معرفی کتاب ادب عاشقی: آداب حضور در مجالس اهل بیت (ع) اثر محمدرضا عابدینی

ادب عاشقی: آداب حضور در مجالس اهل بیت (ع)

ادب عاشقی: آداب حضور در مجالس اهل بیت (ع)

محمدرضا عابدینی و 1 نفر دیگر
4.7
21 نفر |
8 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

10

خوانده‌ام

46

خواهم خواند

56

شابک
9786004411028
تعداد صفحات
168
تاریخ انتشار
1398/7/17

توضیحات

        کتب پیش رو  حاصل زحمات علی جعفری هُرستانی است. که از مجموع صحبت های پراکنده استاد عابدینی در ابتدای منابر و سخنرانی‌های مناسبتی مختلف را جمع آوری کرده و آن را به صورت یک مجموعه منظّم در آورده  است. این کتاب با موضوع آداب حضور در مجالس اهل بیت (ع) و ناظر به مخاطب و شرکت کننده در مجالس اهل بیت (ع) برای استفاده هر چه بیشتر و بهتر از این مجالس تدوین شده است.

در این کتاب سعی شده است لحن و ادبیات سخنرانی ها تا حدودی حفظ شود و از آنجا که غالب این سخرانی ها عمومی بوده است، سبک بیان مطالب گفتاری و ساده است، هرچند همه مطالب بیان شده مستند به اصول معرفتی است.

به دلیل گلچین شدن مطالب از نکات مطرح شده در سخنرانی های مختلف و تلاش برای کاربردی بودن آن برای استفاده بیشتر از مجالس اهل بیت (ع)، ممکن است بعضی از مقدّمات و نتایج بحث در این متن ذکر نشده باشد و ترتیب و چینش مطالب الزاماً نظم منطقی یک اثر پژوهشی را دنبال نکرده باشد، هرچند برای نظم و سیر کاربردی متن زحمت کشیده شده است.

 چنانچه ذکر شد نگارش این کتاب برای استفاده عمومی از مجالس اهل بیت (ع) است هرچند تذکّر این نکات برای اهل مباحث معرفتی نیز، خالی ازلطف نیست، امّا از آوردن مباحث معرفتی و تحقیقی دقیق و فنّی پرهیز شده است و بیشتر به ثمرات و نتایج این مباحث توجّه شده است.
      

لیست‌های مرتبط به ادب عاشقی: آداب حضور در مجالس اهل بیت (ع)

یادداشت‌ها

          کتاب نمی‌خواد یه حرف جدید و منسجمی بزنه. بیشتر جمع‌آوری یه سری نکات در مورد عزاداریه. گیر پراکنده‌گویی نیافتاده و این طوری نیست که هر حرفی که هر جایی در مورد عزاداری بوده رو بخواد بهش اشاره کنه. به جاش نکات به هم مربوطن و یه خط سیر مشخص داره. کتاب جمع و جوریه و حتی اگه حرفاش برامون جدید نباشه، یادآوری این نکات قبل از ایام عزاداری می‌تونه مفید باشه.  
اول کتاب نکاتی در مورد آداب عزاداری گفته میشه. این که عزاداری چطوری باعث رشد ما میشه و چطور می‌تونیم بهره بیشتری ازش ببریم.این که تو مجلس عزاداری ما باید خودمون در محضر اهل بیت (ع) ببینیم. و این که نتایج این نگاه چی میشه.  

پارسال تو پیاده روی اربعین بین یه سری از هم‌سفرها بحث بود که مسافت بیشتری رو پیاده بریم بهتره، یا این که تو کاروان بتونیم با بقیه همراه باشیم و همراه بمونیم؟ اصلا ما چرا اومدیم این جا؟ قراره به چی برسیم؟ که خیلی از این سوالا به این می‌رسید که اصلا زیارت چی هست و هدفش چیه؟ با این که تو خیلی از منبرها از فواید زیارت شنیده بودم، اما یادم نمیاد کسی خود زیارت رو تعریف کرده باشه برام. برای همین دیدن تعریف زیارت تو این کتاب برام جالب بود:  
«زیارت از ریشه «زَور» به معنای انحراف و عدول از چیزی و مایل شدن به چیز دیگری است، مشتق شده است. و زیارت اهل بیت (ع) به معنای منصرف شدن از ظواهر عالم مادی و متوجه شدن به حقیقت باطنی اهل بیت (ع) است. به زائر از آن جهت زائر می‌گویند که وقتی به زیارت می‌آید، از غیر شخص زیارت شده عدول کرده و روی برگردانده است، لذا زیارت به معنای قصد و توجه است. اینکه به ملاقات اولیاء اطلاق زیارت شده است، از آن جهت است که این کار، فاصله گرفتن از جریان مادّی و ظاهری و عدول از عالم طبیعت و توجه به عالم باطن و روحانیت است. در عین حال که زائر در محیط طبیعی استقرار دارد و حیات جسمانی خویش را حفظ می‌کند.»
  
کتاب تو نگاه فردی و این که چطور هیئت بریم که صواب بیشتری برامون بنویسن نمی‌مونه. خیلی زود میره سراغ جایگاه اجتماعی هیئت. این که اولین قدم برای ایجاد محبت به اهل بیت (ع)، ایجاد محبت بین مومنین، و ارتباط اونا با همه. و به این می‌پردازه که عزاداری چطوری تو جامعه حرکت ایجاد می‌کنه.  
تو این نگاه هیئت مقصد نیست. ما خلق نشدیم که بیشتر و بهتر گریه کنیم. بلکه هیئت مبدأ مسیره و اشک قراره نیروی محرکه ما باشه.  
«گریه بر اباعبدالله (ع) و مصائب ایشان، مقدمه گریه بر فراق امام زمان (عج) است.»

https://khoshi.net/adab.html
        

10

          کتاب «ادب عاشقی» اثر حجت‌الاسلام محمدرضا عابدینی، اثری تأمل‌برانگیز و تربیتی در باب آداب حضور در مجالس اهل‌بیت علیهم‌السلام است. این کتاب با نگاهی عمیق به مفهوم محبت و ادب در ارتباط با خاندان پیامبر(ص)، کوشیده است تا به مخاطب نشان دهد که چگونه می‌توان مجالس اهل‌بیت را از سطح عادت و مراسم، به ساحتی از معرفت، ادب، و انس با حقیقت ارتقا داد.
ادب عاشقی حاصل بیانات استاد عابدینی در مجالس حسینی، هیأت‌های دانشجویی و محافل معرفتی است. این نکات معرفتی و سلوکی توسط علی جعفری هرستانی گردآوری و با نظارت استاد، تدوین و مرحله به مرحله تکمیل شده است. این اثر با حمایت «هسته‌های احیاء امر» و «منظومه فکری علامه طباطبایی» در مرکز رشد دانشگاه امام صادق علیه‌السلام منتشر شده و ساختار آن در قالب ده فصل تنظیم شده است که از آداب مقدماتی و معرفتی گرفته تا نکات کاربردی فردی، جمعی، تشکیلاتی و حتی تمدنی را شامل می‌شود.
نویسنده در این کتاب تأکید می‌کند که محبت و ادب نسبت به اهل‌بیت، نه صرفاً امری عاطفی، بلکه راهی برای دریافت محبت و توجه ایشان است. اگر انسان با بی‌توجهی و بی‌ادبی در این مجالس حضور یابد، در حقیقت خود را از دریای لطف الهی محروم کرده و در حجاب بی‌اعتنایی قرار داده است. این نوع محرومیت، از منظر نویسنده، خسارتی بزرگ و خسرانی ابدی است.
استاد محمدرضا عابدینی، متولد ۱۳۴۰ در شهر ری، از شاگردان برجستهٔ حضرات آیات بهجت، جوادی آملی، حسن‌زاده آملی و فاضل لنکرانی است. ایشان علاوه بر تدریس در حوزه علمیه قم، حضوری فعال در میان دانشگاهیان و دانشجویان دارند و دروس تخصصی ایشان شامل تفسیر المیزان، شرح اصول کافی و مباحث مهدویت است.
ادب عاشقی کتابی است برای آنان که می‌خواهند مجالس اهل‌بیت را نه‌تنها با حضور جسم، بلکه با دل و جان تجربه کنند؛ کتابی که دل را به ادب می‌آموزد و ادب را به عاشقی پیوند می‌زند.
        

0

          »» ادب، آداب دارد.
»» این شهر*، ادب دارد.

حجت‌الاسلام پناهیان، در بخش دوم کتاب «رهایی از گناه»شان ، یکی از ویژگی‌هایی را که موجب می‌شود مومن گرد گناه نگردد، صفتِ حسنهٔ «ادب» می‌دانند. آری مومن باادب است. البته ادب نه به معنای مشهور ، بلکه ادبی منظور است که مفردِ «آداب» است. یعنی انسان مومن، برای هرکاری الگوی خاص خودش را دارد؛ هرکاری را به بهترین شکل ممکن انجام می‌دهد، چرا که برنامه دارد برای بهره‌وریِ بیش‌تر. این را ادب گویند.

این باادب‌بودن، در اعمال و مناسک اجتماعی خیلی بیش‌تر موضوعیت پیدا می‌کند. همانطور که می‌دانید یکی از مهم‌ترین مناسکِ اجتماعیِ مومنین، اقامهٔ مجالس عزا و تعظیم برای اهل‌بیت عصمت و طهارت علیهم‌السلام است. باتوجه به اهمیت ویژه و تاثیر ویژه‌تری که این مجالس در زندگیِ مومنین دارد _ و هر مومنی این تاثیر را بارها و بارها لمس کرده_، مؤدب بودن و رعایتِ آدابِ شایستهٔ این مجالس نیز به همان میزان اهمیت دارد.

این کتاب، هدفش ابتدا ایجاد ضرورت ادب و سپس مؤدب‌کردن انسان‌ها در این مجالسِ انسان‌ساز است. کتاب، بحث‌های مختلفی را ارائه می‌دهد اما شاید محوری‌ترین بحث‌کتاب، القاء این باور باشد که مجالس اهل‌بیت علیهم‌السلام به‌گونه‌ای زیارت ایشان است. نگارنده ابتدا این ادعا را اثبات می‌کند و پس از آن به دنبال تطبیق آثار زیارت، با آثار مجالس اهل بیت می‌رود.
.
.
.
⁰ به‌شخصه، در این چند ماه، هیچ کتابی به این اندازه بر روی زندگیِ خارجی‌ام _ ولو در بخش خاصی از زندگی_ چنین تاثیری نداشته بود؛ چرا که کتاب‌ها معمولاً تنها به دنبال تغییر نگرش ذهنی‌ا‌ند.

⁰⁰ ادب عاشقی ، دومین کتابی است که از استاد عابدینی _حفظه‌الله_ می‌خوانم. دانشمندی فرزانه که متاسفانه آنطور که شایسته است از ایشان استفاده نمی‌شود. و چه در هنگام این کتاب و چه در هنگام کتاب قبلی‌شان چقدر افسوس خوردم که ای کاش خودشان دست به قلم می‌شدند و این پراکندگی‌هایی که ناشی جمع‌آوری و پیاده‌سازیِ سخنرانی‌هایشان است را کنار می‌زدند و خودشان مستقیم این معارف نورانی را به خوانندگان می‌خوراندند، اما حیف که تا به اینجا ، همه چند ده اثر منتشر شده از ایشان، مکتوبِ سخنانشان است.


*شهر: (به‌عربی)/ ماه
        

28