدم مطالعه کنید. البته کتاب کوتاه و آسونی نیست.
1404/4/7
نمیدونم اصلا این مدنظرتون بود یا نه ولی به طور خاص اگر بستری برای توضیح چنین درگیریهایی باشید، یک گزینه مناسب «نظریه بازیها» است. با این نگاه فقط یک سری بازیگر در نظر میگیرید و ریاضیوار تقابلها و مسائل رو بررسی میکنید. یک بستر دیگه برای بررسی این مسائل، تاریخه و اینکه اصلا چه شد آمریکا پیدا شد و با سرخپوستها بحثشون بر سر چی بوده و ... یا در مورد اسرائیل، جنگ جهانی اول و چگونگی پیدایش این رژیم و نقش سایر دولتها و ... . در نهایت به نظرم اصل ماجرا به فلسفه برمیگرده. چه نوع حکومتی مطلوب هست؟ آیا دولت آمریکا خواست اکثر مردم آمریکا رو اجرا میکنه؟ آیا مثلاً اگر آمریکا رایگیری میکرد و بیش از نیمی از مردمش موافق بودن و بعد حمله میکرد، همه چی خوب بود؟ دولتها چگونه باید باشند؟ آیا من اگر رئیسجمهور یک کشور کوچک وابسته هستم، باید طرف حق بایستم ولو اینکه بعد در اثر تحریم و تقابل با ابرقدرتها به مشکل بخورم؟ آیا سازمان ملل، به معنای واقعی میتواند وجود داشته باشد؟ چه زمانی با کشتن موافقیم؟ کشته شدن انسانهای بیگناه (شر) چگونه با وجود خدا سازگار است؟ و ...
1404/4/7
به طور خاصتر در مورد ایران-اسرائیل هم خوبه به این فکر کنیم که در نهایت با چه موافقیم؟ آیا اگر همین الان با همین ترکیب جمعیتی، اسم آن کشور را بگذارند فلسطین و همه حق رای داشته باشند و رئیسجمهور برای همه انتخاب شود، ماجرا را تمام میکند؟ فقط فلسطین، فقط اسرائیل یا دو دولت؟ یک مسأله دیگر اینکه مثلاً اگر کشوری بودیم در مسألهای حق با ما بود ولی به ما زور میگفتند باید چه کنیم؟ تا کجای باید پای موضع حق ایستاد؟ اگر هیروشیما و ناگازاکی ما را با بمب اتم زدند، هر چه گفتند میپذیریم؟ از آن طرف، اگر با کشوری مواجه شدیم که زورگو بود و جهان را به خطر میانداخت، آیا موجه میدانیم که با بمب اتم یک میلیون نفر را بکشیم به جای اینکه ده میلیون نفر در جبهه رودررو و یا غیرمستقیم کشته شوند؟ در مورد هر کدوم از این موارد هم که کتاب فراوان است.
1404/4/7
خیلی ممنونم از سیری که نوشتید. یه کم به افکار مشوشم نظم داد. آره خیلی درست میگید، باید تکتک اینها رو بررسی کرد. اصلاً حالا که فکر میکنم این مسائل، تمام تراژدی بشره و شاید نشه جواب همگانی و قانعکنندهای داد. در واقع این سوالها به قدمت انسانه. مثل همون لحظهای که پاریس، هلن، همسر منلائوس رو میدزده و منلائوس به تروا لشگرکشی میکنه و بعد از سالها جنگ، در نهایت کشت و کشتار زیادی راه میندازه و ما از خودمون میپرسیم آیا حق داشت؟ کار درست چی بود؟ @mr.shams
1404/4/7
چون دونستن این موارد قلبم رو به درد میاره و رنجم رو بیشتر میکنه و من نمیتونم کاری برای جلوگیریش بکنم پس فرار میکنم و خودم رو با چیزای دیگه سرگرم میکنم. ✋🏾
1404/4/7
من سراغشون نمیرم، خودشون میان سراغم 😂 داشتم کمبل میخوندم، دیدم از این نامه گفت. کنجکاو شدم و خوندمش. ولی در کل منم سعی میکنم تا جایی که تواناییش رو دارم، بخونم. همیشه هم حرص میخورم چرا قویتر (نمیدونم اسمش قدرته یا نه، ولی صفت دیگهای پیدا نمیکنم) نیستم که بتونم بیشتر برم سراغ این چیزا.🚶🏻
روشنا