در توصیف این کتاب باید محتاط بود!
این کتاب در سنجهی ملاکهای مختلف، آن قدر فراز و فرود دارد که نمیتوان با کلمات یا جملاتی کلی به توصیفش پرداخت.
- به نظر هدف غایی نویسنده در نگارش کتاب بسیار قابل احترام و توجه است. اینگونه تلاشی که حکمت و فلسفهی احکام اسلامی را چنین شیوا و ملموس نمایان سازد بسیار قابل تقدیر و سپاسگزاری است. جای آثاری این چنین، خالی بوده و کماکان هست.
- از نظر جمعآوری مطالب و تحقیق در منابع و ذکر دیدگاه اندیشمندان و مکاتب گوناگون، میتوان نمره خوبی را به این کتاب اختصاص داد. مقایسه میان دیدگاهها و جهانبینیهای مختلف میتواند بستر مناسبی برای درک و انتخاب بهتر مخاطب فراهم آورد.
- هرچند نویسنده کوشیده است با مراجعه به منابع مختلف، مطالب موثقی را در کتاب ذکر نماید، لیکن از نظر روش تحقیق میتوان انتقاداتی را به کتاب وارد دانست. علاوه بر آن که غالباً ارجاعات با واسطه هستند و برای اعتماد مخاطب به مطالب، ارجاعات دسته اول لازم به نظر میرسد، گاه استناد به گزارشات و مطالبی در کتاب دیده میشود که منبعی (حتی منبع مع الواسطه) برای آنها ارائه نشده است.
- از منظر ادبیات داستانی و رعایت اصول داستاننویسی، میتوان با عبارت «ضعیف» از این کتاب یاد کرد. هرچند نویسنده کوشیده است مطالب خوبی را برای ارائه به مخاطب فراهم آورد و به نظر موفق بوده است، لیکن به نظر در تهیه قالب و ظرف برای ارائه این محتوا عملکرد قابل قبولی مشاهده نمیشود. چه بهتر بود اگر مطالبی چنین مفید، در قالب ادبیاتی قویتر ارائه میشدند تا در کنار ادبیات داستانی غنی تأثیری دوچندان به جا بگذارند.
- در نهایت، از این کتاب توقع رمانی با ادبیات داستانی قدرتمند و پر جذبه نداشته باشید. این کتاب را برای درک استدلالهایش بخوانید و البته چه بهتر اگر اینگونه مطالب را در کتابهایی مثل مسئله حجاب شهید مطهری نیز پی بگیرید و در جمعهایتان به مباحثه بگذارید.