معرفی کتاب جستارهایی درباره تئوری توطئه در ایران اثر احمد اشرف مترجم محمدابراهیم فتاحی ولی لایی

جستارهایی درباره تئوری توطئه در ایران

جستارهایی درباره تئوری توطئه در ایران

احمد اشرف و 3 نفر دیگر
3.8
19 نفر |
4 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

2

خوانده‌ام

26

خواهم خواند

25

ناشر
نشر نی
شابک
9789643126728
تعداد صفحات
192
تاریخ انتشار
1399/11/12

توضیحات

        
انتساب نابسامانی های مختلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی به عوامل خارجی، مانند امپریالیسم و دیگر دشمنان شناخته شده یا ناشناس، درواقع ارائه? تبیین های ساده، سطحی و عامه پسند از پدیده های بسیار پیچیده? اجتماعی است. این فروکاستن علل و عوامل پیچیده پدیده های مختلف اجتماعیِ پیوند خورده با پدیده های اجتماعی دیگر و بسترهای تاریخی گوناگون، به یک امر اخلاقی فردی یا جمعی (توطئه) تحویلی ناروا است و امکان درک و تبیین درست تحولات و رویدادهای اجتماعی را از بین می برد. ولی در ایران معاصر چنین رهیافت توطئه محورانه بسیار رایج و شایع بوده است. گفتارهایی که در این کتاب آمده است دربرگیرنده? تصویری گویا از جایگاه محوری مفهوم توطئه و توطئه باوری در فرهنگ، سیاست و تاریخ معاصر ایران است.

      

لیست‌های مرتبط به جستارهایی درباره تئوری توطئه در ایران

پست‌های مرتبط به جستارهایی درباره تئوری توطئه در ایران

یادداشت‌ها

          توهمِ توطئه مسئله‌ای که در زندگی هر ایرانی‌ای جاری است؛ چه در اندیشه و فکر خودش یا در اطرافیان و خویشاوندانش...
*
کتاب مذکور شامل سه مقاله از سه نویسنده برجسته‌ی مقیم خارج می باشد که با مقدمه قابل تأمل و توجه، کتاب جامع و مناسبی در باب تئوری توهم توطئه است.
در کتاب هم علت‌های توهم توطئه و هم معلول‌های توهم توطئه شرح داده می‌شود؛ به عبارت دیگر علاوه‌بر اینکه به پیش‌زمینه‌های تاریخی، فرهنگی و سیاسی پیدایی و ایجاد تئوری توهم توطئه در عوام و خواص جامعه ایران توضیح داده شده است، پیامدها و کارکردهای ایمان به تئوری توهم توطئه بر مسائل سیاسی و اجتماعی ایران نیز بیان گردیده است.
*
یکی از ارزشمندترین کتاب‌هایی که در مطالعاتم داشتم این کتاب بسیار مفید بود، چه بسا که از مخالفان سرسخت عوام گویی های وهم آلود"همه چیز زیر سر انگلیس است" می‌باشم و برای چارچوب‌بندی و منسجم‌کردن افکارم راهگشا و کاربردی بود.
*
برای هر فرد ایرانی اعم از مخالف و موافق این مسئله، باید این کتاب خوانده شود تا نه به این طرف بام "کار کار انگلیسی هاست" بیفتیم و نه به آن طرف بام "تمام سرنوشت تاریخ ایران در دست ایرانیان بود"...
        

9

Alireza Yoonesi

Alireza Yoonesi

3 روز پیش

          بسیار ناامیدکننده. دو مورد از سه مقاله تشکیل‌دهنده کتاب درواقع مرور سطحی و مکرری بر تاریخ غم‌انگیز معاصر بود که خواننده رو مسحور نمی‌کنن. مقاله آخر اما به‌رغم فاصله نسبی‌ای که با موضوع کتاب دارد، دست‌کم پژوهشی است ارزشمند وقتی که صرف مطالعه‌اش می‌کنید. الان از ۴ بامداد گذشته، شاید فردا نظر بهتری نوشتم.
---
این کتاب در یک کولاژ متوسط حتا بی‌کیفیت خلاصه می‌شه. خلاف پیشبینی اولیه‌ام، از حرف جدید در این کتاب خبری نیست و عمده کتاب در محدوده کامن سنسه. به همراه یک ریویوی بسیار کلی از تاریخ معاصر که قسمت‌های دارای مصادیق تئوری توطئه در اون پررنگ شده بودن. هرچند نباید بگم از عمق تئوری توطئه در تار و پود اندیشه ایرانی‌ها شگفت‌زده نشدم؛ باید بگم توی مبحث توطئه مانویان همواره داشتم به خلوص تریاک ذبیح بهروز فکر می‌کردم و توی مبحث جلال آل احمد دائم توی این فکر بودم که چنین شخص زیرمتوسطی چرا چنین جایگاه بالایی در اثرگذاری داشته. در باب دسته‌هایی که اشرف در انتهای مقاله معرفی می‌کنه یک وجه مشترک مشاهده کردم و اون نوعی خودبرتربینی کودکانه است؛ یعنی اگر اندیشمند تقلبی مفروض تمایلات ایران‌شهری داشته، همه مادون بشر و ارزش هستند بجز ایرانی‌ها و نتیجتاً همه انیران درحال توطئه‌چینی برای اضمحلال اون هستن و اگر شخص از متأثرین اسلام انقلابی بوده باشه جنگ‌های صلیبی و قص علی هذا. حقا که ناسیونالیسم کودکانه در جهل آبیاری می‌شه. حالا بررسی رابطه جهل و ناسیونالیسم خودش به سال‌ها مطالعه محتاجه؛ اینکه مسئله صرفا یک همزمانی ساده است یا رابطه علی بین این‌ها برقراره  و اگر جواب این سوال مثبته، کدامیک معلوله؟ شاید هم صرفا الکی داره به مسئله فکر می‌کنم. بگذریم. اگر بخوام منطقی باشم، مقاله کاتوزیان با اینکه خیلی جدید نبود، اما خاص بود و توی ظرف خودش بسیار مفید بود. شاید مترجم نباید صرفا یک بعد از مقاله رو برمی‌داشت و به کولاژ خودش اضافه می‌کرد چون زندگانی خلیل ملکی در مبارزه‌اش با تئوری توطئه خلاصه نمی‌شه. نمی‌شه گفت لذت نبردم ولی کاش بیشتر می‌بردم.

<a href="https://taaghche.com/audiobook/78890/%D8%AC%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D8%B1%D9%87%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%AF%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D9%87-%D8%AA%D8%A6%D9%88%D8%B1%DB%8C-%D8%AA%D9%88%D8%B7%D8%A6%D9%87-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86">لینک طاقچه | https://taaghche.com/audiobook/78890/</a>
        

0