معرفی کتاب پیکار با سرنوشت اثر واسیلی سیمونویچ گروسمن مترجم سروش حبیبی

پیکار با سرنوشت

پیکار با سرنوشت

4.8
2 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

4

خواهم خواند

19

شابک
9789644487644
تعداد صفحات
822
تاریخ انتشار
1398/5/22

توضیحات

        یک سال از روزی که کتاب مرا در خانه ام توقیف کردند می گذرد. یک سال است که لحظه ای از فکر سرنوشت فجیع آن فارغ نیستم و برای آنچه رفته است توضیحی می جویم. ممکن است کتاب مرا حاوی عقاید شخصی دانسته باشند. اما کدام اثر ادبی است که از ویژگی هایی نویسنده اثر نپذیرفته و مهر آفریننده اش را بر جبین نداشته باشد؟ چطور می توان انتظار داشت که داستان نویسنده ای الزاما صد درصد معرف عقاید رهبران سیاسی باشد؟ گاه ممکن است با این عقاید هماهنگ باشد ولی گاه نیز ناگریز با آن ها در تضاد می آید. کتابی که ناچار بازتابی از جهان درون نویسنده و بیانگر احساس های اوست چگونه ممکن است عقاید او را منعکس نکند؟ و این حرف تازگی ندارد. ادبیات که بازتاب شعارهای سیاسی نیست. رمان به شیوه خاص خود از زندگی و داستان آن حرف میزند. می دانم که کتاب من کامل نیست.هرگز ادعا نمی کنم که با آثار نویسندگان بزرگ گذشته برابر گذاشتنی باشد. اما اینجا صحبت بر سر سستی قلم و نارسایی ذوق من نیست. بحث بر سر حق نویسنده در باز نمودن حقیقت است، حقیقتی که طی سال های دراز رنج ، بارور و شکوفا شده است. آخر چرا این کتاب، که شاید در پاره ای زمینه ها جوابی به سوال های بر زبان نیامده مردم شوروی باشد، کتابی که از هرگونه دروغ یا افترا پاک است و جز حقیقت و درد و عشق به مردم در آن نمیتوان چیزی یافت توقیف شده است؟ چرا این عروس مرا به زور و با خشونت از خانه من برده اند و آن را همچون جنایتکاران و آدمکشان زندانی کرده اند؟در این حماسه، زنده و بی جان با هم می پیچند، در شرایطی که همیشه بی جان و بر جاندار پیروز میشود.یکی از مهم ترین مضامین این کتاب مقابله انسان و دولت است. انسان کوچک و ناتوان و درمانده و ترحم انگیز و زخم ناپذیر و مردنی است و دولت قدرتمند و غول آسا و همچون کوه زخم ناپذیر و جاویدان است و به صورت لوبیانکا و آشویتز با حزب یا رهبر که خودنیم خدایی است نظاهر میکند .اما چشمه امید نخشکیده است، زیرا به کوری چشم دیکتاتور بی رحم و با وجود دستگاه ضد انسانی کاغذ باز و بر همه کار توانا، زندگی در کوچکترین و گمنام ترین واحد جامعه، در دل فرد ساده دل و انسان دوست باقی و شکوفاست.
      

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به پیکار با سرنوشت

نمایش همه

لیست‌های مرتبط به پیکار با سرنوشت

یادداشت‌ها

          ۸۱۸ صفحه در ۴۴ ساعت و ۳۰ دقیقه.
‌
می‌گویند «پیکار با سرنوشت» همان «جنگ و صلح» قرن بیستم است. من «جنگ و صلح» را خوانده‌ام و به شما می‌گویم که خواندن «پیکار با سرنوشت» به مراتب دشوارتر از «جنگ و صلح» بود. طول کشید تا بتوانم از چنگال این کتاب خلاصی پیدا کنم.
‌
در سراسر جبهه‌ی شرقی روسیه، از استالینگراد محاصره شده تا جنوبی‌ترین استپ‌ها، و از آن‌جا به اردوگاه‌های مرگ آلمان و گولاگ‌های روسی، «پیکار با سرنوشت»، یک شاه‌کار خیره‌کننده است. این داستان، زندگی خانواده‌ بزرگ «شاپوشنی‌کف» در سراسر روسیه را در طول سال‌های آخر جنگ جهانی دوم دنبال می‌کند که آن‌ها توسط دست قدّار و غیرقابل پیش‌بینی جنگ در یک دولت توتالیتر از هم جدا افتاده‌اند.
‌
«پیکار با سرنوشت» هم‌زمان الهام بخش، تکان دهنده و ویران‌گر است. «گروسمان» می‌پرسد: چگونه اوج مدرنیزاسیون می‌تواند به‌شکل حساب‌شده‌ای غیرانسانی باشد؟ چگونه قرن انشتین و پلانک می‌تواند قرن هیتلر نیز باشد؟ چگونه می‌توان با چنین رنج و مرگی وصف‌ناپذیر، پیشرفت‌های انقلابی در زمینه‌های علم، آموزش و فن‌آوری را با جنگ، و اردوگاه‌های مرگ هم‌زمان کرد؟ این رمان کاری باورنکردنی را در ترسیم احساس عدم اطمینان انجام می‌دهد. و نَفَس دادن به مبارزات یک کشور. اگر در مورد زندگی در روسیه در طول جنگ جهانی دوم کنجکاو باشید، این‌جا مکانی عالی برای شروع خواهد بود.
‌
رمان «گروسمان»، پیش از گولاگ «سولژنیتسین» سیستم زندان‌های شوروی را نشان می‌دهد؛ از ستاد پلیس مخفی «بی‌خواب» در مسکو تا اردوگاه‌های دورافتاده شوروی. و رسواتر از همه، گولاگ را با اردوگاه‌ها و اتاق‌های گاز نازی‌ها مقایسه می‌کند و به این نتیجه می‌رسد که این دو دولت توتالیتر به‌جای دو متضاد، تصویر یکدیگر بودند. عمیق‌ترین تأمل‌های سیاسی و فلسفی رمان درباره آزادی و انسانیت از کجا می‌آید؟ «گروسمان» این سؤال را می‌پرسد که چگونه فرد و خود فردیت می‌توانند از تراژدی قرن بیستم جان سالم به در ببرند؟ پس جای تعجب نیست که هیچ‌یک از معاصران «گروسمان» باور نداشتند که این رمان می‌تواند در اتحاد جماهیر شوروی منتشر شود. زمانی‌که مجله ادبی شوروی Znamia در سال ۱۹۶۰ نسخه دست‌نویس را رد کرد و سپس سال بعد توسط KGB به‌قول خود «گروسمان» "دستگیر" شد، صحت ادعای آنها ثابت شد. معروف است که «میخائیل سوسلوف»، رئیس ایدئولوژیک وقت حزب پیش‌بینی کرده بود که این رمان برای بیش از دو قرن غیرقابل انتشار می‌ماند.

موضوع واقعی کتاب، استقامت روزانه‌ی روح انسان در میان فضاهای تاریخی جنگ مطلق و حکومت توتالیتر، کمونیستی و همچنین فاشیستی‌ست. صحنه‌های وحشتناکی وجود دارند که به‌طرز وحشتناکی توصیف شده‌اند؛ چرا؟ چون «گروسمان» خود در بطن این جنگ حضوری مستمر داشت، و با این حال، اگر بتوان موضوع را در یک کلمه تقطیر کرد، آن کلمه »آزادی»ست. این رمانی‌ست درباره‌ی این‌که انسان آزاد بودن چگونه است.

«پیکار با سرنوشت» رمان بزرگی‌ست، به‌این دلیل که «گروسمان» زمانی آن‌را "حقیقت بی‌رحمانه‌ی جنگ" نامید، و حتی پا را فراتر گذاشت و آن را "حقیقت بی‌رحمانه‌ی مطلق‌گرایی" نامید. و اما این‌که مشروعیت هنری در این فرآیند قربانی نمی‌شود بسیار شگفت‌انگیز است.
        

0