معرفی کتاب پرونده زمین گیر اثر امید نصرالهی

پرونده زمین گیر

پرونده زمین گیر

4.7

1404/5/1

پرونده زمین گیر نوشته امید نصراللهی (منتشرشده توسط انتشارات قندیل نور) روایتی است از دو تاریخ به ظاهر جداگانه که درست در زمانۀ ما به یکدیگر پیوند خورده‌اند: از یک سو، قومی پردردسر که در هزارتوی تاریخ، خود را بر بالای تپه‌های «دنیای جدید» کشانده است؛ و از سوی دیگر، ملتی جستجوگر که در راه رسیدن به «قلۀ جهان»، رنج دوران‌ها را به جان خریده است. این کتاب، قصۀ دست‌های پشت پرده را فاش می‌کند که شاهرگ حیات آدمیان را در مشت گرفته‌اند و آن را همچون مهره‌ای در بازی قدرت زیرورو می‌کنند، و هم‌زمان از گروه‌هایی می‌گوید که قلب این بازیگران نامرئی را نشانه رفته‌اند.
پرونده زمین‌گیر در حقیقت پژوهشی است دربارۀ جهان امروز ما که در آن، عناصر به ظاهر ناهمگونی چون شاهنامه، فِراری، یهود، ایران و جکوزی همچون تکه‌های پازلی درهم‌تنیده می‌شوند که تا تصویری کلان را تکمیل کنند. این اثر پرسش‌های بنیادین انسان معاصر را واکاوی می‌کند، ما که هستیم؟ گردانندگان واقعی دنیا چه کسانی‌اند؟ و خاستگاه نزاع‌های امروز بشر کجاست؟
جالب اینجاست که هرچند ظاهر کتاب مخاطب نوجوان را هدف گرفته، اما با قلمی فوق‌العاده روان، جذاب  و تأمل‌برانگیز به دغدغه‌های فکری جوانان و بزرگسالان نیز می‌پردازد؛ از واکاوی پیشینه تاریخی اسرائیل و ماهیت شکل‌گیری صهیونیسم تا واکاوی پیوندش با ایران، از اسطوره‌های باستانی تا روزگار کنونی.

لیست‌های مرتبط به پرونده زمین گیر

پست‌های مرتبط به پرونده زمین گیر

سرزمین مقدس...فلسطین آزاد...فلسطین خوانی...

کتاب هایی درباره فلسطین رو میخوام بهتون معرفی کنم...

انسیه ارشی

انسیه ارشی

13 ساعت پیش

طنزی که تاریخ را روایت می‌کند نگاهی به «پرونده زمین‌گیر»
کتاب «پرونده زمین‌گیر» اثر امید نصراللهی، یک اثر شجاعانه و نوآورانه است که با قلمی طنزآمیز و متناسب با نسل جوان، به شکلی داستانی و مستند، به ریشه‌یابی تقابل تاریخی ایران و اسرائیل می‌پردازد. این کتاب تنها یک داستان نیست، یک «پرونده» برای فهمیدن است.
نصراللهی در این کتاب، دو خط داستانی موازی را پیش می‌برد:
در خط اول، به «داستان ما» یعنی ایران می‌پردازد و با نگاهی نقادانه، وضعیت ایران در دوران پهلوی را روایت می‌کند.
در خط دوم، «داستان اسرائیل» را از ریشه‌های تاریخی قوم بنی‌اسرائیل تا شکل‌گیری رژیم صهیونیستی امروزی دنبال می‌کند.
این دو روایت، مانند دو قطار به موازات هم حرکت می‌کنند تا خواننده به درکی روشن از چرایی اجتناب‌ناپذیر بودن این تقابل برسد.
 طنز به عنوان سلاح: بزرگترین نقطه قوت کتاب، استفاده هوشمندانه از طنز است. نویسنده با این سبک نوشتار جذاب و نوآورانه، مخاطب جوان را که ممکن است از متون خشک تاریخی گریزان باشد، به دامن تاریخ می‌کشاند و مفاهیم پیچیده را به ساده‌ترین شکل انتقال می‌دهد.
علیرغم لحن طنز، کتاب بر پایه‌ی مستندات تاریخی بنا شده است. این ترکیب «مستند-طنز» به اثر اعتبار می‌بخشد و نشان می‌دهد شوخی‌های کتاب، از جنس کمدی بی‌محتوا نیست، بلکه طنزی سیاه و آگاهی‌دهنده است.
پرسش بنیادین: نویسنده به جای ارائه یک پاسخ آماده، در پایان کتاب، خواننده را با یک پرسش اساسی تنها می‌گذارد: «به نظر شما پایان این قصه را چه کسی رقم خواهد زد؟» این پایان‌بند، کتاب را از حالت یک اثر یک‌طرفه خارج کرده و مخاطب را به تفکر و مشارکت فعال دعوت می‌کند.
تقابل اجتناب‌ناپذیر: درونمایه اصلی کتاب، اثبات این گزاره است که تقابل ایران و اسرائیل، یک نزاع تصادفی یا ساده نیست، بلکه حاصل برخورد دو تاریخ، دو هویت و دو پروژه سیاسی کاملاً متضاد است.
بنابراین پرونده زمین‌گیر کتابی است برای همه، به ویژه نسل جوانی که می‌خواهد جوانب شعارها و اخبار روزمره، ریشه‌های یک درگیری مهم منطقه‌ای را درک کند.