معرفی کتاب در خدمت و خیانت روشنفکران اثر جلال آل احمد

در خدمت و خیانت روشنفکران

در خدمت و خیانت روشنفکران

3.5
20 نفر |
3 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

6

خوانده‌ام

39

خواهم خواند

32

شابک
9789644530869
تعداد صفحات
426
تاریخ انتشار
1398/2/8

توضیحات

این توضیحات مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

        "در خدمت و خیانت روشنفکران" اثر شناخته‎ شده‎ای است از "جلال آل احمد" که در آن به تعبیر روشنفکر و منشا و تعریف آن میپردازد. "آل احمد" پیرامون پدیده روشنفکری در جامعه بحث میکند. او احساس میکند که اصطلاح یا عنوان «روشنفکر» که از ابتدای مشروطیت تا زمان ما در ایران به کار رفته است، به درستی توصیف نمیکند که به چه کسی اشاره دارد، به چه معناست و در کدام حوزه قرار میگیرد. او همچنین این مساله را بررسی میکند که آیا سطح سواد نشان دهند‎ه روشنفکری است؟ آیا این یک صلاحیت اجتماعی است؟ یا روشنفکری به یک طبقه یا گروه خاص اطلاق می‎شود.نویسنده در مقدمهی کتاب "در خدمت و خیانت روشنفکران"، مشکلات و ابهامات متعددی را که در مورد واژه روشنفکر ممکن است به ذهن یک مخاطب تیزبین خطور کند، مطرح مینماید. "جلال آل احمد" مدعی است که تنها زمانی میتوان روشنفکری را تعریف کرد که پاسخ به تمام سوالات مطرح شده در اختیار ما قرار بگیرد و همچنین بسیاری از سوالات اضافی که ممکن است از این پاسخها به ذهن خطور کند نیز با دقت بررسی شود. پرسشهایی که او در کتاب "در خدمت و خیانت روشنفکران" مطرح میکند و به آنها پاسخ میدهد، زمینههای مختلف را مورد توجه قرار میدهد؛ برای مثال نقش روشنفکر در شکل دادن به آینده یک کشور چقدر است؟ در روزگار بیاعتباری مالکین، دولت و سلطنت، چرا روشنفکر نیز در عصر ما همانقدر بیاعتبار شده است؟ چه چیز سبب شده تا روشنفکران آرمانهای خود را بخاطر آب و نان رها کنند؟آنچه "جلال آل احمد" در کتاب "در خدمت و خیانت روشنفکران" به آن پرداخته، پاسخ پرسشهای این چنینی است که گاه به صورت طرح و گاه به شکل پیشنهاد، به جامعه ارائه شده است.
      

یادداشت‌ها

          در این کتاب جلال به دنبال پاسخ برای سوالات "روشنفکر کیست؟ و به چه کسی اطلاق می‌شود؟ چه ویژگی‌هایی دارد؟ آیندهٔ روشنفکر به کجا می‌رسد؟ آیا روشنفکر کسی است که درس خوانده یا غرب‌زده است؟ روشنفکران چقدر در آیندهٔ یک کشور تأثیر دارند و ..." است. گاهی هم تنها طرح‌کنندهٔ سوال‌هاست و پاسخی قطعی نمی‌دهد.
جلال نظریات و فرضیاتش را پیرامون روشنفکری، در قالب مقاله و با ارجاع به سخنرانی‌ها و مقالات پی می‌گیرد و طرح اصلی این موضوع را در سال ۱۳۴۲ می‌ریزد.
در سال ۱۳۴۵ دو فصل از کتاب، در مجلهٔ "جهان نو" که رضا براهنی آن را می‌گرداند، چاپ می‌شود.
برخی از نظریات مطرح شده در کتاب، همچنان قابل‌تأمل و استفاده در پژوهش‌ها می‌باشد.
در کتاب "غروب جلال"، سیمین می‌گوید:
" برای او آزادی، رهایی از شر مارکسیسم استالینیِ روس و امپریالیسمِ انگلیس و آمریکا بود و به همین علت کوشش داشت در آثارش بندهایی مرئی و نامرئی را بگسلد و شاید همین موجب مرگش شد یا دست‌کم موجب دق‌کُش‌شدنش. جلال این جرأت را داشت که تف به روی استثمارکنندگان و استعمارگران بیندازد و به روشنفکران به نفع مردم و به نفع خودشان بتازد. اما جلال هرگز قدرت نمی‌خواست. نفوذ می‌خواست که به حد کافی بر معاصرانش داشت، و پیش بینی می‌شد که بر نسل‌های بعدی هم داشته باشد. خیلی‌ها را می‌شد با پول یا جاه و مقام و یا زن و یا مواد مخدر خرید و آدم‌های فروشی در زمان ما کم نبودند. اما جلال، این آخوندزادهٔ پر غرور، مراحل روشنفکری را قدم به قدم پیموده بود و لمس کرده بود و بر شخصیت شجاع و محکم خود تکیه داشت و گول نمی‌خورد."
        

3